Gorazd Suhadolnik: Dražgoški psalm

2
25

O iluzijah o rehabilitirani in poenoteni slovenski politiki piše Gorazd Suhadolnik v Siolovi kolumni, oziroma o tem, kako je bila letošnja dražgoška proslava predvidljivo dolgočasna.

/ .. /

Kučan je dražgoško bitko uporabil za primerjavo s sedanjim političnim stanjem in s tem še enkrat potrdil stereotip o instrumentalizaciji pomembnega zgodovinskega dogodka za aktualne politične potrebe.

/ … /

Aktualni Kučanov recept je, da politika rehabilitira sama sebe in si povrne samozaupanje, nič manj banalen pa ni njegov poziv k združenju, odprtemu dialogu in sodelovanju politikov, ki bodo v skupno dobro usmerjali izobražene mlade ljudi, pripravljene pošteno delati in ustvarjeno deliti z drugimi. In potem prileti mimo Janez Janša na slonu s popolnoma svežim partnerstvom za razvoj.

Tako kot sedanji predsednik države si tudi letošnji dražgoški govornik želi optimistično Slovenijo. Ta politično pogrošen slogan dokazuje, da se je dialektična politična misel na naših tleh izpela. Umestnejša od primerjave dražgoške bitke in slovenske osamosvojitve bi bila primerjava med pridigami o reformiranju politike in sestopanju z oblasti pred dvajsetimi leti in sedanjim pleteničenjem o rehabilitaciji politike. Tokratna farsa je le bolj očitna, ideja o resnosti slovenske politike v celoti pa še toliko bolj utopična.

Več: Siolova kolumna

2 KOMENTARJI

 1. Sprašujem se, zakaj mora biti farsa pospremljena z maškarado? Mar ne bi bilo racionalneje farso prirediti npr. v Domu Španskih borcev, Dražgoše pa prepustiti Dražgošanom?

 2. APM @ , ZADEL SI , DRAŽGOŠANI VEDO, KAKO NESREČO SO JIM PRIREDILI “OVOBODITELJI”!
  PRAVA resnica o DRAŽGOŠAH, je prišla na dan, ko so snemali film o tej “epohalni”

  bitki ! Borci so trdili , da je bilo pobitih okoli 1200 nemcev, režiser in

  scenarist, pa sta “na terenu” ugotovila, da je bilo ubitih cca 27 sovragov !

  Še po letu 2000 je bilo na spletni strani Stanovnikove “ZB” OMILJENA VARIANTA,

  ki je priznala, da je bilo ubitih nekaj sto NEMCEV !

  POBITIH IN V OGENJ ZMETANIH DOMAČINOV, NESREČNIKOV, SE JE SPOMNIL SAMO DOMAČI

  DUDOVNIK, KI JIH JE DAL NAPISATI NA PLOŠČO PRED CERKVIJO, KER TI NISO SMELI

  BITI ZAPISANI NA SPOMENIKU “NOB” , VSE DO LET PO OSAMOSVOJITVI !

  TAKO JE RAVNALA TA KOMUNISTIČNA NEKULTIVIRANA, DIVJAŠKA SVOJAD , DELALA JE

  RAZLIKE ŠE MED MRTVIMI !

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite