Golobič stopil v bran Grimsu

14

Minister Gregor Golobič je uredniku Mladine napisal javno pismo.

Gospod Repovž,

včeraj mi je pod roke prišla zadnja številka revije, ki jo urejate. V njej se je znotraj satirične rubrike mladinaMIT na zadnjih straneh primeril gallianovski izpad, ki ga tudi žanr ne more opravičiti. Aluzije in vzporedna objava družinske fotografije nacističnega zločinca in slovenskega politika z ženami in otroki predstavljajo škandal, ki mu ne morem najti primerjave v večdesetletni legitimni kritični, radikalni, pogosto tudi duhoviti, ironični ali satirični praksi Mladine. Vlačenje otrok kogarkoli v kakršnekoli politične kontekste je vselej nedopustno, v konkretnem primeru pa tudi neopravičljivo in skrajno zavrženo. Javno se oglašam tudi zato, ker po več kot treh dneh od izida ni bilo zaznati nobene reakcije na to dejstvo.
Seveda med slovenskimi mediji in politiki žal ni nobena redkost, da se poseže tudi po tovrstnih primerjavah, ki so bile povod za ukvarjanje vašega časopisa s to temo – ne tako redko sem jih bil deležen tudi sam, celo eksplicitno s strani tistih, ki se danes verjetno čutijo prizadete. Na takšne (dis)kvalifikacije nisem odreagiral, saj menim, da govorijo največ o tistih, ki se k njim zatekajo. To tudi ni razlog, da se oglašam v tem primeru. Prav tako se ne oglašam kot predsednik parlamentarne stranke niti ne – kot bi kdo utegnil »odkriti« – kot sorodnik ene od oseb na fotografiji. Na problem opozarjam kot nekdo, ki ga je raven politične/javne govorice v celotnem tranzicijskem obdobju skrbela (in seveda tudi sam ni brez greha), saj sem prepričan, da tovrstne razlike v diskurzu niso nekaj površinskega, ampak da gre za eno ključnih razločevalnih potez tako med akterji kot med programi/vsebinami. Tudi glede tega ni razlogov za optimizem: nedavno sem v tem smislu opozoril, da je ekstremni in do konca nestrpni politikantski pristop, ki je bil doslej razpoznavno znamenje najtrše desnice tudi pri nas, posvojil Mladi forum SD. Tranzicija se bo tako najverjetneje iztekla v enovito čobodro vse-enosti, s precejšnjo simetričnostjo, a na račun velikih odpovedi samo ene strani. Za katero mnogim načeloma ne bi smelo biti vseeno. Zato še vedno verjamem, da boste sami znali premisliti, kako ravnati v tem in prihodnjih primerih, in vas ne pozivam k ničemur.

Gregor Golobič
Ljubljana

14 KOMENTARJI

 1. Mislim, da si to številko Mladine lahko zapomnimo kot dan etičnega bankrota Društva novinarjev Slovenije. Nihče od članov se ni distanciral oziroma protestiral proti ravnanju njihovega predsednika. Kdor molči, odobrava.

 2. Kaj pa porečete o Golobiču, stric Lah? 😉 Pssst, Münchausenova žena je njegova sestrična. 😉

 3. Prav prijetno presenečenje. Od Golobiča pa res ne bi pričakovala česa takega. Pohvale vredno.

  Seveda pa to še ni dovolj, da si popravi ugled.

  Sklepajoč po Carlosu se nam pa obeta, da se bodo ta levi med sabo stepli.

 4. “Mislim, da si to številko Mladine lahko zapomnimo kot dan etičnega bankrota Društva novinarjev Slovenije.”

  oh oh, ko pa je Muster narisal Zokija v fuehrerjevem pozdravu, je bilo to pa… kaj, gospod Lah? Praznik osebne rasti članov ZNP?

  Ko je Janša primerjal vlado z Gadafijevim režimom? Ko je Grims Türka primerjal z Waldheimom?

  “Kdor molči, odobrava.”
  Torej Reporterja tukaj ne boste več tako na debelo povzemali?

  Tako radi na tujem pragu, tako redko na lastnem…

 5. Bogi Zorangutan. Narisan je bil v diktatorski pozi.

  Bogi Borat Pohar, z Gadafijem se je družil, potem so ga pa primerjali z njim.

  Bogi lažnivi in pokvarjeni tretjerazredni Türk, ki je žrtve zločinskega komunizma ožigosal za drugorazredne.

 6. Bah, načeloma je res tako vendar resnici na ljubo je pa treba povedati, da so tokrat pač v vpletli otroke, ki načeloma z Grimsovim delovanjem nimajo nič (navsezadnje si očetov ne moremo izbirati). Je pa tudi res, da se je sam “javno” slikal z otročički na Brezjah in je s tem fotografija postala javno dostopna, tako da tudi Repovžev argument do neke mere drži.

 7. Kako bedni ste komunajzerji, da je še Golobič boljši od vas.

  Če bi hotel Repovž pokazati kaj časti, bi odstopil in sploh opustil novinarstvo.

 8. Kot lahko beremo, je čredo mrhovinarjev z verige spustil Túrek. Kaj pa če je Golobičev poziv , le sporčilo svoijm, da Túrek ni njigov gazda. Ve se, da se bije neusmiljena bitka , kdo bo šef kardela.

  No bistvo zgodbe pa je v pričakovanju reakcije institucij, ki bedijo nad sovražnim govorom. Samo te lahko začrtajo mejo, ki bo v bodoče veljala za vse.

 9. Aha, ravno obratno. Zlodja, kako hitro človek stvari pomeša. Se že posipam s pepelom, pa je šele pustni torek. 😉

 10. Ne glede na motive, je Golobičeva poteza v tem primeru pohvale vredna.

  In če se tepejo za primat, je bolje, kot imeti enoumje, kjer bo en sam glavni in bi ga vsi častili.

  Kar pa se sovražnega govora tiče, je naivno pričakovati, da bi običajne inštitucije ob tem reagirale, saj Slovenija ni edina, kjer je prepovedan zgolj sovražni govor do levici všečnim ljudem. Sovražni govor do tistih, ki ne marajo levice, je dovoljen.

Comments are closed.