Glas proti vladi in za veliko koalicijo

20
Rezultati predčasnih volitev v Državni zbor 3. 6. 2018
Delni rezultati predčasnih volitev v Državni zbor 3. 6. 2018

Zmagovalci današnjih volitev so Janez Janša, Slovenska demokratska stranka, napovedovalci javnega mnenja, Levica in morda še Alenka Bratušek in Zmago Jelinčič. Prvo jasno sporočilo je, da je dosedanja vladajoča koalicija doživela poraz. Če je predvolilno kampanjo nekako oblikovala kot tekmo proti Janezu Janši, je rezultat več kot nedvoumen. SDS sama je dosegla več glasov kot vse tri vladne stranke skupaj.

Na levici si nihče od najpomembnejših igralcev ni pridobil avreole voditelja, ki bi s polno avtoriteto vodil vlado. Tako Šarčeva lista kot socialni demokrati so dosegli veliko manj, kot jim je v precejšnjem delu kampanje kazalo. Še pred dvema mesecema sta bila kandidata za relativno zmago. Zdaj lahko leva sredina sestavi vlado zgolj iz najmanj petih strank. Treba je upoštevati tudi, da imata skrajni levi rob in Jelinčič (če tega štejemo za desni rob) skupaj trinajst poslancev, kar pomeni, da niti leva sredina nima absolutne večine. Logično bi bilo torej razmišljanje v smeri velike koalicije. Celo tukaj je problematično, da bi jo bilo potrebno, če naj bi bila uravnotežena, oblikovati iz štirih strank.

 

20 KOMENTARJI

 1. Nič ne bo s spremembami, premalo nas želi zapustiti socializem. Kaka tretjina nas je, kar je premalo. Po volilni udeležbi pa sodim, da kake dve tretjine prebivalcev v Sloveniji ne želi države Republika Slovenija. Janša sicer lahko sestavi vlado, a …

  Skratka! Če ni za”bt”, je pa za “jt”! 😉

  • Tretjina Slovencev je klerofašističnih fanatikov. To je precejšen razlog za skrb, gospod.

   • Glede na vaš komentar mislim da je vsem jasno, kdo je tukaj razlog za skrb. Predlagam, da se javite s polnim imenom in priimkom, da vas prijavimo zaradi sovražnega govora.
    Predlagam pa tudi uredništvu, da takšnih komentarjev ne dopuščate.

    • Že samo to, da uredništvo teh spletnih strani dopušča psovanje kristjanov, je taka reklama za krščanstvo, da ne more nikogar prepričati.

 2. V veliko koalicijo ne verjamem. Šarec bo sestavil razsuto koalicijo in čez eno leto bomo imeli spet volitve.

  • Vi pa v šolo in ponavljajte: “Allahu Akbar!”

   Uf! Pardon! Islamisti nimajo šol, samo povaljajte!

 3. Velikega vrednostno politicnega zasuka volitve niso dale. Zal. SDSa in Janse niso ob vseh naporih uspeli zlomit. Niti ni ustavne rdece vecine. Ze to je manj od katastrofe. Skoda za poraz SLSa zaradi slabega vodenja. V normalni drzavi bi Jansa sestavil vlado. Pri nas so njegove sanse minimalne. Absurdno je sicer, da neka Sarceva lista ali SMC ne bojo sle z njim v koalicijo in raje s takimi skrajnimi usekanci, kot je Levica. SDS naj nadaljuje zdruzevalno smer kot jo je zastavil v tej kampanji. Do N.Si. Tudi do SLS, Primcevega gibanja, Kanglerja, Pozarja, Dobovska in drugih. Prej ali slej mora ta leva dominacija s poreklom iz 1945 vzeti svoj konec, ker je za dobrobit vecine skodljiva.

 4. Višja sila, torej volivci, so sporočili:

  – hočemo, da končno sodelujte za slovensko skupno dobro, ne pa da se izgubljate v ljubosumju, egoizmu in obrekovanju kot vaške čenče, ne pa kot državotvorci

  – da podeljujejo rdeč karton Erjavcu, Modendorferju in celo Bratuškovi, ki so prednjačili v nesodelovanju.

 5. Levi blok pravi, da je proti sovražnemu odnosu, vendar sama izhaja prav iz sovražnega izhodišča.

  Moti jih, da SDS ni naklonjena migrantom.

  Ne moti jih pa, da niso naklonjeni slovenskim sodržavljanom, katerih voditelja so neupravičeno strpali v zapor.

 6. Levi blok se bo končno moral začeti obnašati demokratično.

  Zato bo morala vzpostaviti demokratični sodelovalen odnos z desnico, saj jim takšen odnos ponuja desnica.

 7. Rešitev za Slovenijo je, da se Janša in SDS strogo drži:

  – vrednotne in umirjene usmeritve delovanja in razvoja
  – vrednotnih, kratkih misli in besed
  – izogiba vsakršnim očitkom do druge strani
  – na očitke druge strani pa odgovarja vrednotno in razvojno…

  Kaj je vrednotno?

  Vrednotno je mišljenje, govorjenje in delovanje, ki temelji in izžareva demokratična in etična načela, resnicoljubnost, pravičnost, poštenost, učinkovitost, odgovornost, sodelovalnost, spravnosti, odpuščanje, pozitiven kompromis…

  Pozitiven kompromis je tisti, ki ima vrednotno vsebino in razvojni trend.

 8. Zmagali so stari strici s sedmimi ali celo osmimi strankami, vključenimimi v staro Socialistično zvezo delovnega ljudstva in Kardeljev pluralizem samoupravnih socialističnih interesov – vse pod vodstvom stare partije iz ozadja. Polovica volilicev, ki ni prišla na volitve, je to slutila v podzavesti in s tem pomagala stricem pri udobnem nadaljevanju kontinuitete. Te leve in skrajno leve stranke bodo najprej disciplinirali in jih popeljali h koritu. Pri koritu se bodo pa začele pretepati med seboj za pičlo vsebino, jo razčofotale in razlile in na koncu uničile še korito samo. Ostala nam je tolažba, da (verjetno) niso dobili dvotretijinske večine za spreminjanje ustave in da se nadaljuje ugodno gospodarsko stanje s konjunkturo. Sploh pa imajo močno podporo v tujini od Vatikana in Bruslja do Soroša, Moskve in Pekinga in se nam zato kaj hujšega ni treba bati. Bo pa seveda status quo pri nekaterih najvažnejših podsistemih in bo treba n.pr. za zdravje na široko odpirati denarnice, kar navsezadnje počno tudi v Ameriki ali na Kitajskem ali pa ostanejo brez zdravstvene pomoči. Življenje je povsod kruto!

  • Mislim, da stvari ne bodo tako preproste. Pahor ravna korektno in bo mandat zaupal Janši. Levica pa sodelovanje v koaliciji pogojuje z izstopom iz NATO-a, kar bo verjetno za večino ostalih strank tega bloka nesprejemljivo. Zato sami ne morejo sestaviti vlade.

   Vse je še mogoče.

 9. Glavni argumenti levice:
  – zazrtost desnice nazaj namesto naprej,

  je povsem zavajajoč , izmišljen, torej neresničen.

  Ravno desnica je zazrta v vrednotno prihodnost , saj obsoja , kar je bilo storjeno narobe v preteklosti.

  Prihodnost ne bo vrednotna in uspešna, če se ne bomo izogibali vsemu, kar j e bilo narobe v preteklosti.

 10. Vsekakor je pomenljiva razbitost levice. Ne vedo več kdo je čigav. To je za njih natrši oreh. In po mojem celo nezlomljiv. Levica se poslavlja, tako kot Jugoslavija.
  Desnica pa še ni dozorela. Odnos do migrantov, zakonodaje, takele ograje okoli države, vse to je še daje hrano propadajoči levici. Pravzaprav mi je izid volitev kar všeč. Dosegli smo res nov nivo, da bo pobalin Šarec mandatar. To bo še kaj za videti.

Comments are closed.