Genij genijev (FOTO)

6

leonardo da vincieMona Liza, Vitruvijev človek, prerez trebuha nosečnice, naprava za dvigovanje vode, »helikoptozaver«… o vsem tem je premišljeval Leonardo da Vinci.

Kdo je bil pravzaprav ta človek? Veliko krivico mu naredimo, če ga prepoznavamo le po sliki Mone Lize. Ja, renesančni umetnik, a tudi anatom, inženir, izumitelj, mislec, glasbenik in še kaj!

Trenutno je na Gospodarskem razstavišču čudovita razstava njegovih del, ki obsega prek 200 eksponatov. Razstava z možnostjo dotikanja in preizkušanja naprav nas tudi obiskovalce spodbuja k raziskovanju in ob tem v poglabljanje v Leonardovo osebnost. Risbe, skice, razmišljanja, načrti, povečane ali pomanjšane replike izumov, filmske predstavitve obiskovalca zavrtijo v njegov svet. Zanimivo, ne samo za poznavalce umetnosti, temveč za vse radovedne, ustvarjalne in iskrive duše.

leonardo 1Priprave, naprave, orodja, orodja, orožja, navdihovalo ga je vse! Že izumljeno je dopolnjeval, neraziskano raziskoval, zapisal kakšno melodijo in se potopil v svet barv in svetlobe, povezal s človeško in živalsko anatomijo… skratka človek dobi občutek, da zanj ni bilo meja, le svet poln izzivov.

Kar je izumil že kdo pred njim, je poskušal izboljšati, z nekaterimi idejami pa je prehiteval čas in jih pustil naslednikom v premislek.

leonardo

Po dvournem ogledu zapustiš razstavo poln optimizma in navdušenja.

Razstava je na ogled le še do konca septembra, zato pohitite. Toplo priporočam.

 

6 KOMENTARJI

  1. Tudi meni je razstava bila všeč. A moj vtis glede raznolikosti je ravno nasproten vašemu. Meni se je zdelo, da je razstavljenega le tako malo materiala, koliko malo imajo dandanes mladi večinoma potrpljenja. No kljub temu, da sem pričakoval več kvantitete, kvaliteta prepriča. 🙂 Najbrž bi se ogled splačal tudi samo za sliko Mone Lise (+ znanstvene razlage nanosov…).

  2. Zanimivo, Leonardo nikogar od bralcev Časnika ne zanima. Pri drugih temah pa bi se za vsako besedo posebej stepli.

  3. Umetniki praviloma ne poznajo timskega dela. V izjavah lahko velikokrat preberemo, kako jih samota navdihuje in osrečuje. Pri umetnostih kot sta gledališče ali film je timsko delo nujno, a sta kot ustvarjalca podpisana režiser in pisec teksta, ki sta svoj lel domislila in ustvarila v samoti.

Comments are closed.