General Lipič: Zavedajte se, da boste tisti, ki nenehno sejete veter, na koncu želi vihar!

7

Objava popravka na članek dr. Grande ''Ponarejanje slovenske zgodovine brez primere''Objavljamo stališče ZVVS na razprave ob 50. obletnici TO, ki je bilo objavljeno ob rob slovesnosti ob 50. obletnici Teritorialne obrambe. Stališče ZVVS je podpisal predsednik ZVVS upokojeni general Ladislav Lipič., predsednik ZVVS.

Slovesnost, ki je bila izkoriščena za nove politične delitve, je končana. Doživeli smo jo s ponosom in dostojanstveno, kljub temu, da smo bili deležni obtoževanj in nečastnih dejanj posebej s strani Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in društva MORiS. Zato naj že v uvodu naše izjave zapišimo: nihče naj ne poskuša prevaliti odgovornost za razdeljenost slovenskega naroda iz svojih na naša ramena! Zavedajte se, da boste tisti, ki nenehno sejete veter, na koncu želi vihar!

Najprej in ponovno je potrebno poudariti, da je Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) del civilne družbe in nismo niti relikt zgodovine in še manj ideološki nasledniki bivše družbene ureditve. Članov naše organizacije nikoli nismo spraševali po svetovno nazorskem ali političnem prepričanju. O naših vrednotah in smislu združevanja in obstoja je odveč pisati, saj so vsi zapisi javno dostopni na spletnih straneh. To je nujno poudariti predvsem zato, ker nam v javnem diskurzu nekateri vodilni predstavniki desne politične opcije vztrajno pripisujejo ideološki predznak bivše družbene ureditve, vključno z vso ideologijo prav od samega začetka druge svetovne vojne. Nesmiselnost njihovih trditev je očitno prevelika, da bi jo sploh kdo opazil.

Mar nismo prav mi, pripadniki TO skupaj s slovensko milico in vso civilno družbo mimo vseh svetovno nazorskih razhajanj, z orožjem v roki priborili in zavarovali mlado suvereno slovensko državo in omogočili tudi spremembo družbene ureditve? Prav to je dokaz, da pri tovrstnem etiketiranju ni niti sledu politične poštenosti, kaj šele etičnih in obče človeških norm, pač pa gre za politično zlorabo Teritorialne obrambe in prisvajanje naših skupnih zaslug za osamosvojitev.

Ob govoru predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je postalo povsem jasno, kar je sicer samoumevno, da je vsaka država v svoji osnovi ideološka, da z vso svojo strukturo brani  ustavno ureditev in se legitimira tako, da poudarja vse postulate nove države in hkrati omalovažuje ali celo zanika kakršno koli kontinuiteto z bivšim družbenim redom. S stališča narodove zgodovine pa je vsakokratna ustavna ureditev družbe zgolj ena od etap narodovega razvoja skozi mnoge institucionalne oblike. Zato je s stališča narodne zavesti odrekanje kontinuitete kratkovidno dejanje in do obisti žaljivo do vseh, ki so se skozi vso zgodovino trudili za narodovo samobitnost in so mnogi zanjo dali tudi svoja življenja. Narodova samobitnost pa je pred vsakim svetovnim nazorom in iz njega izhajajočim političnim prepričanjem. Praznovanje 50-letnice TO zato ni vzpostavljalo nikakršne zveze z ideologijo socialistične Slovenije. Tovrstni očitki ostajajo na ravni aktualnih ideoloških razprtij in tisti, ki to počno, ne razumejo, da gre za bistveno več. Gre za nacijo in državo, za kontinuiteto slovenske državnosti, ki se je vzpostavljala počasi, tudi z dejanji mnogih pred nami. Zanikanje kontinuitete kaže žal na nesamozavest pomembnih predstavnikov slovenske države. Samozavestne države namreč nimajo težav s sprejemanjem vseh plati svoje zgodovine.

Predsednik države je v govoru poudaril, da so bili vez med »obema« Teritorialnima obrambama ljudje. Kot kak državni uradnik se je zatekel k formalizmom in je potrdil ponujeno tezo o diskontinuiteti in potrdil tezo med »obema« formacijama. Ljudstvo, ki se je borilo pa je bilo tudi po njegovih besedah isto. Ker smo se Slovenci skupaj referendumsko odločili, da bomo živeli v samostojni Sloveniji z demokratičnim družbenim sistemom, so nas, teritorialce akti, ki so jih te spremembe zahtevale, imenovali enkrat tako in drugič drugače. Toda drugačno poimenovanje organizacijske strukture ne more biti pred narodovo zavestjo, skupno voljo, osebno odločnostjo in pogumom. Naj se ne pozabi, da so bile vse odločitve za samostojnost in boj zanjo najprej osebne in intimno človeške. Kdor misli drugače, se je postavil nad človeka, nad ljudstvo in ga kljub deklariranemu čaščenju omalovažuje.

Naj na koncu poudarimo, da smo kot odgovorna civilna družba dolžni opozarjati državo na stranpoti in na njeno temeljno vlogo kot varuha narodove samobitnosti v okviru spoštljivega političnega dialoga in to v okviru in na temelju slovenske ustave ter z njo uveljavljenega družbenega reda.

Vir: Zveza veteranov vojne za Slovenijo

7 KOMENTARJI

 1. Ker tebi ni nobeden grozil, se zavedaj, da tudi ti ne boš nobenemu poštenemu drugorazrednemu državljanu (to ti nisi) grozil, po udbomafijskem načinu ustrahovanje naroda.

 2. Dan suverenosti ! Bodimo suvereni, to je resnični in stvarni glede zgodovine.
  Pravi veteran ZVVS ne more biti tisti, ki se sklicuje na organe iz časa pred osamosvojitvijo (TO SRS)
  Organi, ki zlorabljajo Ustavo države RS za svoje privilegije so proti Ustavi in državi RS.
  Za pojasnilo prilagam moj komentar za “prepir o oslovi senci “:

  Spoštovani vsi !
  Danes je dan suverenosti, ki obeležuje odhod zadnjega vojaka okupatorja (JLA) iz Kopra (Slovenije ).
  Mislim pa, da to ni dovolj za suverenost države in državljanov. Mislim, da suverenost označuje osamosvojitev, ki temelji na lastni valuti (tolarju) in enakopravnosti jezika (Pleteršnikov slovar :slovensko-nemški).
  O tem bi bilo vredno govoriti !!!
  Slovenska matica v teh dneh razpravlja o “Slovenskem prelomu 1918”. Zanimivo, da je bilo veliko zmešnjave in nejasnosti kot se dogaja sedaj po osamosvojitvi.
  Zgodovina potrjuje, da se iz nje nočemo učiti in raje ponavljamo napake.
  Tako se sedaj dogaja “prepir za oslovo senco”, ki ni v znamenju suverenosti o kateri imamo deklaracijo iz leta 1990. Pomeni pa samozavest in pokončnost, ki jo naj bi imeli in udejanjali.
  To je mogoče seveda na temelju resnice in spoštljivosti, ki edini peljeta naš domovinski in državljanski “voz” naprej v boljšo bodočnost.
  Velja apel dr. A. Trstenjaka: “Vkup držimo, za človeka gre ” !!!!!

 3. Ja neverjetno sprenevedanje? Najprej sprožiš veliko provokacijo z deklaracijo, da je SV naslednica TO in potem začneš delit očitke, kako drugi sejejo veter in bodo želi vihar!? Ne g. Lipič, vi na veliko sejete veter, razdor in onečaščate odpor Slovencev proti agresorju JLA, zato boste zagotovo želi vihar!

 4. Ne bomo Slovenci nikoli znali sestavit svoje zgodovine? Niti te najbližje? Ali bomo dojeli kdaj razpad Jugoslavije in posledično državljansko vojno? Ali bomo dojeli kdaj naš boj za neodvisnost Slovenije? Ne samostojnost, ampak neodvisnost! V zgodovini je dosti takih junaških podvigov, ki bi se jim lahko pridružili. Pa se nočemo. Hočemo svojo samostojnost, ki ji ni primere. Hočemo biti nekaj posebnega, junaštvo nam ni dovolj?!
  Potem pa nimamo več ne kontinuitete, niti ničesar novega. Ostanemo brez vsega. In to so komiji komaj čakali, da spet lahko harajo.

 5. General Lipič, še en klasičen primer levičarske sprevrženosti (bolj po domače: pokvarjenosti), tipična psihološka in verbalna projekcija: očitate drugim, kar počenjate sami; prav vi sejete vihar. Kakšen pomen pa ima komunistična armijska TO iz 1968 za sodobno demokratično Slovenijo?! Kakšne zasluge pa ima za nastanek suverene Slovenije, da jo tako vneto častite? Skratka, sprevrženost, ki jo normalni človek ne more spregledati.

  • Kapodistrias , takole je to , general tovariš Lipič se je malo prepozno rodil , ko so se zgodile Čebine in kasneje Polhograjski dolomiti – Babna gora točneje ! Njegova izjava o sejanju in viharju izhaja namreč iz konteksta dolomitske izjave , katere glavna točka je bila prevzeti oblast in se iznebiti
   tistih , ki s partijo in komunisti niso imeli nobenega razmerja ! Niso ga hoteli imeti , kratkomalo so narod izpostavili viharju na dokaj čuden , umazan način ! Več o tem bi vedel povedati pokojni Kocbek in še marsikdo , po končani drugi svetovni vojni , ki se je za slovenski narod tragično končala ! Vsi tisti , ki so imeli radi Slovenijo in slovence , njih običaje in krščansko vzgojo , so bili izpostavljeni pred vsem revoluciji in seveda tudi nacistom in musollinijevi sodrgi , kar je bila za boljševike odlična priložnost in prava prilika ! Zgledi vlečejo , zakaj pa ne bi bilo tako tudi pri nas ? Med nami živijo ljudje , ki bi radi ponovno ustoličili titoizem in komunistično oblast , ki izključuje demokracijo in enakost pred zakonom ter spoštovanje človeka ! Kaj se je dogajalo po vojni vemo vsi tisti , ki smo bili takrat nevedni in tudi na svoj način ustahovani šolarčki , da o preživelih slovencih med katerimi so bili tudi partizani , ne govorim ! Kaj se je dogajalo in se dogaja mnogo let za tem mi menda ni treba govoriti ! Pravzaprav nima smisla , kajti resnica boli ker je za nekatere zelo nadležna zgodba in težko jo je poslušati ! Narod je bil po vojni razdvojen in ustrahovan in še naprej sanja , čeprav mu je bilo dovoljeno sanjati samo en dan ! Jtri bo nov dan , se vztrajno vrača slabo stoletje nazaj ! Nihče ni brez greha in če ga že imamo se ga otresimo na človeški način brez groženj in odkritega nasprotovanja-morda tudi sovraštva ?

   Andrej Briški

Comments are closed.