Gašper Rudolf: Glejte Jagnje Božje

6

Gasper RudolfPridiga Gašperja Rudolfa (povezava) na drugo navadno nedeljo, dne 15. 1. 2017 z naslovom Glejte Jagnje Božje. Posneto v Medani, uredila Branka Kovšca.

 

 

6 KOMENTARJI

 1. Link mi je še objavilo. Komentarja mi pa očitno pa nič na svetu noče pustit povedat. Tudi prav, čeprav škoda.

 2. Ni treba poudarjati, da je stanje v Sloveniji ravno obratno, da šola še naprej socializira kvečjemu proti veri in da so otroci, ki obiskujejo verouk vse bolj obravnavani kot črne ovce, zlasti v urbanih okoljih. Imajo “čudne starše”.

  Kdaj bo Cerkev na Slovenskem kaj ukrenila- ali bo kar resignirano gledala usihanje vere iz generacije v generacijo? Ob tem, ko lahko sosednja Hrvaška beleži obratne trende. Ob tem, ko bi ena ura enega šolskega predmeta tedensko lahko zasukala in rešila situacijo.

 3. Hrvaška je katoliška država, Slovenija pa država, v kateri vernike fizično sicer ne preganjajo. Kako je nastala ta razlika? Zanimivo vprašanje, odgovor pa je … ?

  Če gremo zgodovinsko … škof Rožman je pobegnil, njegov kolega škof Stepinac pa ne! Ima to kakšen vpliv?

  • To ( Rožman vs. Stepinac) nima tako bistvenega vpliva, čeprav sem tudi jaz že z obžalovanjem pisal o tem. Ker je bila v 80. letih v Sloveniji ( katoliška) vernost po študijah Županova večja kot na Hrvaškem. Morda z izjemo Dalmacije.

   Razlika nastane kasneje. En vir razlike je verjetno v tem, da je Hrvaška po letu 1990 leta v težki vojni z nasprotniki druge vere ali ideologije ( rdeča zvezda). In pomembnejši, to kar ugotavljajo v članku VL strokovnjaki, da se pri njih mladina socializira v šolah v krščanskem smislu, predvsem po zaslugi krščanskega verouka v vseh razredih osnovnih in srednjih šol. Skoraj vsi mladi Hrvati danes verujejo v Boga, veliko jih vero redno prakticira.

   Da je v slovenskih šolah ravno obratno, najbrž ni treba dodajati. Da to komaj koga razen mene skrbi, pa tudi očitno.

 4. Slovenska KC je impotentna in od države ločena tako, kot ji to razlagajo njeni levičarski prijatelji. Rezultat je znan.

  Hkrati je treba vseeno ugotoviti, da sta Hrvaška in Poljska glede vloge KC izjemi v srednje- in zahodnoevropskem prostoru. Drugod je precej podobno kot pri nas. To seveda ne pomeni, da ne bi moglo biti bolje ob večji angažiranosti Cerkve.

Comments are closed.