Gadafi, Alahov bič božji!

1

Libijski predsednik Moamer el Gadafi je bil rojen 07. junija 1942 pod šotorom Beduinskega plemena v bližini mesta Sirta. V tem mestu je kasneje zgradil svojo letno rezidenco, čeprav se od šotora ne more ločiti, tudi, ko potuje po svetu: od New Yorka do Brusla. Z vojaškim pučem je 01. septembra 1969 vrgel z oblasti libijskega kralja Idrisa in namesto monarhije je uvedel teroristični absolutizem. Zaradi bogatih ležišč nafte je Libija ena izmed najbogatejših afriških držav. Sedaj Gadafi simpatizira s Srbijo in se zelo trudi, da bi čim manj afriških držav priznalo Kosovo kot samostojno državo.

Po revoluciji v Libiji sredi sedemdeset let prejšnjega stoletja je bil najpomembnejši finanser mednarodnega terorizma. Odgovoren je bil za eksplozijo bombe v ameriškem letalu, ki s je zrušilo nad škotskim mestom Lokerbi, za eksplozijo bombe leta 1972 (med olimpijado) v Berlinu, z orožjem je podpiral IRO in separatistične režime v Iranu med spopadom z Irakom, v Palestini, Čadu, Sudanu itd. Idejno se je močno zgledoval po egiptovskem predsedniku Gamalu Abdelu Naserju.

Po prihodu na oblast je takoj začel reformirati libijski fevdalizem: prepovedal je uporabo krutega šeriatskega prava (sekanje rok, obglavljanje in kamnanje) iz Libije pa je pregnal Italijanske in Židovske kolonialiste. Po vzoru Mao Ce Tunga je izdal »tri zelene knjižice«, s katerimi je razglašal tako imenovani islamski socializem, kot vladavino ljudstva republiko Libija pa je preimenoval v Đamaharijo, kar pomeni »država vseh«. Tako je Libija postala edina država na svetu, kjer vlada demokracija celotnega naroda z Narodnim kongresom, ki mu načeluje generalni sekretar, predsednik Gadafi.

Foto: Wikipedia

1 komentar

  1. Hecen možakar. Kaj je že vse bil, antikolonialist, islamist, arabski socialist, panafrikanist in zdaj najboljši prijatelj cezarja Silvia. Rahlo spominja na neko drugo persono (samoupravljalca, maoista, socialdemokrata, demokrata, kristjana).
    Tovariš Koncilija, velike začetnice Vam ne gredo najbolje od rok. Tudi ni povsem jasno, kaj naj bi bil “separatistični režim” v Iranu?

Comments are closed.