G.Rantzen, PlanetSiol: Po osamosvojitvi se ni nič spremenilo

6

Gertrud Rantzen je od leta 2006 predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice. Pred tem, od januarja 2003, je bila v naši državi odposlanka nemškega gospodarstva. Pred prihodom v Slovenijo je veliko let službovala tudi na Portugalskem in v Maleziji. Slovensko-nemška gospodarska zbornica ima trenutno 229 članov, od tega 173 slovenskih in 31 nemških podjetij.

Rezultati stresnih testov slovenskih bank so znani. Vas je višina luknje v bankah presenetila?
Niti ne. Že prej so se pojavljala ugibanja, da bo luknja velika okoli pet milijard evrov. Je pa to za Slovenijo, ki je majhna država, še vedno veliko denarja. Za kakšno večjo državo, kot je Nemčija, takšna številka ne bi bila težava. To je znak, da se Slovenija lahko sama izvleče iz krize.

Odzivi predvsem nemško govorečih medijev so pozitivni, angleški so bolj skeptični in opozarjajo, da Slovenija še ni rešena, da ostaja ranljiva.
Seveda, ta denar, ki ga bo Slovenija dala za sanacijo bančnega sistema, bo v prihodnje treba zaslužiti. Toda nemško stališče je, da je najboljše, da vsaka država sama reši svoje težave.

Slovenska vlada vztraja, da bo težave rešila sama. Ne bi bilo ceneje oziroma bolje, če bi zaprosili za mednarodno finančno pomoč?
Tukaj sta dva vidika. Če dobiš pomoč od zunaj, moraš narediti to, kar zahtevajo tisti, ki so ti pomagali. Videli smo, kaj se je zgodilo v Grčiji, na Portugalskem in v Španiji, ki so zaprosile za mednarodno pomoč.

Če pa se tega loti država sama, lahko tudi sama sprejme potrebne ukrepe in za te ukrepe tudi sama nosi odgovornost. Pri mednarodni denarni pomoči in ukrepih, ki jih spremljajo, se namreč lahko izogneš odgovornosti in odgovornost za ukrepe preneseš na tujino.

Seveda, če bi bila številka po stresnih testih višja, Slovenija tega ne bi mogla obvladati sama in bi potrebovala mednarodno finančno pomoč. Vsota, ki bo zdaj potrebna za sanacijo bančne luknje, pa je za Slovenijo še obvladljiva. Toda ob tem je treba poudariti, da bo Slovenija morala sprejeti še več reform in oživiti svoje gospodarstvo, če bo hotela zaslužiti ta denar.

Je slovenska vlada sposobna to narediti? Denar naj bi se zbral tudi s privatizacijo, a postavlja se vprašanje, ali je to res pripravljena narediti?
To je stara zgodba. Če Slovenija ne bo šla po poti privatizacije, bodo težave vse večje. Verjamem, da večina Slovencev ve, da je treba po poti privatizacije. Slovenski predstavniki so bili do zdaj že na toliko konferencah, imeli so promocije glede privatizacije. Če bodo zdaj naredili korak nazaj, to ne bi bilo dobro za podobo in prihodnost Slovenije. Obstaja določen javni in zunanji pritisk na Slovenijo, da izpelje privatizacijo.

Evropa je napovedala, da je prišla iz recesije. Zdi se, da v Evropi ni želje po slovenski prošnji za pomoč, čeprav bi bila ta v primerjavi z drugimi prejemnicami precej manjša.
EU si ne želi, da bi se pojavila nova država, ki bi potrebovala pomoč evropskih institucij, saj bi to pomenilo, da je evro znova postal šibek. Še zlasti, ker se v državah, ki prejemajo ali so prejemale mednarodno finančno pomoč, kažejo znaki okrevanja. Irska odhaja iz programa pomoči, verjetno bi ji kmalu sledila Španija, Grčija bo morala še nekaj časa počakati.

Mnenja so, da bo dokapitalizacija bank končala t. i. kreditni krč. Pa je res težava v tem kreditnem krču ali je bolj težava v tem, da podjetja oziroma državna podjetja niso sposobna preživeti na trgu brez poceni denarja iz bank? In ali ne bo dokapitalizacija le še podaljšala obstoja takšnega gospodarskega sistema in bi bilo vseeno za slovensko gospodarstvo dolgoročno boljše, če bi v Sloveniji ukrepe izvedla tujina, t. i. trojka?
Mogoče bi imela trojka še dodatna priporočila, ker ne bi imeli toliko čustvenih zadržkov pri ukrepih. Toda vedno morate misliti tudi na ljudi, morate dobiti njihovo soglasje za spremembe. In s tega zornega kota je bolj sprejemljivo, če Slovenci sami izpeljejo spremembe.

In če jih ne bodo?
Če ne bo privatizacije, Slovenija ne bo izšla iz krize. V Sloveniji se že od vključitve v EU, že skoraj deset let, govori o privatizaciji. Izkazalo se je, da slovenski ekonomski model ni uspešen in nima prihodnosti. Zato je treba najti nov ekonomski model in del tega novega modela je tudi privatizacija. Lahko sicer razglabljamo o tem, katera podjetja privatizirati, toda država mora iz podjetij. Najti je treba strateške partnerje.

Pa se bo ta napovedana privatizacija državnih podjetij izpeljala do konca ali bo na koncu vse padlo v vodo? Obstaja tudi močan odpor proti privatizaciji – v podjetjih, politiki …
Že prej sem omenila, da če Slovenija ne bo uresničila tistega, kar govori v tujini, bo imela v nekaj letih velike težave. Nobena vlada si ne more privoščiti, da gre v tujino in obljublja privatizacijo, nato pa tega ne uresniči. To bi bil velika težava.

Privatizacija bo torej nekakšna trojka na slovenski način?
Da. Privatizacija je trojka na slovenski način. Privatizacijo bi morali izpeljati že takrat, ko se je Slovenija vključila v EU, pa se je takrat zaustavila, ker je Slovenija gospodarsko rasla, vsi so bili zadovoljni itn.

Vedeti je tudi treba, da v Sloveniji nimamo finančne krize, svetovna finančna kriza je že zdavnaj minila, v Sloveniji imamo domačo, slovensko krizo, torej krizo, ki ima vzroke za nastanek v Sloveniji. To krizo je treba preseči in del izhoda iz te krize je korenita privatizacija.

Številni nasprotujejo privatizaciji, ker pravijo, zakaj bi podjetja prodali, če bi jih morali prodati za nizko ceno?
Mogoče gre pri tem za zgrešene ocene oziroma previsoko ocenjevanje vrednosti podjetij?

Toda mnenje nasprotnikov prodaje o prenizki ceni je prepričalo veliko ljudi. Ti pravijo: podjetje je vredno milijardo evrov, zdaj pa ga bomo morali prodati le za 200 milijonov. In boljša rešitev naj bi bila, da denar dobimo z višjimi davki. Zakaj je med slovenskimi politiki takšno nasprotovanje privatizaciji?
V Sloveniji ni bilo nikoli resnične spremembe. Po osamosvojitvi se ni nič spremenilo. Ali pač? Še vedno imate iste politike in nadaljujete isti ekonomski model.

Pogovarjala sta se Aleš Žužek in Tina Vovk.

Več lahko preberete na PlanetSiol.


6 KOMENTARJI

 1. Vsi nam dopovedujejo, da moramo spremeniti miselnost in ravnanje. Celo sami to priznavamo.

  Toda, kakšna paraliza nam onemogoča, da bi to končno storili?!

 2. Ta nemška gospa bi morala nastopati dosti manj arogantno in ukazovalno. Tako pa vpije: “Privatizirajte, privatizirajte vse!” Seveda pri tem misli, da moramo prodati vse Nemcem, da bomo ja spet nemški hlapci, tako kot smo bili skoraj 1200 let. Očitno velikonemški ekspanzionizem spet ogroža manjše narode v srednji in južni Evropi, s tem pa tudi mir in stabilnost na celem kontinentu.

  • Aj, ježeš, velikonemški ekspanzionizem… Kdaj ga pa ni bilo? Nemčija je velika in močna, in jasno, ekspanzionistična. Zakaj pa ne bi bila?
   In ja, treba je privatizirati. Kot Kardeljevi in Kučanovi hlapci smo razsuli vse in zdaj bomo pač morali prodati kar imamo, ker sicer gremo v stečaj. Imaš boljšo pot? Povej! Zaenkrat čarobna palčka Bratuškove deluje samo v smer bankrota.

  • Da, da! vedno so krivi drugi, mi nikoli! Da, da! Ta nemška gospa se mora spremeniti, mi ne!
   😉

   Upam, da se še kdo strinja, naj se začnemo MI POPRAVLJATI. Da je PROBLEM PRI NAS.

  • Milko, zdaj smo hlapci komunajzerjem, tebe pa moti to, da po privatizaciji ne bomo več.

   To je vsa resnica. Zato pa podtikaš, da bomo ob zasebni lastnini le hlapci.

 3. “V Sloveniji ni bilo nikoli resnične spremembe. Po osamosvojitvi se ni nič spremenilo. Ali pač? Še vedno imate iste politike in nadaljujete isti ekonomski model.”

  To izjavo resda lahko razumemo kot ugotovitev dejanskega stanja. Vendar, če bi gospa bolje (globlje) poznala slovenske razmere, bi kmalu razbrala, da so v Sloveniji ves čas prisotne demokratične sile, ki hočejo spremembe. Žal ji “komunistični orkester” tega ne dovoli. Janša si je za spremembe prizadeval z vso močjo, pa je bil pri vsaki resnejši nameri ustavljen z vedno novimi ali pogrevanimi aferami. Seveda je bistvo v tem, da ne gre za Janšo kot Janšo, v bistvu gre za osebo (ali silo), ki si prizadeva za demokratične spremembe, vendar ji to zaradi “orkestra” ne more uspeti. Z vsakomer, ki bi za komuniste predstavljal realno nevarnost, da bo kaj spremenil, bi brutalno obračunali.

  Skratka, ost gospejine izjave, če kdo še ne razume, je jasna: V Sloveniji je še vedno ta prekleti Janša, ki se mu gre samo za oblast in je kriv za vso nesrečo, ki se je v Sloveniji zgodila v zadnjih 200 letih.

  Osvetlil sem nekaj, kar gospa ne vidi (kot tujka niti ne more razumeti). Seveda je ta gospa reprezentativni delec mednarodne skupnosti, ki izrazito pomanjkljivo pozna Slovenijo. Važno jim je, da tukaj ni kakšne vojne, pač da gre za tranzitno pretočno območje.

  O etiki in morali se bomo pogovarjali jutri. Ta stavek velja tudi jutri.

Comments are closed.