G. Petovar, Danes, Planet TV: Opustili ovadbe proti zažigalcu strunjanskega križa (VIDEO)

42

Opustitev ovadb proti Deanu Verzelu, ki je že dvakrat zažgal strunjanski križ, je še ena v nizu nenavadnih odločitev slovenskega sodstva. Tožilstvo v zažigu ne vidi spodbujanja verske nestrpnosti.

Treba je iti v korak s časom. Če je Zvonko Fišer postavljavce križa še kazensko preganjal, danes njegovi kolegi v Kopru ugotavljajo, da je križ lep, tudi ko gori. Nepoznavalci umetnosti vidijo goreči križ drugače.

“Prvič izraža nadvlado določene rase, drugič izraža sovraštvo proti določeni družbeni manjšini,” pa je o gorečem križu dejal ustavni pravnik Matej Avbelj. “Sodba legitimira takšna dejanja, jih sicer ne spodbuja, ampak daje neke vrste upravičenost, da se bodo lahko še dogajale,” je pojasnil.

Teolog Tadej Strehovec pa je dejal: “Zažig križa za nas ne predstavlja izražanja umetniške svobode, ampak je to dejanje, ki je značilno za skrajne organizacije.” Tudi teologi so očitno slepi za umetnost Deana Verzela.

Več: Planet Siol

42 KOMENTARJI

 1. S sežigom križa in tozadevno sodbo, so bile požgane temeljne človekove pravice do osebnega dostojanstva vernikov.

  • Ta prispevek je tendenciozen in ima namen pristranskega, iskrivljenega prikazovanja nekega umetniskega dejstva in zeli doseci le prepricevalen ucinek. Skoda je, da si urednistvo PLANET SIOL.NET-a dovoli “reportazo”, ki je pod kritiko rumenega tiska. Vse kaze, da ima Gasper Petovar dobrega sefa in slabega ucitelja.
   Eno je resnicno zazgati kriz, drugo pa izvesti pirotehnicno umetnino na krizu tako, da zagori samo obloga, ki kriz sciti pred poskodbami. Biti ovajen pri drzavnem tozilstvu na podlagi 16-tih internetnih prijav pescice posameznikov, na podlagi iskrivljenih informacij s prilozenim obrazcem za prijavo s strani rimo-katokatoliskega medija, pa govori o metodah pregona te verske organizacije. In nenazadnje, strunjanski kriz nima status spomenik in ni last RKC ampak Ministrstva za okolje in prostor RS. Torej je “navaden” objekt znotraj zascitenega Krainskega parka Strunjan, ki je javni prostor in v katerem ima vsakdo pravico javnega izrazanja in nastopanja, tako Cerkev kot tudi Dean Verzel, katerega med drugim sciti ustavna pravica znanstvenega in umetniskega ustvarjanja.

     • “A si kako podgano rodila?” Zdravko, s tem ste o sebi povedali vse.
      Na svidenje v peklu, jaz kot levičar, vi kot popoln pokvarjenec. Ne se preveč zanašat na tisto o kesanju ob smrtni uri. Če bog je, je res pravičen. In nikoli ne stran pogleda.

     • Kaj bi rad povedal Tone? Kaj na temo tistega ovitka CDja? Katoličanka namreč tako brani “svobodo izražanja”.

    • Gospa, zelo katolisko od Vas, da se lahko vsak bebec znasa nad tem, kar nam kristjanom veliko pomeni.
     Predlagam, da ti umetniki najdejo muslimanske simbole, so tudi zelo zanimivi kot umetniski objekt. Naj potem pokazejo, koliko jih je v hlacah! Sodba sodisca potem namrec ne pomeni nic, obsodba pride od drugod!

   • Saj že to, da se kažeš kot Jezus Kristus, kaže na tvojo pristranskot.

    Poškodoval je tujo lastnino. Tudi, če ke križ zaščiten, se poškoduje material zaradi temperature.

    In to je direktno kazanje sovraštva do kristjanov.

    Kakšnih muslimanskih simbolov si ne upa kuriti, ker bi videl sankcije…

  • En od poglavitnih naukov Jezusa Kristusa je pozornost do sibkejsih. Zato so varuhi clovekovih pravic danes dolzni varovati pravice sibkejsih posameznikov pred vecjimi skupinami drugace mislecih skupin, ki posamezniku te pravice kratijo. Ena od temeljnih clovekovih pravic je svoboda izrazanja misli in govora, kajti Kristus je dejal potrebno si je upati in tisti, ki si upa njegova bo vecnost.
   V tem kontekstu je umetnik Dean Verzel sledil nauku Jezusa Kristusa.

   • Kristjani smo manjšina, zato nas je treba zaščititi pred večino do kristjanov sovražnih ljudi.

   • Jezus Kristus (precej butast in neprimeren vzdevek, če smem pripomnit), če bi bile človekove pravice kaj odvisne od Kristusovih naukov, jih ne bi uveljavljali šele skoraj 2000 let po njegovi smrti ateisti in prostozidarji, ampak verniki in Cerkev že davno prej. Tako pa je bila v začetku uveljavljanja vsake Cerkev proti.

  • Malikovanje nekega simbola nima nic opraviti s temeljnimi clovekovimi pravicami do osebnega dostojanstva verujocih, prej obratno. Pri malikovanju gre za odvisnost in ima poleg biološke, sociološke in psihološke tudi duhovno razsežnost, ki je vidna v psevdoreligioznih izkušnjah in ritualih odvisnika. Odvisnost je izraz njegovega hrepenenja po presežnem, za katero je prepričan, da ga na noben drug način ne more doseči. Podlaga temu izkrivljenemu prepričanju
   ali krivi veri je popačeno razmišljanje, ki je posledica neprimerne regulacije afekta sramu, ponavadi v zgodnjem otroštvu. Za to izkrivljeno religiozno udejstvovanje je značilno nesvobodno prisilno izkazovanje čaščenja objektu navezanosti.
   Vse te značilnosti veljajo tudi za malikovanje Kriza.

 2. Le totalitarno sodstvo je “sposobno” sežgati v mednarodnih listinah in v naši ustavi zagotovljenih človekovih pravic.

 3. Mislim, da protikatoliško nasilje ali sovraštvo pač ne sodi pod kazniva dejanja. Za sežig križa je treba poseči po bolj pravnih zadevah in ne po sklicevanju na nasilje in sovraštvo. To bo vedno slab “izgovor” za potencialne moraliste.

   • Morda je res razumeti tako. Mene zelo boli ta skrunitev križa, da ne boš mislila. Ampak vidim, da te stvari ne sodijo pod kazniva dejanja. Je ni ne policije, ne tožilstva, ne sodnika, ki bi to obsodil kot kaznivo dejanje. Je neskončna sramota za družbo, a očitno s policijo ne bo nič. Možna je morda civilna tožba zaradi skrunitve verskega objekta. Medtem ko pri Mariji s podgano pa tudi to ne. Je neskončna sramota, ki kaže kam je družbo pripeljala revolucija.

 4. Tercialka Petovarjeva je dobro pomoralizirala. Ogorčena tercialka je z obilico žolča prikazala vso demoničnost naših sovragov. Kristjani, ne pozabite sovražiti svojega bližnjega kot samega sebe. Lep tercialski pozdrav!

  • Od kje ste pa potegnili neko žensko s priimkom Petovar?

   Avtor članka je Gašper Petovar s Siol.net, ni nobenega dokaza, da je novinar katoličan, v tem primeru je nevtralni poročevalec.

   Pa ne, da se vam je naredila tema pred očmi, ko ste to prebrali?

 5. Po tem nagnusnem levicarskem zazigu Strunjanskega kriza se pri mlajsih srboritejsih kristjanih (to bi lahko bili vsi, ki castijo Kristusa), ponuja skusnjava revansizma. Kaj bi bilo, ce ce bi oni sami v starozaveznem smislu, oko za oko, zob za zob, zakurili kak Titov, Kardeljev ali Kidricev spomenik?
  Gotovo bi bili vsi nasi levicarji na vso moc ogorceni in bi hoteli gresnika na licu mesta lincati.
  Vprasanje je, kako bi se potem pri sledeci “kozlovski sodbi” morali zagovarjati, da ne bi bili obsojeni.
  Mislim, da ne bi slo tako gladko kot tem levicarju in pokvarjencu Deanu Verzelu.
  Ta se je ze drugic igral z ognjem, zazgal kriz in bil oproscen.
  No, po umetniski plati imas lahko za zgled samega rimskega cesarja Nerona, boga, psihopata in krvnika, ki je dal zakuriti Rim in ob tem ekstaticno norel in pel (P. Ustinov). Potem pa, pokvarjen kot je bil, je obdolzil kristjane.
  Po tehnicni plati imas lahko za vzornike tiste napumpane komunisticne aktiviste, ki so 1952 zazgali skofa Vovka, ko je sel birmat na Dolenjsko.
  Ali pa tisto dandanes ze ostarelo, zatemnjeno Svetlano Makarovic, ki je trdila, da je njena dolznost sovraziti RKC in smrdljive sluzaste farje, ki ne delajo na svetu drugega, kot da se znasajo nad otroki.
  Mislim, da ti levicarski nadljudje in “umetniki”, s tem ko sovrazijo Krizanega in njegovo Cerkev, postajajo vedno bolj zagrenjeni zacenjajo nujno sovraziti tudi sebe.
  Cim bolj pa nekdo sovrazi druge, sovrazi tudi samega sebe in postaja kandidat za samomor.
  Zakaj ne bi bil pri tem Deanu Verzelu visek njegove umetnostne kariere, da bi se v neki super akciji sam zakuril. V Pragi se je svoj cas v znak protesta proti sovjetski bratski invaziji, zakuril Jan Palach.
  Dean Verzel bi tako za stalno ovekovecil svojo skurilno umetnost, nasi krizi bi pa imeli pred njim mir.

  • Zelo zanimiva se mi zdi ideja, da bi »zakurili kak Titov, Kardeljev ali Kidričev spomenik«. Seveda, če bi to storili na enak način kot je bil »zakurjen« strunjanski križ. Se pravi, da bi nekdo imel željo in idejo s tem narediti umetniško delo. Izvedel pa bi to tako, da bi spomenik najprej zavaroval z negorljivo oblogo, dodal gorljivo snov in med gorenjem vse fotografiral na umetniški način. Na koncu pa bi vse pospravil tako, da se nikjer ne bi nič poznalo. Seveda bi potem moral tudi posnetke razstaviti v renomiranih galerijah. Prepričan sem, da bi tak projekt lahko izvedel legalno, z ustreznim dovoljenjem. Pa tudi, če bi bil izveden ilegalno, ne bi bilo na levici nobene reakcije, kaj šele zgražanja in prizadetosti.

   • se povsem strinjam, mar bi jim bilo manj kot za lanski sneg. ne razumem, zakaj si nekateri predstavljajo, da levičarji namesto v cerkev hodijo v stožice na tekmo in doma prižigajo sveče v Stalinovem, Leninovem, Titovem ali kar Kučanovem kotku. to je višek neumnosti.

 6. Sežig križa na javno izpostavljenem kraju, je vsekakor dejanje spodbujanja verske nestrpnosti, kar je kaznivo dejanje po 297. členu Kazenskega zakonika RS.

  Pri tem ni pomemmbno kakšne izgovore išče požigalec, ampak kako razumejo to dejanje tisti, ki so s požigom prizadeti, to so kristjani.

  • Vsa beda tega primera se kaže v uporabi izrazov »sežig« in »požig«, ki ju vztrajno uporabljajo prizadeti kristjani, spodbujani od duhovščine. Križ namreč ni bil ne sežgan ne požgan, v bistvu mu ni padla dlaka z glave in še vedno stoji tak kot je bil. Če slovenska cerkev ne bi bila tako provincionalno primitivna, bi slike gorečega križa sedaj visele v Vatikanskem paviljonu moderne religiozne umetnosti, ki so ga pred dnevi odprli na Beneškem bienalu.

   Prizadeti kristjani bi kvečjemu lahko govorili o skrunitvi križa, če že tako čutijo. Toda potem ne bi mogli govoriti, da je to samo uvod v požiganje cerkva. Skrajno perverzno in pokvarjeno pa je primerjati strunjanski goreči križ z gorečim križem Klu klux klana. Okoli tistega križa so pod špičastimi kapucami zbrani sami kleni kristjani. Zgodovina ne pomni, da bi se zaradi tistih gorečih rižev kak kristjan počutil prizadetega. Ali vi res mislite, da je vaš bog idiot, ki ne vidi, da ga častite s podtikanji, klevetami in lažmi?

 7. Nespoštljivo dejanje. Strunjanski križ ima svojo zgodovino, svoje mesto in moč. In če želi “umetnik” narediti umetnost naj to ustvari pri sebi doma na vrtu z drugim križem, ki bo namenjen njemu in njegovemu izražanju. Strunjanski križ pač ni bil postavljen zato, da se bo posameznik izživljal nad njim.
  Nekateri pa seveda komaj čakate na priložnost, da lahko spomnite na vse zgodovinske dogodke, osebe ipd…IPD.
  Po vsej verjetnosti vas tudi črni pes, ki veselo teče po travi, spomne na fašista.
  V tem delu se strinjam s Tonetom, Bog vse vidi in ve. Na koncu ne bo gorel križ…in ko boste stali pred ognjem pekla vam pravni zakoni ne bodo pomagali.

 8. Zažigalec križa se zaveda ali pa bi se vsaj moral zavedati, kako so kristjani prizadeti z njegovim početjem, pa je dejanje kljub temu ponovil.

  Ali tako počne tudi do svojih bližnjih?

  Najprej bi starše, svoje otroke in prijatelje močno oblekel, zatem bi jih pa močno pretepal in jim potem rekel: To je umetniško delo. Na njihovo zgražanje pa bi odgovoril: Saj nimate telesnih poškodb.

  • Kaj pa mislite o uporabi posnetka Klu klux klanovega gorečega križa v videu. Te križe so zažigali kristjani, ki so bili ugledni v svojem okolju.

    • Aha, aha! Sedaj pa Tito pride prav. Tito je bil ugleden v svojem komunajzarskem okolju, klukluxklanovci pa med kristjani.

     • Niso bili nič ugledni. Imeli so privržence, še več pa je bilo tistih, ki so se jih bali. Odkod ti ta laž, da so bili ugledni med kristjani? Zgodovina jih je spoznala kot teroriste. Tita in komuniste zaenkrat še ne.

     • Za teroriste so bili spoznani zaradi rasizma in pogromov nad črnci. Ne spomnim pa se nobenega poročila, da bi koga motilo zažiganje križev. V vsakdanjem življenju so veljai, vsaj vodje, za vzorne kristjane in stebre družbe, to niso bili kaki izgredniki, ampak močna in legalna organizacija. Hočem povedati samo to, da ima goreči križ lahko tudi drugačen pomen in ne samo sovraštvo do krščanstva kot mislite vi. Če ima človek polno srce sovraštva, ga vidi povsod.

     • Seveda ima goreči križ lahko kakšen drugačen pomen! V kakšni drugi kulturi prav gotovo da ima! V kulturi, kjer po zidovih pišejo :”Klali smo vas 1945, klali vas bomo 2013″, kjer je bila Cerkev Marijinega vnebovzetja v Tolminu 1.3.2013 onečaščena s podobo črne pesti in napisom »Odidite«, …

      ima pa natanko tak pomen, kot so ga kristjani občutili.

     • Lažeš. Ku Klux Klan ni priljubljen med kristjani. Ti bi jim le to rad podtaknil.

      Tito je bil pa zločinec.

 9. Po zdravi pameti je normalno gledati drugače na to, ali neko dejanje naredi krščanstvu sovražen človek ali kristjan.

  In ta kvazi umetnik sovraži kristjane.

 10. En od poglavitnih naukov Jezusa Kristusa je pozornost do sibkejsih. Zato so varuhi clovekovih pravic danes dolzni varovati pravice sibkejsih posameznikov pred vecjimi skupinami drugace mislecih skupin, ki posamezniku te pravice kratijo. Ena od temeljnih clovekovih pravic je svoboda izrazanja misli in govora, kajti Kristus je dejal potrebno si je upati in tisti, ki si upa njegova bo vecnost.
  V tem kontekstu je umetnik Dean Verzel sledil nauku Jezusa Kristusa.
  Malikovanje nekega simbola nima nic opraviti s temeljnimi clovekovimi pravicami do osebnega dostojanstva verujocih, prej obratno. Pri malikovanju gre za odvisnost in ima poleg biološke, sociološke in psihološke tudi duhovno razsežnost, ki je vidna v psevdoreligioznih izkušnjah in ritualih odvisnika. Odvisnost je izraz njegovega hrepenenja po presežnem, za katero je prepričan, da ga na noben drug način ne more doseči. Podlaga temu izkrivljenemu prepričanju ali krivi veri je popačeno razmišljanje, ki je posledica neprimerne regulacije afekta sramu, ponavadi v zgodnjem otroštvu. Za to izkrivljeno religiozno udejstvovanje je značilno nesvobodno prisilno izkazovanje čaščenja objektu navezanosti.
  Vse te značilnosti veljajo tudi za malikovanje Kriza.

Comments are closed.