G. Lubej, PlanetSiol: Peterle; Janša naj bo vesel močne krščanske demokracije

12

Predsednica NSi Ljudmila Novak je prepričana, da lahko stranka, ki je k imenu dodala krščanski demokrati, na lokalnih volitvah prihodnje leto podvoji rezultat, na evropskih volitvah pa zmaga.

Novakova je v govoru na kongresu na Vranskem spomnila na zmago stranke na evropskih volitvah leta 2004. Tudi maja 2015 pričakuje izvolitev najmanj dveh evropskih poslancev. V luči nove samozavesti NSi je dejala, da zlonamerneži stranki v zadnjem času podtikajo različne zgodbe, tudi o podkupovanju, a zatrdila, da to NSi ne bo ustavilo.

Vsi vrednostno izgubljeni, NSi ne

“V času izgubljenih vrednot imamo prave odgovore za prihodnost,” je prepričana Novakova. V poudarkih iz kongresne izjave, ki jo bodo sprejeli, je dejala, da ekonomska politika krščanskih demokratov temelji na socialno-tržnem gospodarstvu. V NSi se med drugim zavzemajo za znižanje davkov, poostritev davčne discipline, zmanjšanje javne uprave ter umik politike in države iz gospodarstva.

Krvniki kot žrtve

Glede preteklosti je dejala, da so izkušnje v različnih delih Slovenije različne, skupno pa je prepričanje, da Slovenijo nerazčiščena zgodovina duši, razdvaja in boli. Vse žrtve vojne morajo biti dostojno pokopane, resnica pa na dolgi rok vedno zmaguje, je dejala predsednica Nove Slovenije in dodala, da lahko med največje žrtve spadajo tudi krvniki, ki krivde niso mogli prenašati.

Zadnja beseda še ni izrečena

“Krščanski demokrati želimo delati odgovorno. To je naš odgovor za prihodnost Slovenije. Verjamemo, da lahko ponovno uresničimo svoje sanje o demokratični, pravični in pošteni Sloveniji. Krščanska demokracija še zdaleč ni rekla zadnje besede,” je sklenila Novakova.

Svarila iz krogov blizu Janeza Janše

Po govoru Novakove so delegati s ploskanjem večkrat prekinili nastop evropskega poslanca iz vrst NSi Lojzeta Peterleta. Dejal je, da so ga pred kongresom novinarji spraševali, kako se bo na spremembe v Novi Sloveniji odzval predsednik SDS Janez Janša. “Iz krogov, ki jih razumemo kot krog ali zaledje SDS, so po socialnih medijih že prišla prva svarila, opozorila, češ, kaj delamo. Jaz bi rad vsem, ne samo njim, povedal, da delamo krščanske demokrate.”

Janša naj bo vesel močnih KD-jevcev

Peterle meni, da bi moral biti Janša oziroma kdorkoli “v sedlu ene ali druge pomladne stranke” vesel močne krščanske demokracije, ker “smo videli, da brez nje ne gre naprej”. Predsednik Demosove vlade in dvakratni zunanji minister je spomnil, da so nekdanji Slovenski krščanski demokrati leta 1990 zagotovili največ glasov koaliciji Demos. “Tudi za ceno manjšega števila ministrskih mest in še česa drugega smo uveljavljali Demosovo linijo. Takrat ni šlo za oblast, šlo je za projekt.”

Navodilo, da je treba voliti Janšo

Peterle je omenil še parlamentarne volitve leta 2008, ko se je SDS s Pozitivno Slovenijo borila za prvo mesto. “Se spomnite, ko smo pred nekaj leti dobili navodilo, da je treba voliti neko drugo stranko, da bomo imeli predsednika vlade? Ni dovolj imeti stranko relativne večine, potrebujemo zmagovito koalicijo.” Vodstvu NSi je evropski poslanec še predlagal, da spodbudi dialog med pomladnimi strankami (SDS, SLS, NSi). Govor je zaključil takole: “Gremo naprej, naj živi novi SKD, naj živi Slovenija.”

Kdo je najbolj ogrel?

Pred govorom predsednice NSi je delegate najbolj “ogrel” glavni tajnik NSi Robert Ilc, poslanec Matej Tonin pa je povezal padec Berlinskega zida in prihodnost NSi.

Ilc je dejal, da bo stranka ne glede na udarce z leve in desne vodila jasno in samostojno politiko. Nimamo afer z zemljišči, račune si plačujemo sami, nimamo stricev iz ozadja, stranka ni nikomur nič dolžna, je dejal Ilc in požel aplavz delegatov kongresa.

Krščanski demokrati rešitelji Slovenije

Optimistično je dejal, da lahko NSi postane največja in najmočnejša, ter izrazil prepričanje, da so krščanski demokrati, to oznako bo stranka dodala imenu, odgovor za prihodnost. Po besedah Ilca želijo okrepiti položaj v političnem prostoru. “Želimo jasno sporočiti: krščanski demokrati smo rešitev za Slovenijo,” je dejal glavni tajnik NSi in spomnil na uspešne krščanskodemokratske stranke v Evropi.

Tonin ni za vegetiranje

Tudi vodja poslanske skupine Matej Tonin je prepričan v prihodnjo moč zdaj najmanjše parlamentarne stranke, ki bo, tako pravi Tonin, v desetih letih največja in najmočnejša politična sila. “Ne zanima me nišna stranka, ki bo vse življenje vegetirala med petimi in desetimi odstotki.”

Več: Planet Siol


12 KOMENTARJI

 1. Perpspektivno!

  Edino program bi moral biti bolj razpoznaven, ne pa da ponavlja le suhoparne ekonomske cilje in takšne, ki jih že drugi ponavlajajo.

  Program mora odsevati svežino vrednostnega duha, da začutiš nekaj novega, kar lahko zagotovi Sloveniji duhovno in materialno rast!

  Ljudje si najbolj želijo pravičnosti, poštenja in odgovornosti. To bi morali biti na prvem mestu, pa ni niti na zadnjem!

 2. “Peterle je omenil še parlamentarne volitve leta 2008, ko se je SDS s Pozitivno Slovenijo borila za prvo mesto.”

  Leta 2008 še ni bilo nobene Pozitivne SLovenije.

 3. Zmotil me je zadnji Toninov stavek…Ne zanima me nišna stranka….Gospod Tonin, zakaj govorite v prvi osebi ednine?

 4. Slovenija je obubožala zaradi duhovne revščine. P

  Po logiki stvari, je poslanstvo krščanske demokracije, da popelje slovensko skupnost iz te duhovne revščine tako, da nenehno opozorja s svojim delovanjem na vrednostni temelj, ki mora biti podlaga vsakršnega političnega in nepolitičnega delovanja.

  Takšnega pristopa krščanska demokracija na slovenskem doslej ni hotela ali pa ni znala izkoristiti.

  Ali bo odslej?

  Suhoparnost programa ne daje dobrih obetov.

  • obubožala je zaradi monopola, fevdalizma. Kjer ni tekmovalnosti, kjer je samo en fevd, en kapital, Ein Firer – tam je propad družbe.

   Rabimo kapitalizem na vseh nivojih: tekmovalnost, ustvarjalnost, prodornost.

   Ne pa psihopatske tekmovalnosti, ki naredi vse za blokado tekmovalnosti in za patološko konzerviranje monopola, Fevda, Kapitala. Na račun delavcev, na račun državljanov, na račun vseh.

 5. S suhoparnim nastopom ne boste pridobili volilcev.

  Ampak le ssvežino, po kateri roteče prosijo volilci, pa je niso uslišani.

  V tem kriznem času, pa res ni težko najti svežine!!!

 6. Glavni poudarek NSI in njena prednost pred ostalimi strankami v Sloveniji pa je ziginil oz. ga še kar preveč štorasto in sramežljivo sporočajo:

  NSI je edina stranka v Sloveniji, ki izboljšuje ekonomski program v smeri klasičnega liberalizma in postaja edina zdrava konzervativna stranka, ki trenutno ne more nič konzervativnega v Sloveniji braniti, temveč mora to politiko na novo postavljati. Ker tisti, ki so v Sloveniji najbolj konzervativni so komunajzer-fašisti, ki branijo monopolni kapital, fevd.

  NSI mora poudarjati, da bo vzpostavljala pogoje, da se MAFIJO iz gospodarstva prežene
  in da bo zmanjševala kolektivno parazitstvo in kolektivno neodgovornost s tem, da bo drastično zmanjšala javni sektor, ukinila državno zdravstvo in državno šolo in pomagala, da bodo podjetni ljudje naredili boljše in različne, ppluralne šole in ordinacije, bolnice. Ni naloga države, da vodi bolnice in šole, razen če hočemo ostajati Severna Koreja.

  V tem bo NSI podobna zmagoviti CDU in CSU in najbolje razvitima regijama v Evropi: Bavarski in Severni Italiji, kjer imajo močno razvito osebno odgovornost in podjetništvo in tako najbolje plačane delavce, pri tem pa zelo omejujejo parazitiranje kolektivov, sindikatov, socialistov.

 7. ..naj si podrobneje preberejo in analizirajo socialne enciklike in dežele, ki so jih vzele resno..

 8. “Ker tisti, ki so v Sloveniji najbolj konzervativni so komunajzer-fašisti, ki branijo monopolni kapital, fevd”. (Pavel)

  Tocno! Ti trenutno vladajoci pucisti so pokvarjeni, zgagani konservativci, ki Slovenijo po najboljsih moceh plenijo, nasi, ki prihajajo s krscanske strani, pa so seveda edini dobri konservativci. To je treba trobiti ob vsaki priliki. Dokler ne bo narod verjel. Tako se dela. To pa trenutno obvlada JJ boljse.

  • Poznam dobro kar nekaj NSIjevcev od vrha do dna – a pri vseh imam občutek kot da jim ni jasno, da ne živimo v normalni državi in da jim ni jasno kaj narediti. Tudi sedaj, ko se izobražujejo s pomočjo tujih svetovalcev in domačih svetovalcev s področja klasičnega liberalizma, bi od tistih, ki nastopajo v javnosti pričakoval bolj jasna, kratka, udarna in prodorna sporočila – ker so politiki oz. to bi morali biti politiki.

   Zaenkrat JJ te stvari dela boljše, dobil je tudi dr. Ljuba Sirca, ima bolj operativno stranko in več podmiznih informacij dobi s strani obveščevalcev, ki so znotraj rdeče mafije in se med sabo tepejo za višja mesta v tej mafiji.

   Čas bi bil, da NSI državni politiki že enkrat odrastejo in da tisti minimalni čas v medijih ne zapravijo, ampak so PRODORNI: torej da znajo ljudem povedati sedanje stanje in kako bodo oni spremenili na bolje.

Comments are closed.