G. Lubej, PlanetSiol: Kaj se dogaja na slovenski desnici?

32

Ljudmila Novak govori o destruktivni SDS in močnejši NSi, član SDS Dimitrij Rupel o novi sredinski politiki, SLS Franca Bogoviča pa je zunaj parlamenta. Kakšna je prihodnost slovenske desnice?

SDS, NSi in SLS so kot desnosredinski blok strank na julijskih parlamentarnih volitvah pogorele. Za te tri stranke je skupaj glasovalo le 29,17 odstotka volivcev, kar je najslabši rezultat pomladnih strank do zdaj. Izraženo v odstotkih je to približno toliko, kot jih je leta 2004 glasovalo za takrat zmagovito stranko Janeza Janše.

Vse tri stranke so pred pomembnimi preizkušnjami. V Slovenski demokratski stranki zaprtega predsednika Janše, ki mu je v 21 letih na čelu stranke na volitvah uspelo zmagati le enkrat, za zdaj ni videti alternative.

Nova sredinska politika enigmatičnega Dimitrija Rupla

Pomemben član SDS in večkratni zunanji minister Dimitrij Rupel je sicer pred dvema tednoma v tedniku Reporter pisal o “novi sredinski politiki”, ki bi morala biti usmerjena na Zahod. “Na tem prostoru bi se morali zbrati zmagovalci in žrtve druge svetovne vojne, zmagovalci hladne vojne, ekonomisti, izumitelji, bistri in zaupanja vredni, predvsem mlajši ljudje.”

Rupel je v nekoliko enigmatičnem besedilu med drugim pisal tudi o prevladi levice, o praznem sredinskem prostoru oziroma prostoru “strpnosti, spravljivosti, sodelovanja in vključevanja” ter o tem, da se pojavljajo pobude, da bi ga napolnili.

Janša vidi kukavice Petra Jambreka

A ni bil konkreten, kakšna naj bi bila pri tem vloga SDS in Janeza Janše, saj v besedilu ni omenil niti stranke niti Janševega imena. Nekoliko enigmatičen je bil tudi tvit Janše na Ruplovo besedilo: “Hm. Kot da bi spet zadišalo po kukavicah P. Jambreka. Očitno so po Virantu padle tudi iluzije v kolego Cerarja.”

Rupel je dva tedna po objavi besedila zavrnil medijska ugibanja, da skupaj z nekaterimi drugimi intelektualci pripravlja ustanovitev nove stranke. Zagotovil je, da se iskanje konstruktivnih rešitev dogaja “v SDS in ob SDS, nikakor pa ne proti SDS ali celo proti Janezu Janši”.

Toninovo osvobajanje, totalitarizem in protinapad Aleša Hojsa

V Novi Sloveniji je v večini pragmatična struja predsednice Ljudmile Novak in vodje poslanske skupine Mateja Tonina, ki govori o osvobajanju od SDS in o njenem totalitarizmu. A na bližnjem kongresu NSi lahko pričakujemo “protinapad” manjšinske struje, ki jo pooseblja podpredsednik NSi Aleš Hojs.

Slovenska ljudska stranka, ki se je od SDS distancirala že pred leti, po volilni katastrofi na parlamentarnih volitvah in “lokalnem obližu” na občinskih volitvah išče novega voditelja, ki bo nadomestil Franca Bogoviča. Da ima najstarejša slovenska stranka kadrovske težave, dokazuje podaljšanje roka za vlaganje kandidatur pred kongresom 6. decembra.
Večni Janša, primat NSi in nova desnica

Ali lahko SDS z Janezom Janšo na čelu še kdaj zmaga na volitvah in ali so v tej stranki možne kakšne alternative? Lahko NSi prevzame primat na desnici in kako realno je Toninovo govorjenje o zmagi na volitvah čez deset let? Lahko SLS ponovi veliki met NSi, ki se je po izpadu parlamenta vrnila v politično prvo ligo? Kako verjetno je, da bomo tudi na desnici dobili novo stranko?

Česa bi se morala naučiti SDS?

Politični analitik Matej Makarovič z novogoriške fakultete za uporabne družbene študije pravi, da je težko reči, ali lahko SDS z Janšo na čelu še kdaj doseže relativno večino na volitvah. “Vsekakor pa je zelo malo verjetno, da bi pristopi, ki niso delovali na volitvah leta 2011 in 2014, začeli delovati v prihodnje. SDS sicer deluje v izrazito nenaklonjenem medijskem okolju, vendar bi se morala tudi iz tega kaj več naučiti.”

Makarovič meni, da je SDS velika in “kadrovsko bogata” stranka, ki bi lahko ponudila kadrovsko alternativo, a po drugi strani ne verjame, da bi do zamenjave lahko prišlo pred epilogom v procesu Patria. “Ni predstavljivo, da bi se SDS svojemu predsedniku odrekla v času, ko je po enotnem stališču te stranke po krivici zaprt.”

Nedosegljiva relativna večina za Ljudmilo Novak

NSi nima potenciala, da bi prevzela primat od SDS, pravi Makarovič. “Vsekakor volivci NSi ne bi nagradili konfrontacije z SDS, saj sta jim večinoma blizu obe stranki.” NSi se lahko okrepi, a z zvestobo svojim načelom ne more doseči relativne večine. “Če bi od teh načel bistveno odstopala, pa bi izgubila bazo, ki jo že ima, pa tudi svojo notranjo enotnost. Večji premiki so zato za to stranko tvegani.”

Več lahko preberete na PlanetSiol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


32 KOMENTARJI

 1. Janša je izgubil volitve 2008, 2011 in 2014 pod težo težkih obtožb korupcije in hladnovojne propagande proti njemu s strani večine medijev. Če bi v nove volitve šel oproščen, osvobojen vseh obtožb in dokazano po krivem preganjan in zaprt, potem je politična situacija lahko precej drugačna z istim voditeljem desne sredine.

  Ni pa nujno to. Timošenkova je recimo krepko izgubila politični veter v jadra kljub temu, da je dosegla padec Janukoviča in polno rehabilitacijo.

  To, da kateri od pomladnikov, recimo Dimitrij Rupel želi zajemati volilce v politični sredini ni nič slabega. Nič neevropskega. Nasprotno. A sredina ne pomeni kolaboracije s komunisti in udbo. Pogledajo naj recimo kongrese stranke Angele Merkel. Na enem zadnjih je bilo prav osrednje geslo: CDU – die Mitte!

  Ergo: načelnost je pomembna – zmernost tudi.

 2. Kaj naj rečem, nad vodstvom NSi postajam iz dneva v dan vse bolj razočaran, da gre Peterle na forum 21 pa se tam rokuje z kučanom je sramotno za Krščansko stranko, prav tako nek Tonin, kater kolaborila z zl, smac, ab, ps, sd in desusom ne more biti eden vidnejših predstavnikov Krščanske stranke. Sedaj pa koga naj človek podpre na volitvah? SDS ne more, ker to je stranka prepredena z bivšimi partijci, kateri so daleč stran od KRŠČANSTVA, saj s pomočjo Reporterja še vedno napadajo vse kar vsaj nekaj diši po kristjanih, tako da zaenkrat preostane le NSi in to s stisnjenimi usti.
  Še to, kdaj je začel gospod Hojs redno hoditi v cerkev?

 3. Na spletni strani http://www.portalplus.si/528/panika-v-sds/ lahko preberem: “… dejstvo da mora vsak SDS-jev kandidat za poslanca DZ, državnega svetnika ali pa evropskega poslanca ob podpisu soglasja h kandidaturi podpisati tudi “bianco” odstopno izjavo, …”

  Taka stranka nas ne more peljati v demokracijo. Žal. Torej, kaj se dogaja na slovenski desnici? Spoznavanje, da imamo v Sloveniji le rdečo barvo. Sicer petdeset odtenkov rdeče barve, ampak le rdeče barve.

 4. Desnici najbolj škodijo medsebojne razprtije. na podoben način so škodile pred nekaj leti liberalcem.

  Vsekakor pa bi morala desnica posodobiti način delovanja.

  Z rednimi raziskavami v javnosti in samokritičnostjo, bi morala iskati najuspešnejše načine pridobivanje zaupanja pri volivcih.

  Vsekakor pa bi morala ena izmed desnih strank imeti močnejši socialni čut, sicer ni mogoče pokrivati volilne večine.

 5. KJER SE PREPIRATA DVA, TRETJI DOBIČEK IMA.
  ta rek še kako drži! Bolj ko se bosta< NSi + SDS prepirali, bolj bo rasla levica in dobivala moč!
  Ljudje NE MARAJO prepirov, zlasti danes ne, ko nam gre tudi zaradi ''razpok'' na desnici, žal, slabše, kot bi nam šlo sicer.
  namreč: desnica, če bi bila bolj enotna, bi lahko zmagala in uresničila svoje cilje.
  Tonin bi moral že zdavnaj dati jezik za zobe, mnogi, med njimi moji starši, so izstopili iz stranke, ker enostavno ne prenesejo njegovih lizunskih potez, ko se plazi pred levico.
  Janezu Janši pa bi moral nekdo že enkrat povedat, da se oseba, ki želi postati DRŽAVNIK, tako NE obnaša.
  paziti mora na jezik, ne sme kar naprej udrihati po nekom, ne glede na to, je udrihanje pravično ali ne.
  VSE (!!) se da povedati tudi na drugačne načine!
  ČE SMO DOSLEDNI, JE SDS NA VOLITVAH IZGUBLJALA TUDI ZATO, KER SE OBNAŠA KOT SLON V TRGOVINI S PORCELANOM.

  • Verica, očitno sta tvoja starša padla pod vpliv Reporterja in levičarsko SDS, nimata zaradi tega nič glavobolov? Ne more Krščanski človek voliti za SDS da ne rečem kako glasujejo za SMC, LDS, SD, verjetno celo zl. Žal ni izbire nam lahko trenutno glasujemo le za NSi, če pa se najde kakšna kredibilna oseba in to niso ne Kuclarjeva, ne Hojs, ne Možina, takrat pa takoj glasujem za stranko katera bo proti levici in za Krščanske vrednote.

   • Kaj je narobe s Hojsom? V primerjavi s Toninom in Novakovo je velikan. Zakaj naj bi glasoval za NSi z Novakovo namesto Hojsa?

  • Verica, podpišem z obema rokama.
   Tudi jaz in moj mož, ki sva verjetno vrstnika tvojih staršev, sva iz istega razloga, kot tvoja starša nehala, biti člana NSI.

   Popolnoma enakega mnenja sem tudi glede SDS.

   Mislim, da bi res potrebovali novo stranko tudi na desnici. Samo na ta način bi morda desnica bila tako močna, da bi še kdaj prišla na oblast !!!

 6. Rupel ne zbuja zaupanja iz dveh razlogov: (1) prevečkrat je že zamenjal strankarski plašč in (2) bil je tisti zunanji minister, ki ni hotel v Višegrajsko skupino, ko so nas tam še hoteli. Naj raje ostane pri pisanju esejev, ki so njegova močna stran in prepusti desno politiko sposobnejšim od sebe.

  In kdo je na desnici politično sposoben? Morda to ni več pravo vprašanje, glede na to da se diskurz prehaja iz polja političnega v polje hladne državljanske vojne.

 7. Res so težave pri izbiri za koga glasovati. K sreči so dileme nepotrebne, ker dvotretjinska večina oblasti naslednja štiri leta ne bo spustila iz rok, čeprav se bodo kregali med seboj zaradi delitve plena. Toliko lahko “zaupamo” zlobnemu škratu, kot vodji režima, da jih bo uspel obdržati skupaj in preprečiti predčasne volitve, ki itak zaradi oslabljene desnice in Cerkve ne bi prinesle ničesar novega. Kot zdaj kaže, njegova nova SZDL zaenkrat ni zajela samo SDS, ki je ostala edina opozicijska stranka pa še ta pohabljena z invalidnim liderjem. V bistvu so volitve bile in bodo ostale nepoštena farsa z zavajanjem volilcev in v skrajnem primeru tudi ponarejanjem rezultatov. Mogoče bi bilo še najpametneje pridružiti se tisti polovici volilinega telesa, ki je farso spregledala in noče v njej sodelovati in iti na volišča, ker zaenkrat, razen prokomunistične kontinuitete stricev&nečakov, ni nobene druge možne variante v naslednjem desetletju. Z minimalno volilino udeležbo prokomunističnih navdušencev bi vsaj postalo jasno urbi et orbi, da je nekaj hudo narobe in da tako glasovanje ni legitimno, če že mora biti legalno.

  • Tu pa se ne strinjam s tabo. Neudeležba na volitvah je kot protestna gesta nonsens. Volitve se enako veljavne, če bo udeležba namesto 60% recimo 30%. Protestirati se da recimo z demonstracijami (recimo pred sodiščem), s člankom v mediju in podobno. Saj ne zaleže veliko, ampak daje malo čiste vesti.

   Jaz čutim kot pravico in dolžnost, da grem na parlamentarne volitve, tudi če bi bile vse opcije levičarske. Recimo kot sem šel za predsednika države volit Pahorja proti Tuerku. In mi ni niti malo žal.

   Katerikoli od pomladnih treh strank: SDS, N.Si, SLS se mi sicer zdi vredno dati prednost pred nasprotnim blokom. Mislim, da se znotraj pomladnikov pretirava z očitki enega na drugega, recimo: Peterletova gesta obiska okrogle mize pri F 21 je res simbolično lahko sporna, ni pa tak kiks kot recimo glasovanje v prid priviligirane pokojnine Kučana ali v prid arhivskega zakona. Načelno ni slabo, če politični dialog v državi poteka tudi med nasprotniki.

   Po mojem je torej v vsaki od treh pomladnih strank možno najti koga, ki ga je vredno obkrožit. Meni je recimo trenutno najbližje SDS, tudi zato, ker vidim kot skrajno problematično in nepravično to, kar se dogaja z osamosvojiteljem Janezom Janšo. V N.Si mi pa največ zaupanja zbujajo Hojs, Dolinarjeva in Tomažič; Tonin in fantje s tajništva stranke pač ne, ker jih sumim, da bi svoj kompas, če ga sploh imajo, obrnili v vsako smer, kjer se nakaže možnost, da jim uspe. Volim samo ljudi z jasnim, čeprav zmernim prepričanjem.

   • Ne more biti oboje pravica in dolžnost. Ali eno ali drugo. Torej kvečjemu dolžnost. Bojkot volitev se mi sicer zdi v naši situaciji kar legitimen, čeprav je neveljavna glasovnica boljša. Ne zaleže veliko a daje malo čiste vesti.
    Vendar je udeležba še kar solidna, tako da tisti, ki jamrajo nad udeležbo nimajo prav. Naša politika je čisto špekulativna, zlasti gre to narobe na desni. Od tega da je NSi prej izpadla iz parlamenta zaradi tega, do tega, da “obljubljajo” kaj vse bi naredili, če bi imeli večino. Treba je biti načelen, čeprav nimaš večine. Ali jo imaš. Strah zbujajo ti ljudje, ki kličejo po večini. Tako so boljševiki ravnali.

    • Mojim subjektivnim občutkom ti ne moreš dirigirat. Če čutim kot pravico in dolžnost ( recimo odhod na volitve, ali obisk nedeljske sv. maše), je to pač moje občutenje. Ti lahko občutiš po svoje, nikoli ne tebi, ne drugim nisem branil.

 8. Mater ste hecni. Vsi bi radi izbrisali SDS in Janeza Janšo z obličja zemlje. S temi komentarji zgolj podpirate levico. Dejstvo je, da NSi ni desnica, saj je prešla povsem ne na sredino, ampak na levo stran, s tem ko se udinja Milanu Kučanu, Mladini in Forumu 21. Tudi SLS ni desnica, saj so vsi njeni nosilni kadri ali pomrli ali se umaknili iz politike. Ostali so zgolj sindikat kmetov in Kmečka zveza.
  SDS po vaše ne bi smel nič govoriti o Hudi jami, ne o Teharjah in ne o ostalih 600 grobiščih, kjer ležijo kosti po vojni pomorjenih ljudi.
  SDS bi se morala po vaše tako kot NSi in SLS prikloniti Milanu Kučanu in njegovemu Forumu 21.
  SDS ne bi smela imeti 30.000 članov, ne bi smela biti po javnih anketah na drugem mestu, ne bi smela voditi vlade itd.
  Janez Janša bi moral strohneti na Dobu.
  Sprašujem vas, kdo je vodil vlado v letih 2004 do 2008? Koliko je bilo takrat nezaposlenih? Kakšno je bilo razmerje med prihodki in odhodki v državnem proračunu? Koliko milijard si je sposodila vlada v tistem času?
  Kaj bo, če bo Janez Janša izpregel, SDS pa poniknila? Kdo bo vodil “žlahtno desnico”, kot jo imenujete?
  Vaši idoli so Milan Kučan, katerega edino osamosvojitveno dejanje je bilo, da je zapustil sejo KPJ v Beogradu, Janez Drnovšek, ki se je preselil s predsedstva SFRJ po plebiscitu, kdo vam še ostane? Danilo Türk, Borut Pahor, Gregor Golobič, Gregor Virant, Alenka Bratušek, Miro Cerar, Ljudmila Novak, Lojze Peterle, da Tonina ne omenjam?
  Prosim malo razsodnosti. Vidim imena novih “komentatorjev” na tem portalu. Od kod so se vzeli. S Foruma 21?
  Janez Janša je in bo ostal “rdeča cunja” za “leve bike” pa naj se še obnaša tako kultivirano.
  Komunizem Slovencem ni prinesel popolnoma nič dobrega in jim tudi ne bo!

 9. Zadnji komunisti so v SDS in delujejo tudi tako, če nisi z nami si sovražnik.Do lanskega leta je NSi slepo vodila stranko pod okrilje SDS, do konca so podpirali vlado, čeprav bi lahko JJodstopil in bi nadaljevali brez njega, toda ne komunist ni hotel odstopiti ter začel napadati NSi.
  Kdo je potem kriv, da se je NSi obrnila stran od social- demokratov, ja prav ste prebrali, stranka je bila do leta 1997 čist levičarska, kdo je ukinjal DEMOS? JJ in IB, oba sta šla v vlado pogrebnika Slovenije drnovška.

  • Robert, te tvoje ponavljajoče obtožbe komunizma na račun Janše in SDS so nonsens in nesramne. Janša je s komunizmom jasno razčistil že v osemdesetih letih, če ne prej v njihovih zaporih. To tvoje je pobrano iz Mladine in raznih propagandnospinovskih krogov z jasnim kontinuitetno-udbovskim repom. Tudi sam prepoznavam in odklanjam preveliko netoleranco med nekaterimi pristaši SDS; ampak ti si vsaj enako netoleranten in nedostojen in sprevračaš dejstva, ko žrtve komunizma in udbe razglašaš za krvnike in pristaše. To ni v redu 🙁

 10. V čem se Janez Janša razlikuje od komunista? V tem, da ga komunisti nenehno mečejo ven iz svojih vlad in mu podtikajo izmišljene afere, ki jih na sodišču ne morejo dokazati.
  SDS je res vstopila v Drnovškovo vlado, vendar z dobrimi nameni. Ko so Drnovšek & CO uvideli, da se SDS ne uklanja njihovim “nebulozam” so si izmislili afero “Depala vas” in Janšo ter SDS vrgli iz vlade. Dokazati mu niso mogli nič, ker je bila afera sproducirana na notranjem ministrstvu oz. po domače UDBI!
  Po odkritju skladišča orožja v Mariboru, se je začelo raziskovati prodajo orožja Hrvaški in BiH, ki naj bi ga prodajal Janša. Raziskovanje je trajalo nekaj let, zopet se ni našlo dokazov. Prej bi se našli dokazi, da sta orožje prodajala Kučan (poveljnik slovenske vojske) in Drnovšek (predsednik slovenske vlade), vendar se v to smer ni smela raziskovati.
  2008. je izbruhnila afera Patria. Okrajno, Višje in Vrhovno sodišče se že nekaj let trudijo, da bi Janši dokazali “sprejem ponudbe podkupnine”. Brez uspeha. Vtaknili so ga v zapor na Dob. Brez dokazov!
  Afera KPK. Janša je moral prinašati na komisijo položnice za nekaj let nazaj, da bi zadovoljil Klemenčiča in Praprotnika. Poročilo je bilo vzrok, da je padla druga Janševa vlada in Slovenija je nadaljevala svoj “prosti padec” v 21 milijardno javno porabo. Afera KPK pa se še danes “valja” po sodiščih.
  In vi sprašujete v čem se JJ razlikuje od komunistov? Kateri komunist pa je sedel v slovenskem zaporu? Nobeden! JJ že drugič! Brez dokazov!
  Kateri komunist je uničil uspešnost Slovenije? Razen Janše, vsi!
  V zadnjem času se jim pridružujejo NSi in SLS. Spomnite se Lojzeta Peterleta v aferi Depala vas in Cirila Pucka.

  • V čem se Janez Janša razlikuje od komunista? V tem, da ga komunisti nenehno mečejo ven iz svojih vlad in mu podtikajo izmišljene afere, ki jih na sodišču ne morejo dokazati.

   To pa ni razlika. Veliko komunistov je imelo še bolj klavrno pot, končali so na Golem otoku. Mnogi še po čudnih sodnih procesih ne.

 11. Ta dejstva okoli Janše si res dobro sumiral in predstavil, Ivan Hartman. ( Tisto o SLS in NSi na koncu bi sicer lahko tudi izpustil, ker je vir neplodnih polemik).

 12. Podpiram osamosvajanje NSI. Desnica mora postaviti ekonomske temelje v skupni boj. Do sedaj je bila desnica isto kot sredina in levica samo socialistična.

  Seveda pa ne podpiram Tonina v vsem. Glede penzije in arhivov, bi se morali opravičiti ob sporocanju celostne zgodbe. Peterle je kot socialist zame passe tako kot JJ.

  Jj dela desnici veliko škodo.Ne samo sds, vsem. Okoli sebe ima samo se histerične in maloumne navijace. S svojo bo les tnost jo gre Murglam zelo na roko, pa tudi sds socialistični birokraciji, ki brani svoje si nek ure, ki pa so cca 10x manjse kot si nek ure njihovih rdecih nasprotnikov.

  Treba se je vrniti na raven spoštljivega in k sodelovanju usmerjenega dialoga, ne pa ves cas zmerjanje ostalih z izdajalci in notranjimi sovražniki, edini Firer pa je samo eden.

  Rezultati 25let kažejo, da se v gospodarstvu ni nič spremenilo, ker “desnica” sploh ni imela smeri. Na političnem parketu je polno ostrih in na koncu ne produktivnih sporov, očitno z namenom, da ni reform.
  Murgle so z JJ zelo zadovoljne.

  • Tako je in IF še dandanes noče priznati da je JJ daleč od Krščanskih načel, pa ne prebiram ne dnevnika, ne dela, ne mladine in ostale leve cajtnge.
   Gospod IF naj pove kdaj po letu 1992 je JJ šel k maši?
   Se pa strinjam, da bi se morala NSi opravičiti kar se tiče arhivov in kupčkanja z predsedniško povišico, Tonin je žal peta kolona.

   • Meni v političnem razmisleku sicer ni odločilno, ali nekdo hodi k maši. Mislim, da pa si je Janša v zadnjih letih ustvaril lepo krščansko družino, njegova soproga je prav navdihujoče čedna, naravna, pametna, ženstvena in verna dama in mati in prav mučno mi je gledati, kako tej družini ne dajo ne samo uživat družinske sreče, niti eksistirat skupaj ne. Kdor malo Janeza Janšo posluša in bere, pa lahko prepozna njegovo rastoče in nezaigrano istovetenje s krščanstvom. Če bi preračunaval, bi vedel, da mu to politično niti ne koristi.

 13. Veliko resnice je v tem, o čemer piše Verica.

  Poglejmo Bratuškovo! Venomer rohni čez Janšo in se močno petelini, pa je kljub temu izgubila vse prijatelje. Tudi na levici.

 14. Magija centraliziranih cenzuriranih medijev je očitno dodobra začarala tudi na bralce Časnika:v stilu 1000x ponovljenih laži le-te že sami začenjajo prostovoljno širiti dalje. Janša je nekdanji komunist,ki zavrgel zločinsko ideologijo in se odločil za demokracijo-tega mu kp zato ne bo nikoli odpustila,saj mafija ne odpušča-zato pa je JJ v resnici edini pravi opozicionalec kps v ilegali,ki pa javno deluje preko nove SZDL:tam sodelujejo tudi vse t.i.desne,kmečke in krščanske strančice.Zato pa ga očitno danes obsojate vsi-tako eni kot drugi. Deja vu!Komentatorjem v premislek pa še to:zakaj le bi kristjan v demokraciji nujno moral voliti le “pravičnike”? Ne vem,če se spomnite:med ljudmi takih ni,pravi Pismo. Smo namreč lahko le (po milosti)opravičeni. Za povrh pa še:kristjan ,če je res kristjan, ne more biti zvest Enemu Gospodu,hkrati pa malikovati demokracije.

  • Na, to je pa res tooooo muuuuuch! Sedaj še kristjan nisem več, ker ne bom volil JJ in njegovo SDS! Ker JJu ne verjamem, da se je odločil za demokracijo, ker:

   “Gre namreč tudi za dejstvo da mora vsak SDS-jev kandidat za poslanca DZ, državnega svetnika ali pa evropskega poslanca ob podpisu soglasja h kandidaturi podpisati tudi /bianco/ odstopno izjavo,”
   http://www.portalplus.si/528/panika-v-sds/

Comments are closed.