G. Kušar, nova24tv.si: “Izdajalci” iz Argentine

0

Leta 2013, ko sem se potikal po Argentini, sem imel priložnost in čast spoznati tudi nekaj argentinskih Slovencev. Gre za Slovence in njihove potomce, ki so bili po 2. svetovni vojni zaradi protikomunizma s strani nosilcev rdeče zvezde pregnani iz Slovenije in so si svoj drugi dom ustvarili pod ozvezdjem Južnega križa.

Večinoma si delijo podobne zgodbe. Maja 1945 so se z družinami umaknili pred partizanskim nasiljem na Koroško. Tisti, ki so imeli srečo in niso bili vrnjeni v Slovenijo, kjer bi jih zadela kalvarija škofovih zavodov, Teharij, Kočevskega roga ali katero od drugi morišč, so se nato preko begunskih taborišč v Avstriji in Italiji izselili v Argentino.

Neokusne čestitke za Dan OF

Gre za Slovence, za katere slovenska država uradno pravi, da so “določeni razlogi narekovali tudi nastanek slovenskega izseljenstva, ki pa se nahaja v državah preko oceanov“. Ali je res tako težko reči bobu bob in še 25 let po deklarativnem prelomu s totalitarističnim, komunističnim, nedemokratičnim režimom zapisati, kateri so ti “določeni razlogi”? In preiti iz birokratske latovščine k resnici?

Potem bi verjetno tudi na slovenskem veleposlaništvu v Buenos Airesu dvakrat premislili, preden bi argentinskim rojakom čestitali ob praznovanju dneva OF, kot se je to zgodilo letos. Naj se ve, da smo na Slovenskem oziroma nad Slovenci (še vedno) mi gospodar! Čestitka verjetno ni naključje, saj slovensko veleposlaništvo v Argentini vodi veleposlanica Jadranka Šturm Kocjan. Starejši se je morda še spomnite kot poslanke LDS. Strankarske in poslanske tovarišice sedanje direktorice Televizije Slovenija Ljerke Bizilj ali bivših zunanjih ministrov Dimitrija Rupla, Zorana Thalerja in Davorina Kračuna.

Begunci zbežali pred komunizmom ter začeli iz nič

Ob prihodu v Argentino slovenskim izgnancem ni bilo lahko, saj so večinoma začeli iz nič. Čez teden so trdo delali, poprijeli za vsako delo, da so preživeli in sebi ter svojim družinam zagotovili obstoj. Ob prostih koncih tednov pa so gradili slovenske domove. Prostore za slovensko skupnost, ki so omogočili, da so vztrajali in ohranili slovenstvo, na kar so sedaj upravičeno ponosni.

Naj povem, da ti “domači izdajalci”, ki naj bi potujčevali, preganjali slovensko besedo in pomagali izbrisati Slovenijo, še sedaj govorijo kleno slovenščino! Pa ne samo oni, tudi njihovi otroci, vnuki in pravnuki! Človek si samo želi, da bi imeli Slovenci več takih “narodnih izdajalcev”! Ohraniti slovensko kulturo in slovenski jezik v tujem kulturnem okolju, daleč od matice, ni mačji kašelj! V vseh domovanjih, ki sem jih obiskal in kjer so me prijazno gostili, nisem videl niti ene nacistične zastave ali svastike.

Argentinski Slovenci so veliki domoljubi

Povsod pa sem opazil slovenske zastave in podobe Brezjanske Marije. Nacizem, svastike in protislovenstvo so pri domobrancih in njihovih potomcih v Argentini tako blizu realnosti, kot je obstoj Janševe zasebne klinike v Avstraliji. Če je kateri od slovenski novinarjev prepričan v njen obstoj, mu predlagam naslednje. Naj si kupil letalsko karto, gre v Avstralijo in naj prinese neizpodbitne dokaze o njenem obstoju. Ob predložitvi dokazov mu z veseljem povrnem stroške letalske karte in potovanja v zameno za vse pravice do objave ekskluzivne zgodbe. Morda je to izziv za kakšnega odpuščenega (raziskovalnega) novinarja, ki išče novo Delo?

Več lahko preberete na nova24tv.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.