G. Dekleva, Radio Prvi: Se Slavoj Žižek obrača na desno?

25

Je begunska kriza humanitarno ali varnostno vprašanje? Je migrante treba vrniti v dežele, iz katerih so na staro celino prišli, ali si je, nasprotno, potrebno pospešeno pa obenem potrpežljivo prizadevati za njihovo integracijo v evropsko družbo? Je anti-imigrantsko politično stališče zanesljiv simptom bolj ali manj latentnega fašizma ali je le razumljiva reakcija ob množičnem prihodu ljudi, ki se niso pripravljeni kulturno-civilizacijsko prilagoditi novemu okolju, sredi katerega so se znašli? – Ta vprašanja že več kot pol leta razgibavajo javno debato po Evropi. No, sinoči je v okviru drugega Festivala strpnosti, ki ga organizirata Mini teater in Judovski kulturni center, v Ljubljani potekala okrogla miza, na kateri so odgovore na ta vprašanja iskali izraelski filmski režiser Udi Aloni ter slovenska filozofa, Mladen Dolar in Slavoj Žižek. Pred začetkom debate smo slednjega gostili pred našim mikrofonom.

Na številnih evropskih mejah so v zadnjega pol leta zrasle žičnate ograje, na druge se vračajo vsaj cariniki in policisti. Vpliv desnih populističnih strank se vsepovsod veča, videti je tudi, da smo vse manj občutljivi na s sovražnim govorom prežeto retoriko v javnem prostoru. Je torej naš kolektivni odziv na begunsko krizo pokazal, da so besede o Evropi kot prostoru človekovih pravic in razsvetljenstva, o Evropi kot tisti civilizaciji, ki je pravzaprav luč sveta, prazne, zavajajoče in lažnive? – Slavoj Žižek ne misli tako pa tudi sicer je globoko skeptičen glede standardnih rešitev, ki jih za premostitev kulturno-civilizacijskega prepada med Evropejci in begunci praviloma predlaga levica.

Seveda vse to še ne pomeni, da je Žižek zdaj presedlal na desno. Toda – kakšen je sploh bil razmislek, ki ga je pripeljal do spoznanja, da sta med begunsko krizo idealistični humanitarizem in politika brezpogojno odprtih vrat vendarle zgrešeni drži? – Filozof odgovarja takole:

“Meni je izjemno sumljiv ta politično korekten prezir do anti-imigrantskih nacionalistov. Kaj ljudje ne vidijo, da je to zrcalna slika te multikulturne odprtosti, ki je ta prava ideologija današnjega kapitalizma.”

Kaj to pomeni, da naj Evropa kratko malo odreče pomoč ljudem, ki bežijo pred vojno in fundamentalističnim terorjem, in jih prepusti njihovi usodi, ali pa vendarle obstaja kak način, kako učinkovito pomagati? – V tem kontekstu se Žižek zavzema za takšno delovanje, ki bo pripomoglo k temu, da bo val beguncev naposled usahnil. To pa seveda pomeni, da je treba končati oborožene konflikte na Bližnjem in Srednjem vzhodu, posebej seveda tistega v Siriji.

Toda Žižek obenem že tudi opozarja, da ne verjame, da v mednarodni skupnosti obstaja resnična politična volja za kaj takega. Posebej zato ne, ker po njegovem mnenju vojni kaos mednarodnemu velekapitalu vselej in povsod ponuja izvrstne možnosti za dodaten zaslužek in dodaja:

“Jaz sem pesimist. Resnično mislim, da se približuje neko obdobje geopolitične nestabilnosti, kjer – tudi v Evropi – lokalne vojne niso izključene. V tem kontekstu pa, mislim, begunci sploh niso ključen problem, ampak so raje simptom. Kapitalizem danes proizvaja begunce. In to povsod, ne samo tukaj.”

Več lahko preberete na radioprvi.rtvslo.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


25 KOMENTARJI

 1. Naslov je totalno trapast. Žižek je komunistični blefer in manipulator, ki ve, da je socializem in komunizem mrtev. V krčih se v Evropi ohranja kot fašizem in socialna država. Večina ljudi noče spregledati, da ta mit, fikcija socialne države ne deluje in da Evropa močno nazaduje zadnjih 40 let. In da zadnjih 10 let ni nič naredila.

  Žižek bo vedno za vse politkomisar smo krivil kapitalizem. V resnici je za vse kriv socializem (veliki davki, velika redistribucija kapitala, velika birokracija, državno plansko gospodarstvo). Vidi se, da tudi desničarji ne znajo videti bistva v njegovem pisanju: zavajanje.

  • Zavajanje ..
   Daj no daj, prav je povedal. Ne vem kako ti razumeš, ampak kapitalizem je gospodarski sistem. Obvladoval naj bi ga druźbeni sistem ki je demokracija, pa ga ne !!!
   Zakaj ga ne ?

   • V čem kapital ni obvladan? Demokracije, republike, kraljevine, vsi ti družbeni sistemi čisto lepo obvladujejo kapital. Le svetovne borzne mahinacije uhajajo, vendar večina kapitala deluje normalno. Velika večina.
    Žižek kot ateistični filozof veliko ve, a malo razume.

    • .. ni obvladan ? ..
     Vsi ti sistemi lepo obvladujejo kapital, se ti ne zdi da morda pa kapital obvladuje njih ?
     A ni problem v tem, ker je vero v Boga nadomestila vera v denar ??

     • Amelie, kdo obvladuje tvoj kapital, tvojo penzijo, da ne gre preveč denarja za sladkarije vnučkom?
      Najbolje po tvoje, da država, ki naj ti vsak dan izplača evro za priboljšek po tem ko s “tvojo” penzijo “BOLJ MODRO KOT TI” poskrbi za tvoje položnice.

     • vse zlo izhaja iz pohlepa po denarju… je nekje rekel Kristus. Pa vendar denar, kapital je tudi osebna uresničitev človeka. Vsaj moškega. Tisti del, ki ne sodi tja, nad tem imate oblast ženske. 🙂 Da se ne pokvarimo.
      Je pa denar tudi moč. Toda mnogokrat tisti, ki preizkušajo moč kapitala ostanejo brez.
      Kapital mora država (družbeni sistem) brzdati tam, kjer ruši svobodo trga. Temu služijo razni antitrustovski zakoni. In s tem se vloga države kmalu neha. Vse ostalo naj bo prepuščeno presoji lastnika kapitala.
      Ne pa to kar imamo pri nas. Tafiko ne moreš odpret če nimaš trgovske šole!?! Mislim, kdo je to videl?

     • Gospod Zdravko,
      nekje je splošno uveljavljeno mnenje, da so tri največje skušnjave, s katerimi je celo sam Satan skušal zavesti Jezusa: bogastvo, oblast in slava. Pri človeku pa je Satan uspel, ko ga je nasamaril, da bo enak Bogu.

 2. Nekaj misli Žižka tu lahko delim.

  Vsekakor lahko za njim ponovim, da je v zvezi z migracijami, pa tudi sicer, bistveno vprašanje, ali je možno umiriti in stabilizirati področje Bližnjega in Srednjega vzhoda in da sam dodam še severne Afrike.

  Z drugimi besedami, ali svetovne (vele)sile to sploh hočejo, ali pa je njihova politika ujetnik tistih, ki vojne spodbujajo in od orožja in vojn služijo. Teh skrbi, ki morda komu zvenijo obupno levičarsko, ne izraža le Žižek. In zdaj jaz. Tudi papež Frančišek jih.

  Odgovor je med drugim v okrepitvi mehanizmov demokratične kontrole oblastnikov, saj sem prepričan, da ljudska volja tega ne želi, da ljudje v normalnih razmerah želijo mir in tudi drugim ne privoščijo neizmernega gorja, ki ga prinašajo vojne.

   • Najbrž dobro veš, da v življenju, torej v naravi in družbi, zadeve niso na on-off, vse ali nič.

    Lahko bi bilo vojn mnogo manj. Imamo pa obratno situacijo, ko je okolica Evrope vse bolj nestabilna, mnogo bolj kot recimo pred enim desetletjem in polna vojn, predvsem državljanskih. Iluzorno je misliti, da tega nekajstokilometrov stran ne bomo občutili.

    Če ne bomo pametni, se lahko samo zaradi migrantov ne le nasilje v direktni zvezi z njimi, ampak tudi konflikti okoli (ne)reševanja tega problema lahko eskalirajo v ponovne vojne znotraj Evrope. Dogajanja na mejah in žice so že zlovešče znamenje.

    Boš ti na to pristal v smislu zavedanja, da je svet brez vojn utopija?

    • Nikakor. Samo ne delim mnenja, da bi temu pripomogla “demokratična kontrola oblastnikov”… obtoževanje kapitala… in podobno.

     • Ne vem, jaz imam tako, morda malo naivno predstavo, da če javnost na politike bolj pritiska in se odziva in če ne kupi takoj vsega, kar ji oblast servira, da je manj možnosti, da politika zadaj na skrivaj z raznimi lobiji kupčuje ali meša drek in več možnosti za spodobno politiko po volji in meri ljudstva.

     • Vsa ta demokracija se je zreduciarla na provokatorje na levici in hujskače na desnici. Vsaj v Sloveniji je tako. Če bi bilo po naše, bi že bili v novi vojni.
      Na koncu bomo najbrž le slovenci v novi državljanski vojni. Drugod bo zmagala modrost in svoboda. Pri nas pa iztrebljenje.

     • Zdravko : ” Vsa ta demokracija se je zreduciarla na provokatorje na levici in hujskače na desnici. Vsaj v Sloveniji je tako.”

      Socialisti imajo radi izredne razmere, histerijo, kaos. To vemo iz revolucije, kako so rdeči džihadisti s terorizmom v Ljubljani povzročali utrplost, strah, paniko, zamrznitev razuma. Isto s po koli družin in vasi na Dolenjskem. Na Gorenjskem so Dražgoše simbol njihove rdeče socialistične taktike. Ki se je končevala po vojni v ideji, da za kmete zgradijo dva stanovanjska bloka, da bodo lahko delali v kmečkem sovhozu.

      V Sloveniji nimamo levice in desnice. Imamo trdovratne socialiste na obeh straneh. Imamo rdeče in črne fašiste. Jugofašiste in domačijske fašiste. V Sloveniji zdravega razuma primanjkuje kot Sahari vode.

 3. “Kapitalizem danes proizvaja begunce .. ”
  ____
  Pravzaprav demokraticen sistem, ki zgublja nadzor zaradi .. ?

  • Pravzaprav Zahod izgublja nadzor nad migracijami zaradi socialne in socialistične države.

   Amelie in IF, res sta trdovratna socialista. Učita se od Zdravka in Alfe.

   Merklovi se je pred meseci zareklo, da je socialistični “Balkan tako nestabilen, da tu zaradi migracij lahko takoj in spet izbruhnejo nove vojne”.

   Evropa je bolna zaradi socialne države. Zaradi filozofije, ki to državo omogoča. In predvsem, ker ni več vernikov v Boga, ampak večina malikujejo Državo, “ki bo vse uredila”, “ki edina lahko poskrbi za”.

   Infantilni, socialistični “odrasli”, dajte že končno odrasti.

 4. Ker drzava ni vec to, kar mi mislimo da je … da sluzi interesom drzavljanov.
  Oblast v imenu svojih interesov vlada, med drzavo in druzbo pa nastaja prazen prostor.

Comments are closed.