G. Čušin za 24ur: “Naš kombi ni luksuz, potrebujemo ga vsak dan.”

17

Dars naj bi na račun novega razreda vinjet v proračun dobil do 11 milijonov evrov. Da v klasifikacijo padejo tudi vozila številčnejših družin in družin z otroki s posebnimi potrebami, se ne ozirajo preveč. Po njihovem mnenju kombiji vedno bolj predstavljajo nelojalno konkurenco tovornim vozilom.

Prav tako na Darsu v svoj zagovor pojasnjujejo, da ne gre za novo klasifikacijo, saj se je takšna klasifikacija uporabljala od leta 1972 do uvedbe vinjet. “Slovenija je svoje cestninske razrede povzela po ureditvah v sosednjih državah (Avstrija, Italija in Hrvaška). Podobno klasifikacijo imajo urejeno tudi koncesionarji v drugih evropskih državah, ki cestninijo vozila na klasičen način,” pravijo na Darsu in dodajajo, da so države, ki merijo višino glede prve osi, Italija, Hrvaška, Portugalska (1,10 metra). Po njihovem mnenju so bila slovenska merila zasnovana na usklajenosti z drugimi državami članicami EU.

“Vsa vozila, ne glede na njihov izvor, bodo uvrščena v nov vinjetni razred, če bodo presegla predpisano višino vozila nad prvo osjo,” poudarjajo na Darsu in dodajajo, da tovrstnega sistema ni mogoče uvesti samo za tuja vozila, saj bi v tem primeru šlo za neposredno diskriminacijo tujih uporabnikov. S tem bi tvegali sankcije EU, v nasprotnem primeru pa tvegajo upor državljanov.

Ministrstvo načrtuje posebne olajšave

Ker pa bo nov sistem po žepu udaril tudi ranljivejše skupine, bo ministrstvo v okviru veljavne zakonodaje iskalo rešitve, ki bi na primer velikim družinam ter invalidom omogočile dodatne oziroma povečanje že obstoječih olajšav, pojasnjujejo na Darsu in dodajajo, da ni nujno, da bodo morebitne nove rešitve izhajale s področja cestninjenja, saj so na voljo tudi socialni mehanizmi. Kateri so to, pa niso razkrili.

Dodatno breme za številčnejše družine

Vlada z uvedbo nove vinjete za kombinirana vozila nalaga dodatno finančno breme številčnejšim družinam, ki ta vozila potrebujejo za prevoz otrok, pa tudi družinam z otroki s posebnimi potrebami oziroma družinskimi člani, ki so gibalno ovirani.

Oče šestih otrok Gregor Čušin pravi, da kombi, v katerem lahko sedijo vsi, družina potrebuje vsak dan. Pravi, da za njih veliko vozilo ni luksuz, ampak nujno potrebna stvar. Zdaj bo družino nova vinjeta stala 220 evrov, kar se mu zdi neumno in nesramno. Po njegovih besedah je šest otrok tudi šest bodočih davkoplačevalcev, šest ljudi, ki bodo delali, in ni pošteno, da jih že v začetku država prikrajša za določene stvari.

Poziv vladi za cenejšo vinjeto za družine

V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok so vlado pozvali, naj ukrepa v dobrobit teh družin in zanje zniža ceno vinjete oziroma naj bo vinjeta za kombinirano vozilo, ki se uporablja kot družinski avto, enaka znesku vinjete za osebna vozila, torej 110 evrov.

Več: 24ur


17 KOMENTARJI

  • Kondomi tudi stanjeo.

   Zakaj ne bi raje Zvezi borcev vzeli vsega denarja, jih še obdavčili po vrhu, pa s tem subvencionirali vinjete družinam z veliko otroki.

   • Pa ne da si se lotil socializma?
    Ponavadi pišeš v komentarjev da so ljudje dolžni skrbeti za posledice svojih dejanj. Da ne bo pomote, otoci v teh časih ne pridejo naključno da bi zaradi tega morale velike družine spadati v kategorijo socialne podpore.

    • Vsaka normalna druzba podpira druzine z otroki, saj so otroci bodocnost, ki bodo poleg drugega morali sluziti tudi denar za pokojnine sedanje generacije. Ce ne bo otrok, bomo vsi kmalu krvavo obcutili “posledice svojih dejanj”, t.j. premalo odlocitev za otroke.

     • Ne govorim o tem, da bi morali imeti otroke zgolj zato, da bodo skrbeli za nas. A narava je neizprosna in vse lepe besede in misli ne prinesejo nicesar. Podpirati pa je potrebno tiste, ki so za otroke odprti, ki skrbijo zanje in ki tako tudi pomagajo druzbi. Slednjega ne gre zanemarjati.

 1. To ni socializem, je le blaga socialna država.

  Sploh pa v Sloveniji to sploh ni tak problem. Problem so razni umetniki, borci in vsi, ki dobro živijo na naš račun. Če že cuzajo državo, naj jim država da le za preživetje, ne pa za luksuz.

 2. Najnovejša metoda, kako pri svojem vozilu ugotoviš, katero vinjeto potrebuješ:

  Spredaj pred avto postaviš Kučana, sam pa stopiš za avto. Če Kučana vidiš, lahko voziš s cenejšo vinjeto.

 3. Gregor: čestitam! Tudi pri nas je šest otrok, sicer že starejših, ki se sami preživljajo, razen najmlajšega. Mi gre na bruhanje ko berem nekatere komentarije, v zvezi z “ekonomsko” platjo številnih družin. Sin slovenskih staršev, rojen v Argentini, sem se preselil v Slovenijo (mojo domovino!) pred štirimi leti. Vedel sem kakšen zlo je komunizem, vendar si nisem niti malo predstavljal kako je po pedesetih letih moralno uničil večino tega naroda.
  Pa predno naši komentatorji filo-komunisti začnejo jezik otresati: od mojih šestih otrok sta dve hčeri ostale v Argentini. Dva sta prišla po 26. letu na podiplomski študiji v Slovenijo(torej “samo-plačniško!)in sta si tukaj ustavrila družino. Peti je v 5.letnikku medicine in ima Zoisovo štipendijo že od 1. letnika. Med počitnicami na Univerzi,pa prostovoljno sodeluje v raznih slovesnkih bolnicah. Naj mlajši hodi v osnovno šolo. Taki smo pač “izdajalci”!

  • “Taki smo pač “izdajalci”!

   Da bi le bilo cimvec taksnih “izdajalcev”, Slovenija se ne bo propadla. Argentinski slovenci resujete cast slovenskega naroda.

 4. Mednarodna konvencija o otrocih zahteva od vseh držav, da so dolžne pri odločitvah upoštevati koristi otrok ne pa druge koristi.

  Sedanja vlada na čelu s premierko, torej žensko se očitno požvižga na mednarodne konvencije in čut do otrok.

  Moralna in mednarodna obveznost vlade je, da so kombiji, ki so namenjeni prevozom otrok izključeni iz obveznosti plačevati dražje vinjete.

 5. Menim, da je DARS dovolj dobro pojasnil, v čem je bistvo dražje vinjete za kombije. Zato ne bom ponavljal.

  Me pa čudi že pregovorni konformizem nekaterih najbolj izpostavljenih katoličanov, ki imajo več otrok od povprečja. Zakaj je treba na ta račun izsiljevati neke privilegije?? Kot je dejal že en sogovornik pred mano: privošči si toliko otrok, kolikor jih lahko vzdržuješ. Neetično je s tem pretiravati, potem pa cuzati državo za dodatne peneze.

  • Za kaksne privilegije pa gre? In za kaksno izsiljevanje? Ali so otroski dodatki in drugi “privilegiji”(?) zadosten razlog, da se ljudje odlocajo za otroke, ker bi se jim izplacalo? In da ob tem se pretiravajo? Ali poznate slovenske statistike o rojstvih?
   Res me zanima, kako boste eticni, ko Vasa pokojnina ne bo toliksna kot jo pricakujete, ker Vam je druzba ne bo mogla nuditi. Pac posledica “eticne” presoje, da si otrok ne moremo privosciti…

Comments are closed.