G. Blažič za Demokracijo o paktu Janša-Kučan

53
Milan Kučan in Janez Janša

Tisto, kar je šlo Pahorju na roko, je bil predvsem poudarek, da je Pahor »sredina«, ker sta ga tako rekoč hkrati napadla tako prvak SDS Janez Janša kot prvi mož Paradržave Milan Kučan. V tedniku Reporter se je pojavila celo teza o domnevnem »sramotnem paktu Janša-Kučan«, usmerjenem proti Pahorju. A kdor piše takšne teze, zagotovo ali nima pojma o slovenski politiki ali pa namerno zavaja. Teza o tem »sramotnem paktu« temelji na domnevah, da sta se Janša in Kučan morda celo skupaj dogovorila, da bosta istočasno napadla Pahorja. Ste prepričani, drage bralke in bralci, da to drži? Nekaj je jasno: pričakovano je bilo, da bo Janša kritiziral Pahorja, ker je slednji ne samo slabo vladal kot premier, pač pa je že v dosedanjem mandatu ustvarjal privid normalnosti, tudi v času, ko je bil Janša v zaporu. Kučan se je seveda oglasil iz popolnoma drugih nagibov. Njegova tarča v resnici ni bil Pahor – slednji je bil samo kolateralna škoda. Tarča je bila SDS in še bolj njeni volivci. Če se v javnosti pojavi kontraobveščevalni spin, da sta Janša in Kučan napadla Pahorja, je to seveda zelo dobro sredstvo za še hujšo demoralizacijo volivcev, češ zdaj nas je pa Janša izdal. Šlo je torej za skrajno perfidno igro psihološkega učinka na določen del volilnega telesa. Kučan je namreč zelo premišljeno, tako vsebinsko kot časovno, svoje kritike Pahorja lansiral v javnost. In seveda so mu mnogi nasedli.

53 KOMENTARJI

 1. Nisem še uspel ugotoviti, s čem je Kučan napadel Pahorja.
  Ima kdo kak link, morda?
  Pri Janši pa je bolj od napada na Pahorja zaznati defetizem.

 2. Pomembno:
  Najprej se je oglasil JJ, dan pozneje še 34 t.i. intelektualcev in še dan pozneje tudi Kučan.
  Ni šlo za pakt pač pa za načrtno “priključitev” Janši, da bi izpadlo kot, da so se dogovorili med seboj in s tem odvrnili volivce, da dajo svoj glas Tomčevi.

 3. Zakaj bi se Janša in Kučan morala osebno sestati? Dejstvo je, da, tako pesmica pravi za jagre, eden drugemu stolček gor držita. Na levici bi že zdavnaj opravili menjavo generacij in še česa, če ne bi na desnici imeli Janšo. Zdaj kdorkoli, ki se mu uspe preriniti v medije in tam zatrditi, da je zoper Janšo, zmaga kar brez programa. In simetrično nazaj. Janša na desnici ne more ne obstajati ne biti močan voditelj, če nima proti komu voditi. In ta tarča je imaginarni in realni Kučan, ki se skriva za vsem in vsakim na oblasti.
  Igor Đukanović

  • V šolstvu bi že zdavnaj opravili menjavo generacij in še česa, če ne bi v svojih vrstah imeli Igorja MB.

  • Mimogrede. “Argumentom” a la: “Riki žal ni sposoben globokoumnih vpogledov mafijskih zvez med deklarirano levico in deklarirano desnico s ciljem koruptivne delitve političnega plena” rečemo debatiranje ad hominem. Kar v govorništvu ni pretirano cenjeno. 😉

   • Igor MB: “… “Riki žal ni sposoben globokoumnih vpogledov mafijskih zvez med deklarirano levico in deklarirano desnico
    ==============================

    Tako vsegliharstvo se je razpredlo v času Pahorjeve vlade, razširjali so ga pa ravno levičarji razočarani nad “svojo” levičarsko katastrofalno vlado. Z namenom, da relativizirajo neuspeh leve vlade z argumentom da so vsi glih, ki je imel dvojni namen. Eden, ki sem ga že omenil, drugi pa je bil: “Res so naši slabi vendar je zato potrebno širiti tezo, da so vsi enaki, in naslednjič zopet voliti naše, ne glede na to, da vemo da so zanič, zanič so ampak so naši”.

 4. Dvojna merila so bila spet na pohodu:

  Janšo so nezakonito in vrgli iz parlamenta kot poslanca.

  Po drugi strani pa so nezakonito sprejeli v parlament tujca o katerem je sodišče pravnomočno odločilo da mora zapustiti državo Slovenijo.

 5. Očitno so hoteli pokazati, da se požvižgajo na slovensko ustavo in pravni red.

  In ti nam solijo pamet!

 6. Se mogoče spomnimo, kdo nam je zagotovil samostojno državo Slovenijo?

  Največji delež pri tem ima prav Janša s svojo ekipo.

  Zato pa je moral iz parlamenta.

 7. Oblast in njeni podaniki se očitno norčujejo iz države Slovenije in nas državljanov, ki jo sestavljamo.

 8. Se spomnite koliko časa so morali naši gasilci čakati, da se jih je kdo od vlade usmilil in jih sprejel.

  Vendar še danes niso mogli uveljaviti svojih upravičenih zahtev pa so nosilci varnosti državljanov Slovenije in njihovega premoženja.

  Nekdo, ki je prišel v Slovenijo nezakonito in ni državljan Slovenije in ni ničesar prispeval k njeni ustanovitvi in gradnji, pa ima absolutno prednost pred vsemi in ima takšno moč, da izniči pravnomočne sodbe države Slovenije ter vpliva na zakonodajno in izvršilno oblast, da sprejmejo nezakonite pristranske odločitve.

  Seveda ob pomoči tistih, ki se požvižgajo na ustavo in pravni red države Slovenije ter državljane, ki ustavo in pravni red spoštujejo.

 9. To je nadaljevanka neustavnosti in nezakonitosti, ki se je spominjamo v Janševem primeru, ko je bil neupravičeno vržen iz parlamenta in dan trohnet v zapor.

  In norčevanje z Ustavo republike Slovenije z uporabo dvojnih meril!

 10. Iz parlamenta so Janšo vrgli kljub jasnemu predhodnemu pisnem opozorilu pravne službe parlamenta, da je takšno početje oblasti neustavno.

  Torej so akterji tega zla početja dobro vedeli kaj počnejo in da je takšno početje nedopustno, saj nasprotuje ustavnemu redu.

 11. Tudi v tej nadaljevanki so bili opozorjeni od predsednika države, da naj spoštujejo pravnomočne odločbe sodišč.

 12. “Kdor piše takšne teze”če se izrazim po avtorjevo zagotovo zavaja. Že nekaj časa opažam pri Reporterjevih prispevkih take čudne kombinacije navideznih polresnic in pollaži. Ne verjamem več,da so to slučaji.Kača je že iz rajskih časov zelo prefrigan lažnik;doda eno samo besedico pa pozitivno postavi na glavo.

 13. Slovenska oblastna politika spet bolj skrbi za hrvaško skupno dobro kot pa za slovensko, saj je prostovoljno prevzela hrvaško obveznost do emigranta, ki je svojo družino pustil samo v Siriji, namesto, da bi se zdaj, ko je konec bojev v Siriji vrnil domov.

  Oblastna politika je to storila kljub temu, da je evropsko sodišče potrdilo, da je hrvaška pristojna do emigranta.

 14. Očitno je slovenska oblast, ki je v navezi z levico, s tem neustavnim dejanjem dala vedeti vsem emigrantom, ki niso zaželeni v drugih evropskih državah, da naj pridejo v Slovenijo, kjer bodo dobili tisto, kar želijo.

 15. Nad Slovenijo tudi lebdi Damoklejev meč 220.000če je odločilo, da emigrantov oziroma begunce , za katere se šteje, da je njihova vstopna država Slovenija, saj so šele v Sloveniji dali prvič prstne odtise.

  Evropsko sodišče je odločilo, da lahko države te emigrante oziroma begunce vrnejo v to prvo državo.

  Slovenska vlada je s tem dejanjem dala vedeti, da je teh 220.000 emigrantov oziroma beguncev zelo dobrodošlih v Sloveniji.

 16. Če bi vlada pravočasno postavila na meji ograjo, kar je predlagala SDS, se begunsko-emigrantski val ne bi zgodil čez Slovenijo, saj bi za to tudi pravočasno zvedeli emigranti in bi poiskali druge proste poti v Evropo. Torej čez Italijo.

 17. Kakšna pa je bila duša oblasti v primeru Janše, ko so ga neustavno vrgli iz parlamenta in barbarsko pahnili v zapor!?

  Janšo, ki ima največje zasluge za samostojno državo Slovenijo!

 18. Ali je dopustno, da svojo neizmerno dušnost kažemo le do tujcev, ne pa do tistih, ki so naši bližnji in ki živijo z nami in s katerimi skupaj ustvarjamo?!

  Pa nas še sveto pismo uči: Ljubi svojega bližnjega, kakor samega sebe!

 19. Načelo pravičnosti zahteva, da obravnavamo vse z enakimi merili: slovenske državljane in tisti, ki niso slovenski državljani.

  Zakaj pa se oblast ne zgane:
  – ko pravosodje množično krši človekove pravice slovenskim državljanom
  – ko ljudje trpijo in umirajo zaradi dolgih čakalnih vrst v zdravstvu?

  V tem primeru emigranta, ki ga po pravu Slovenija ni dolžna rešiti, pa je zagnan takšen vik in krik, ki povsem paralizira oblast?

  Zakaj takšna pristranska krivičnost, torej neenakopravnost?!

 20. Vlada je dolžna zagotavljati pravičnost v okviru pravnega reda.

  Vsekakor pa ne bi smela imeti mačehovski odnos do državljanov Slovenije, do emigrantov pa materinski odnos.

 21. V Tedniku je bilo povedano, da bo emigrant še enkrat vložil vlogo za azil in mu jo bodo ugodili.

  Vendar je to nemogoče, ker je o njegovi vlogi že bilo pravnomočno odločeno, kar po pravnem pravilu ” res judicata” onemogoča, da bi se o isti pravni zadevi še enkrat odločalo.

 22. Ker takšno pravilo velja za vse državljane Slovenije, je logično, da mora veljati tudi za tujce, saj bi bili sicer slovenski državljani v neenakopravnem položaju.

 23. Zdaj vas pa vprašam:

  Zakaj niso deležni slovenski državljani takšne pozornosti, ko os v različnih življenjskih stiskah ali krivicah, ki jih je povzročila oblast zaradi svojega aktivnega ali pasivnega ravnanja?!

 24. Niti enkrat ni povabila k sebi prizadete drugorazredne ( tiste, ki jim je pravosodje kršilo človekove pravice in mnoge druge, ki jih je oblast prizadela s svojo nezakonito oziroma nepravično odločitvijo) in se jim opravičila ter storila vse, da se jim krivica popravi ter dobro ime povrne.

 25. In kar je najpomembnejše:

  Zakaj kršiti evropsko in slovensko pravo in ne izročiti emigranta Hrvaški, ki je pristojna za njegovo rešitev azila?!

  Ali ni skrajno pokvarjena politika, ki se upira pravni pravičnosti in življenjski logiki?!

 26. Smo na odločilnem razpotju:

  Ali investirati v naše otroke ali pa v begunce.

  Večjo rodnost naših otrok lahko pričakujemo le z ugodnimi materialnimi pogoji za mlade družine, ki imajo otroke.

  Več ko imajo otrok, boljše materialne pogoje jim mora nuditi država.

 27. To pa je naša dolžnost do naših prednikov, naših zanamcev in slovenskega lepega naravnega okolja!

  Ne oklevajmo, ampak pojdimo v akcijo!!!

 28. Poleg tega se naj mladim nudi primerna zaposlitev.

  Tudi na način, da se bodo usposobili za poklice, ki so iskani.

  In pravočasno ter dosledno terjati odgovornost tistih, ki naše zaupanje ne izpolnijo.

 29. Tebi pa od samega govorjenja sebi v brado ta mora biti že do tal.
  Poleg tega, si hudoben, in tega ne moreš skrit niti z milijonom priliznjenih besed.

Comments are closed.