Frančišek in cestninar Fidel

170

Nedavno je slovenska televizija predvajala film o Fidelu Castru, revolucionarju, diktatorju, spolnemu obsedencu in zločincu. V filmu je tudi prizor, ko mu papež Frančišek prijazno ponudi roko, ostareli diktator pa se smehlja, kot bi ga mati ljubeče polagala v zibko. Kar zmrazilo me je. Kako se je mogel, namreč papež, sploh približati temu okorelemu spletkarju in grešniku, ki ima na vesti na tisoče pobitih, izgnanih in pobeglih rojakov? Kar nekaj dni se mi je ta krastača, kot bi rekel Aleš Maver, kobacala po ustih, preden sem jo izpljunil. Znameniti teolog in zaslužni papež Joseph Ratzinger oz. Benedikt XVI. v svoji knjigi Uvod v krščanstvo govori o Jezusu kot kamnu spotike in o popolnem pohujšanju (scandalum). Saj res, pomembneži tistega časa so se zgražali nad njim: »S cestninarji in grešniki jè«.

Če kdo, mora biti papežu prav Jezus vzor idealnega voditelja božjega ljudstva. Ampak Jezus, učlovečeni Bog, noče biti idealna podoba nikomur, niti papežu. Prej je zgled pohujšanja. Njegovi učenci si ne umivajo rok pred obedom. Voditelje ljudstva zmerja z gadjo zalego in pobeljenimi grobovi. V templju znori in prodajalcem spominkov in druge krame prevrne mize in jih nažene iz božje hiše. Vse to in še marsikaj škandaloznega je popisanega v evangelijih.

Frančiškov obisk pri Fidelu Castru na Kubi ni bil njegov edini škandal. Ko je bil na obisku pri predsedniku ZDA, smo na televiziji videli mogočno kolono velikih avtomobilov, v katerih so se vozili spremljevalci in varnostniki, sredi med njimi, pa je kot kakšen palček vozil majhen avto, ki si ga je zase trmasto izbral Frančišek. Med nekim poletom z letalom mu je v pogovoru z novinarji ušla opazka o ljudeh, ki se razmnožujejo kot zajci.

Zdi se, da imamo papeža, ki mu ni do tega, da bi bil videti kot popolna osebnost. V svojih izjavah in dokumentih se ne zateka pod varno okrilje nauka sv. Cerkve ali Zakonika cerkvenega prava. Usmiljenje, kot prva Božja lastnost –  kolikor smo ljudje božje lastnosti sploh sposobni doumeti – je najpomembnejše merilo Frančiškovega govorjenja, pisanja in ravnanja. To pa ni vedno v skladu z našimi predstavami papeža, kot najvišjega cerkvenega uradnika.

170 KOMENTARJI

 1. Pred našim štetjem so v templjih prodajali spominke in drugo kramo?

  Ali še vedno kljub toliko opominom Bogu darovali žgalne daritve?

 2. Članek je bebast in nedostojen. Kje je bil avtor, ko je Janez Pavel enako segal Fidelu Castru v roko? Tiho kot miška, seveda. Brez pripomb.

  Frančišek je bistveno prispeval k zgodovinskemu odpiranju Kube in k dogovoru med ZDA in Kubo o prekinitvi pol stoletja neodnosa in sankcij, ki niso vodile k ničemur. Administracija Baracka Obame mu je iskreno hvaležna za to, enako kubanska diaspora v ZDA, predvsem na Floridi, ki bo imela možnost bolj normalnih odnosov s sorodniki na Kubi. Številni Američani že z veseljem turistično odkrivajo Kubo.

  Oba obiska, Wojtylin in Bergogliov predstavljata upanje za Kubance in predvsem za kubanske katoličane, da bo postopno bolje, posebej ko Raul Castro zaključi svoj mandat.

  • Zanimivo, če se Frančišek rokuje s Castrom človeka zmrazi. Kaj pa takrat, ko je Janez Pavel II OBHAJAL! Pinocheta? In še bi lahko našteval…

   • Kaj pa je to za en očitek?! Zakaj pa Pinoche ne bi smel prejeti obhajila? Kaj pa je narobe s Pinochejem? Nikar torej naštevat naprej.

     • Pospravil jih je, ja. Tako kot so bin Ladna pospravili. Ali pa Che-ja. In še kar nekaj takšnih likvidacij je bilo. Saj bi se jim sicer lahko godilo tako kot nam, tukaj! In tega jaz ne privoščim nobenemu narodu.

     • Zdravko, nisi slep. Sam si ploskal umorom. Tako se ne govori!

      Kako te potem ni sram zahtevati pravico za koga tebi ljubega, ki je bil umorjen po vojni? Če ploskaš “pospravljanju”.

      Ali pa ta beseda “spreminja” pomen v odvisnosti od tega, ali smo te nanjo opozorili ali ne?

     • Bin Ladna so lovilo po celem svetu. V Čilu svojih državljanov po nelegalnem puču niso rabili daleč iskati. Bili so doma. In bili so umorjeni. Ubila jih je oblast njihove države.

     • Saj, to sem jaz povedal.
      Ti se samo naslajaš v krvi.
      Jaz sem povedal, kako je s tem. Tebi je pa vse isto. Tebi so vsi enaki.
      Komunisti so že pri nas bili prepovedana stranka. Kot kriminalci.
      Ali ti boja proti kriminalu ne priznavaš?
      Kot teroristi.
      Kot bin Laden. Ali Che Guevara. Kdaj boš že sprejel to?!

     • In kako majhno ceno so plačali, pa kažejo že številke. Za “faktor 10” in več manjše od najmanjših številk, kjer so revolucionarji uspeli. Tako da, ja, Pinoche je bil sam pravičnik, proti tvojim “borcem za delavski razred”.

     • zdravko – pač nekaj jih je pospravil (ok, par deset tisoč)

      lepo videti človeka, ki se veseli in celo zagovarja poboje in mučenja.
      ne morem si predstavljati tvojega zadovoljstva nad tem, da so zapornike z užitkom posiljevali. celo z živalmi in jih silili v spolne odnose s sorodniki…

      kar je vse super in celo zaželjeno – saj niso bili naši!!

      to je tista tvoja/vaša tako opevana krščanska morala?
      relativnost, relativnost….

      ….
      da slučajnone bo pomote, nisem tega mišljenja, samo obračam tvoje besede za ponazoritev:
      pa kje je problem naših povojnih pobojev? pač so pospravili par izdajalcev in jih zmetali v jame. hvalabogu! majhna cena za mir… če jih ne bi, bi pa oni nas.
      ….

     • Ti že ne boš razumel. Tebi je “sve ravno”, ko Vojvodina. Še pojem “naši”, očitno sploh ne veš kaj pomeni.

     • sicer mislim, da si ti tisti, ki ne razumeš najbolje, ampak… nisem pa vedel, da si si cheja za vzornika vzel. glede na tvoje (pre)pogosto sklicevanje na vero, sem bil nekako pod vtisom, da bi tvoj vzornik moral biti jezus. …manjši nesporazum pač… razloži pa to marsikaj.

      kaj mi torej preostane drugega, kot da ti zaželim veliko veselja ob mučenjih, smrti in pobijanju “ne-vaših”. upam, da ti to prinese srečo. (in veliko užitkov tudi pri podpori islamskih teroristov še naprej)

     • Ignorant. A veš v kakšnem smislu se ta pojem uporablja v angleščini?
      In ti si neki svobodnjak, demokrat celo?

      “A revolutionary must become a cold killing machine motivated by pure hate.”
      Tebi je to romantična misel, kajne.

     • Tukaj se z obveznoime ob 13:23 strinjam.

      Množični gnusni zločin je množični gnusni zločin.
      En politicid (kot to temu v zadnjih letih pravijo proučevalci teh tem) je enako gnusen kot drug politicid nad političnimi nasprotniki.

      To pa, kar piše Zdravko o Pinochetu, ne piše iz svojega krščanstva, ampak iz drugih njegovih naši/vaši pripadnosti. Žal.

      In je gnusno.

      Ne pusti se varati, obveznoime, pa če ti je ta misel, da ‘je to pač krščanstvo’ še tako blizu.
      To ni krščanstvo.
      To je človek – z odprtostjo za oboje v srcu.
      Kristjani žal nismo imuni na nobeno človeških temnih shušnjav. Gremo premalo v globino.

     • zdravko, ne zapletaj se. in predvsem, hinavec, ne imej mene za ignoranta. poglej se v ogledalo.

      TI podpiraš pinochetove poboje: “pač pospravil jih je.” (in prav je, da jih je)
      TI si torej ta, ki zagovarja in celo podpira chejevo misel o revulocionarju kot ubijalcu.
      TEBI se to dopade, ne meni!

     • Darja! 🙂
      Ti imaš pa malo preveč oblikovano mnenje. 🙂
      Jaz sem lepo izpostavil tako bin Ladna, kot Che Guevaro, ti pa si totalno zabluzila, sploh z “našimi/vašimi”. Ali tudi ti ne razumeš pojma “naši” in misliš, da so to zgolj “istomišljeniki v demokraciji”?!
      Sicer pa če si našla “obveznoime” med “svojimi”, potem ti pa res želim, srečno…
      Se opravičujem za cinizem.

     • Zdaj pa ne vem ali si idiot, ali pa zlobno spreobračaš moje besede. Da bi jaz podpiral Chejevo misel si preprosto izmišljaš. Preprosto in nesramno.
      Tebi je to romantična misel nekoga, ki “drugače razmišlja” v demokraciji…

     • zdravko, ne vem kdo je tu idiot (ampak jaz pomojem nisem). in čisto ničesar ti zlobne ne podtikam ali spreobračam tvojih besed.

      poizkusiva takole pokazati:
      1. che pravi – v revoluciji je treba hladnokrvno pobiti svoje nasprotnike
      2. pinochet revolucionarno pobije svoje nasprotnike
      3. zdravko pravi, da je pinochet ravnal prav (da je “pospravil” tistih par deset tisoč

      res ne vidiš povezave med tabo in chejem?
      res ne?
      čisto zares?

      ….
      in cheja si ti zvlekel vem, jaz se ne spomnim, da bi ga kdajkoli omenjal ali mu izkazoval podporo. če se motim, se opravičujem. (za javno opravičilo, bi te pa prosil za dokaz)
      ….

      morilec je morilec ne glede na to kakšne barve je. ne glede na to al je naš al vaš. rdeč, črn, bel, zelen….

     • darja – lepo, da zna nekdo obsodit zločin, ne glede na to nad kom je.

      žal pa sem tu gor že prevečkrat, tako od komentatorjev, kot celo v kakšnih članikih, prebral kar nekaj apologetov in zagovornikov raznih zločinov in pobojev…

     • Zdravko: “Jaz sem lepo izpostavil tako bin Ladna, kot Che Guevaro, ti pa si totalno zabluzila, sploh z “našimi/vašimi”.”

      Kot lahko bereš, sem gnusno označila to, kar si pisal o Pinochetu , ne drugo kar si pisal, prosim, da ne sprevračaš. Morda si hotel povedati nekaj drugega, a povedal si to.

      Kar se ‘naših/vaših’ tiče pa: jasno sem le povedala, da ko pišeš o Pinochetu ‘tvoji’, oziroma skupina, s katero deliš mnenje, nismo kristjani (ja, vem, nekaj jih je tudi vmes).

      Strinajam / ne strinjam se pa z mnenji in argumenti, ki jih ljudje izražajo. Človek je preveč kompleksen in globok, da bi lahko rekla, da se, oz. da se bom s komerkoli vedno strinjala. Tu se midva razlikujeva, vem. A tudi tebi to ni nič novega o meni 🙂 .

      Tudi s tabo se marsikdaj strinjam. Kot veš, ne vedno 😉 .
      Mislim pa, da to ne bi smelo vplivati na to, ali bi mogla/ne mogla recimo … iti skupaj v miru na pivo. Če bi se seveda osebno poznala. Kar pomeni na človeško medosebno komponentno.

      Ja, v nekaterih stvareh imam zelo izdelano mnenje. V marsičem pa ne. A takrat večinoma ne pišem 🙂 .

     • obveznoime: “žal pa sem tu gor že prevečkrat, tako od komentatorjev, kot celo v kakšnih članikih, prebral kar nekaj apologetov in zagovornikov raznih zločinov in pobojev…”

      Vem, da je tako. Tudi mene to boli, ko berem.
      A tudi za tiste velja: ko to govorijo, NE govorijo iz krščanstva. Tudi če kristjani so. Govorijo iz temne strani človeških vijug.

      Vsi imamo tudi take v sebi. Nekaj vsebi, kar se lahko obrne v grozote – velike, ali male. Le vprašanje na kakšen način in kako pogosto jim pustimo prevlado nad sabo.

     • Darja, naj pojasnim, kdo so naši/vaši. To ni delitev “demokratičnih nasprotnikov”. Pojem naši zaobjema pajdaše, če razumeš. Ko zagrešiš dovolj veliko zlo, postaneš “naš”. Tako so definirani naši, med komunisti. Ostali pa niso nobeni “vaši”. Ampak so samo preostala raja ali kakor želiš, ljudje.
      Pinoche ni noben revolucionar, kot bi ga “obveznoime” rad predstavil. On je branil domovino in narod pred takimi kot je Che Guevara.
      Samo provokator kot je obveznoime lahko vleče logiko s “političnimi nasprotniki”. Njemu je revolucionar s sloganom “A revolutionary must become a cold killing machine motivated by pure hate.”, politični nasprotnik. Najbrž tudi bin Laden. Verjetno mu je tudi Obama zločinec, ker ga je dal likvidirati.
      Pinoche je imel opraviti z državljansko vojno, tako kot Franco v Španiji.
      Nikogar ta dva ne bi kar “likvidirala” tako gnusno, kot praviš, če ne bi šlo zares. S komunisti ni zajebancije. Komunist razmišlja s pištolo v roki. Takile junaki, kot je “obveznoime” bi pa nujno ukrepanje proti njim označili za zločin. Za pobijanje “političnih nasprotnikov”. Japajade. Terorist ti je demokratična opozicija, kajne.
      Ampak dobro, njegova presoja se konča med sladkorjem in soljo, tvoja Darja, pa sem pričakoval da je malo, no precej, širša.

     • 2. pinochet revolucionarno pobije svoje nasprotnike
      ===========
      Revolucionarno? Pinoche je tebi revolucionar. Daj se raje ukvarjaj z burekom, kot s politiko, pravico ali resnico. Sanja se ti kaj je kaj. Ignorant!

     • (obupam) …imaš seveda prav zdravko. pinochet je bil zgled dobrote in jezusovstva. in samo škoda je da ni pobil še več ljudi. in da ni pršel še v slovenijo in še tu malo pobijal. in zapiral in mučil in posiljeval še več ljudi.
      res škoda, ker je bil res dušca od človeka.
      in škoda ker ni več takih ljudi na svetu, ki bi morili za (svoj) cilj. to je res grozno, ker na svetu res ni nikoli dovolj morilskih diktatorjev.

      ….
      tako da, se strinjam zdravko, si me prepričal, za dosego ciljev (in razširjanje (dobre) vere) je treba pač tudi malo pobijat. seveda z ljubeznijo. ampak pobit. pa malo mučit. in posiljevat. tudi s podganami in pajki in psi. u, in tole zdravko, bi bilo tebi sploh pisano na kožo – s posiljevanje se seveda ne misli samo žensk, temveč in predvsem tudi moške.


      torej kje je problem naših povojnih pobojev?

      …..
      si pa lepo našel ravno bin ladna. od amerike vzgoejenega in hvaljenega a dosego ameriških ciljev, ko pa se to njihovo “orožje” obrne proti njemu, se ga je bilo treba pa losat (če je bil res on kriv, potem se strinjam, da če ga niso mogli ujet, da so ga zbrisal. .. se pa ne strnijam, da so v “lovu nanj” povzročili pol miljona žrtev. in še dodatno totalno razsuli vzhod. in nakopali evropi begunsko krizo. .. ampak, seveda, ti kar verjemi, da je šlo za binladna. …res bila njegova glava res vredna miljonov življenj? res?


      burek? ..nimaš ti zanj…

     • Obveznoime, ti si pa res ena velika mona, ki nič ne kapira. 😉 Kolikokrat smo že brali, da si pravi komunist želi le skuhati totalno vojno, v kateri bodo vsi pohabljeni ter mu zato sledili. Tovariš Zdravko se je odločil “svoje” izpostaviti povračilnim napadom s svojo taktiko nepojenjajočih obračunov in udarcev pod pasom. 😉

     • Pinochet je pobil manj ljudi kot zločinec Tito, kot zločinec Casto in kot zločinec Che Guevara.

      Torej, kaj se pritožujete? Pobiti komuniste je bilo pač nujno zlo, da je preprečil katastrofo v svoji državi.

     • Pa še to, Allende je bil diktator približno podoben kot danes Maduro – pripeljal je Chile v globoko krizo.

      In s takimi ljudmi ne gre drugače, kot jih pobiti, žal. In Pinochet je pobil le 3000 ljudi, medtem, ko jih je Tito 1 miljon.

 3. Razen tega je bil Frančiškov obisk septembra 2015 v ZDA velik uspeh. Delno tudi zaradi paralelnega dogovora med ZDA in Kubo, katerega boter je bil prav aktualni papež.

  Po pretresih s pedofilskimi škandali se zdi, da je z novimi imenovanju, posebej blizu je papežu bostonski kardinal nadškof kapucin Sean Patrick O`Malley, situacija znotraj ameriškega katolištva končno pomirjena. Sprejem Frančiška je bil iskreno prisrčen tako s strani vernikov in ljudi na ulicah, kot s strani ameriške politike: od Baracka Obame do kongresa in senata. Tedanji republikanski vodja kongresa John Boehner je ( dal sem link par dni nazaj z you.tube, enostavno je najti te posnetke) ves čas od ganjenosti neuspešno zadrževal solze.

  Glede izbora avta na obisku v ZDA, novega Fiata 500, lahko pripnem neštete povezave, kjer so najuglednejši svetovni mediji toplo pozdravili ta Frančiškov izbor in gesto. Eden med njimi ( podobno BBC, ABC, Guardian, cel kup njih):

  http://money.cnn.com/2015/09/22/autos/pope-francis-fiat-500l/

  Skratka: Jože Mlakar, pejdi spat s svojim “škandalom” vred! 🙁

   • Ma kaj razloži? Fiat 500L je spodobna limuzina. Čez 20.000 evrov stane v osnovni različici. Ponavadi se Frančišek prevaža v bolj skromnem Fordu Focusu. Ko je bil nadškof v Buenos Aieresu, se je vozil z javnim transportom. Samo čestitam lahko svojemu papežu za zgled življenja, ki ga daje!

    • Usmiljenje, kot prva Božja lastnost – kolikor smo ljudje božje lastnosti sploh sposobni doumeti – je najpomembnejše merilo Frančiškovega govorjenja, pisanja in ravnanja.
     ======
     S tem konča. Jaz berem, kako je avtor izpljunil žabo, zgražanje nad ponujeno roko Castru, in dojel zakaj je to vredu in ni nobenega škandala. Niti v vsem ostalem “škandaloznem” papeževanju. S Fiatom 500 vred. Avtor je dojel “najpomembnejše merilo”, usmiljenje. In o tem nam pripoveduje.

     • Usmiljenje je res usmiljenje, ko to velja za vse. Ne samo za izbrane.

      Tudi zločinec kot Castro si zasluži usmiljenje. Toda tega si zaslužijo tudi njegove nedolžne žrtve. Morda čuti usmiljenje tudi do njih, toda tega ni pokazal.

    • Ma kakšna spodobna limuzina?! Pa kaj se ti greš. 🙂 Na takih procesijah so sami mercedesi in podobno.

 4. Se opravičujem. Zadnjega odstavka nisem več bral, tako mi je zavrela kri.

  Zadnji odstavek stvari precej spreminja. Če bi ga bral, gotovo ne bi napisal, kar sem. Kljub temu mi potem ni povsem jasno, koliko resno misli avtor z očitki glede Castra in glede Fiata 500L.

  • Hvala ti za vpogled v grdo, umazano vojno, Alenka.
   V najboljšem primeru je tvoj ‘članek’ z ‘ grdo realnostjo’ opravljanje, v najslabšem obrekovanje. Sožalje, AlenkaN .
   Sem pa prebrala celega. Mislim, da je zadnji tvoj, ki ga berem. Zdaj že dobro vem kaj delaš na Časniku.

   Frančišek je že vedel, kaj govori, ko ( ‘članek’ se nad tem zgraža in tudi iz tega plete mrežo ‘kakšen da je ta papež’) prosi novinarje naj ne objavljajo laži, ker ljudi tako človeško govno rado zasvoji. Bom še rekla, da se mnogi potem ob čem drugem skoraj ne znajo več hraniti, nič drugega več ne zadovolji tistih temnih vijug človeške duše.

   Lej … saj to vsi vemo. Vsi poznamo take ljudi tudi v svojih okolicah.

    • Kot si me (morda) brala, ko sem ti že odgovarjala, prisluhnem marsikateremu pogledu. Ampak gnojnica pa res ni po mojem okusu.
     Tam resnice nikoli ni. Tudi če vsebuje koščke dejstev.

     • Poslušati opravljanja, klevete, manipulacije ne pomeni ‘odpreti oči’, AlenkaN, pomeni zamazati si jih z blatom.

      Ampak potem te oči ne morejo več prav videti, dokler se ne očistijo. To čiščenje včasih traja dolgo še potem, ko se je človek za to odločil.

      Bog daj, da bi si torej čim manj ljudi pustili zapacati oči z bratom, z govnom.

      Čistost pogleda, misli, besede pravi temu Cerkev.

      Ena od Frančiškovih kvalitet je, da je o zlu govoric spregovoril. In kar ne neha o tem govoriti.
      Ni čudno, da ga ne marajo tisti, ki so se s tem ‘govnom’ že zasvojili. Ki jim glodanje predstavlja slast. Pravijo, da tega tudi v Vatikanu ni ravno malo. Da je opravljanje tam eden najmnožičnejših ‘športov’.

      Seveda ni čudno, da ga ti ne marajo. Iz ‘pravičnih’ so se namreč spremenili v javne grešnike. To je temu, ki o sebi misli, da je pravičen težko sprejeti.

     • Morda je opravljanje v Vatikanu res eden najmnožičnejših ‘športov’. Ampak dejstvo je, da je papež Frančišek rehabilitral tistega duhovnika pedofila in je zavrnil sodelovanje pri njegovem sojenju.

     • Samo pomilostil ga je, še vedno je v hišnem priporu, kot vem.
      Če je pa zavrnil sodelovanje, ga je gotovo povsem legitimno, torej je bilo že tako prostovoljno. In jaz ga celo razumem. Kakšno štalo bi mediji iz tega naredili. Samo pomisli.

     • Italijansko sodišče ga je obsodilo na zapor. Papež Frančišek pri tem ni hotel sodelovati in ga je rehabilitiral, kar se ne ujema z njegovimi uradnimi stališči.

 5. Darja ampak jaz nisem veren. In zelo sem samozavesten glede svojega pogleda na svet. A, zanimivo, najboljše prijatelje in najljubšo družbo najdem znova in znova med vernimi. Seveda imajo ta prijateljstva neko “zgornjo mejo”, ker si pač ne delimo vseh idealov. A zadoščajo za prijetne zasnežene večere. Tudi brez piva – s hčerko si pečeva krompir. Vsak na svojem telefonu chata – ne me kregat za šibko vzgojo. 😉

  • Hvala za skrb.
   A uspešna misionarjenja ne izgledajo tako.
   P.S. Burek je dobra jed. Z bučkami je še boljši od špinačnega.

   • Neverjetno. Ti, nevernik, bi sodil misionarjenje. Torej, s takim cinizom kar obdrži svoje bedaštvo.

    Naj razložim primer: tvoj pogled na svet ne vzdrži niti dveh ali treh komentarjev na tem portalu. Zgoraj sem dal na mizo temo glede bolgarskega zakona. A ti ne zmoreš razprave in si dal prav neumesten in neumen komentar s Saudovo arabijo. Tvoja pogled na svet ne vzdrži treh komentarjev na Časniku!
    Ampak, kot rečeno, obdrži svoje bedaštvo.
    Če bi se ti sam angel Gabriel približal, bi ga ti poslal nekam v tri krasne.

   • Zdravko,
    na tem portalu ti nekateri poskušajo pomagati, da ne končaš v zaporu.
    Si me kdaj slišal navijati za genocid v Srebrenici? Pameten si. Veš, da bi končal v zaporu. Sebe pa žal ne vidiš.

    • Zdravko, še enkrat za “še premalo so jih” sledi zapor. Dovolj si pameten. A, če si nočeš sam pomagati,…😞

    • Amelie, na slovenskem spletu imamo divji zahod. Zato nekateri izgubijo/izgubite kompas, kaj je in kaj ni zakonito. Enako, kot je nezakonito sodelovati v linču, je pozivati nanj. In, kar se bodo nekateri učili v zaporu, tudi ploskati linču, genocidu, terorističnim klanjem. Komot javno podpiraš Arabce. A če ploskaš umorom otrok, si prestopil črto zakona.
     A ne spremljaš dogajanja v državnem zboru? In nova pooblastila policiji.

 6. Odpuščanje greha ni isto ali
  enako zagovarjanju greha-ali zločina,če hočete-izraz v bistvu pomeni isto.
  vir:Evangelij Jezusa Kristusa po Mateju,po Marku,po Luki in po Janezu.Berite.

 7. Kako nesmisleno že na prvi pogled, da bi papež Frančišek na vsak način želel zaščitit nekega nekoč vplivnega milanskega duhovnika iz gibanja Communione e Liberatione, ki se je ga zaradi razkošnega stila življenja prijel vzdevek Don Mercedes in ki mu je sodno dokazano nekaj zlodel pedofilije.

  A ne vidite na prvi pogled, da je obtožba, v kolikor leti na Frančiška, povsem skregana z zdravo pametjo?!

  Kar nemara drži iz vse te linkane godlje, ki jo iz kdovekakšnih motivov tu lepi Alenka N., je morebitna namera Frančiška, naj bi pedofilne škandale iz kongregacije, ki jo vodi kardinal Mueller, prenesel na drugo kongregacijo, ki jo vodi človek, ki mu Frančišek morda bolj osebno zaupa. Ne vem, kje bi bili Frančiškovi motivi za odločitev. Ali misli, da kongregacija za nauk vere ni mesto ukvarjanja s pedofilnimi prestopniki. Ali kardinala Mueelerja v ta namen ne vidi kot najbolj primernega ( po spletu berem, da je Mueller kot škof v Regensburgu imel določene probleme pri obravnavi teh škandalov)

  Kakorkoli, trdno sem prepričan, da Frančiškova politika glede pedofilije pač ne bo odstopala od njegovih besed. Saj bi bil usekan, če bi si kaj takega privoščil. Ali da bi nudil posebno zaščito nekemu pedofilnemu “don Mercedesu”. Pa saj vemo, kaj je govoril o duhovnikih, ki sanjajo o najnovejših modelih dragih avtomobilov in kakšen osebni donos ima do avta skozi celo življenje.

  Mislim, da gre nedvomno tu za načrtno sovražno propagando proti papežu Frančišku. Glede na to, da take članke AlenkaN. očitno zbira in potem linka naprej, celo na način, da kot obtožujoče predstavi tudi članke, ki so precej nevtralni ( morda računa, da tukajšnji bralci ne znajo jezikov), ne morem drugega kot imeti vse trdnejši sum, da je AlenkaN. po svoji volji del te sovražne propagande. Kakšni so motivi in ozadja, to je pa preveč, da bi ugibal. Ker se mi početje zdi precej neženstveno, precej dvomim tudi, da ime AlenkaN. dejansko sploh ustreza realnemu imenu in inicialki priimka.

 8. Lepo, da se papež zavzema za usmiljenje in da je to njegovo glavno sporočilo.

  Ampak ne vem, s svojimi dejanji dejansko dela veliko zmedo.
  Verjetno ni pravi papež za te čase – vsaj za Zahod ne, ki se spopada z veliko sekularizacijo in nasilnostjo levice do krščanstva.

  Če pa je s svojo sporno gesto pomagal Kubanskim katolikom: hvala Bogu! za to ga nimamo kaj obsojat.

  • Saj usmiljenje gotovo pelje v vsaj malo zmede. To mu lahko oprostimo.
   Moj edini problem z njim je “dubia”. Vse drugo lahko z kančkom dobrohotnosti sprejmem. Celo njegove čevlje, pa odpoved rezidenci, pa zlatemu križu, s fiatom 500 vred, in kaj vem še čem.
   Ne častim ga zaradi tega, ampak ok, tudi to je način, da se pokaže isto kot je kazal neki Janez Pavel II, ki je vse to obdržal, a se je dal pokopati v krsti iz javorjevih desk. Vse to je meni povsem na nivoju nekega papeža. Čeprav to levičarji razumejo povsem drugače, da bi lahko očitali Cerkvi razkošje in udobje večje kot ga uživa neki sam Trump, osebno… Nima smisla. Naj se pohujšujejo, ker za drugega tako niso.

 9. Glede spolnih napadov na otroke (po domače pedofilije) naj pinovim, kaj je glavna zamera stroke RKC. Ne, ni kaznovanje. Navsezadnje, če Cerkev tega ne obvlada, imamo zato civilna sodišča.
  Glavna zamera je pomanjkanje preventive. Če je določen odstotek župnikov ovadenih, bi jih morali preventivno umakniti kam, kjer ne bodo imeli stikov z otroci.
  Vem, da ni prijetno. A odrasel človek bo za svojega Boga zlahka nosil ta križ.

 10. Fidelis = zvest ( veren ? )

  ***************************

  Po koncu protokola so Busha, ki je obiskal Slovenijo, vprašali, ali ima še kakšno posebno željo.

  Rekel je, da bi zelo rad videl Vinka iz Logatca. Tudi Putin je imel enako željo ob obisku Slovenije in je želel pozdraviti Vinka iz Logatca.

  Počasi se je direktorju , kjer je bil Vinko zaposlen,
  vse skupaj zdelo že malo preveč, zato ga je poklical v pisarno.
  Šef:”Ja, Vinko, kako to, da te Bush in Putin poznata?”
  Vinko: ” Ah, to ni nič takega! Dosti potujem pa srečujem ljudi…”

  Šef:”Stavim pa, da papeža ne poznaš osebno.”
  Vinko: ” Ah, kaj da ne! Seveda ga poznam!”

  Šef: ” Tega pa ne verjamem. To boš dokazal.”

  In so šli na sindikalni izlet v Vatikan. Komaj je Vinko izstopil iz avtobusa, že je od daleč
  slišal papeža vpiti: “Ooooooo, Vinko, kje si! Dolgo te nisem videl!”

  Vinko je pohitel do papeža in prav prisrčno sta se objela in trepljala po ramenih.
  Naenkrat nastane na avtobusu panika in Vinko pohiti nazaj. Na tleh leži njegov šef, ki je omedlel. Ko se po nekaj trenutkih spet zave, ga Vinko zaskrbljen vpraša, kaj se je zgodilo.

  Šef: ” Veš kaj Vinko, vse sem prenesel. To, da poznaš Busha in Putina. Tudi za papeža ti zdaj verjamem,
  ampak ko je pa tisti Japonec zraven mene vprašal, kdo je pa tisti z belo kapco poleg Vinkota, je bilo pa preveč.”

 11. obveznoime: “zdravko – pač nekaj jih je pospravil (ok, par deset tisoč)
  =============

  obveznoime: “3. zdravko pravi, da je pinochet ravnal prav (da je “pospravil” tistih par deset tisoč
  =============

  obveznoime: “…, ne imej mene za ignoranta.”
  =============

  Uradno število žrtev režima je 3.197. (Rettingovo poročilo – 1990)

  • riki – aha, če jih je samo 3000 potem pa ni problema! (mislim, da je meja koliko ljudi lahko v miru pobiješ postavljena na okoli 5000?)

   drugače pa je število žrtev (z mučenji vred) sedaj uradno okoli 40 tisoč .. ampak, seveda, kot že omenjeno, mučenje in posilstva so čisto fajn stvar, če jih naši počeno drugim)

   (sej mislim, da je jezus tako nekako učil, kajne? “ne ubijaj. razen če ubijaš nasprotnike – takrat jih daj pa orenk! ostalih nedolžnih pa ne pozabite dobro mučiti in jih kvalitetno posiljevati (priporočamo uporabo podgan, psov in sorodnikov). in videli boste da je dobro)

   http://www.bbc.com/news/world-latin-america-14584095


   mene osebno je strah ljudi, ki lahok sami pri sebi upravičijo kakršenkoli uboj.

    • zdravko – pa kaj tebi ni jasno? TI si tisti, ki izrecno (al te moram še petič citirati?) relativiziraš poboje! ..kje pa sem jih jaz? najdi mi en moj prispevek, ko sem zagovarjal povojne (ali katerekoli druge) poboje! enega!

     (razen seveda, če boš jemal iz konteksta, pod tem prispevkom dvakrat, ko sem ti/vam poizkusil (zgleda neuspešno) ponazorit in se posluževat tvoje logike.)

     če imaš vsaj kanček poštenja v sebi, boš videl, da tukaj tokrat nimaš prav – in si ti tisti, ki zagovarja umore in mučenja – v kolikor gre “za našo stvar”

     • Spet ti z “našo” stvarjo! Preberi si bolgarski zakon, da boš videl kaj je bila “njihova” stvar.

     • zdravko – očitno ne znam napisati na način, da bi lahko ti razumel, kaj želim povedati.
      žal, ne vem kako naj bolj jasno napišem, zakaj se mi zdi tvoj komentar, da je čisto prav, da da nekdo pobit in mučit toliko tisoč ljudi sovražen, grozljiv, pošasten, sporen, grd, zloben, nečloveški, nemoralen,…

      …ampak če si ti lako opereš vest in svoje posredno krvave roke z nekim bulgarskim zakonom(?) – dobro zate.

     • ojej… torej je zgleda tvoje stanje zgleda medicinsko. shizofrenija ali demenca?

      ali ti je samo nekdo ukradel geslo tu gor in komentira včasih pod tvojim imenom?

      saj vem, da ne boš razumel, relativizacija morale je zanimiva zadeva.

      Zdravko 13.1.2017 1:09: “Kaj pa je narobe s Pinochejem?”
      Zdravko 13.1.2017 11:43: “Ja, nekaj jih je res pospravil.”
      Zdravko 13.1.201713:02: “..Pinoche je bil sam pravičnik, proti tvojim….”


      je pa najbrž lažje zagovarjat ubijanje, če to ni prva zapoved, ampak šele šesta – in je razumljivo,da se človek že malo zmatra in zmede, ko pride do tam.

      kakorkoli – čimveč prijetnih občutij ob raznoraznih pobojih, ki jih še podpiraš (mislim, da si precej prizanesljiv tudi do islamskih, kajne?)

     • obveznoime .. kaj bi pa ti naredil če bi
      se znašel v situaciji, ko bi napadalci napadli tvojo družino na grozovit način ?

      Zaradi obrambe pred nasiljem bi bil
      prisiljen v to “pospravljanje”, kot to imenuješ. Kaj bi ti naredil ?

     • Jaz priznavam državam boj proti terorizmu. Zate je pa to vse zločin.
      Terorizem pa najbrž še ena plat demokracije.

     • eh, amelie in zdravko, vidim, da nima smisla. kdor ne želi videti, ne bo.
      hudo dvomim, da je tistih par deset tisoč napadalo pinochetovo družino. in hudo dvomim, da so bili res vsi takšni teroristi, da jih je bilo treba pobiti in mučiti, ampak…

      še poslednjič pa vseeno poizkušam – torej sedaj oba razumeta slovenske povojne poboje in jih podpirata? veliko jih je bilo kolaborantov, torej takorekoč nacistov (ki so bili takrat, brez dvoma, največji teroristi v evropi (ali se sedaj tudi v to že dvomi?), vsi pa so bili proti npvemu sistemu – torej, iz tega vidika nevarni (in morebini teroristi in bogsigavedi, kaj bi bili pripravljeni narediti družinam, ki so bile bolj naklonjene sistemu – torej je, po vajini logiki, čisto prav, da so jih pobili in se tako znebili kolaborantov, nacistov, morebitnih teroristov in pobijalcev partizanskih in komunističnih družin? to se torej strinjata? ok. vzeto na znanje. hvala.

     • amelie – na srečo je tako.
      jaz bi se nad sabo zelo zamislil, če bi se izkazalo, da se zagovorniki množičnih morilcev in mučiteljev strinjajo z mano.

      če drugega ne, moja vest je tu čista. …mi je pa zanimivo s kakšno lahkoto grejo umori od rok jezusovim sledilcem…

      grozljivo.

     • amelie – kaj ti podtikam? s svojim “argumentom” si priskočila na pomoč zdravku v zagovarjanju pobojev.
      če se nisi zavedala kaj počneš, pa to nekako ni moj problem – zgledalo je, da pač zagovarjaš poboje. če jih ne – pa me to zelo veseli
      (vseeno pane zameri, ostaja senca dvoma, da jih ne podpiraš zgolj na glas, javno. pri sebi, pa, tako kot zdravko, si te poboje in mučenja oprala)

     • Obveznoime, tvoja logika je taka, da bi morali npr. v 2. svetovni vojni enako obsojati zaveznike kot naciste, saj so oboji pobijali.

   • Ti podpiraš levičarske diktatorje, v nos ti gre pa en dober diktator desnice, ki je Chile popeljal na pot uspeha in svobode.

    Tebi gre v nos, ker ni bil prave barve.

    Če te komunisti ogrožajo, se imaš proti njim pravico boriti – in žal so komunisti tako nasilni, da jih ustavi le nasilje – in tudi smrt.

 12. Amelie, kadar poskušam prijazno, me nočete razumeti. Bom pa grob.
  Ravno včeraj je ne katerokoli pač pa Ustavno sodišče razsodilo, da ima poslanec Gorenak pravico biti užaljen, ko njega in družino primerjajo z nacističnim ministom za propagando. Čeprav je tudi ta mesec že širil laži.
  Kolikšna bi torej bila šele kazen, če bi v Mladini pisali, da je pošteno njega in družinske člane pobijati???
  Kaj pa drugega počne Zdravko? In večina anonimnežev na spletu… Aja, v Čileji živijo rdečekoži neverniki. Njih naše pravo ne ščiti.

  • Praviš, da je Vinko Gorenak širil laži. Lej, ne vem o čem govoriš. Vsega ne zmorem spremljat, ker mi enostavno čas ne dopušča.
   Torej kakšne laži ?
   Za tvoja namigovanja o pobijanju pa nimam besed, oz od kje ti te ideje ?

  • Nič takega ne počem. Prej ti to zagovarjaš, z bojem za “delavske interese”.
   Meni bi grozil zapor samo po tvoji lažnivi obdolžitvi.
   A zgoraj je pa navezanost kriterij? Če si navezan na otroka, potem pa je vredu? Lep kriterij si iznašel. No, ampak, kot sem ti rekel, tvoj pogled na svet ne vzdrži niti dveh zaporednih komentarjev.

  • Zdravko, še enkrat. Ker duhovniki, vzgojitelji, učitelji,… ne čuvajo svojih otrok, bi tudi v primeru lažnih ovadb moralo biti neprimerno enostavneje zaščititi otroka. Veliko odvetnikov mamam, ki niso zadovoljne z višino preživnine svetuje, naj ovadijo očeta. In sistem potem naredi škodo otroku, katerega poskuša zaščititi pred pedofilijo. Pri tistih, ki niso navezani na otroka, ta problem odpade.
   Glede nasilja pa ti je tako težko dopovedati, kot mački, da ne sme loviti pišekov. Ne smeš navijati za izvensodne poboje, spolno in drugo nasilje v Čilu pika!!!

  • Zate igor je vsako drugačno mnenje kar že laž.

   In edino pravilno je, da je ustavno sodišče pritrdilo obsodbi Mladine, saj so ga enačili z nacističnim zločincem.

   Pa ni šlo za Grimsa, ampak za Gorenaka. Nihče od njih pa ne laže. Lažejo levaki.

 13. Amelie, poguglaj. Zdaj nimam tehničnih možnosti za lepljenje linkov. A ni poudarek na lažeh. Poudarek je, da se ne sme ploskati izjavi, da je premalo Gorenakov pod zemljo. Je zdaj dovolj grobo?

   • Lepa reč. Tebi je vse isto. Gorenak ali Grims. Hipotetično nekaj ušpiči Grims. Ti pa daš zapreti Gorenaka. Ali obratno. Ne moreš tako! Pri osebi in človekovih pravicah se demokratična politika začne. Tebi pa res ni politično za zaupat …

    • IF, prosim. Seveda je isto, čepredlagam linč enega ali drugega poslan a SDS-a. Enako velik zločin. Zato prosim razloži Zdravku, da že v skladu s civilno zakonodajo ne more zagovarjati politično motiviranih umorov. Prosim zdaj!

     • Ne moreš nehat ti, kaj. Če boš dovolj dolgo lagal, da podpiram politične umore, se bo prijelo in obveljalo. Pravi mladi komunist, Igor.

  • Aha, pa saj ne rabim linkov. Samo par besed, da človek razume v čem je stvar.
   Čimbolj pteprosto, ampak bistveno.

   • Amelie, nima smisla. Saj sem že nekajkrat ponovil, pa mojih pozivov sploh ne vidite. Ne Zdravko, ne IF, ne ti. Izgleda, da na podlagi drugih slovenskih političnih izkušenj poskušate uganiti, s katero politično skupino na desnici poskušam obračunati. In nihče ne bere, kar direktno govorim. Ne nasilju! Res sem tretja generacija partizanske krvi. A niti prva ni sodelovala pri zločinih. Smo že dovolj ton partizanov žrtvovali za svobodo. Še tako pošteno priborjene zmage nismo obdržali. Kaj bi šele bilo, če bi si že sami umazali roke?
    Enako svetujem tebi. Poleg tega svetujem gledanje soborcem pod prste, da te oni s svojimi zločini ne potunkajo.
    A priznaj, da me ne razumeš niti besede. Torej preberi, kaj piše Darja. Ona je proti splavu, za molitev itd., tako da jo boš zlahka razumel, kaj ti ima za položiti na srce.

    • Igor MB,
     kaj vse bi mi ti priporočil ?! … saj sem prebrala vse, tudi Darjino pisanje. Skratka vse!! Vendar tega kar je meni moje življenje napisalo v srce, tega mi nihče drug ne more dat, nihče …!
     Tvoje pisanje razumem kot nekakšen poziv, naj vendar že začnem razmišljat drugače.
     Poskušam razumet. Vendar to naj velja za oba.

    • Še na podtikanje, Igor … a ti res verjameš temu, da so se partizani borili za enoumje ?
     Ker svoboda to nikakor ni .. !?

     • Prvo, vprašanje kaj je narobe s Pinochejem, se je nanašalo na prejemanje obhajila.
      Drugo, Darja, državljanske vojne so grozne, imaš prav. V vsem imaš prav.

 14. Zdravko 13.1.2017 18:02
  “Pinoche je imel opraviti z državljansko vojno, tako kot Franco v Španiji.
  Nikogar ta dva ne bi kar “likvidirala” tako gnusno, kot praviš, če ne bi šlo zares. S komunisti ni zajebancije. Komunist razmišlja s pištolo v roki. Takile junaki, kot je “obveznoime” bi pa nujno ukrepanje proti njim označili za zločin. Za pobijanje “političnih nasprotnikov”. Japajade. Terorist ti je demokratična opozicija, kajne.”

  TO JE (!) ZLOČIN !
  Množični poboji in množična mučenja nimajo in ne morejo imeti opravičila. Ljudi smeš zapreti, če ogrožajo varnost, način pobijanja in mučenj, kot sta jih izvajala Pinochet in Franco, pa so zločin. Tudi če sta se borila proti podobnemu zlu. Tudi takrat!!!

  Razumem pa iz tvojega pisanja, da je ta misel blizu nekaterim krogom, v katerih se giblješ. (ampak ti ‘krogi’ NISO Cerkev – zelo, zelo daleč od tega (!), čeprav očitno vsebujejo tudi nekaj kristjanov in tudi nekaj bralcev Časnka. )

  Mi je bilo kar slabo že, ko si prvič vprašal, kaj je narobe s Pinochetom in potem, ko ti ni nihče nasprotoval in še bolj kasneje, ko si ob tem vztrajal.

  Slabo ob tej misli, da nekateri ljudje nimajo toliko zdravega razločevanja, da jih ne bi bila groza ob tej misli, slabo ob misli, da si je marsikdo počasi, kapljico po kaplico pustil oprati možgane.
  Eno je par ekstremistov, ki so se jim skuhali možgani in morda drugačnih nikoli niso imeli – nekaj takih obstaja v vsaki družbi. Nekaj drugega pa je, ko na te teze pristajajo na videz normalni in razumni ljudje. ( A ko se zgostijo termni časi, se žal tudi marsikateri normalen in razumen človek ne upre zločincu v sebi – žal, žal, žal! Včasih preprosto v strahu, da ne bi sam postal tarča. Žal, žal, žal.)

  Ko Jezusa primejo, jim reče “… toda to je vaša ura in oblast teme” (Lk 22)
  Prav lahko, da se glede na trende, ki jih opazujemo v svetu, taka ‘ura in oblast teme’ približuje našemu času in kraju.

  Toliko večji razlog, da tisti, ki še imamo nekaj zdrave pameti in razločevanja zla, pa v sebi gnus in odpor do takih zločinov in to ne glede na argumente s katerimi se opravičuje , to ohranimo za vsako ceno. Pa notanje globoko spoštovanje do dostojanstva vsakega človeka. Tudi političnega nasprotnika. (‘Spoštovanje človekovega življenja od spočetja do naravne smrti’ je temu rekel JPII)

  Prisiliti se ne da nikogar. Je pa to svoboda. Ni poceni svoboda, amak svoboda, ki jo je vredno živeti. Živeti ne glede na ceno.
  Če se res približjue ‘ura in oblast teme’, potem cena ne bo majhna.
  Jo je pa vredno živeti!!!

  Tudi ko se ti ljudje posmehujejo in te skušajo omalovaževati.
  In če se časi teme zgostijo: tudi za ceno …

  • Darja, seveda imaš v bistvenem prav. Kljub temu je dobro videti celotno obzorje, bistvena zgodovinska in politična dejstva in kontekst razmer in ne le pomembna izolirana etično-humanitarna vprašanja.

   Levica oz. Allende je v Čilu prišla na oblast demokratično, z volitvami. Njeno obnašanje na oblasti ni bilo nesporno. Nekoliko spominja recimo na Chavezovo Venezuelo to, kar je Allende na oblasti počenjal. S posegi v ekonomijo in v privatno lastnino in tudi z onemogočanjem politične opozicije. Vprašanje, če bi parlamentarna demokracija pod Allendejem zdržala. Zelo verjetno bi se Čile uvrstil v sovjetsko interesno sfero.

   Vojaški udar Pinocheta ( s podporo CIA) ni opravičljiv. Toliko bolj ne zaradi zločinov in preganjanj, ki so sledila. In ker mu ni sledil prehod v demokracijo, ampak je vztrajala vojaška diktatura. Velja pa spomniti, da je obseg pobotih v vojaškem prevratu v Čilu mnogo manjši od tistega, ki ga ima na vesti Tito v Jugoslaviji ( isti Tito, ki ga še danes velik del Slovenije časti). Velja tudi spomniti, da se je diktatura, ki je sledila, postopno vendarle mehčala. Da je Čile recimo v 80. letih pod Pinochetom že poznal opozicijski tisk, pa zametke opozicijskih strank ipd. Torej, vendarle več politične svobode kot v državi z najbolj liberalno varijanto komunističnega totalitarizma v Evropi ( kar je bila naša Juga). Ekonomsko je bil pod Pinochejem Čile sploh zelo liberalen, svetovalci pa istih nazorov kot pri ekonomiji vladavine Margareth Thatcher ( Friedmanov monetaristični krog). Ekonomsko gledano je bil Čile pod Pinochejem že najuspešnejša latinskoameriška ekonomija, kar je mislim, še danes. O socialnosti in socialnih razlikah pa bi se z evropskega aspekta seveda dalo marsikatero kritično izreči.

   Torej: Darja, po mojem imaš v bistvu prav. Režim, ki je kriv za eno krivično smrt, ni vreden, da bi se ga branilo ali mu zaupalo. In vendar kljub temu stvari niso črno-bele. Tudi ne v Čilu in tudi ne v Španiji z njeno državljansko vojno vred.

   • Tudi Adolf Hitler je prišel na oblast demokratično.

    To, kar je počel Chavez in zdaj Maduro, je počel Allende. Tudi on je bil nasilen do nasprotnikov, jih pobijal ali jim ropal domove.

    Pinochetov vojaški udar je zato popolnoma opravičljiv in pravilen.

    In Pinochetovi diktaturi je sledila demokracija, ki jo je sam previdno uvedel.

    Poleg tega je ekonomsko Chile pripeljal na pot uspeha in je še danes najuspešnješa država Latinske Amerike.

  • Darja, meni se zdi da ti je na tvoje misli že IF zelo dobro odgovoril.
   Klju temu bi še dodala nekaj mojih misli. Zaznala sem da te je zmotilo, ker se nihče ni obregnil ob Zdravkotovo pisanje, ko je zagovarjal Pinocheta. Priznam da sem sama to opazila, vendar se nisem oglasila, ker menim da ne poznam dovolj Čilenske zgodovine. Razbrala sem da je šlo za hud spopad med ideologijo komunizma in nasprotno opcijo, ki je v teh usodnih trenutkih nastajala, najbrž po vzoru ZDA, torej demokracija.
   Lahko seveda obsojamo eno in drugo stran, ki sta se za dosego ciljev posluževali morij, vendar je resnici na ljubo le treba priznat da človeštvo sistema ki bi to preprečeval, še ni izumilo. Žal !

   • Če poznaš zgodovino Chila in čudež Čila, potem lahko Pinochetu odpustiš te poboje – in ga proglasiš za heroja.

    Bil je edini, ki je dejansko diktatorsko uvedel svobodnejšo družbo in na koncu sam postopoma uvedel demokracijo.

    Pinochet je boljša opcija od Allendeja.

  • amelie – (bom spet malo žleht) nisi se oglasila? res ne? ko si zgoraj potem zdravkotu “pomagala” pri zagovarjanu ubojev? se res nisi? …. oh ja …
   in potem tule še enkrat pravzapraš zagovarjaš te umore “žal še nismo izumili takšnega sistema” –> torej te še enkrat vprašam, pravzaprav nobenega problema z našimi povojnimi poboji? pač se zgodi. al je problem (tako, kot ga vidi zdravko) v tem, da so bili tu pobijanj “naši”, tam pa ni bilo tako hudo, ker so pač “naši” pobijali (ali, kakor se je fletno opravičujoče izrazil zdravko – tam so pospravljali, tu pa pobijali 🙂

   ….

   if – tako je, stvari nikoli niso črno bele (no, pri ubojih bi morale biti. ne ubijaj. pika.) .. brez relativizacij, da je bilo tam zato manj žrtev pobojev, kot tu …

  • Prvo, vprašanje kaj je narobe s Pinochejem, se je nanašalo na prejemanje obhajila.
   Drugo, Darja, državljanske vojne so grozne, imaš prav. V vsem imaš prav.

   (komentar je namenjen Darji)

   • no zdravko, me veseli, da te je med spanjem (oz. med mašo?) zgleda srečala vest. lepo.

    cenim , ker je ta tvoj komentar je najbližje opravičilu oz. “motil sem se” kar si jih kdajkoli do sedaj bil sposoben izrečt.
    (sicer se tudi tu probavaš zvlečt ven, ampak to ti pa žal ne boi uspelo – točno si vedel kaj smo jaz, darja in igor imeli v mislih, ko smo ti odgovarjali kaj je narobe z pinochejem. pa si se vlekel ven. in se še vedno…

    ampak – tvoje opravičilo napol sprejeto.

    • Ti nisi razumel nič. Nisi sposoben razumeti nič. Edino kar znaš je pljuvanje in podtikanje, celo tu na tem forumu, kjer je vse pisno izraženo, a ti še vedno spreobračaš in podtikaš.
     Tako tudi nisi razumel komentarja Darji, ampak imaš veselje, da bi ga sprevrgel sebi v prid.
     Si pač perverzna duša, že čisto nesposobna razmišljanja, ampak izurjena v poditkanju, žalitvah in lažnih očitkih.

     • kaj sem ti podtaknil??
      da si napisal, da jih je pinochet pač pospravil? ..in da je iz komentiranja potem bilo očitno, da si mnenja, da je prav tako? …
      in ko sem se nad tem zgražal, nikjer nisi omenil, da sem jaz tebe narobe razumel pri tej tvoji izjavi (dajal si še celo razloge, zakaj naj bi bilo prav tako. .. in nikjer nobenega obsojanja pobojev in mučenj…

      torej – sem te narobe razumel? se strinajš ali ne s temi poboji? (ki jih, tako kot pinochejevo ali francovo vladanje – danes obsoja večalimanj ves svet)

  • Darja, ne jezi se tako.

   Po tvoji logiki je torej bilo vseeno ali si na strani nacistov ali zaveznikov v 2. svetovni vojni.

   Darja, ne živimo v idealnem svetu, zato je treba včasih vzeti tudi puško v roke in ubiti nasprotnika. Tako to je.

   Tudi ISISa ne bodo uničili drugače kot z nasiljem. Taka je realnost.

   In ja. Pinochet je naredil tisto, kar je moral – boril se je proti večjemu zlu – Allendejevemu komunizmu.

   Konec koncev se je tudi Jezus razjezil v templju in naredil štalo.

  • j … hvala !
   Igor MB in obveznoime, za vaju imam pa vprašanje ..
   glede na vse komentarje, iz katerih veje zavzemanje za pravičnost, vama danes priporočam v branje še včerajšnji (16.1.) prispevek “Nemi krik dražgoških žrtev”, saj se ta pravtako loteva odnosa do umorjenih vaščanov, katerim svojcem se z lažmi še vedno ne prizanaša !

   • amelie – sicer ne vem zakaj bi bilo to dvoje povezano, ampak…

    katerikoli poboji in umori so grozljivi in nesprejemljivi!
    ne zasledujem proslav nob, tako da ne vem, kaj se tam dogaja in kdo poje katere pesmi in kdo se tam zbira in zakaj (najbrž pa nič drugače kot drugod?)

    karkoli se je že dogajalo, pa se pomojem vseeno ne sme pozabiti in zrelativizirati – da so pobijali nemci! kljub morebitnemu arogantnemu, ogrožajočemu, butastemu ali celo strahopetnemu ravnanju partizanov.

    še enkart ponovimo: pobijali. so. nemci. ..kakršnokoli obračanje krivde, je izkrivljanje.
    (ali ste tudi vi mnenja, da je za posilstvo kriva ženska, ker se “izivalno” oblači?)

   • Amelie, hvala za povabilo.

    Pravkar sem prebral prispevek in se strinjam, da se je o tem treba pogovarjati. A se nočem z avtorjem prispevka. Nekatere pojme ima zelo razčiščene in se lahko od njega učim. Drugih niti malo. Recimo, da je glavna vojaška zmaga jugoslovanskih partizanov, da so obstajali. S tem so na ozemlju Bosne zadrževali enormno število okupatorskih vojakov, ki se niso mogli boriti v Rusiji in pozneje v Italiji ter na zahodni fronti. Tudi če so vedno morali bežati, so zmagovalci. Prav tako je z njimi zmagala rdeča zvezda. In 41 mrtvih civilistov je zelo malo v primerjavi s šestimi milijoni Židov, ki se nekaterim zdi, da se lahko še vedno delamo Francoze in njihova kri ne bo padla na naše roke in na roke naših otrok…

    Ko bi avtor imel te pojme razčiščene, bi se z veseljem učil od njega o konkretnih stiskah domačinov. In napakah partizanov.

    • Gospod Igor,
     malo se umirite! Po veljavnih kriterijih pravične obrambe je bilo partizanstvo vsaj v Sloveniji škodljivo. Naredilo je več škode, kot bi jo okupator.

     Mimogrede! Churchill je na britanskih otokih, ki so jih okupirali Nemci, prepovedal vsak odpor in dovolil nujno sodelovanje z okupatorjem. Namen je jasen: nepotrebnih žrtev naj ne bo!

     Pa še moja ocena:
     Še niste v stanju razumskega pogovora o teh dogodkih. Čustva vas premagajo in potem razum zbeži. Izogibajte se takih tem!

    • Ne zamerim, da imava različna pogleda. Res je med vojno situacija bila precej različna za Srbe (katere so si Nemci in Avstrijci zelo dobro zapomnili po sramotnih hudih porazih v prvem letu prve svetovne vojne) in za Slovence, ki so nekoč že bili vse bolj enakopraven del avstro-ogrske monarhije.

     A citiranje Churchilla po mojem mnenju tukaj ni na mestu. Če bi Nemci premagali Angleže, bi samo zamenjali kralja znotraj vladajoče družine in tudi mnogo drugega pri anglosaksonskih bratih pustili nespremenjenega. Po drugi strani je dolgoročno Slovence čakala enaka usoda, kot jo je Hitler namenil Srbom in Rusom. Iztrebljenje z namenom povečevanja življenjskega prostora. Hrvaški nacionalisti so morda po svoji neumnosti srčno sodelovali z njim. A morda so dejansko bili toliko modri, da so vedeli, da mu tako daleč ne bo uspelo.

    • Tudi to je laž, da je Jugoslavija toliko zadrževala. V najvboljših časih je imela Nemčija v Jugoslaviji vsega skupaj 9000 vojakov – na vseh frontah pa miljon.

     Zanemarljivo malo.

Comments are closed.