Franci Feltrin sprašuje javno RTVS, zakaj se je ogradila od resnice o seji v Poljčah?

8
Zakaj se javna RTV Slovenija ograjuje od resnice o seji v Poljčah?

Franci Feltrin ni imel možnosti, da bi na snemanju kaj več povedal o posvetu; niti tistega, kar je zanj bilo in je še vedno bistveno: da sta takratni sekretar za obrambo Janeza Janša in sekretar za notranje zadeve Igor Bavčar zagotovila, da so z na novo ustanovljeno TO in Milico pripravljeni, da bodo po razglasitvi neodvisno državo Slovenijo branili in ubranili pred vsakršno agresijo JLA.

Ko sem po revolucionarnem razgrajanju po ljubljanskih ulicah 5. novembra letos gledal večerna poročila slovenskih medijev, sem bil nad njihovim poročanjem in izjavami zelo presenečen. Po opozorilu notranjega ministra, da mediji s svojim poročanjem spodbujajo sovražne nemire protestnikov, se je vsul plaz očitkov zaradi vladnih ukrepov. Pri obtoževanju, da je sedanja vlada kriva za ulične izgrede, sodeluje večina slovenskih TV hiš. Še več. Novinarji ene od osrednjih TV hiš so šli tako daleč, da so že naslednji dan pred kamere na Trg republike – pred spomenik, ki simbolizira komunistično revolucijo in njenega vodja – povabili štiri opozicijske liderje (brez voditelja SNS Zmaga Jelinčiča), da so za organizacijo četrtkovih razbijaških tolp neposredno obtožili sedanjo vlado.

Od Janeza Janše »ustrahovani« novinarji na dolgo in široko o protestih proti vladi, zgodba o seji Demosa v Poljčah pa je drugačna

To je popolna norost, kakršno zmorejo le od sedanje oblasti ustrahovani neodvisni novinarji – nasprotniki Janeza Janše oziroma aktualne vlade. V času, ko v svetu razsaja huda pandemija covida-19, slovenske levičarje žene zgolj sla po oblasti. Tudi večina slovenskih medijev, ki bi vsaj v teh težkih časih morali biti v službi resnice, ne vlade niti ne levih politikov in njihovih lažnih spinov ter razbijaških skupin. Ne razumem, da novinarji, posebej televizijski vabijo pred kamere vsakogar, ki se ne strinja s strokovnimi ukrepi, ki jih razglasi vlada; še manj je razumljivo, da sovraštvo do vlade izražajo tisti, ki brezskrbno živijo na račun financ, ki jih deli vlada s svojimi ukrepi.

Da razmišljam pravilno, da nacionalni televiziji hiši za resnico ni mar, je potrdila sama, ko je v počastitev 30. obletnice seje v Poljčah v sodelovanju z Združenjem VSO posnela pogovore z nekaterimi udeleženci, ki smo 9. in 10. novembra 1990 sodelovali na znameniti seji poslanske koalicije Demos. Na seji, na kateri smo poslanci koalicije Demos soglasno sklenili in izglasovali, da naj Izvršni svet (danes vlada) pripravi predlog zakona za razpis vseljudskega glasovanja – referenduma – za samostojno neodvisno državo Slovenijo. Dogodki izpred tridesetih let v Poljčah na za javnost zaprti seji so in bodo zapisani z zlatimi črkami v zgodovino slovenskega naroda. Pripovedi posameznih udeležencev je RTV Slovenija predvajala v soboto, 7. novembra letos, ob 18. uri na svojem drugem programu.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.

Javna RTVS se je distancirala od pričevalcev seje v Poljčah, zakaj se ni tudi od petkovih protestnikov?

»Nič posebnega,« bi rekli nekateri državljani, ki jim Slovenija ne pomeni domovine. Ni pa vseeno, da se je tudi javna, torej naša, slovenska RTVS v času predvajanja z napisom vrh ekrana ogradila od pripovedovanja udeležencev. Torej nismo govorili resnice. Pa tudi to še ne bi bilo nič posebnega, če bi se RTVS prav tako distancirala od tistih nastopajočih, ki že skoraj leto dni širijo sovraštvo med državljani Slovenije in s svojim sovražnim besednjakom kršijo ustavna načela o enakosti. Prav tako prek televizijskih ekranov govoričijo o socialni pravičnosti, medtem pa sami služijo lepe denarce. Na primer, njihov nesojeni mandatar Jože P. Damjan po nekaterih medijskih poročilih na leto zasluži nekaj sto tisoč evrov.

Prav tako se nacionalna TV niti tudi druge TV v Sloveniji ne distancirajo od kolesarskih in vsakršnih nelegalnih ter nasilnih protestih shodov, ampak jih z vso svojo medijsko mašinerijo podpirajo. Še več. RTVS je v Tarči gostila celo organizatorja protestov, ki je po brutalnem napadu na fotografa brez dlake na jeziku predlagal, da naj se novinarji RTVS označijo, da bi se izognili nasilju … Kaj pa novinarji, snemalci in fotografi drugih medijskih hiš?

Franci Feltrin ni imel možnosti, da bi za oddajo povedal, kar je zanj bistveno

Naj javno povem, da kot udeleženec seje in sogovornik v oddaji o dogodkih v Poljčah s prispevkom nisem bil zadovoljen. Saj moja pripoved niti ni bila v celoti predvajana. Zakaj, ne vem. Dejstvo, da se je RTVS ogradila od našega pripovedovanja, kaže zgolj na to, da je večina vodstva še vedno odvisna od ilegalnega delovanja slovenskega in tudi balkanskega komunističnega podzemlja. Ali bolje, da se v tridesetih letih še vedno niso sprijaznili, da je Slovenijo na zemljevid držav sveta kljub svetovnemu nasprotovanju postavila koalicija Demos, ne komunistična partija, kot bi si mnogi želeli. In k temu so največ pripomogli v Demosu zbrani zavedni zagovorniki slovenskega naroda in samostojne države Slovenije.

Že na snemanju mi ni bil dan čas, da bi kaj veliko povedal o posvetu; niti tistega, kar je zame bilo in je še vedno bistveno: da sta takratni sekretar za obrambo Janeza Janša in sekretar za notranje zadeve Igor Bavčar zagotovila, da so z na novo ustanovljeno TO in Milico pripravljeni, da bodo po razglasitvi neodvisno državo Slovenijo branili in ubranili pred vsakršno agresijo JLA.

V Poljčah soglasno sprejeli 21 sklepov, Franci Feltrin izpostavlja najpomembnejše tri

Zato smo poslanci z aklamacijo sprejeli vseh 21 sklepov, ki so od prvega do zadnjega povzemali zakonska in druga stališča; od razpisa za referendum in vse do dneva D oziroma poteka priprav in sprejemanje zakonskih in podzakonskih aktov vlade in parlamenta, po referendumskem obdobju. Naj omenim zgolj tri sklepe:

»1. sklep: Pripraviti zakon o razpisu za ljudsko glasovanje, s katerim se bo odločalo o bivanju v samostojni državi ali Jugoslaviji.

 1. sklep: Storiti moramo vse, da se odcepimo od Jugoslavije, ker v njej ni prihodnosti.
 2. sklep: Prevzeti moramo vso odgovornost za nadaljnji razvoj države Slovenije.«

Ker je bil posvet za javnost zaprt, ni uradnega zapisnika. So pa povzetki nagovorov in pogovorov kot tudi sklepov, ki jih je skrivaj zapisal in povzel poslanec SDZ Tone Kramarič. Zato se takratnemu soborcu v imenu vseh, ki smo sodelovali v Poljčah, iskreno zahvaljujem. Takrat je bil strah pred političnimi nasprotniki, ki niso hoteli, da bi se Slovenija ločila od Jugoslavije, prevelik, zato so številne seje, sestanki in pogovori o korakih za izstop iz Jugoslavije, posebno v vodstvu koalicije Demos, potekali tajno.

8 KOMENTARJI

 1. Priblizno taka situacija je kot leta 1943, ko so vodilni komunisti ob propadu Mussolinijeva rezima in nacrtu, da bi se angloameriski zavezniki izkrcali in zaceli prodor proti severu preko Istre oz Kvarnerja imeli vse pripravljeno za to, da partizanstvo popeljejo na drugo stran, proti Angloamericanom in v zaveznistvo s Hitlerjevo Nemcijo. Brigalo jih je za narod, za slovenstvo, v mislih jim je bila le revolucija in prevzem oblasti.

  No, vec kot podobni so tudi njihovi dedici. Isti komunisti. S komerkoli, magari z narkokriminalci, sociopati, sadisti, s predmestnim lumpenproletariatom in bandami v promociji poulicnega nasilja. Magari ce tisoce na tisoce ugonobi smrtna epidemije. Naj bodo zrtve, cimvec zrtev, ce se s tem lahko “dokaze”, kako je vlada “nesposobna in kriva”, samo da se jo lahko vrze. In s tem zasciti tajkunsko korupcijo “nasih”, pokradene in oprane milijarde, tudi islamoteroristicne in parazitiranje, npr pod firmo NVO na racun slovenskih davkoplacevalcev.

  Vse morajo imeti v rokah oni, ki neodvisne demokraticne Slovenije nikoli niso hoteli. In ki tudi zdaj iz nje nacrtno, tudi preko uvoza prebivalstva delajo tretjo Jugoslavijo in iz zavednih Slovencev in demokraticno mislecih po vzorcu izpred 90 let, v koaliciji stare udbokomunisticne in nove sorosevske levice, delajo spet drugorazredne drzavljane. Bomo dopustili, da nam spet ukradejo domovino?

  • IF, čestitke. Odličen komentar.
   Sam sem prvič “slišal” za tisto paktiranje z Nemci zaradi morebitnega izkrcanja Angležev na vzhodni obali Jadrana, ko sem takoj po izidu bral knjigo Aleksandra Bajta Bermanov dosje. Kar zgrozil sem se. Nisem mogel verjeti, kar sem prebral. Na drugi strani pa herojske partizanske pravljice. Kaj vse počnejo, da bi še vedno ljudem prali možgane!

 2. TRV Sloveniji je potrebno postaviti vprašanje konkretneje in sicer:

  Kdaj boste prenehali s kršenjem 5. člena zakona o RTV?!

  5. člen zakona o RTV se glasi:

  Novinarke in novinarji (v nadaljnjem besedilu: novinarji), urednice in uredniki (v nadaljnjem besedilu: uredniki) RTV Slovenija in drugi, ki so neposredno udeleženi pri ustvarjanju ali pripravljanju RTV programov, morajo pri svojem delu še posebej:

  – spoštovati načelo resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij;

  – spoštovati človekovo osebnost in dostojanstvo;

  – spoštovati načelo politične uravnoteženosti ter svetovnonazorskega pluralizma;

  – spoštovati načela ustavnosti in zakonitosti pri oblikovanju programov, vključno s prepovedjo spodbujanja kulturne, verske, spolne, rasne, narodne ali druge oblike nestrpnosti;

  – zagotavljati nepristransko in celovito obveščenost, tako da imajo državljani možnost svobodnega oblikovanja mnenj;

  – spoštovati načelo politične neodvisnosti in avtonomnosti novinarjev;

  – uveljavljati profesionalno etiko poročevalcev, dosledno razločevanje informacij in komentarjev v novinarskih prispevki

 3. Resnično ne razumem, zakaj je desnica do RTV tako milostna, ker ne opozarja na kršitve 5. člena zakona o RTV in ne zahteva odgovornost odgovornih?!

 4. Veliko pove to, da se RTV distancira od najpomembnejših dogodkov, ki so omogočili osamosvojitev na nastanek države slovenskega naroda.

  Ne distancira pa se tistih dogodkov in aktivnosti, ki pomenijo njeno njeno rušenje.

  To je dokaz, da ne opravlja svojega plemenitega poslanstva, ki je – nacionalni slovenski medij.
  V resnici je večkrat antislovenski medij. Sramota!

 5. Zame je najuspešnejša vseh slovenskih vlad Peterletova vlada, ki je na politični zemljevid sveta postavila novo državo – Republiko Slovenijo. Iz Jugoslavije je potegnila socialistično republiko Slovenijo in postavila novo državo. Večjega uspeha neke vlade ni in ga ne bo: ustanovitev nove, naše države.

 6. Po Zakonu RTV je RTV slovenski nacionalni medij, ki je branik s
  RTV Slovenija je po Zakonu o RTV SLovenija nacionalni slovenski medij in je torej varuh slovenske ustave, slovenskega naroda in slovenske države.
  RTV Slovenija pa pogosto ravna ravno nasprotno. Tudi tokrat, ko v današnjem naslovu RTV spletnega časopisa navaja, da je 51 poslancev pohodilo 28.000 podpisov za referendum in pri tem namerno spregleda, da imajo poslanci to pristojnost po ustavi in zakonu.

  To pravno dejstvo ignorira in se postavite na stran tistih, ki so zbrali podpise ter izhaja iz izhodišča, da je referendum upravičen.

  Iz nadaljnje vsebine to sicer ni razvidno, kar pomeni, da je naslov zavajajoč in nasproten z vsebino.

  S besedo – pohodilo, zaničljivo ošvrkne ustavno odločitvijo poslancev, pri čemer očitno prezre, da imajo po ustavi in zakonu poslanci v slovenskem parlamentu to pristojnost.

  Tudi, če bi bila odločitev parlamenta napačna glede na naknadno odločanje ustavnega sodišča, si ne bi smeli privoščiti tako neetično izrazoslovje in protiustavno in protizakonsko držo.

  Glede na navedeno, je RTV Slovenija kršila določbo 5. člena Zakona o RTV Slovenija.

Comments are closed.