Franci Feltrin: Prva Šarčeva obletnica v znamenju emigrantov, medvedov in volkov

4

Prva Šarčeva obletnica v znamenju emigrantov, medvedov in volkovJulija meseca je predsednik Vlade samovoljno stopil na »samopašni plin«, ko je mimo koalicijskih partnerjev za komisarja v EU predlagal kariernega diplomata Janeza Lenarčiča. Seveda se spodobi, da ima predsednik glavno besedo!

Šarec je predsednik Vlade, ni pa monarh

Zato bi se spodobilo in bilo bi prav, da bi se predsednik o svojem predlogu, preden je z  njim seznanil javnost, dogovoril s koalicijskimi partnerji. Jih prepričal v svoj prav. Tako kot jim je obljubil še pred sestavo manjšinske vlade in pred podpisom koalicijskega sporazuma. Namesto opravičila je koalicijskim partnerjem pobalinsko vrnil z besedami, kot zna le on, kaj ste pa vi pred petimi leti počeli. Tak odgovor enega izmed najvišjih politikov me spominja na otroške prepire med igro. Nikakor pa to ne more biti državniška drža.

Predsednik Vlade je s to svojo »solo« potezo političnim sopotnikom dokazal, da mu je edini cilj obstati na oblasti. Po drugi strani je neverjetno, kako predsednik vlade z lahkoto prepriča slovenske medije in številne posameznike v svoje državniške sposobnosti. To mu uspeva kljub trem zaporednim porazom na volitvah. Še posebej pa je to nerazumljivo ob dejstvu, da v času enoletnega vladanja še ni posegel po nobeni od številnih prepotrebnih reform.

Šarčeve igralske sposobnosti niso ravno državniške

Zato pa to svojo državniško moč izkazuje zgolj pri kadrovanju. Medtem ko menja vrhove državne administracije, pa ne zna ali pa ne ve, kako naj zaustavi »stihijsko« in negativno razpoloženje med zaposlenimi v državni upravi, da bi ti lahko delali bolj umirjeno, ažurno in kvalitetno. Zaradi njihovih napačnih odločitev, tu mislim na napake, neznanje in tudi površnost pri izvedbi delovnih nalog, smo v kratkem obdobju obstoja naše mlade države že plačali in še plačujemo enormno visoke stroške in kazni. Da se razumemo, denar gre seveda iz državne blagajne vseh nas davkoplačevalcev. Tudi vseh tistih, ki predsedniku vlade trenutno pripisujejo visoke sposobnosti vladanja.

Namesto ukrepov, ki se ne izvajajo, pa aktualni ministrski predsednik za vse napake krivi delo preteklih vlad. Kot da ne ve, da je ob prevzemu oblasti prevzel vsa dobra in slaba dejanja svojih predhodnikov. Tudi dobri ali slabi kadri v državni upravi so mu ostali od prej. Floskul, ki jih javnosti trosi aktualni predsednik, pa še ni videti konca.

Šarčeve igralske sposobnosti, ki so vidne na vsakem njegovem koraku, niso državniške. So le pesek v oči javnosti, ki jih nekritično kupuje in nagrajuje.

Na poslanska vprašanja, zakaj vlada še vedno ne ukrepa v državnih podjetjih, bankah, zdravstvu, zavarovalnicah, Telekomu in še številnih paradržavnih institucijah, Šarec ne zna odgovoriti. Na vprašanja, zakaj država ne zaustavi nelegalnih vdorov tujcev v našo deželo, v naš jezikovni in kulturni prostor, je njegov odgovor več kot pobalinski. Vedno z nasmehom iz desnega kotička ust postavi na laž tistega, ki se mu je tako vprašanje sploh drznil zastaviti.

Bo tuljenje volkov in hlačanje medvedov zamenjalo otroški jok

In zato ali zato so se kot v posmeh emigrantom pridružili še volkovi in medvedje. Zakaj pa ne? Saj so bolj zaščiteni, kot so Slovenci iz našega podeželja. Ali bo pod to vlado, po stoletjih iz kmečkega življenja na hribovitih delih slovenskega podeželja, tuljenje volkov in hlačanje medvedov zamenjalo otroški jok in petje ter vriskanje domačinov.

Kljub temu, da je Slovenija ena velika vas, se mnogi v državnih službah še vedno ne zavedajo, da je zemlja humus vsakega naroda. Da brez svojega ozemlja Slovenci ne bi nikoli imeli svoje države. Prav tako bi bili brez naravne ter kulturne dediščine naših prednikov, na katero smo ponosni. Ki jo s ponosno tako radi tujcem, ki prihajajo k nam na obisk.

Žal, kot izgleda, bo vlada Marjana Šarca s sedanjim tempom razmnoževanja volkov in medvedov iz podeželja izgnala še zadnje slovenske družine. Katerih rodovi so skozi stoletja preživeli vse vojne vihre. V današnjem miru in blagostanju bodo hribovsko podeželje, namesto trmastih slovenskih , naselili tropi volkov in medvedov. Baje se to dogaja, ker tako zahteva Bruselj. Kar je še ena velika laž. Le Šarec ponosno stoji na svojem vladnem odru in premika politike po svojem trenutnem navdihu. To lahko počne, ker med politiki vladne koalicije nima enakovrednega nasprotnika. Vprašam se do kdaj?

Se bodo predsednik vlade in ministri kdaj zavedali, da so MINISTRI, ki po Ustavi služijo narodu in za svoja dejanja odgovarjajo poslancem Državnega zbora, ki imajo pravico in dolžnost, da njih delo nadzorujejo. Vlada je tretja veja državne oblasti. Ni prva, kot se v sedanji sestavi obnaša njen predsednik.

4 KOMENTARJI

 1. Podeželje uničujejo z divjimi zvermi, mesta z nepotrebnimi migranti in lumpi “nevladnih organizaij”, ki so za ulico “vedno pripravljeni”. Namesto turizma inpodjetništva, migrantski turizem, vukojebniško podeželje, rdeče morje-mrtvo morje! Seveda administracija in vlada in globoka država z uničevanjem podjetništva, saj se ne stimulira dodane vrednosti zaposlenih, fglede na njih produktivnost inovativnost itd., ampak kadrovanjem naših na vodilna mesta, dovoljenja za lokacije podjetji in obrti… Uničujoče!

  • Edina rešitev je pri Bogu, ki ga pa podimo ven iz naše družbe. Kaj torej storiti? Spreobrniti samega sebe k Bogu, kaj več pa ni v naših močeh.

 2. Med drugim so tudi kmetje politično neorganizirani ali pa noče nihče od sposobnih prevzeti vajeti?, ga nočejo izbrati? Ali se prerinejo gor “zadružniki”?

 3. Ko ti ponudijo ti medaljo,
  ne približaj se na nedovoljeno razdaljo!
  Ko se jim prikloniš,
  kot da jih moliš,
  ti za vrat obesijo še svoj zvonec
  in tvoje suverenosti je konec! Zato kranjski Janez jo odkloni, da se jim ne ukloni!

Comments are closed.