Frakcija rdeče armade

9

Frakcija rdeče armade (Rote Armee Fraktion) je bila teroristična skupina, ki je delovala v Zvezni republiki Nemčiji med letoma 1968 – 1998. Januarja 1968 sta Gudrun Ensslin in Andreas Baader zasnovala levo radikalno teroristično skupino RAF, ki je dodobra pretresla takratni evropski družbeni prostor. Frakcija je nastala iz treh različnih levo usmerjenih skupin: RAF, Gibanje 2. junij in Revolucionarne celice. Ta gibanja so generirali takratni politični dogodki, kot veliki vse-evropski študentski protesti, obisk iranskega šaha Reze Pahlavija v Berlinu, Vietnamska vojna itd., v ozadju pa je za vsemi temi gibanji stala vzhodno-nemška obveščevalna služba STASI.

Kmalu po dveh velikih požarih v trgovskih centrih (02. 04. 1968) je policija aretirala in zaprla štiri vodilne teroriste. Andreasa Baaderja so 02. 04. 1970 ponovno aretirali, vendar sta ga Gudrun Ensslinova in »legendarna« Ulrike Meinhof s še dvema sodelavkama, 14. maja 1970 rešili iz zapora. To je uradni datum ustanovitve teroristične skupine RAF.

Po tej akciji je RAF postala še bolj agresivna, Ensslinova pa je postala ena najbolj iskanih teroristk v Nemčiji. Aretirali so jo junija 1972 v Hamburgu. Še prej so z velikem strelskem obračunu v Frankfurtu junija 1972 aretirali Baadra. Pripadniki RAF so ju večkrat poskušali rešiti iz zapora, vendar neuspešno. Zato so 05. 09. 1977 ugrabili pomembnega industrijalca Hansa Martina Schleyerja, 17. 10. 1977 pa so a pomočjo Arafatovih Palestincev, ugrabili Lufthansinovo letalo. Ker vse to ni zaleglo za izpustitev Ensslinove in Baaderja, so pripadniki RAF za kazen ubili Schleyerja in ga pustili v prtljažniku avtomobila nekje v Franciji. Naslednje jutro so v celicah našli ustreljenega Andreasa Baaderja in obešeno Gudrun Ensslin. Uradno policijsko poročilo je obe smrti označilo kot samomor, velika verjetnost pa je, da so ju ubili policisti.

 Teroristična skupina RAF je v 30 letih delovanja ubila 34 ljudi, med katerimi je bilo veliko nenamenskih žrtev, kot so bili telesni stražarji ali vozniki avtomobilov. Pri tem pa tudi vloga kasnejšega nemškega zunanjega ministra Joschka Fischerja v Shroderjevi social-demokratski vladi (1998 – 2005), še ni povsem pojasnjena, saj je znano, da je bil precej nasilniške narave.  Po vseh teh dogodkih je tiskovna agencija Reuters,  20. aprila 1998 prejela faks s sledečo vsebino v nemškem jeziku, ki se v prevodu glasi: “Skoraj 28 let nazaj, 14. maja 1970, je v boju za osvoboditev nastala Frakcija Rdeče armade. Danes ta projekt končujemo. Urbana gverila v obliki RAF je zgodovina!”

Foto: Wikipedia

9 KOMENTARJI

 1. “Pri tem pa tudi vloga kasnejšega nemškega zunanjega ministra Joschka Fischerja v Shroderjevi social-demokratski vladi (1998 – 2005), še ni povsem pojasnjena, saj je znano, da je bil precej nasilniške narave. ”

  huh, Joscka je sicer bil del takratnega študentskega gibanja, in tudi precej nasilnih demonstracij, ni pa bil povezan z delovanjem RAF-a. Tukaj ni nobenih nejasnosti. K temu je morda potrebno dodati še zgodovinski kontekst: nasilje je šlo v obe smeri.

  In še nekaj je. Ulrike ni bila nobody niti pred ustanovitvijo RAF. Bila je ena najbolj znanih nemških novinark, dokaj premožna, krog njenih takratnih znancev pa se bere kot seznam nemške politične elite… takrat in v mnogih primerih tudi še danes.

 2. To kar zgoraj pišete, govorite o najbolj skrajni teoristtični organizaciji.

  Številna dejstva dokazujejo, da so vse izvedbe socializmov ( od leninizma, stalinizma, fašizma, nacizma, titoizma itd) bile totalitarne, zločinske in so večale VEČPLASTNO revščino prebivalstva in pa predvsem fanatično ideološko opranost številnih bebčkov v družbi. Brez izjem.

  Marsikdo od zmernih oprancev možganov ( 70% Slovencev) še danes pravi, da je ideja socializma ali posebej komunizma ( komun, skupnost) dobra, le izvedbe so bile slabe.

  Ni dobra, ker že v branju manifesta in ideologov zasledimo slepo sovraštvo do tistih, ki ustvarjajo in imajo oz. imajo VEČ ter do tistih, ki mislijo drugače. SOVRAŠTVO, TEŽNJA PO UNIČENJU je že v zasnovi idej.
  Ter pa želja po prisilni kolektivizaciji in upravljanju kolektiva s strani izbrancev, partijske elite. Tudi večino denarja bo PRERAZDELJEVALA ta izbrana elita in večina od tega denarja je v vseh izvedbah končala v žepih teh kleptomaNSKIH, ZLOČINSKIH ELIT.

  SMRT VSEM IZVEDBAM SOCIALIZMA, SVOBODA NARODU!

 3. Temu, kar piše bah, rečemo obupan poskus opravičevanja komunajzerskih zločinov.

  Nasilja v drugo smer ni bilo, oziroma je bilo kot posledica prvega nasilja – torej komunajzerskega.

  Boli jih, ker prihaja na dan resnica, po drugi strani pa se jim ruši še socializem v okviru demokracije.

 4. V SEDEMDESET LETIH, je živel in študiral na zahodu ravno BIN LADEN in se v polni meri učil in napajal iz dejanj evropskih levičarjev ! ON JE NJIHOV PRODUKT !

 5. Itak, da je produkt levice. Najhujši so tisti, ki imajo vsega preveč, potem se pa dolgočasijo in izumljajo nek komunizem ateistični ali islamski.

 6. cactus: to o bin Ladnu in levičarjih pa sploh ni res. V času boja proti sovjetski okupaciji v Afganistanu so Američani na veliko podpirali islamske bojevnike, med njimi tudi razvpitega Osamo bin Ladna. Se pravi, šejk bin Laden je dejansko produkt ZDA, torej kača, ki so jo sami gojili na prsih. Seveda pa Američani niso računali na to, da bodo po razpadu sovjetskega imperija prav oni postali največji sovražniki za radikalne islamiste, ki so jih podpirali in vzgajali.

 7. Ja Cactus, ti je janez povedal, da ne smeš biti kritičen do levice.

  Krivi so grdi Američani, ki so si drznili rušiti ruski komunizem in imperializem.

  V resnici je Osama bin Laden produkt komunizma, saj je Rusija napadla Afganistan, ker se je začel bolj odpirati na zahod. Ker jih ljudje niso sprejeli, so začeli izvajati genocid. Američani so pa podprli nasprotnike te zločinske ideologije, ki je svetu prinesla toliko zla.

  Treba je prebrati tudi Črno knjogo komunizma.

 8. RAF (BADER- MEINHOF BANDE ) , JE FINANCIRALA NEKDANJA DDR ,

  PREKO STAZI- ja oz. neka vrste nemške udbe !

  SLUČAJ VELIKOVEC, ISTI, ISTI , ISTI !

Comments are closed.