Fotografiranje za teleban(k)e

0

Blogerka Hirkani (Karmen Mlinar), odlična fotografinja, nam v razdaja svoje fotografsko znanje na zanimiv in privlačen način, primeren tudi telebanom(kam). Takole pravi:

“Je čisto res. Ko si omisliš DSLR, ne znaš več fotografirat. Tudi če nastaviš gumbek na sličico z ljubkim zelenim fotoaparatkom, slike niso takšne, kot so bile prej s trotl predhodnikom.

Potem se zaženeš:

a) Najprej preštudiraš teorijo barv in svetlobe, kup web tutorialov in knjigo ali dve. In še vedno ne razumeš, kaj hudiča je to zaslonka.

b) Nato se greš trial/error. Narediš desetine enakih fotk in treniraš nastavitve svetlobe. Potem imaš na disku dvajset slik enega samega okna, a v različnih odtenkih in ostrinah. Ter globinah.

Hudič je, ker do naslednjič potem pozabiš, kateri gumbek je za kaj. Na Nikiju (ne, to ni najljubši, čeprav ima podobno ime, ampak je to fotoaparat) jih je – reci in piši 22 (z besedo dvajindvajset, ja res) in tukaj lahko dodam še dva na objektivu. Pa ne samo gumbki, potem so še kombinacije le teh.

Gumbi so na ohišju, potem vklopiš zaslonček, kjer je menu, ki ima šest glavnih kategorij, te pa vsaka najmanj po sedem podkategorij in te nadaljne…a … si že predstavljaš?

Potem se lotiš RTFMja, ki je debel več kot palec. In ne, ni v slovenščini. Na strani 15 obupaš.

Potem se zalotiš, da je bila pa mogoče napaka, da si želela nekaj, kar ti mogoče ni glih razumljivo, no. Potem se nekaj dni počutiš hudo blont. Mimogrede: blond barva las mi lepo pristoji.

In potem ti THE dizajner napiše na sajtu, kjer plaho objaviš kakšno fotko, da imaš “Good eye for detail. Use it and abuse it!” in potem pomisliš, da pa mogoče res ne razumeš zaslonke, ampak da se ti pa kompozicija vedno nekako userje in da ni še vse čisto izgubljeno. In začneš razmišljat o tečaju pri Arneju Hodaliču ter pošlješ mail s hintom za krasno rojstnodnevno darilo najljubšemu.

Potem ti sodelavec prinese knjigo, tako – variante tipa za dummies in se ob branju te knjige tako zelo zabavaš in obenem še kaj koristnega naučiš. In prav to – koristno, si moram tukaj zapisat, da bom potem čez čas lahko prebrala, da ne bom spet pozabila.

Preberite si še 31 koristnih nasvetov na njenem blogu Hirkani.

Foto: Karmen Mlinar