Forum 571

1

Avtor: Dejan Steinbuch. Več: Finance. Nov medijski absurd je pred nami. Na prvi pogled se zdi, da gre za reprizo danes že precej zrelativiziranega in vsebinsko problematiziranega „puča“ Društva novinarjev Slovenije, ki se je dogajal septembra in oktobra 2007, torej skoraj pred natanko petimi leti.

Takrat sta nase opozorili urednici otroške revije Ciciban, ki sta skupaj s 569 stanovskimi tovarišicami in tovariši svetovno javnost seznanili s Peticijo zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji. Dokument, ki bi se ga morali vsi, ki smo delovali v medijih, razveseliti, saj smo se s pritiski občasno soočali pravzaprav vsi.

…..

Peticija zoper Janšo

Pred petimi leti je šlo za upor, ki ga je del politike implantiral v novinarski ceh, ki je pod blagovno znamko Društva novinarjev Slovenije izpeljal projekt peticije zoper domnevno cenzuro in politične pritiske Janševe vlade na novinarje. Ker je šlo za preveč poenostavljeno, pristransko in politično izsiljeno akcijo, je bil ključni problem viden že na začetku – v identifikaciji nasprotne strani.

Novinarska peticija je svojega naravnega sovražnika prepoznala samo v eni politični stran(k)i, celo več, v osebnosti predsednika vlade Janeza Janše.

Vsega je bil kriv Janša. Seveda je lahko marsičesa kriv, v to ne dvomimo. Toda za vse, kar se je slabega dogajalo v slovenskem žurnalizmu v zadnjih dvajsetih letih, zagotovo ne moreta biti kriva zgolj on in njegova politična stran(ka). Prav zaradi te nedoslednosti in vsebinske nekorektnosti je bila „peticija 571“ v bistvu že od začetka obsojena na politično polarizacijo in je šla v zgodovino kot dogodek, ki ni ravno okrepil občutka nepristranskosti v slovenskem žurnalizmu.

…..

Medijski socializem

Danes, pet let kasneje, se ne oglašam kot kritik najnovejših aktivnosti Društva novinarjev Slovenije. Ti fantje in punce imajo legitimno pravico, da pišejo pisma komurkoli, tudi tujim veleposlanikom, ameriškemu predsedniku (mimogrede, upam, da bo zmagal Mitt Romney), svetemu očetu, Združenim narodom ali rokometnemu klubu Krim Electa.

….

Pravo ozadje letošnje „oktobrske revolucije“ društva novinarjev je povezano s strahom pred takšno prihodnostjo, pred letom 2013, ki bo na medijskem trgu neusmiljeno pokončalo vse, ki se niso hoteli ali se niso bili sposobni prilagoditi času in razmeram.

Slovenski žurnalisti, ki se danes ukvarjajo z iskanjem zarote v imaginarni spremembi davčnega zakona, se utegnejo že kmalu ukvarjati z iskanjem službe.

To ni grožnja, ampak dejstvo.

Več: Finance


1 komentar

Comments are closed.