Flegar: SDS je jasno, kaj hoče vlada

0

Odbor za finance pri strokovnem svetu SDS kaže pohvaliti. Komaj so v petek v novinarski dvorani vlade zamrli zvoki tiskovne konference, že so izvedenci največje opozicijske stranke ugotovili, da je vladni predlog ‘domačih nalog’ iz okvira pakta za evro natančno tisto, kar je že zdavnaj predlagala SDS.

/ … /

Sam mirno priznam, da nimam pojma, kaj vlada namerava. Ne le, da mi ni jasno, kaj je včeraj ‘sprejela’ in kaj namerava na tej podlagi, tudi to, kar je počela in napovedovala do včeraj, je za moje zmogljivosti preveč zapleteno. En minister, recimo, napoveduje možnost zniževanja plač v javni upravi, njegova kolegica se temu odločno zoperstavlja; en minister predlaga uvedbo zakonske meje za zadolževanje in poroštva države, drugemu se to zdi kvečjemu zanimiv predlog; en minister je prepričan, da gospodarstvo ne kaže obremenjevati z višjimi ali novimi davki in prispevki, drugi pripravlja reformo, ki prav to predvideva;

/ .. /

Imam celo rahlo zoprn občutek, da niti vlada nima pojma, kaj namerava. Pakt, o katerem lahko zdaj poslušamo in beremo, se je prej imenoval seznam prioritetni nalog, nemško-francoski vlak, varna stran radarja, razvojni preboj, reformni radar, Slovenija, moja Silicijeva dolina (socialnega miru), strategija za zmagovit izhod iz krize in kdo ve, kako še. Med vsemi temi in tistim, kar so izjavljali in delali posamezni ministri ter kako so se obnašale poslanske skupine vladnih strank, običajno ni bilo kakšne posebne zveze.

Več: Razgledi