Finska in Nizozemska sta si premislili

1

Prejšnji teden na Vrhu EU sprejeti dogovor o reševanju bančnega sektorja Španije in Italije je na trhlih temeljih. Tri dni zatem, ko so v petek voditelji Evropske unije glasovali v Bruslju za neposredno pomoč iz reševalnih fondov EU oslabljenim bankam Španije in Italije, sta dve članici evrskega območja z vrhunskim kreditnim rejtingom – Finska in Nizozemska, spremenili svojo odločitev.

Finska namreč nasprotuje nakupu obveznic na sekundarnem trgu, ki je bil odobren Španiji in Italiji zaradi znižanja cene njihovega zadolževanja na borzah. Finska bo blokirala odločitev, da ESM (Evropski stabilizacijski mehanizem) namesto državam pomaga neposredno oslabljenim bankam v državah na obrobju EU. Finski premier Jyrki Katainen je v ponedeljek v finskem parlamentu dejal, da to ni učinkovit način za stabilizacijo finančnega trga.

Tudi Mark Rutte, premier nizozemske tehnične vlade, je opozoril parlament v Haagu, da ima Bruseljski dogovor majhne možnosti, da bo sproveden v praksi. Ali bodo finančne težave Španije in Italije eksistenčno ogrožale monetarno unijo EU bodo odločali ustanovitelji ESM-a. V blagajni že obstoječega EFSF – Evropskega fonda za finančno stabilnost in bodočega ESM namreč ni dovolj denarja za vse ogrožene banke.

Foto: roelfreinders.wordpress.com

1 komentar

Comments are closed.