Festival družin v znamenju očetov, veselja in druženja družin (FOTO)

11
Moj oče je "car"
Moj oče je “car”

Prav na dan očetov, ki ga v mnogih državah praznujejo na tretjo nedeljo v juniju, je zavod Iskreni.net organiziral že sedmi Festival družin. Festival je bil letos dvodneven in se ga je v obeh dnevih udeležilo kar 5000 ljudi, ki se kar porazgubijo v množici dejavnosti na prostranih planjavah Rogle.

Sobota v znamenju iger in taborjenja

V soboto se je program začel že zjutraj s postavitvijo šotorov – nekatere družine so noč preživele na skavtski način pod preprosto platneno streho nad glavo. Sobota je bila dan za sproščeno preživljanje časa z družino med pohodom, v skupinskih dejavnostih, športu pa tudi za pogovore med zakonci in srečanja. Ekipe staršev in otrok so se pomerile v malem nogometu, družine so tekmovale na družinskem teku, otroci pa so praktično spoznavali stare morda že pozabljene športne igre (skakanje v žakljih, hoja s hoduljami). Večer so družine zaključile ob skavtskem tabornem ognju.

Nedelja: igre, predavanja, duhovnost, šport

Nedelja se je začela s sveto mašo, ki jo je daroval Simon Potnik, župnik iz Slovenj Gradca. Simon je jasno in kar “trdo” nagovoril očete z besedami: “Očetje ne lažite otrokom in ne preklinjajte z besedami nimam časa.”

Nedeljski dan so družine izpolnile z rekreativnimi, zabavnimi, tudi izobraževalnimi in kulturnimi vsebinami (Gregor Čušin: Hagada). Okrogla miza z znanimi gosti Franci Petek (svetovni prvak v smučarskih skokih in oče), Adi Smolar (oče dveh otrok in kantavtor), Igor Vovk (direktor Zavoda iskreni.net ter oče treh otrok) in Aleš Lisac (oče dveh otrok in strokovnjak za marketing) je ponudila obilo zanimivega razmišljanja o vlogi in pomenu očeta v naši družbi. S prav konkretnimi izkušnjami znanih očetov.

Miha Rutar, psiholog in družinski terapevt, oče dveh otrok je v predavanju s pomenljivim naslovom »Sočuten oče ni copata!« razmišljal o sočutni vzgoji otrok.

Festival družin pa na more brez več kot 130 zagnanih prostovoljcev, ki so svoj prosti čas darovali – za dobro počutje in perfektno vzdušje na Festivalu.

Foto: Aleš Čerin in spletna stran Festivala družin

 

11 KOMENTARJI

 1. Tako lanski kot letošnji festival družin na Rogli sta bila zadetka v polno. Obakrat je pripomogla tudi prav poletna vročina, zaradi katere je pobeg v gore bil še toliko bolj smiseln. Menim, da smo uživali vsi. Od mene, ki sem zadevo doživel kot dopolnitev otroškega Lenta z nekaj predavanji do vernih ljudi, ki jim je veliko pomenilo, da so se srečali s toliko somišljeniki. Zato srčno upam, da bo tudi NASLEDNJE LETO festival družin spet na ROGLI. Glede na številčno udeležbo, bi organizatorji morda morali že razmisliti, ali bi prireditev ponovili večkrat (za začetek dvakrat) na leto na različnih lokacijah, da neštajerski udeleženci ne bi bili prikrajšani. A odkrito priznam, da, če festivala na Rogli ne bo, bom kar razočaran.

  • Igor, sem vesel, da vam je Festival všeč. Ideja, da bi bil v “več kosih” je tudi meni blizu – prostorsko in zaradi take pestrosti dogajanja, da je težko obiskati toliko dobrih dejavnosti. Ne vem kaj bi na to rekli organizatorji. Menda so nekateri starši izrazili željo, da bi bil Festival tri dni – od petka popoldne do nedelje. Kar male družinske počitnice.

   Hvala za komentar.

   • Moji prijatelji so že naredili podrobne načrte, kako se bomo organizirali za naslednji festival, če bo na Rogli, ko pridemo v še večjem številu. In seveda. Tridnevni festival bi seveda bil zadetek v polno. Prvo leto bo gotovo petek manj obiskan od ostalih dni. A tisti, ki bomo prišli že v petek, bomo zaradi tega festival doživeli kot več vsebine zapakirane v manj potovanja do prizorišča. 🙂

    Pestrost dogajanja je sicer manjša kot na Lentu, a problem ni nič manjši, saj so zanimiva dogajanja sočasna. Tako sam večine zgoraj omenjenih dogajanj sploh nisem obiskal, čeprav so vsa zanimiva. 🙂

 2. Še nekaj sem želel dodati. Takole po občutku bi rekel, da je letos bil obisk pikico manjši kot lani. Lanski rekordni obisk sam pripisujem zelo agresivnemu marketingu s promocijo organizatorjev z antipropagando homoseksualnemu lobiju. Upam, da bo tega v prihodnjih letih vse manj, saj je dvorezen meč in ni dolgoročno uporaben. Odbija sponzorje – letos na primer med sponzorji nisem opazil Slovenskih železnic… Moje osebno mnenje je, da bi se v naslednjih letih sponzorjem morala pridružiti tudi država.

  Naj pojasnim na široko. Priznam, da sam ne odobravam državno finansiranje socialnih prispevkov za delavce RKC. Ne vidim legitimne podlage za takšno odločitev države. A ne bi imel nič proti natančnemu ovrednotenju prispevka Cerkve k družbi. Recimo čuvanje otrok v poletnih mesecih po farah je sigurno dejavnost, ki naj bi jo država subvencionirala. Prepričan sem, da je podobnih ne samo karitativnih dejavnosti in čuvanja naše kulturne dediščine dovolj, da Cerkev lahko nazaj pridobi denar, ki bi ga zgubila z ukinitvijo plačevanja prispevkov za penzije župnikov.

  No in Festival družin je Lentu podobna prireditev, za katero smo zainteresirani verujoči, rahlo verujoči in (ob ustrezni medijski promociji tudi) neverujoči. Podobno kot Maribor sofinansira Lent že zato, ker promovira naš turizem, je samoumevno, da tudi majhna Rogla in Zreče sofinansirata Festival družin, ker promovirata Uniorjeve vesele vikende na Pohorju. A tega denarja ni dovolj. In Festival družin v svojem bistvu ni lokalna prireditev. Za bi za sofinansiranje morali prositi državo. Ob takšni prošnji se seveda zaželjeno, da se ne predstavljate kot politična manifestacija pač pa družinska in verska prireditev. Za prvi del dejavnosti vam subvencija pripada, drugi del pa ste dolžni zagotoviti sami.

  Še nekaj. Festival družin ne promovira nekaj nestrpnih posameznikov z raketo v riti. Festival družin uspeva zaradi več kot sto prostovoljcev, ki delajo zastonj, kar je enostavno PREMALO poudarjano. In oni so temelj, na katerem je edino možno graditi naprej. Je Adi Smolar dobil honorar? Prepričan sem, da ne. Zgledi vlečejo. Na temelju teh prostovoljcev in ob večjem pridobivanju sponzorjev in izstavitvi računa državi za promocijo zdravih elementov tradicionalne vzgoje se je možno strmo vzpenjati navzgor.

  Letošnji padček pa je račun za lanska izsiljevanja ali pa morda le negotova vremenska napoved (možne padavine v SV Sloveniji). A jedro prireditve je trdno in ne zato je uspešna prihodnost zanesljiva. 🙂

  • P.S. Prosim ne razumeti mojega komentiranja financ kot brezplodno prestavljanje denarja iz desnega v desni žep. Menim, da bi koristno bilo imeti čimbolj čiste račune. Naj Cerkev od države dobi denar za aktivnosti, ki so v javnem interesu. Naj si denar za pastoralne aktivnosti priskrbi drugače. Tako bi po eni strani (kapitalistično 😉 ) motivirali Cerkev, da bo čimveč ustvarjala v javnem interesu in ta delež nad mizo pravično ovrednotili. Tako bi potlačili slovensko zdraharsko udrihanje čez finansiranje Cerkve kar počez in prispevali k stabilizaciji finansiranja ne glede, ali je vlada leva ali desna.

  • Hvalevredno razmišljanje o subvencioniranju s strani države:
   – mar udeleženci festivala niso državljani SLO? – vsaj/prav toliko kot udeleženci parade in številnih drugih prireditev;
   – kaj zato, če so “motorji” projekta verni in še katoličani povrhu – ne delujejo v imenu Cerkve, ampak kot del “civilne družbe”, ki si veliko prizadeva za ovrednotenje ene najbolj cenjenih vrednot vsakega človeka (ne glede na veroizpoved)

   Hvalevredno tudi zato, ker prihaja od “ne-katoliško-verujočega”, ki je tam bil in – preživel. Nasprotno: celo všeč mu je bilo! Želela bi si več objektivnih in nepristranskih udeležencev in opazovalcev!

   In vendar je subvencioniranje takih in drugačnih “družbeno-koristnih dejavnosti” s strani države pod močnim vprašajem in predvsem prepuščeno (dobri) volji lokalnih delilcev pogače. Lahko si predstavljam medijski hrup ob javno izraženi želji po državnem subvencioniranju! Kakšen “desni” minister za družino ali njegova sekretarka se je že kdaj udeležila festivala družin, nasprotna opcija pa se tega na daleč izogiba. Sporočilo? Zame je jasno: protidružinsko (oz. celo favoriziranje vseh oblik skupnosti, ki niso klasična družina). In tak se kaže tudi pretežni medijski prostor.

  • Očitno je tudi Olimje ustrezno prizorišče. Vseeno srčno upam, da Rogle ne boste opustili.

   Me pa zanima, ali je kje objavljeno, na koliko je ocenjen letošnji obisk. (In katera metoda je uporabljena.)

  • Oprosti Marta za neprijazen ton. Res smo matematiki vzgojeni in že prav dresirani, da napako priznamo v nekaj sekundah. A jaz svoje napake še ne uvidim, nimam pa nikjer več linkov, ki bi podkrepili informacije, ki jih hranim v glavi.

   Spomnim se namreč lanskega posta na spletni strani Iskrenih, ki se je zelo nestrpno zaletaval v legebitraše. In še veliko posameznikov ki so pri tem pridno asistirali. In spomnim se neskritega ponosa ob velikem obisku lanskega festivala družin. Kolikor se spomnim, so govorili o rekordnem. Prav ti posamezniki, ki so mu naredili slabo (saj je kratkoročne enoletne narave) reklamo v obliki prepoznavnosti zaradi zaletavanja v LGBT gibanje.

   Moje osebno mnenje je, da vam takšni ljudje škodijo in da so za razmah festivalov družin zaslužne izključno skromne stotine prostovoljcev. Tako da ne želite rasti hitreje, kot se lahko povečuje število teh prostovoljcev. Ko pa se jih nabere za kritično maso, pa pogumno razpršite festival po Sloveniji na več manjših prireditev bližje družinam. Ideja festivala je zdrava in zato obsojena na uspeh.

 3. Zanimivo. A se nihče od udeležencev ne prepozna na fotkah? Da bi na tukaj prijazno pokramljali. In širili pozitivno energijo. 🙂

 4. Igor, jaz sicer nisem na nobeni fotki, sem pa bila na zadnjih treh Festivalih družin. Torej tudi po občutku je bilo v Termah Olimia nepregledna množica in dejstvo je, da je bilo tam vsaj 10.000 ljudi. Rogla je po drugi strani manj “obljudena” lokacija. Denimo v terme Olima smo šli z vlakom in takrat sta naenkrat pripelajal dva polna vlaka. Množičnosti na Rogli pač ne moreš pričakovati.

  Zelo podpiram dogodek in vse prostovoljce! Naši družini je vedno super. Močna mi je tako družinska maša kot vse aktivnosti. Letos si naši otroci neprestano vrtijo CD, ki je bil v festivalskem paketu – danes, ko smo bili na daljši poti smo ga 3x preposlušali in se spominjali festivala.

  No meni pa se v trenutnih razmerah države zdi, da bi ravnalo modro ako bi ukinili financiranje vseh prireditev itd… Festival družin je dokaz, da če se dela prostovoljno in smo ljudje pripravljeni nekaj eur odšteti se ga da spraviti pod streho. Vsaj upam, da se jim izide – glede na to, da je bil že 7-mo leto zapored je dokaz, da so uspešni.

  Glede LGTB organizacij, ki so jih lani napadale pa več govorijo o samemu sebi. Pravilno je bilo, da so o tem spregovorili.

Comments are closed.