Fajonizem je fašizem s človeškim obrazom

19

Poved v naslovu ni pogruntavščina pisca tega prispevka. Pred njim jo je zapisal že vsaj novinar in publicist Vinko Vasle. A ker se mu je zdela duhovita, domiselna in aktualna, ji je želel posvetiti ščepec pozornosti. Na levici so že pred desetletji izumili janšizem, ki naj bi bil fašizem ali vsaj nekakšno avtoritarno stanje v politiki in družbi, ki je plod vladanja ene osebe – Janeza Janše. Koliko je v tem resnice, je druga stvar. A če je že govor o janšizmu, zakaj si ne bi v revolucionarnem slogu privoščili še razmišljanja o fajonizmu kot o žlahtnem, levem fašizmu slovenskega izvora. Potemtakem je njegov pripadnik oziroma privrženec fajonist, ženska pa fajonistka. Seveda gre za kreativno razmišljanje.

Kaj sploh je fašizem?

Fašizem je ena najpogosteje uporabljenih, najbolj obrabljenih in zlorabljenih besed. Psovka za vse potrebe. Uveljavila se je zato, ker jo pozna in razume vsak plebejec, ki je dal skozi vsaj nekaj osnovnošolskih uric zgodovine. Ima tudi močan negativen prizvok. Le redko kdo bi se želel z njo spoprijateljiti ali biti kakorkoli povezan, predvsem pa je pripravna za obkladanje drugače mislečih, nezaželenih, nenaših, drugorazrednih, vulgarnih, skratka za vse primitivne potrebe, zlasti levičarske, ne pa samo za te. Učinkovito sredstvo za diskreditacijo. Slovar slovenskega knjižnega jezika navaja, da je fašizem »diktatura finančne oligarhije med obema vojnama, zlasti v Italiji in Nemčiji«. Tudi na Wikipediji nekaj piše o tem:

»Fašizem (italijansko fascismo) je totalitarni politični sistem, ki se v ožjem pomenu nanaša na desničarsko avtoritarno politično gibanje, ki je vladalo v Italiji med letoma 1922 in 1943 pod vodstvom Benita Mussolinija. V širšem pomenu s tem izrazom označujemo vse sisteme vladavine, ki se zgledujejo po prej omenjenem oziroma so mu podobni (nacizem, Francova Španija, Salazarjeva Portugalska, Szálasijeva Madžarska ipd.). Tako je fašizem splošen in skupen izraz za ideologijo, doktrine, politična gibanja in politične prakse, pa tudi za politične sisteme in države, v kateri se kažejo izrazito protidemokratične, totalitarne in avtoritarne težnje.«

Fajonizem bi lahko opisali tudi kot fašizem s človeškim obrazom

Pri nas ni nihče zaprt niti mučen zaradi političnega ali drugačnega prepričanja, nimamo gulagov, protestira pa se že vse od pomladi dalje, in to skoraj nemoteno, razen v času zaostrenih zdravstvenih razmer. Če naj bi imel takšen opis karkoli skupnega z Janezom, potem ima s Tanjo prav tako. Fajonizem se lahko razume kot stanje duha in politično-družbena usmeritev, ki morda korenini v eni osebi, torej Tanji Fajon, vendar pa jo zagotovo presega. Zaradi njenega družbeno-političnega angažmaja nikakor ne gre za zasebno, intimno zadevo, saj svoja prepričanja in elan vztrajno, kljubovalno vnaša v slovenski in še kakšen drug prostor.

Fajonizem bi lahko opisali tudi kot fašizem s človeškim obrazom, ki vse, kar mu ne ugaja, svetohlinsko in farizejsko razglaša za fašistično, hujskaško, populistično, skrajno in nedemokratično itd.

Treba pa si je naliti čistega vina glede tega, kaj je dandanes fašizem za levico. V bistvu je to vse, kar ne teši globalističnih apetitov. Je vse, kar ne pomaga pri gradnji svetovnega babilonskega stolpa multinacionalk in mednarodnih organizacij, vse, kar le malce spominja na identiteto, tradicijo in domoljubje. A povprečen neokomunist na nezavedni ravni stvar dojema še drugače. Zanj so multikulturalizem izgubljena nebesa na Zemlji, prispodoba za nekakšno ceneno ljubezen, ki se je manifestirala tudi ob nedavni izvolitvi Bidna za ameriškega predsednika. Dovolj se je bilo ozreti na transparente in prisluhniti naivnim izjavam njegovih podpornikov.

Menda bo najverjetnejši novi predsednik ZDA prinesel ljubezen, vse, kar je sovražnega in kar Američane deli, pa odstranil. A ko bo zanetil prvo vojno, bo konec McLove, vsaj za bolj razmišljujoče, neozdravljivim, kroničnim, trdovratnim romantikom pač ni pomoči. V svojem kabinetu ima namreč starega jastreba Blinkena, ki že dvajset let pridno sodeluje pri izvajanju vojnih intervencij po vsem svetu.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.

Ko uspešno varovanje državnih meja, na primer madžarskih, med fajonisti sproži silovit džihadistični odpor

Fašizem Fajonove pomeni hladen, neoseben odnos do plebejca. Ne more prikriti svoje bruseljske salonskosti, odmaknjenosti od lokalnih problemov. Skozi prijaznost in zaigrano skrb proseva nekaj nepristnega, izumetničenega, buržujskega.

Fajonizem daje le malo prostora proletarcu iz Trbovelj, rudarju iz Velenja in lastniku počitniške hišice v Ilirski Bistrici, ki so mu jo posvinjali in oplenili migranti.

Gre za opazno oddaljevanje od vrednot, s katerimi naj bi se odlikovala stara, klasična levica. Po drugi strani pa daje ogromno prostora za globalne izzive, kot so: taljenje ledenikov, homoporoke v Budimpešti ali Moskvi in migracije. Lahko bi ga opredelili tudi kot neomajno, fanatično prepričanje, da so ilegalne migracije neizbežne; tega prepričanja niti eksplozije terorističnih napadov ne zmorejo omajati. Po drugi strani pa uspešno varovanje državnih meja, na primer madžarskih, med fajonisti sproži silovit džihadistični odpor.

Migranti fajonistom pomembnejši od lastnih sodržavljanov

Množične migracije morajo biti, zlepa ali z grda, ljudje pa jih morajo sprejeti, četudi si jih v resnici ne želijo. Fajonizem je militanten globalistični ekstremizem, ki venomer renči, da nasprotna stran straši pred prebežniki, ki so v resnici prinašalci preljubega miru in ljubezni ter nikomur ne želijo nič žalega. Lahko ga razumemo tudi kot udarniški, revolucionaren feminizem, ki pa zna pogledati skozi prste, ko ga serje kasta prvorazredne gosposke. Govor je o Jankovićevi aferi farmacevtka in o Kučanovi opazki s poroko, namenjeni POP TV-jevi poročevalki.

Je tudi mavrični aktivizem, ki na gejevskih procesijah paradira v prvih bojnih falangah. Poleg vsega ima še domovinsko pravico v osrednjih medijih, vse drugorazredno pa vztrajno odriva na družbeno obrobje, saj le sebe dojema kot patrona transparentnosti in objektivnosti. Je tudi zakrknjeno, trdovratno prepričanje, da obstajata dve Evropi: jedrna in nejedrna, demokratična in vzhodnjaška, zgledna in poredna, vendar pa je zanj popolnoma sprejemljivo pajdašenje s Teheranom, Moskvo in Beogradom.

Fajonizem ne gradi mostov, je vojna napoved politični konkurenci

Tudi milijardne iranske transakcije v NLB ne dojema kot grožnjo pravni državi, čeravno je zanj ta besedna zveza še kako domača in jo zlorablja za vsakovrstne napade na vse nejedrno. Slovensko tranzicijsko sodstvo razume kot neodvisno, četudi v njem mrgoli totalitarnih fosilov. Odraža se skozi ostro, neprizanesljivo, bojevito retoriko, po drugi strani pa skozi spretno rokovanje z udarnim in všečnim besednjakom. V družbi katalizira globalistično prevrednotenje in ostre, burne ideološke spopade. Ne postavlja mostov, ampak pomeni vojno napoved političnim nasprotnikom, za največje sovražnike pa prepoznava Janeza Janšo, Viktorja Orbana in Aleksandra Vučića. Fajonistični vokabular nadvse rad posega po izrazih, kot so: sovraštvo, blatenje in populizem.

»Boh nas varji kuge, lakote in fajonizma!«

Že najmanjši kritičen tvit ali opazko prepozna kot sovražni govor. Prinaša vladanje z jekleno roko ter zvesto negovanje idej revolucije, ki jih postavlja na piedestal. Vselej pa potrebuje antitezo, zunanjega razrednega sovražnika, bajeslovnega princa teme, ptičje strašilo, tako za svoje vernike kot celo za samega sebe. V fajonizmu vsepovsod preži nevarnost zlohotnega nacionalizma in populizma, čeprav slednje ni grda beseda, ampak pomeni gibanje za nižje sloje ljudstva. Kajpak to z bruseljskim salonskim socializmom nima nič dosti skupnega, ampak mu je tuje. Trofejna podoba fajonizma se je pred nedavnim pojavila kar na platnici tednika Demokracija skupaj z napisom »Die Führerin«.

Dejstvo je, da se Fajonova ne more osvoboditi svojega avtokratskega šarma, avre ideološkega radikalizma, ki jo preveva in spremlja na vsakem njenem političnem koraku. Tokratno modrovanje pa lahko sklenemo v slogu naših babic in dedkov.

»Boh nas varji kuge, lakote in fajonizma!« Ali če se izrazimo v malce bolj novodobnem, politkolesarskem stilu: »Smrt fajonizmu, svoboda vsem!«

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.

19 KOMENTARJI

 1. Fajonizem ima tudi anarhističene elemente, ki se kažejo v negativnem odnosu do slovenske vojske – do njene normalne sprejetosti in podpore ter do malikovanja nezakonitih migracij.

 2. Fotografija ob clanku tudi veliko pove. Povej mi, s kom se druzis in povem ti, kdo si. Ob Fajonovi desna roka Stromajer. Leva Koprivc. Zadaj Presicek.

  Stromajer, novi ideolog SD po volji Fajonove. Egotripovski robati streber, ki v glavi nima veliko, dijaski in studentski funkcionar, ki ga navdusuje cheguevarovska brutalnost. Ko je bil v vrhu studentske organizacije, so se valjali v denarju, ne lastnem seveda in kupovali celo jahto.

  Marko Koprivc, sin trojnega medijskega funkcionarja iz trde komunisticne linije priviligirancev. Podobno politicno poreklo kot Jasa Jenull. Njuna oceta bi bila drugod delezna lustracije v prvem valu. Nedavno je v parlamentu izjavil, da so oni ” ponosni nasledniki Zveze komunistov”. Zakaj ze se potem imenujejo socialdemokrati? To je bila vendar psovka v prejsnjem rezimu. Nenazadnje slovenski socialdemokrati 1941 niso vstopili v OF v narocje komunistov, ampak bili protirevolucionarji.

  Ocitno je to vodstvo SD omejenih umov divje skrenilo v levo. Klanjanje Kidricu je ena osd manifestacij. A se temu rece komunizem, ali levi fasizem, niti ni bistvena vsebinska razlika … Dvomim, da bojo uspesni. Vsaj na podezelju pac ne. Ce ne bi bilo borcevskiv mitov in privilegijev, ne bi taki na podezelju dobili niti 3 procente.

 3. Kako blagodejen članek! Lepo Miklavževo darilo na večer, ko se nas še odraslih loteva strah pred parkeljni! Politično dogajanje v tem letu ne vliva najmanjšega upanja, da smo preboleli vsaj otroške bolezni mlade države, nasprotno, levica obilno metastazira, primarni rak je latentno preživel tranzicijo!
  Rojstvo samostojne Slovenije je bil poleg rojstva mojih otrok zame največji čudež življenja! Nekoč sem verjela, da na pogorišču prejšnje države lahko vznikne leva stranka, ki bo imela posluh za malega v človeka brez potrebe po notranjem sovražniku! Sploh karkoli v demokraciji sovražiti, mi je bilo nepredstavljivo!? Ali ne prinaša demokracija svobode za vse!? Ali ni demokracija kot poštena tekma, kjer moram priznati vsakokratno zmago zmagovalca in spoštovati poraženca!?
  Zdaj ugotavljamo kako prizadete so vse bezgavke inštitucij, kako nezaželeno je zdravljenje samo, če se ga loteva nezaželeni “primarij”!!
  Fajonizma me je strah! Ničesar mi ne prinaša, vse kar mi kaj pomeni, pa mi vzame! Apeliram na vse, ki se podobno kot jaz bojite “janšizma”, povejte, kaj vam dejansko jemlje!? Boste pripravljeni kdaj priznati, da vam dejansko prinaša več kot ste kdajkoli mislili da vam pripada!?

 4. Fajonizem bi uspešno izničevala s svojo blagodejno besedo bivša predsednica Desusa Aleksandra Pivec. Še zdaj ne morem verjeti, da je morala oditi zaradi svoje banalne neprevidnosti.

 5. Pivčeva bi bila lahko še kako previdna, pa bi jo vseeno odneslo! Prav za to gre, ker ljudje vidijo le kulise, kaj je zadaj pa niti ne slutijo! Televizijski ekran je kot prižnica in ta cerkev ljudem ugaja! Pritisnejo na gumb, posrkajo vtise in nič jim ni treba misliti! Tam že slike povedo, kdo je česa kriv v državi! Ljudi s karakterjem, pokončno držo pa Slovenec ne mara preveč! Takega imajo za trmastega, svojeglavega in če ima težave rečejo “sam si je kriv”! Mi nagrajujemo leporečnike, nadušopihalce in tako bo še dolgo pri nas, ker nas je demokracija ujela nezrele za zdravo odločanje!
  Sošolka iz srednje šole, izobražena, redno med protestniki. Pogreša prejšnji režim. Njeni starši so garali v Nemčiji, da so doma zgradili hišo. Starša sta jedla konzerve in ves prihranek je bil namenjen za hišo. Ko so se vselili, je oče umrl za rakom na prebavilih. Sošolka ne more pozabiti Tita……. Nekaterih stvari preprosto ne morem razumeti!!

  • Gospa Šalotka,
   vi imate napačne predstave o demokraciji. Sledi mnenje slovitega Sokrata o demokraciji:

   »Demokracija bo plačala, ker bo hotela ustreči vsem. Reveži bodo želeli premoženje bogatih in demokracija jim ga bo dala. Mladi bodo želeli biti spoštovani kot starejši, ženske bodo hotele biti kot moški, tujci bodo hoteli staroselske pravice in demokracija jim bo to dala. Tatovi, goljufi in moči željni kriminalci bodo želeli pomembne državne funkcije, kar jim bo demokracija omogočila, in ko bodo ti demokratsko prevzeli oblast, se bo rodila hujša tiranija, kot je vladala za časa katere koli monarhije ali oligarhije.«
   Tako Sokrat v petem stoletju pred Kristusovim rojstvom.

   Sokrat je zahteval intelektualno demokracijo – glasujejo lahko samo tisti, ki zadeve družbe dobro poznajo in ki so o posameznih problemih temeljito premislili. Bi mar ladjo družbe na viharnem morju prepustili neuki množici? Ne. Za to sta potrebna znanje in spretnost.

   “Če tisti trije“, ob čemer je pokazal na pastirje na bližnjem hribu, “lahko preglasujejo Platona in mene, potem se ti poščijem na demokracijo“, je strokovno, filozofsko in modro pojasnil Sokrat. In tisoče let kasneje dejstva to dokazujejo…..

   Gospa Šalotka, ker ste moja najljubša čebula, vas še opozorim, da od demokracije pričakujete to, kar vam da edinole Bog. Da ste tudi vi del problema, ki se imenuje demokracija.

   • Tako kot ste tudi vi del problema, in jaz, pa vsi ostali tudi!!
    Kaj rešimo s tem, da sami sebe tako poimenujemo ?

    • 😲

     Vsi ljudje pa že niso problem! Ampak osnova reševanja problema je zavedanje dejstev.

     No, kar se toče mene, imate kar prav. Volilni glas sem dal Janezu, sicer s stisnjenimi zobmi ampak dal. Sedaj ne bom več, nima smisla. Nima smisla delati isto in pričakovati drugačen rezultat.

     Kaj boste pa vi spremenili?

     • Ne vem še !
      Saj ni vse odvisno od Janeza!
      Ampak predvsem od zavedanja nas vseh, kot pravite!
      Je pa za sedaj JJ edini, kateri levakom daje vetra.
      Lahko samo upamo, da bo demokracija še katerega naplavila!

 6. AlFe, o ne, jaz pa nisem del problema! Z Bogom sva velika prijatelja in trudim se izpolnjevati njegovo voljo. Ne morem nič za to, če zgodovina ni bila sposobna inplementirati Sokratovih modrosti v življenje! Živim tukaj in zdaj, ljubim mojo domovino in se odločam po vesti. Janši zaupam, ker me je v dolgih letih svoje kariere prepričal. Cenim tudi nekatere druge politike, a Janezu ne sežejo niti do narta! Pravzaprav hvalim Boga, da ga v teh norih časih imamo! Volim z navdušenjem, brez stisnjenih zob, ker verjamem, da “On vodi naša pota”!

 7. Alfe,sv. maše niso ukinjene in naši duhovniki mašujejo vsak dan-za to so poslani, da to delajo v Gospodov spomin.
  Našo fizično -in zgolj fizično prisotnost pa nam preprečuje majcen virus(toliko o zgolj človeških močeh).Sv,Duh pa veje, kjer hoče in lahko se vsak dan(ne zgolj v nedeljo, kot je zapovedano) pridružite duhovnikom npr. preko radia Ognjišče-pa še veliko drugih možnosti je. Tudi vsi zakramenti ostajajo.
  Ni vse v rokah našega premiera-marsikaj je tudi v vaših.

 8. Alfe, imate morda vi kaj večjo izbiro, ko iščete človeka, ki vas bo “potegnil ven iz komunizma”!? Tak podatek bi mi veliko pomenil! Zaenkrat je Janez še najbližji temu, da ugonobi “Brdavsa”! Moj intimni cilj je pravna država, ki deluje, vse ostalo bo že Bog dal!
  Glede maš pa ste zelo ozkogledi! Človek je razumno bitje in v času epidemije je treba upoštevati pamet! Maše se darujejo, v duhu smo povezani s sveto skrivnostjo, blagoslov je tu, če ga povabimo v molitvi in… kaj še potrebujemo ta čas!?

 9. Naučite se brati! Pa brez cinizma, prosim! Saj je menda prav dati cesarju kar je cesarjevega in Bogu kar je božjega!?
  Na kakšen stil vožnje skozi življenje pa vi prisegate, ki poznate “dejstva”?

Comments are closed.