F. Matoz: Proceduralni zapleti prizadetim povzročajo nepopravljivo škodo

4

patria-matoz-jansaIniciativna skupina za ustanovitev Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor 2014 je danes v Ljubljani pripravila svojo prvo novinarsko konferenco. V imenu skupine sta nastopila Damir Črnčec in Aleš Primc, kot gostje pa so sodelovali Franci Matoz, Franc Rojko (oba odvetniška družba Matoz) in ddr. Klemen Jaklič.

Najprej je odvetnik Matoz pojasnil, da Vrhovno sodišče lahko odloči o zadržanju izvajanja sodbe takoj in nemudoma in jih v zahtevku za varstvo zakonitosti k temu ni potrebno usmerjati z navajanjem dotičnih korakov in členov, saj je Vrhovno sodišče institucija, kjer so vsem dolžnosti in odgovornosti popolnoma jasne. Žalosti in preseneča ga, da se sodišče obnaša neprofesionalno in se izgublja v proceduralnih zapletih. Tako celotna Slovenija čaka na odločitev vrhovne sodnice Maje Tratnik ali se bo v roku 3 dni pritožila na petkovo zavrnitev njenega predloga po izločitvi iz obravnave.

Tem proceduralnim zapletom Matoz opozarja, bi se lahko na sodišču vnaprej izognili. A namesto profesionalnega in skrbnega ravnanja se je predsednik sodišča v petek odločil javnost zavajati in razlagati, da Janez Janša ni vložil zahteve za odlog začetka prestajanja kazni, kar obravnava Zakon o izvršitvi kazenskih sankcij. Vsak pravnik pripravnik ve, da je obramba Janeza Janše vložila zahtevek za varstvo zakonitosti sodbe, kar je urejeno v Zakonu o kazenskem postopku, konkretno v 423. členu, 4 odstavku. Razliko med tema dvema dokaj enostavnima instrumentoma je vsem prisotnim novinarjem natančno razložil še odvetnik Rojko.

Zato odvetnik Matoz poziva Vrhovno sodišče naj se ne zapleta v preproste proceduralne postopke in naj pristopi k takojšnjemu odločanju in odredi začasno neizvajanje sodbe in takojšnjo izpustitev zaprtega, do dne ko bi sodišče v mesecu ali dveh dokončno strokovno, odgovorno in nepristransko presodilo vsebino sodbe.

Ustavno sodišče v večinskem mnenju vseh 9 ustavnih sodnikov ugotavlja, da gre v primeru Janeza Janše za resne očitke kršitev človek pravic, pa je opozoril ddr. Klemen Jaklič. Opozoril je, da je Ustavno sodišče svoje ugotovitve o sodbi nemudoma poslalo Vrhovnemu sodišču (čeprav to ni ustaljena praksa, a očitno primer zahteva tako ravnanje), zato je Vrhovno sodišče z vso argumentacijo neposredno seznanjeno. Jaklič je tudi navedel, da so poleg treh ločenih mnenj, treh ustavnih sodnikov (Petrič, Zobec, Desinger), tudi številni drugi pravni strokovnjaki (Krivic, Testen, Bele) ugotovili resne kršitve človekovih pravic v sami sodbi. Zato Jaklič za Vrhovno sodišče vidi velike možnosti oziroma celo nujnost takojšnjega zadržanja in kasnejše razveljavitve sodbe, pri čemer pa se po drugi strani boji, da se Vrhovno sodišče lahko še naprej izgublja v procedurah in iskanju lukenj v postopkih obrambe in se o zadevi sploh ne izreče, s čimer si bo še zadnja, tretja najvišja veja pravosodja prislužila popolno izgubo zaupanja s strani strokovne in siceršnje javnosti. Tako bo slovenskemu pravosodju moralo kredibilnost zagotoviti ali Ustavno sodišče, če pa tudi to ne, bo celotnemu slovenskemu pravosodju profesionalnost presojanja in odločanja, moralo izkazati Evropsko sodišče za človekove pravice.

Na koncu je Aleš Primc spregovoril o nastajanju Odbora 2014, ki je sicer že bil ustanovljen v petek na Dobu. Kasneje v soboto, pa so se Odboru javili številni posamezniki oziroma so nekateri predlagali za članstvo najrazličnejše kompetentne osebnosti. Tako se bo Odbor dokončno oblikoval v naslednjih dneh.

—————————————————————–

Kasneje po novinarski konferenci je Odbor objavil še izjavo za javnost.

Mirno in dostojanstveno, vendar odločno in nepopustljivo

Odbor 2014 bo deloval mirno in dostojanstveno, vendar odločno in nepopustljivo! S svojimi aktivnostmi bomo seznanjali domačo in tujo javnost. Vse aktivnosti bomo izvajali v ustavnih okvirjih in na demokratičen način.

Odbor 2014 ima naslednje cilje:

1. Poziv k sprejemu takojšnje odločitve Vrhovnega sodišča o prekinitvi zaporne kazni za Janeza Janšo in prenehanje manipuliranja predsednika Vrhovnega sodišča v zvezi s tem.

2. Odprava neustavne, nezakonite in nepravične sodbe v zadevi Patria. Na to so opozorili ustavni sodniki v ločenih mnenjih in mnogi eminentni domači in tuji pravniki. Prav tako je Ustavno sodišče, ko je zadevo zavrglo, dalo jasno usmeritev, ki jo očitno predsednik Vrhovnega sodišča ignorira. Zato pozivamo vse Vrhovne sodnike in vsakega posebej, da odločijo hitro.

3. Dejanska vzpostavitev vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter uveljavitev demokratične države. Zapiranje vodje opozicije v zapor tri tedne pred volitvami v Državni zbor Slovenijo postavlja ob bok Belorusiji in Severni Koreji, in ne razviti, demokratični Evropi.

Državljane pozivamo, da naj simbolno na predvečer državnega praznika na Slovenskem zagorijo kresovi in sveče. Luč upanja, svobode in pravice.

Odbor 2014, 22. 6. 2014

 

4 KOMENTARJI

 1. Spoštovani gospodje in gospe iz Odbora 2014

  Vaša pričakovanja so nerealna zaradi stanja v Sloveniji.
  Slovenija se je osamosvojila, osvobodila se pa še ni.

  Nikjer na svetu okupatorji in domači izdajalci ne spoštujejo osnovnih moralnih in etičnih norm in tudi v Sloveniji je tako.

  Ne pričakujte nič dobrega od t.i. “sodstva” ki prisega na tuje simbole in si je umazalo roke v totalitarnem režimu, ki je toliko let držal Slovenijo okupirano.
  Zbudite se, saj vidite, da osamosvojitelje zapirajo, tiste, ki pa kradejo, švercajo mamila in, in, in pa spuščajo, postopke zavlačujejo v desetletja in oprostijo zaradi pomanjkanja ali izločitve dokazov, ki niso bili pravilno pridobljeni.
  Ti osebki ne zaslužijo naziva sodnik (poznavanje prava in moralne ter etične kvalitete na najvišjem nivoju), ampak so zagovorniki totalitarizma (črkobralstvo in delo po naročilu).

 2. Če (ko) sodbo razveljavijo, postane nekaj zadnjih volitev nelegitimnih. Kdo bo odgovarjal? Ne vem. Kdo plačuje? Vem!

  Je*i ga! V demokraciji, kakršno koli pač že je, je dovoljeno biti neumen ampak … zelo drago. Upam, da Slovenci to še pravi čas spoznamo. Bolj upam kot verjamem.

 3. Odprem TV. Studio City (sicer ga sploh ne gledam zaradi tega nastopača od voditelja). Naletim na Tanjo Starič. Naduta, brezčutna, vsevedna … Ob njej še en nastopač – Frankl ter še nekdo, ki ga ne poznam. Toda že po prvem njegovem stavku si rečem, da je bolje, da ga ne poznam. Ni mi važno to, ali plačujemo vsi RTV ali ne. Sprašujem pa se, kako si RTV sama dovoli tako enoumno in maloumno pumpanje ljudi, ki niso nič drugega kot volivci. Če vzamemo primer Rai. Prvič, tam tako enostranskih oddaj kot je Studio City sploh ni, drugič, kadarkoli pa gre za neko pogovorno oddajo, intervjuje ipd. je vse skupaj izjemno politično uravnoteženo. RTV Slovenija javna hiša? Mislim, da s tem poimenovanjem žalimo javne hiše. Na RTV Slovenija je morala padla veliko globlje kot je ta v bordelih. Štefančičevi sogovorniki naj bi bili (vsaj približni) strokovnjaki. Staričeva praktično govori o svojih instinktih, kot da tekmuje s podobnimi babami (Hribarjeva, Makarovičeva, Potrata), katera bo bolj naturalistično in vulgarno opisala Janeza Janšo. Škandalozno! In še več kot!

Comments are closed.