F. Černelič, Slovenski čas: Volivci, šport in politika

5
298

Kakšna bo udeležba na naslednjih volitvah?

Leto 2016 je za nami. Kakršno je bilo, je bilo. Začenja se športna in politična pomlad. Kaj pa mi, volivci? Preberite, morda boste razumeli svojo vlogo.

Sam nisem velik športni navdušenec. Kljub vsemu občudujem jasno organiziranost športnikov in navijačev. Sistem bi moral biti zgled tudi volivcem, izvoljenim in državnemu aparatu. Za primerjavo bom navedel najbolj znan šport – nogomet.

Navijači si kupijo vstopnico, da eno uro uživajo ali negodujejo v nogometni tekmi. Ustava daje državljanom brezplačno volilno pravico, da po volitvah štiri leta uživajo ali negodujejo nad političnimi rešitvami izvoljenih. Pri nogometni tekmi sta dve ekipi sestavljeni iz močnejše in slabše ekipe. Lahko sta tudi enakovredni. Ekipe, ki imajo nestabilne sestave, so dolgoročno slabše. V politiki je po volitvah prav tako. Močnejša ekipa vlada in slabša po volilnih rezultatih igra opozicijo. V nobenem primeru se ji ne dopusti, da bi bila enakovredna. Ker je pri nas pozicija zaradi načina volitev sestavljena tudi iz »špilferderberjev« različnih interesnih usmeritev, ne more vladati po načelih, ki jih je obljubila volivcem. Si predstavljate, da bi na nogometni tekmi igrala za posamezno ekipo skoraj polovica igralcev iz drugih klubov, ki jim je vseeno za trenutno tekmovalno ekipo, saj že med tekmo preračunavajo, kam bodo prestopili in kakšen mora biti rezultat, ki jim to omogoča?

Pri nogometu sodniki budno pazijo, da je igra korektna in da ima tudi druga tekmovalna ekipa možnost pokazati, kaj zna, in izkoristiti priložnosti. Pravila se med tekmo ne menjajo. V politiki ni sodnikov, ki bi vladajočo ekipo prisilili v upoštevanje pravil igre, saj vladna ekipa sodi in prilagaja pravila po svojih željah ves čas štiriletnega mandata.

Pri nogometu je pomemben rezultat in kakovost igre. Tudi če je rezultat izenačen, so ocene kakovosti igre pomembne. V politiki rezultat ni pomemben. Kakovostna igra še manj. Pomembno je obdržati ekipo, čeprav je katastrofalna. Pri nogometu sodnik da rumeni in celo rdeči karton za nepošteno igro. Pri politiki igralci vladne ekipe določajo, kaj je pošteno, in ni kartonov niti izključitve. Opozicija v času mandata lahko le nerga in nagaja brez kakršnega koli učinka in si pravzaprav dela volilno škodo. Pri nogometu je lahko dosojena enajstmetrovka. V politiki po potrebi pozicija z zakonom po hitrem postopku »zavrti gol za 180 stopinj«, da onemogoči »zadetek«.

Publika na nogometni tekmi je razdeljena med večino navijačev na glavnih tribunah, ki so sposobni priznati kakovostno igro tudi nasprotniku. Na stranskih malih zaprtih tribunah je manjšina ekstremno zagrizenih navijačev, ki so sposobni ustvariti tudi nered. V državi smo tolerantni državljani razporejeni po vsej Sloveniji. V centrih Slovenije se po potrebi organizira manjšinski navijaški in razgrajaški del na očeh javnih občil, ki pogosto naredijo vtis pomembnosti po svoji presoji ali po presoji vladajoče ekipe.

Več: Slovenski čas

5 KOMENTARJI

 1. Običajno prevladajo zavajajoče veščine, ki ne pripomorejo k večji resnici, pravici in odgovornosti.

  Najpomembnejša je usposobljenost volivcev, da znajo ločiti zrna od plev.

 2. Ker pa se mediji izogibajo odkrivanju veščin, ki bi volivce usposobile, da znajo ločiti zrna od plev, je velika verjetnost, da bodo volivci verjeli tistemu, ki trosi pleve.

 3. Bi v športu nadaljevali tekmo, če bi sodniki golfali?
  V politiki pa še kar nasedamo, kljub temu da vemo kako je.

 4. Očitno je, da pisec ni poznavalec nogometa. Tudi tu vlada korupcija, propaganda, nekritično navijanje za svoje, nameščanje rezultatov…
  Zopet je razlika če je klubski , reprezentančni, profesionalni ali amaterski nivo tekmovanja..
  Denar pa je, kakor v politiki, tudi v nogometu vladar.

  • Zh, tudi ti nisi. Hvalabogu, da ni tako. Kljub vsem škandalom in vsem. Lep dokaz zato je mali Leicester City, ki je zmagal angleško ligo v sezoni 2015-16.
   In tako zastrupiti nogometa pa res ni prav. Niti politike ne, kot to dela avtor. Bo že Bog z njimi opravil. Blizu su mu, še vedo ne kako blizu in kako jih v trenutku lahko vrže s prestolov.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite