F. Adam za Reporter: Miro Cerar, Karl Erjavec, Dejan Židan … ne vladajo državi

3

Dr. Frane Adam, sociolog iz Inštituta za razvojne in strateške analize, o politični pat situaciji: “Cerarjeva vlada je ena najslabših do zdaj -To je njegova prva in zadnja vlada. Morda bo Cerar, če bo kajpada vztrajal, obstal kot voditelj obrobne opozicijske stranke – Podobno kot se je zgodilo z Jankovićem in Bratuškovo.”

Je vrh vlade v resni psihični krizi, kot je zapisal Sebastjan Jeretič, strokovnjak za – kot pravi – politični in nevromarketing?

Psihičnih dogajanj ne bi komentiral. Pomembneje je, kako volivci dojemajo vodjo izvršne oblasti, to, da se obnaša v nasprotju s svojimi načeli in da veliko improvizira. Vladajoča SMC se še ni vzpostavila in profilirala kot stranka. Kako naj bi bilo drugače, saj je nastala dva meseca pred volitvami. SMC dejansko ne obstaja, je, če se izrazim nevtralno, samo Miro Cerar in nekaj njegovih bližnjih sodelavcev. Ko njega ne bo več na politični sceni, bo izginila tudi stranka. Nekaj časa še lahko vztraja in se skuša z raznimi triki obdržati na površju. Ravnanje finančnega ministra je bilo po premierjevih besedah moralno sporno, ker pa je dober minister, je v nacionalnem interesu, da obstane. V slogu država, to sem jaz je žrtvoval moralna načela.

Resne alternative zanj ni?

Ne. Smo v pat situaciji. Tudi opozicija ni sposobna prevzeti oblasti. Ankete sicer kažejo, da se najbolje drži SDS, a to ne pomeni, da lahko sestavi vlado.

Kako ocenjujeta delo vlade?

Kot rečeno, veliko improvizira, zgolj reagira na dogajanje. Nimam vtisa, da v vladi vedo, kaj migrantska kriza pomeni za Slovenijo. Izogibajo se ukrepom in sledijo potezam Avstrije in Nemčije. Tudi toliko hvaljeni finančni minister se zgolj odziva na dogajanje na finančnih trgih. Je že cenejše zadolževanje dovolj, da ga imamo za dobrega ministra? Nihče pa noče niti pomisliti, da se cena posojil lahko spremeni in bomo spet nevarno izpostavljeni.

Cerarjeva vlada je ena najslabših do zdaj. Nekateri v njej se trudijo, sicer bolj na nižjih ravneh, tega ni mogoče zanikati. To je njegova prva in zadnja vlada. Morda bo Cerar, če bo kajpada vztrajal, obstal kot voditelj obrobne opozicijske stranke. Podobno kot se je zgodilo z Jankovićem in Bratuškovo.

Že se pojavljajo scenariji za njegovo zamenjavo.

Samo kakšni? Prav včeraj sem naletel na zapis, da naj bi Milan Kučan vplival na ustanovitev stranke, ki jo bo vodil nekdanji predsednik Kolektorja Stojan Petrič. Mož seveda v politiki nima nobenih možnosti, saj Kučan ne bi tako nespametno forsiral človeka precej strogo neoliberalne gospodarske politike. Po Jankoviću je vendarle jasno, da se noben tajkun – in omenjeni g. Petrič je celo lastnik največjega dnevnika Dela – ne more več dokopati do oblasti in verjetno tudi noben moralist a la Cerar.

Pogovarjal se je Ivan Puc. Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


3 KOMENTARJI

 1. Adam je dober analitik.

  V Sloveniji ne vlada vlada (politiki), ampak mafijsko birokratska omrežja. Noben predsednik vladene ve kako se krade v UKC ali na Univerzi. Verjetno pa so vsi PV vedeli kako se krade v NLB in NKBM.
  Politiki so samo lutke, na vrvici mafije, za delanje šova na odru, za zavajanje in šolanje množic, da mafija lažje ropa in krade “skupno skledo”.

  • pavel: “… Verjetno pa so vsi PV vedeli kako se krade v NLB in NKBM.”
   =====================

   Kako, če še parlamentarna komisija, kot najvišja inštanca, ne more do dokumentov iz bank????

   • PV nastavi nadzorni odbor. Posredno predsednika banke. Te hijene pa vračajo vse sorte storitev in informacij.

    A si ti tolk naiven ali špilaš neko igro nedolžneža?

Comments are closed.