Evrski »reveži« so bolj bogati od »bogatašev«

3

Avtor: Barbara Kramžar. Najrevnejši v območju evra so Nemci, med najbogatejšimi so se znašli Ciprčani.

Nemška Bundesbank je marca poročala o presenetljivih dokazih, da so evrski »reveži« v resnici veliko bogatejši od »bogatih« Nemcev. Zdaj je raziskava Evropske centralne banke tu in če so jo res skrivali do rešitve Cipra, je lahko razumeti, zakaj.

»Zakaj Nemci preprosto ne vzamete kredita in si kupite stanovanje?« sem nedavno spraševala zakonski par v Abrahamovih letih, ki se je vselil v svoje prvo stanovanje. »To se pač v Nemčiji ne dela ali se vsaj ni delalo,« sta mi odgovorila, tudi sama sta do nakupa prišla s težko privarčevano gotovino.

V Evropi imajo samo Švicarji v lasti manj nepremičnin kot Nemci. Po raziskavi le 44 odstotkov nemških gospodinjstev živi v lastnem stanovanju. Takšnih španskih gospodinjstev je 83 odstotkov, grških 72 odstotkov in slovenskih 82 odstotkov, če naštejemo le nekatere.

Povprečni Nemci nalagajo denar v banke z nizkimi obrestmi in v življenjska zavarovanja, poleg tega so si v preteklem desetletju veliko počasneje povečevali plačo od številnih drugih evrskih držav, čeprav jih po produktivnosti močno ­prekašajo.

Vse to pomaga razložiti, zakaj se pravkar kolosalno podira prepričanje, da so prebivalci Nemčije veliko bogatejši od drugih in morajo zato reševati manj srečne. Raziskava Evropske centralne banke kaže, da je neto premoženje povprečnega nemškega gospodinjstva, merjeno s sredinskim povprečjem, komaj 51.400 evrov.

Enkrat nižje od povprečja

Ne bi presenetilo, če so pri ECB podatke res hoteli ohraniti v tajnosti, vsaj do konca reševanja Cipra, kot namigujejo v Nemčiji. Z enakim povprečjem merjeno premoženje ciprskih gospodinjstev namreč šteje 267.000 evrov, kar ga na lestvici evrskega premoženja postavlja na drugo mesto takoj za Luksemburgom, kjer ima povprečno gospodinjstvo 398.000 evrov premoženja. Sledijo Malta z 216.000 evri, Belgija z 206.000, Španija s 183.000, Italija s 174.000, Francija s 116.000, Nizozemska s 104.000, Grčija s 102.000, Slovenija s 101.000, Finska s 86.000, Portugalska s 75.000, Slovaška z 61.000 in na koncu Nemčija, kjer je povprečno premoženje gospodinjstev enkrat nižje od evrskega povprečja, ki šteje 109.000 evrov. Podatkov za Irsko in Estonijo niso predstavili.

Sredinsko povprečje je še posebej primerno za takšne primerjave, saj je nad in pod njim natančno polovica merjenih, kar pomaga odstraniti morebitna izkrivljenja zaradi izjemno bogatih in izjemno revnih. A tudi običajno povprečje, ki sešteje vse vrednosti in jih deli s skupnim številom, ne upravičuje slovesa Nemčije kot evropske bogatašinje. Tako namerjenih nemških 195.000 evrov na gospodinjstvo je precej manj, kot premorejo Francozi (233.000), Avstrijci (265.000), Italijani (275.000), Španci (291.000), Belgijci (339.000), Maltežani (366.000) in v zgornjih stratosferah s 671.000 evri (!) spet Ciprčani ter s 710.000 evri Luksemburžani. S 148.000 in 149.000 evri na povprečno gospodinjstvo ne gre tako slabo niti Grkom in nam Slovencem.

Pomanjkljivosti

V Delu smo poročali, da je v razi­skavi tudi nekaj metodoloških zank. Statistika ECB upošteva gospodinjstva in ne posameznikov, zato se zaznava revščine povečuje s številom ljudi, ki živijo sami, in takšnih je v Nemčiji precej več kot drugje, poleg tega so na primer v Španiji danes vrednosti stanovanj nižje, raziskava prav tako ne upošteva nekaterih zavarovanj, kamor Nemci namenjajo precejšen del premoženja.

Nekateri tudi poudarjajo, da je bogastvo v Nemčiji razdeljeno bolj neenakomerno, saj si 10 odstotkov najbogatejših Nemcev lasti 60 odstotkov vsega premoženja, zaradi česar je povprečen Nemec videti še revnejši. Poleg tega so marčevski podatki evropske statistične službe pokazali drugačno podobo. Nemški bruto domači proizvod na prebivalca je po teh meritvah leta 2010 štel 119 odstotkov povprečja EU, grški pa 87 odstotkov, španski 99 odstotkov in italijanski 101 odstotek. Od 41 evropskih regij jih je osem z BDP na prebivalca, višjim od 125 odstotkov, v Nemčiji.

Po drugi strani v Italiji živi skoraj pol milijona več milijonarjev kot v Nemčiji, špansko in italijansko zasebno bogastvo šteje po enajst bilijonov evrov, v Nemčiji le osem. Če je zato številne Nemce razburilo že predhodno poročilo Bundesbank, je verjeti, da jih bo dokončno poročilo ECB še bolj. Ne le da se že desetletje odrekajo v dobro svojega gospodarstva in potem zaradi njegove moči jamčijo za tretjino vseh evrskih reševalnih sredstev, večkrat bogatejši Grki ali Ciprčani njihove voditelje slikajo z nacističnimi simboli.

Avtorji raziskave so 62.000 evrskih gospodinjstev izprašali o njihovem premoženju zato, da bi videli, kako lahko prestanejo gospodarske šoke, zdaj pa se obetajo povsem nepričakovani politični. Zato nekateri raziskavo že poskušajo relativizirati na primer z javnim lastništvom stanovanj, kar je še posebej značilno za Avstrijo, pa z večjim številom članov posameznih gospodinjstev v južnoevropskih državah, padcem cen nepremičnin v južnih državah in tako naprej.

Predlog za Opazili smo je posredoval Franc Mihič.

Vir: Delo

 


3 KOMENTARJI

  1. Zanimivi podatki. Vendar še marsikaj manjka za celovito in realnoi primerjavo.

    Na vsak način pa ti podatki dokazujejo, da se v Evropi sploh ne poznamo, saj ne poznamo osnovnih primerjav.

    Ne vem zakaj se ti in še marsikateri drugi podatki skrivajo. To skrivanje povzroča veliko nevednost in onemogoča uspešno sprejemanje učinkovitih ukrepov in poznavanje svojega realnega položaja v primerjavi z drugimi.

  2. No pri Grkih je EU se kapitulirala, pri Ciprcanih se gre ze bolj zares.
    Ce bo slo tako naprej bo evro unicil evropski egoizem

  3. Že zdaj je jasno, da pametni Nemci, ki pametno delajo z denarjem in se čemu še odpovejo, zdaj rešujejo neumne ostale narode.

Comments are closed.