Evrosong: Zakaj vsi tekmovalci pojejo v angleščini

5

Lado Leskovar: Ne razumem, zakaj vsi tekmovalci pojejo v angleščiniLetošnje tekmovanje je zaznamovalo varnostno vprašanje, saj je dogodek potekal v dosegu Hamasovih raket. Za mnenje o drugih dimenzijah tega glasbenega tekmovanja velja prebrati mnenje legendarnega slovenskega pevca Lada Leskovarja, ki je na Eurosongu leta 1967 s pesmijo Vse rože sveta zastopal takratno Jugoslavijo.

Na Evroviziji sem nastopil pred 52. leti na Dunaju in takrat je bilo zelo drugače. Moje mnenje je, da Evrovizija postaja vedno bolj tekmovanje, kjer prevladuje šov. Kvaliteta petja in pesmi zdaj nista več najbolj pomembna faktorja za uvrstitev, pač pa je pomembnejša politična situacija … Tako se zgodi, da veliko boljši vokalisti in pesmi ne dobijo veliko točk … Ne razumem tudi, zakaj v zadnjem času vsi tekmovalci pojejo v angleščini. Ker gre za mednarodno tekmovanje, naj bodo tudi jeziki del te mednarodnosti. Ob svojem nastopu na Evroviziji sem pel v slovenščini, po tekmovanju pa sem imel tudi veliko nastopov po Evropi, kjer sem prav tako pel v slovenščini. Mislim, da bi morali biti tudi jeziki veliko bolj pomemben del tega tekmovanja, saj so pomemben del večkulturnosti.

5 KOMENTARJI

 1. Kulturna oddaja Evrosong bi naj bila kulturno ogledalo Evrope, ki je sestavljena iz več kultur.

  Pa je nasprotje kulturni raznolikosti, saj ignorira evropsko raznolikost kultur in vsiljuje samo en jezik in en način glasbenega ustvarjanja in izvajanja.

  Kako naj bo Evropa zgled drugim, če povzroča na kulturnem področju veliko zlo. Sestavni del kulture je tudi krščanstvo, ki pri tem deli enako negativno usodo.

  Zakaj se to dopušča?! Kultura je bit človekove duše, je temelj miselnosti, človekovih pravic in svoboščin. Mi pa spimo v kulturni apatiji.

 2. Zdaj pa poglejmo kardinalno nelogičnost in sprevrženost.

  Evropski voditelji so za tujemigranstko kulturno raznolkost v Evropi.

  Očitno pa niso za kulturno raznolikost Evropejcev.

  Ali so pri zdravi pameti ali niso?!!!

  Očitno niso!!!

 3. Zakaj ne bi smel cveteti in dehteti evropski cvet plemenitih kultur?!!!

  Kdo ga hoče poteptati?!

  Tudi pri nas je veliko takšnih, ki teptajo slovenski cvet kulture, ki je odsev lepe slovenske narave.

  Zakaj imajo takšno zlo v sebi?!

 4. Z Leskovarjem se je treba strinjati. Toda odgovor, zakaj se dogajajo določene stvari (npr. da vsi pojejo v angleščini) pa lahko pevec najde kar pri sebi. Iz istega razloga kot je on na državnozborskih volitvah podprl Desus. Za denar gre!

  Leskovarja sem vedno imel za najboljšega slovenskega popevkarja vseh časov (dajal sem ga tudi pred Pestnerja). Všeč mi je bil njegov glas in slog še od otroštva v 60-letih naprej. S podporo Desusu je izgubil vso magičnost. Nekdo bo rekel, kaj povezujem glasbo in politiko. Odgovarjam: vse je povezano z nevidnimi nitkami. Če danes nekdo podpre Desus, je povsem jasno da podpira rdečo zvezdo. Takšnega človeka pa jaz ne morem več podpirati.

 5. Ce ne prostovoljno, naj bi v pravila Eurosonga napisali, da je obvezna uporaba jezika, ki je uradni jezik drzave, iz katere je zastopnica. To ni evrovizija oz evrosong, ce je vse v anglescini.

  Vprasanje pa, ce je to prireditev mozno se preusmeriti v nekaj smiselnega. Po mojem bi bil predpogoj vrniti orkester in zagotoviti, da je celoten zvok v zivo. Po moznosti tudi odstranit plesalce.

Comments are closed.