Evropsko vračanje k začetkom (prvi del)

0

Avtor: Jože Horvat. Vir: Siol. Počasi postaja jasno, v čem se kaže “prelomnost” zadnjega vrha EU. Nedeljski naslov članka v FAZ – Merkel: nisem popustila –, javna pisma za in proti … izdajajo, s čim se kanclerka in mediji ta hip ukvarjajo. Z vidika prihodnosti Evrope je vprašanje, ali je Merklova zares popustila pod pritiski t. i. latinskega bloka, precej nepomembno. Pravo vprašanje bi se moralo glasiti: kako je do tega bloka sploh prišlo? Se pravi: ali je ta blok zgolj nekaj naključnega ali pa ima kake globlje temelje?

Prelomnost vrha je mogoče videti v odprtju vprašanj, na katera se doslej ni ljubilo odgovarjati nekomu, ker so postala že prav nevarno samoumevna. Na primer: kdo si želi tesnejšo evropsko integracijo? Zakaj si jo želi? Kaj je zanjo pripravljen napraviti? (Če je Milan Zver s svojimi “evropskimi refleksijami” želel pokazati, v katero smer bi se morale gibati prevolilne debate, potem ga je v tem brez dvoma potrebno podpreti. Obenem bi bilo koristno v ta kontekst umestiti tudi teme, ki se navezujejo na t. i. ideološki boj, kajti jasno je, da so vse aktualne ideologije v Slovenijo prišle iz Evrope.)

Avtor v nadaljevanju omenja dokument z naslovom Osnutek doktrine francoske politike (Esquisse d’une doctrine de la politique française). Avtor:  Alexandre Kojève. Memorandum je avtor ob koncu vojne napisal za de Gaulla, danes pa ga resno berejo in študirajo v ZDA – na spletnih straneh Hoover Institution, vplivnega neokonzervativnega think tanka bo bralec našel tudi angleški prevod.

V nadaljevanju avtor opisuje Alexandra Kojèva, za katerea so leta 1999 v Le Mondu razkrili, da je bil več kot 30 let tajni agent KGB, kar potrjuje da je bil  idejni oče EU zares stalinist! Še en dokaz, da Stalinu v teh igricah ni bil dorasel nihče.

Več: Siol