Evropska državljanska pobuda »Eden izmed nas« (One of Us)

4

PREJELI SMO. S svojim podpisom zaščitimo človeško življenje. Na podlagi odločitve Sodišča Evropske unije v primeru Brüstle proti Greenpeace je človeški zarodek (embrij) začetek razvoja človeškega življenja, zato evropska državljanska pobuda »Eden izmed nas« (One of Us) Evropsko unijo poziva k prenehanju financiranja dejavnosti, ki vodijo v uničenje človeških zarodkov zlasti na področju raziskav, razvojne pomoči in javnega zdravja.

S to pobudo želimo doseči spremembo finančne uredbe Evropske unije, ki določa porabo proračuna EU. Prepoved takšnega financiranja bo prispevala k večji usklajenosti znotraj EU. Državljani Evropske unije moramo, da bo pobuda uspešna, do 1. novembra 2013 zbrati milijon podpisov. Trenutno smo jih v vseh državah zbrali 54.000.

Gre predvsem za raziskave na embrionalnih matičnih celicah, ki jih raziskovalci pridobijo iz človeških zarodkov, katere po končanem postopku zavržejo. Po trenutni zakonodaji obstaja nevarnost, da bo v nekaterih državah EU (Velika Britanija, Belgija in Švedska) omogočeno financiranje raziskav na embrionalnih matičnih celicah, v katerih bi lahko raziskovalci ustvarjali človeške zarodke v industrijske in komercialne namene.

Sporno je tudi doniranje skupnega evropskega denarja na področju t.i. reproduktivnega zdravja državam v razvoju. Evropska unija načeloma ne spodbuja splava kot sredstvo za uravnavanje rojstev, a se pogosto iz skupne blaganje financira programe, ki spodbujajo dostopnost do splava, kontracepcije in sterilizacije.

Vaša podpora pobudi je ključnega pomena, saj vsak podpis šteje!

Več informacij: oneofus.

Zavod iskreni.net

 

Kako podipisati pobudo?

(a) Prek spleta tukaj.

(b) Po pošti: Na spletnem naslovu je na voljo tudi obrazec (na njem je prostor za tri podpisnike). Izpolnjen obrazec (lahko tudi samo z vašimi podatki) pošljite na naslov: Zavod iskreni.net, Stožice 56, 1000 Ljubljana.

4 KOMENTARJI

 1. “Na podlagi odločitve Sodišča Evropske unije v primeru Brüstle proti Greenpeace je človeški zarodek (embrij) začetek razvoja človeškega življenja”

  LOL Sodišče o tem ni presojalo. Pri Brüstle vs. Greenpeace je bilo vprašanje popolnoma drugo (vprašanje patentiranja, ki je pri človeških embrijih nemogoče).

  Ampak ne dajte se motiti. Laži & zmote vas še nikoli niso ovirale.

 2. Sem podpisal, vendar ne pričakujem preveč.

  Na en način se mi zdi utemeljitev mnogo prekratka, z edinimi ‘argumentom’ v citirani sodbi, ki pa bo prešibka za ta namen. Sodba je namreč temeljila na strahu pred kapitalističnimi prasci v biotehnologiji ter splošnem trendu nasprotovanja patentom, ne pa na kakšnem ‘sočutju’ do človeškega zarodka (ki je razumljen le kot začetek razvoja človeka, potencial).

  Po drugi strani se mi zdi smiselno, da je zahteva kratka, kajti gre za čut/vest, ki se nekomu (recimo 1mio) oglaša. Je pa ta čut nemogoče nekomu dokazat oz. ga prepričat z argumenti.

  Človek Zahoda namreč zmore ob izjemno prefinjenem občutku za pravice hkrati trditi (pa to ne kakšni lunatiki, ampak vsakdanji ljudje), da človeški zarodek ni človek in da človek (oseba) postane šele takrat, ko mu drugi to priznamo (splave izvajamo do tednov, ko lahko zarodek tudi že preživi – če mi tako želimo).
  Torej velja, da če nekemu zarodku priznamo, da je oseba, se nikoli več ne moremo premisliti in mu ta status odvzeti (smrtna kazen to sicer še izkrivlja, a na Zahodu izginja).

  Evtanazija bo ta axiom spremenila in človeka bomo lahko razosebili tudi kasneje…

 3. Poleg sočutja je tu tudi pravno vprašanje: Preprosto, ali je zarodek tudi dedič? Mislim, da je, da sodniki to priznavajo. Torej gre legalno za človeško bitje, in to tudi zelo problematizira splav, ne glede na vest kogarkoli. Isto velja tudi za evtanazijo.

  Govoriti o splavu celo kot pravici pa je totalno sprevrženo.

  • Da, ta pravni vidik (dedovanje) se zdi dober argument, ki bi ga veljalo vključit.

   Resda bi pa s tem pobudniki precej bolj posegli na področje splava (zdaj je bolj govora o zarodkih, ki so po epruvetah). in pričelo bi se znano vpitje…

   Izkoristim priložnost:
   če ima kdo kakšen aktualen vir o tem (poleg wiki), kje je danes debata med pro-life in pro-choice? Če je sploh kje navzoča resna debata…

   Ta pobuda je v smislu debate dobra – ne odpira celega vprašanja vseh zarodkov naenkrat, ampak želi premisliti usodo ene ‘skupine’ zarodkov. Za tiste, ki verjamemo, da gre tu za ljudi, je izjemen uspeh že, če en zarodek ne bo uničen…

Comments are closed.