Evharistični kongres: priložnost za družbeni dialog

0

Aljoša Vodopivec, z bloga Mala miselna tržnica razmišlja o Slovenskem evharističnem kongresu kot povezovalnem dogodku, ki ni bil popolnoma izkoriščen.

Evharističnega kongresa je uradno konec. Viden dogodek, ki je zaznamoval življenje Cerkve na Slovenskem v letošnjem letu, pušča za sabo otipljivo sled medijske pozornosti in številnih odzivov iz vseh strani. Tudi zvestih uporabnikov Male miselne tržnice.

Če se na eni strani (upravičeno) razburjamo zaradi občutka, da je šlo za štetje pripadnikov, lahko na drugi strani poskusimo izmeriti domet, ki ga je (naj bi ga) dogodek imel.

Na poseben način izstopa politična konotacija, ki jo hočejo nekateri mediji in posamezniki prilepiti na ta dogodek. Prepričan sem, da marsikoga tudi moti nedvoumna odsotnost kakršnihkoli političnih tonov, saj je bila skoraj vsa vsebina usmerjena izključno k verskim vprašanjem. Da, evharistija je zadeva vere in verujočih, ki lahko postane dober povezovalni element tudi za (naj)širši krog ljudi.

Vprašanje krščanskega življenja in “središčnosti evharistije” dobi svoj smisel šele, ko ta zakrament prenesemo v vsakdanje življenjske razmere. Tukaj gremo daleč od politike, štetja “naših” ali kritičnih debat in prehajamo v območje vere. Teorijo maše, zakramenta, Jezusove prisotnosti v kruhu ipd. lahko odpremo tudi tistim, ki ne delijo istih pogledov z nami ali nimajo enakih verskih vrednot. Gre namreč za univerzalnost tega zakramenta, ki je tako širok, da ga ne moremo skrčiti samo na (ortodoksno) verujoče, ampak mora pritegniti tudi “zunanje”.

Preberite članek do konca.