EU utrinki

1

evr parlamentEvropska komisija je ob začetku poletne sezone sprejela nova pravila na področju varstva turistov.

S posodobitvijo pravil EU za počitniške pakete gre za izboljšanje pravic za 120 milijonov uporabnikov, ki kupujejo potovalne pakete prek spleta. Potrošnikom, ki rezervirajo vnaprej organizirane počitniške pakete, zagotavlja celovito zaščito, med drugim tudi pravico prejetja vseh potrebnih informacij pred podpisom pogodbe.

Komisija pa je začela tudi z izvajanjem pripravljalnega ukrepa Socialni turizem v Evropi z imenom Calypso – turizem za vse, ki spodbuja čezmejni turizem v nizki sezoni predvsem za starejše ljudi, ki radi potujejo in tako predstavljajo pomemben čezmejni turistični potencial.

Čeprav je sonce glavni vir vitamina D in v zmernih količinah koristi našemu zdravju, pa je prekomerno sončenje lahko tudi nevarno. Zelo pomembno je, da se pred izpostavljanjem soncu namažemo z zaščitno kremo z ustreznim zaščitnim faktorjem, ki ščiti pred UVA in UVB žarki.

Evropska komisija pri tem ugotavlja, da so nekateri izdelki za zaščito pred soncem slabo označeni in tako zavajajoči za potrošnike, saj v resnici ne nudijo prave zaščite, zato se je zavzela za standardizirano, enostavno in razumljivo označevanje na embalažah izdelkov – skupaj z navodili za pravilno uporabo teh proizvodov po celotni Evropski uniji.

Tudi za vse, ki potujete z letalom po ali iz EU držav je to poletje poskrbljeno.

Če obtičite na letališču ali čakate na izgubljeno prtljago se lahko namreč zdaj na licu mesta seznanite s svojimi pravicami. Evropska komisija je uvedla brezplačno mobilno aplikacijo Pravice potnikov, s katero boste imeli informacije o pravicah potnikov znotraj EU vedno pri roki.

Brezplačno jo lahko naložite na svoj telefon, pod imenom Your Passenger Rights.

Več informacij na: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/sl/mobile.html

Za konec pa še vabilo za mlade: tisti med 19. In 29. letom starosti ste vabljeni, da se prijavite na program Mestni parlament mladih in postanete eden izmed 50-ih mladih poslank in poslancev, ki bodo razpravljali o aktualnih lokalnih tematikah, izpostavljali probleme in zanje poskušali najti rešitve.

Program Mestni parlament mladih predstavlja simulacijo Evropskega parlamenta, namen pa je spodbujati participacijo mladih v demokratičnih sistemih odločanja, pri čemer se bo čim več odločitev in aktivnosti prepustilo prav mladim. Rok za prijavo je 1. avgust, na voljo pa je še nekaj prostih mest.

Več informacij na: http://www.zavodpip.si/dejavnosti/mladina/82.

Vir: Ta teden v EU

1 komentar

  1. Ustrezna označitev izdelkov za zaščito pred soncem se meni zdi nemogoča. Američani izdelke označijo s faktorjem, ki pove, kolikokrat dlje si lahko na soncu, če si namazan z ustreznim izdelkom. Evropski ekvivalenti so precej nižji od ameriških, ker upoštevajo, da se boš na soncu znojil in v morju plaval in bo zato zaščitni faktor seveda že v nekaj minutah precej nižji. A največji šok sem doživel, ko sem si kupil ekološko kremo za sončenje, katere učinkovina je (če se ne motim) titanov dioksid. Ostalih 99% mazila je povsem ekoloških in za povrhu ni iz genetsko spremenjenih organizmov… 😉

Comments are closed.