Vse novo, nič novega!

8

Priznajmo, da smo si v nedeljo zvečer oddahnili, saj je bilo konec letošnjih volitev. Oddahnili smo si, ker nas je kričava volilna kampanja utrudila, siti smo bili vsakodnevnega bombardiranja s strani medijev o tem, kaj ta vlada namerava narediti, kaj obljublja, česa ne bo naredila. Eno samo blebetanje in eno samo kričanje. Izvedenci so nas opozorili, da je bila to najdaljša volilna kampanja, leto dni je trajala. Ponovno se je pokazalo, da politika ni za vsakogar, da je politika predvsem obrt, umetnost možnega, da je v politiki uspešen tisti, ki to obrt obvlada. In zato so nevarni čvekači iz vrst Gibanja petih zvezd dobili po nosu, na cedilu jih je pustil tudi tisti Jug, na katerem so sicer zgradili svojo opotečo srečo.

Da je politika resna stvar, je pokazal na državni ravni tajnik Demokratske stranke Nicola Zingaretti, ki je v miru postavil stranko spet na noge in ji vmil mesto v vsedržavni politiki, mesto, ki stranki pripada. Matteo Salvini je s svojo Ligo požel tak uspeh, ki ga ni skorajda nihče pričakoval, z nevarno politično igro je to storil. Spogledovanje s skrajno desnico in sovražnost do prišlekov sta mu dala uspeh, katerega posledice bomo občutili vsi, najprej seveda njegov partner v vladi.

Evropske volitve so pokazale, da si prebivalci Evropske unije želimo sprememb, a vseeno nismo pripravljeni prepustiti EU nevarnim populistom in nacionalistom. Sedanja nova sestava je pravi mozaik različnih glasov, nobena stran nima večine, potrebna bodo politična dogovarjanja za sestavo organov novega evropskega parlamenta.

Skrb vzbujajoča je izjemno nizka volilna udeležba na evropskih volitvah v Sloveniji, kar kaže na to, da se tamkajšnji prebivalci premalo zavedajo pomena evropskih povezav in prepuščajo drugim, da odločajo o njihovi usodi.

In še nekaj smo lahko ugotovili, če že doslej tega nismo vedeli, namreč to, da nas je vse manj

V naši deželi smo imeli tudi upravne volitve, ki se še kako tičejo naše narodne skupnosti, volilni izidi so pokazali predvsem to, da smo še vedno tradicionalisti, in pa to, da se ne znamo pogovarjati in še manj dogovarjati, ko gre za skupno dobro. Ne nazadnje pa smo lahko tudi dokončno ugotovili, da se Liga vse bolj uveljavlja tudi v naši sredini in v naših občinskih upravah, da so tudi med nami ligaši, ki se požvižgajo na tradicionalne stranke in na vse pozive krovnih organizacij. In še nekaj smo lahko ugotovili, če že doslej tega nismo vedeli, namreč to, da nas je vse manj.

V ponedeljek, 27. maja, na dan, ko se je v Italiji in po Evropi govorilo samo o volilnih izidih, je sveti oče v Vatikanu predstavil svojo poslanico za 105. svetovni dan migrantov in beguncev. V njej velikokrat zatrdi, da “ne gre samo za migrante”. V tisku in medijih je imela malo odmeva, a se vseh nas in še posebno volitev še kako tiče. “Ne gre le za migrante”, kar sedemkrat zapiše v poslanici sveti oče, gre tudi za naše strahove. Zaradi hudobij in grdobij našega časa se povečuje naš strah pred “drugimi”, pred neznanci, potisnjenimi na rob, tujci …T o je posebej očitno danes, ob prihodu migrantov in beguncev, ki trkajo na naša vrata in iščejo zaščito, varnost in boljšo prihodnost.

Res je, strah je upravičen, tudi zato, ker manjka priprava na to srečanje. Težava ni v tem, da imamo dvome in strahove, ampak ti postanejo problem, kadar pogojujejo naš način razmišljanja in delovanja do te mere, da postanemo nestrpni, zaprti, morda celo rasisti. … Ne gre le za migrante. gre za našo človečnost!

Novi Glas LETO XXIV. ŠT. 21

8 KOMENTARJI

 1. Ta članek je naravnost škandalozen! Salvini se spogleduje s skrajno desnico in populizmom? Salvini je za Italijane točno tisto, kar pričakujem od naših politikov.

  Papež je poudaril, da ne gre le za migrante? Za njim to svareče ponovlja tudi Paljk. Če mislita papež in Paljk, da sta bolj človečna kot ostali, naj gresta kot misijonarja k migranom na izvoru in tam pomagata vzpostavljati človečnost. V Evropi imamo dovolj komunizma in njihovega trkanja na našo vest!

  Škandalozno je, da papež in Paljk še kar naprej ne ločita med begunci in migranti. Tega seveda ne verjamem. Prej verjamem, da sta dejavni del protievropske zarote.

  • Ti ne ločiš med papeževim trkanjem na vest in komunisti? 🙂 To je problem desnice, da ne loči nič. Kar vpostavi piše, drugega nič. In potem imajo komunisti lahko delo. Malo potrkajo na vest in je že dovolj. 🙂
   Škandalozno je, da ti verjameš v zarote!

   • To je pa prav gotovo namensko nerazumevanje sogovornika. Oziramo slamnati mož:

    Opis: Zmota slamnatega moža ali »strašila« nastopi, kadar nasprotnikovo stališče zato, da bi ga lažje ovrgli, predstavimo narobe. To storimo tako, da sobesednikovo originalno trditev zamenjamo z novo, le na videz podobno tisti, ki jo resnično sprejema, in potem s pomočjo napada nanjo pokažemo, da je njegova izvorna izjava napačna. Ime argumenta izvira iz srednjega veka, ko so se vitezi, preden so bili pripravljeni na resnični boj, v mečevanju urili na slamnatih lutkah. https://tehtnica.wordpress.com/2012/09/25/logicne-zmote-in-napake-v-oglasevanju-4-slamnati-moz/

    In potem sledi blatenje desnice. Je to končni namen gospoda Zdravka ali je le običajni odgovor fanatika na drugačno mnenje?

    • Kakšen slamnati mož?! Kaj se sploh vtikaš z neumestnimi komentarji?! Kar naprej. Ni važno komu.

   • … “malo potrkajo na vest”..
    ——
    Nisem vedela, da je to tako.
    Zakaj pa se potem desnica tega ne posluži, da malo potrka na vest?

  • Jurij Paljk je izvrsten pisec in razmisljujoc kristjan. V maticni Sloveniji taksnih skoraj ni. Posebej ne po smrti Alojza Rebule, ki pa je bil s Trzaskega. Tudi ce sem sam bolj zadrzan do mnozicnega priseljevanja v Evropo in v Slovenijo, to ne spreminja moje ocene.

   Nekateri zamejski Slovenci danes res volijo Ligo. Ampak vecina ne. Tudi vecina katolicanov ne. In stranka Slovenska skupnost ni v zaveznistvu z njimi.

 2. Manipulacij z migranti ni videti konca. Ljudje so že pred letom 2015 uspešno in brez težav migrirali in nihče ni videl večjih težav pri tem. Toda ti niso prihajali skozi grmovje brez dokumentov kot vlomilci skozi okno v hišo.

  Izrazi kot so sovražnost do prišlekov in nevarni populisti kažejo na poizkus manipulacije ali popolnoma oprane možgane avtorja. Ljudje se preprosto hočejo brez strahu gibati v mestih. Brez no-go con, brez večjega tveganja glede kriminala in terorizma. To je avtorju pretežko razumeti.

  Če k temu dodamo še odkrito razočaranje politika in zagovornika islamizacije Evrope in hkrati papeža Frančiška, nad tretjino Evrope, ki je volila suvereniste in podobne, je več kot dovolj. Ne bi se čudil, da je multikulti ideja nastala v krogih jezuitov. Kolikor je znano, so že v preteklosti sodelovali pri podobnih projektih. Vsi so se končali z nedolžnim žrtvami.

 3. Jurij Paljk tako kot tudi papež Frančišek zelo upravičeno opozarjata,da je Evropa tako kot že mnogokrat v zgodovini spet v nevarnosti,da se zabubi v svojo lažno samozadostnost in se obrne proti tistim,ki jih sicer še vedno tako kot nekoč izkorišča kot ceneno delovno silo. Niti slučajno ne gre samo za migrante. Tudi ne samo za trupla tistih,ki jih naplavlja na obale Mediteran. V resnici vse kaže,da bi tudi današnja Evropa nadvse rada ohranila nekakšen malce popravljen kolonializem. Tudi novejše male in revnejše članice naj bi le igrale vlogo statistov v režiji starih velikanov.

Comments are closed.