ETV, Pogled: Anton Urankar

6

Intervju na ETV z razumnikom Antonom Urankarjem o zavoženi energetiki, stranpoteh in nevarnosti vrnitve socializma, o novi levi vladi, o zadevi Patria in nerazumnem sovraštvu do nasprotnikov.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


6 KOMENTARJI

 1. Odličen intervju. Lahko bi mu dali naslov:
  BANKROT SLOVENSKE ENERGETIKE ( nov bankrot socializma v Sloveniji)

  V Sloveniji do sedaj ni bilo inženirjev, ki bi v javnosti argumentirano klesali svoje mnenje. Zgolj kolektiv inženirjev, ki govorijo v javnosti isto kar jim naroči centralni komite, ki daje centralno planske direktive. Razen v privat na 4 oči lahko s kom, ki si zaupava, lahko bolj odkrito in strokovno ( ne pod prisilo komunistične politike) kaj rečeva.

  TET proizvaja tržno blago ( električno energijo, pasovnega tipa) po proizvodni ceni nad 100€. Torej s tako ceno pokrivajo vse stroške.

  TEŠ6 pa proizvaja svojo MWh po ceni 80€, če je to res, kar spuščajo v medije ves čas. Še pred 4 leti je bila to mejno konkurenčna cena.

  Sedaj pa je trg energije že 1 leto deformiran, ker je na trgu precej energije iz subvencioniranih OVE in je cena pasovne energije ( g. Uranjek navaja v intervjuju 47€) v resnici med 30 in 35 € ( vir http://www.eex.com/de/). Dobil sem informacijo, da so terminske pogodbe za naslednjih 5 let tudi po tako nizkih cenah v EU. Sklep je, da je cela energetika v Sloveniji potopljena, ker niti bogate in konkurenčne HE ne morejo priskrbeti pokriti tako velike izgube v energetiki.

  Torej kolhozi na energetskem področju delajo megalomanske izgube, ker proizvajajo PREDRAGE produkte.

  Pomenljivo je, da velja v energetiki mafijska OMERTA. Redno zaposleni ne upajo govoriti. Uranjek je penzijonist. Noben slovenski medij pa ne upa narediti intervjuja s kakšnim tržnikom z električno energijo, ki bi predstavljal te številke.

  Vedno bolj se kaže, da je GEN-I lahko spustil ceno za 20% proti monopolnemu trgu samo za to, ker moramo kupci plačevati najmanj 2x predrago energijo. Da ne govorim o velikih davkih na računu za We.

  • Poglejte kakšno izgubo nam dela samo TEŠ6: 400MW + 600MW. Vsako uro naredi 45.000€ izgube. Vsak dan naredi samo TEŠ 1.080.000€ izgube. Milijon € na dan.

   Letos je naredila že 365 mio €. V naslednjih 5 letih skupaj z zadnjim letom pa bo te izgube 2 milijardi. Ob tem, da je projekt izgradnje najmanj 2x , če ne celo 3x predrag ( dokončna cena še vedno ni znana). Torej že pri gradnji je mafija pokradla ali zagonila med 1 milijardo do 1,4 milijarde €.

   V TET pa je država zmetala nekaj 10 milijonov € za rudarje, ki nič ne delajo ( ampak “zapirajo” rudnik), tako, da je en finančnik na Financah izračunal, da bi bilo ceneje, da bi država vse rudarje v Trbovljah z družinami vred poslala do smrti na Havaje, v hotele – bi bilo ceneje!

 2. Gospod Urankar pa s svojo življenjsko modrostjo, izkušnjami in logiko, zna naliti čistega vina za streznitev glav!

  Ne moreš verjeti, da se tako modre in jasne misli bile doslej zamolčane.

  Razgalil je zavajajočo politiko levih strank.

  In tveganje novih obrazov brez izkušenj in dosedanjih pozitivnih dosežkov.

  • Res je odličen!
   Urankarja bi morali ljudje poslušati, ker je zelo prepričljiv in izkušen. Sploh pa bi se lahko poslanci in člani desnih strank učili argumentacije pri njem.

Comments are closed.