ETV: Klemen Jaklič o zadevi Patria

2

Ddr. Klemen Jaklič v pogovoru za ETV o zadevi Patria.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

  1. DDR. Jaklič s svojim prefinjenim občutkom za pravičnost, dokazuje, da za pravnega strokovnjaka ni dovolj formalna izobrazba, ampak vrednotni temelj brez katerega ni mogoče doseči pravičnost in nepristranskost.

  2. Intervju je kar dolg, a tem bolj zanimiv. Naveza sodnikov in tožilcev vseh statusov in stopenj, ki se je zarotila proti Janši, je naredila toliko strokovnih in procesnih napak, da ji ne preostane drugega kot da se od sramu pogrezne v zemljo. Lahko si samo predstavljamo, kaj si je ta klika dovolila ne le v 40. in 50. letih, ampak tudi pozneje, proti bolj svobodomiselnim ljudem. Večini se ni nič zgodilo samo zato, ker smo imeli v sebi vgrajen občutek za “pravo mero”. Na lastne oči sem videl, kaj se je dogajalo s človekom, ki je na trgu velikokrat pijan žalil Tita. V minuti ali dveh je pridrvela marica, iz nje so butnili trije miličniki s pendreki v rokah in – totalno razjarjeni – že na trgu prebutali človeka, zatem pa še v marici (slišalo se je močno vpitje in ruvanje po marici). Kaj se je dogajalo na postaji milice, si niti ne upam pomisliti.

    Nasploh je bil v socializmu v zrak en sam velik strah. Najbolj precizno je v nekem dokumentarcu, ki sem ga pred kratkim gledal na HRT, stanje v SFRJ opisal nek hrvaški zgodovinar: Ljudje so imeli Tita radi, hkrati pa so se ga na smrt bali.

    Kdor si nostalgično želi nazaj, po mojem ni čisto normalen.

    Obsodba Janše je velik korak v to smer.

Comments are closed.