Erik J. Krisch: Če stopiš mački na rep, zacvili!

47

alternativna akademijaKomunisti zasejali sovraštvo med Slovence! To zgodovinsko resnico je na Šentjoštu povedal kardinal Rode ob kapelici mučencev, ko je bral mašo za domovino ob 25-letnici samostojnosti domovine Slovenije.

Komunistični glasili kot Dnevnik in Delo sta objavili, da je proti govoru protestirala Alternativna akademija, zamolčala pa dejstvo, da to Alternativno akademijo vodi dr. Rastko Močnik, ki služi s širjenjem edine resnice, propadle ideje komunizma. Te dni so se v Dnevniku s pismom bralcev, podpisanim skupinsko, oglasili tudi stalni dopisniki pisem bralcev, ki širijo sovraštvo. Dr. Rastko Močnika in njegovo filozofijo poznam že dolga leta, omenjene osebe pa mi niso znane. Ne vem, kakšna je njihova izobrazba in kdo so. Vsekakor pa spadajo v razred oseb, ki jim razum ne dopušča, da bi trditev gospoda kardinala Rodeta sprejeli. Kajti dejstev, ki njegovo trditev potrjujejo, je dandanes zahvaljujoč komisiji za odkrivanje morišč in Študijskemu centru za narodno spravo (SCNC), obilo.

Ne gonite svoje o izdajalcih, sodelavcih z okupatorjem in tako dalje. Vi ste tisti, ki še vedno vnašate v javni diskurz sovraštvo. ‘Dos`t vas imam’, malo se poglobite vase in skušajte biti normalni.

Erik J. Krisch, Ljubljana

47 KOMENTARJI

 1. Dejstva so tista, ki dokazujejo, da je komunizem zasejal in živel na sovraštvu: na deset tisoče pomorjenih in zaprtih in večina odrinjenih od privilegijev.

  • Da, res je tako. Komunisti in njihovi sledilci znajo odlično priti na oblast, gospodariti pa ne znajo.

 2. Prazen članek. Nič novega. Išče samo nove prepire s komunisti. To je ta industrija novih “demokratov” katere posledica je, da imamo vsak dan več komunizma, birokracije, mafije in revščine.

  Vedno bolj mi je jasno, zakaj je imel Virant za vstop v vlado edini pogoj, da se ne kuri ideoloških tem in afer. To samomorilsko destruktivnost lahko vidimo zadnji 2 leti na Poljskem. Kot bi jim hudič svetoval kako v kratkem času narediti večino volilcev za sovražnike.

  • Bi se bilo kar za zamislit ob tem, kaj je tukaj tebi jasno.
   Avtor ima kar prav ko pravi da nekaterim razum ne dopušča sprejet nekaterih dejstev, ki so dokazljiva.
   Ukvarjamo pa se s tistimi ki to niso.

   • Nikjer nisem napisal, da avtor nima prav. Da Rode nima prav. Da ima kdorkoli pomanjkanje razuma.

    Problem je fanatičnost komunistov in temu avtorju podobnih piscev in aktivistov. Njihov fanatizem jim blokira razum.

    Končni izplen njihovih akcij je porazen. Imamo vedno šibkajšo desnico in sredino, ter vedno več komunizma. Že zdavnaj pa smo izgubili javnost s svojim čudaškim, fanatičnim obnašanjem. Kot sekta. Isto kot jehovce vas gleda javnost že dobro desetletje. Ali ste dovolj razumni, da to vidite, sprejemete in spremenite svoje obnašanje, pa vam prepuščam.

 3. Rode na Šentjoštu ni odkril Amerike,to da je komunizem najbolj destruktivna ideologija na svetu,nam je znano že celo stoletje in še več!Globje se ne bi spuščal v debato,ker bi lahko komu stopil na rep,vsi ki so jim komunisti uničili življenje za kar so imeli nešteto načinov ne potrebujejo nikakršnih zapoznelih obvestil o njihovih ciljih in početju.Naša nekdanja država Jugoslavija,je uporabila vse vzvode zato,da se zatre vsko razmišljanje o drugačni politični ureditvi.Kljub kasnejši osamosvojitvi,ki naj bi pomenila tudi spremembo gospodarske in državne politične opredelitve novo nastale države,še vedno ne zmoremo vzpostaviti demokratičnega pluralnega načina oblasti in politike na nivoju sodobnih držav,ki so se otresle vseh izmov!Mislim,da bi moral g.Rode v Šentjoštu ljudem razložiti pomen ljubezni do bližnjega in da je paktiranje s hudičem kršenje enaga izmed osnovnih postulatov krščanskih vrednot!

 4. Resnica je, kakršna je. Vendar za enkrat še nima prebojne moči. Osamljeni glasovi, kot je Rodetov, žal ne morejo prepričati vseh tistih, ki nimajo povsem opranih glav.

  Tistih s povsem opranimi glavami in tistih, ki imajo od komunističnih pravljic takšne ali drugačne koristi ali si jih obetajo, itak ne more prepričati nobeno dejstvo.

  Resnici, temelječi na vseh dejstvih, je treba na široko odpreti vrata. Resnica nas bo osvobodila!

 5. Če bi Rode Slovencem dobro želel, saj je daleč od tega, da bi bil neumen, bi na svojih shodih ne kuril s fanatizmom svojih, temveč bi jih vzgajal takole:

  ” Komunizem je prinesel sovraštvo in ropanje delavcev in kmetov s pomočjo države. Pohabil je tudi večino, nas kristjanov, da še kar vztrajamo v socializmu in celo v komunističnem obnašanju, zato že 26 let nobenih sprememb v Sloveniji. Mar čakamo komuniste, da nehajo ropati narod in sovražiti? Na nas je, da opustimo socialistično Varnost države in v temelju reformiramo gospodarstvo in družbo ter tako preprečimo nadaljne eksperimente komunistov z gospodarstvom in družbo. Do sedaj pa se naši politiki kot mafijci borijo , kdo bo vodil kakšen fevd in si ga lastil. Ne borijo pa se zarazgradnjo socializma. Isto jih večina volivcev na naši strani k temu ne prisili ali pa jih zamenja. Tako imamo njihovega Stalina in našega Stalina.”

  • Mogoče bi nam tudi kardinal dr. Rode že enkrat le lahko povedal, da so bili med 2. svetovno vojno revolucija oz. državljanska vojna, z velikanskimi žrtvami na obeh straneh, in tudi upor zoper okupatorja, kar bi zvenelo realno in spravno!

 6. Predsednik Nove slovenske zaveze, Peter Sušnik, je na javni spravni okrogli mizi v Zavodu Sv. Stanislava vpričo predsednika države Boruta Pahorja jasno in glasno povedal in se strinjal, da je bil boj proti okupatorju, a da se nihče ni strinjal s programom okupatorja in da sta povsem sprejemljiva NOB in celo rdeča zvezda, ko bo jasno in priznano, da je bila revolucija zgrešena.
  V državljanski vojni nastopajo samo revolucionarji in proti revolucionarji, oboji so del naroda. Ni izdajalcev naroda! Dejstvo, ki omogoča in terja spravo!
  Skrajni čas pa bi že bil, če hočemo Slovenci preživeti v globalni konkurenci, da državna politika in njene inštitucije, odgovorne za naš razvoj, sprejmejo objektivno zgodovinsko resnico in prenehajo razdvajati narod »na zmagovalce in izdajalce«.
  »V Sloveniji je uničen kapitalski trg, ki je v tržnem gospodarstvu bistven za preživetje države in naroda,« upravičeno piše dr. Peter Glavič, zaslužni profesor mariborske univerze in pravi: »Slovenski kapital (vzajemni in pokojninski skladi, zavarovalnice in posamezni vlagatelji) v višini okrog 10 milijard evrov je bil pregnan v tujino, kjer ga z veseljem sprejemajo, saj financira naložbe in nova delovna mesta.«
  Slovenski kapital je bil torej uspešno pregnan. To je uspeh »naprednih« v politiki in stroki, ki so zaslužni za to, da je v Sloveniji še vedno kapital sovrag dela, delovnega ljudstva, kapitalisti pa so izkoriščevalci in izdajalci naroda. V Sloveniji so privilegirani dolžniki, »tajkuni«, izumirajo pa upniki, ki so izgubili kapital. Cenjeni so dolžniki, ki so si prisvojili kapital marljivih varčnih upnikov. Upniki pa bolehajo in hirajo kot »podjetnik Smrtnik s parkinsonovo boleznijo«. Prizadeti smo tudi davkoplačevalci, ki zato polnimo proračun.
  »Nekateri pogrešajo komunizem. Ljudje se spominjajo, da marsičesa ni bilo treba plačevati tako, kot se plačuje danes, predvsem kar se tiče socialnega skrbstva. A treba je razumeti, da to ni bila zasluga komunizma. Komunizem so živeli in preživeli, ker so imeli od leta 1948 tujo pomoč. Potem ko sta se Stalin in Tito razšla in se je Tito z Indijo in Egiptom razglasil za neuvrščene, je začel dobivati ameriško podporo, a so tudi Američani v določenem trenutku rekli, da ne morejo plačevati za vse tovarne, ki niso dovolj zaslužne za delavce,« je pred leti povedal pisatelj stoletnik Boris Pahor.
  Veliko Slovencev sanja o utopičnem cilju, to je, da Slovenija lahko postane Švica, a Švica že vseskozi temelji na ustvarjanju in povečevanju kapitala. Slovenija pa (naj bi) še vedno temelji(la) na vrednotah SFRJ in revolucije, levičarstva, to je predvsem delitve kapitala, ki ga pravzaprav zadosti nima. Že davno ga ne ustvarja dovolj za lastne potrebe. Slovenija se še vedno rešuje s tujim privarčevanim kapitalom, to je s tujimi krediti, da imamo lahko takšen standard. Zato je slovenska Švica čista utopija, saj se nam po razvitosti Avstrija odmika že več kot pol stoletja.
  Dejstvo je, da se tuji kapital izogiba Slovenije , domači pa v tujino uhaja, saj se pri nas premalo oplaja. Za Slovenijo, kjer se še vedno obožujeta revolucija in SFRJ, kapital pa zaničuje, je Švica kot perspektiva velika utopija.

 7. “Ne gonite svoje o izdajalcih, sodelavcih z okupatorjem in tako dalje” !!!!Avtor je z lepo prispodobo prikazal problem naše resnične stvarnosti.
  Samo resnica nas bo vse osvobodila in odrešila. Tako resnico je izrekel kardinal Rode in vse, ki se ne strinjajo z njo in zagovarjajo laž, intrigo in uboje je treba pustiti v miru. Njim bo samo Bog pripomogel, da bodo opustili boljševizem, ki je izšel iz zlaganega komunizma.
  Zato naj bo mir z vami (njimi !!!) in nami !!! Bog se usmili !!!

  • Predsednik Nove slovenske zaveze, Peter Sušnik, je na javni spravni okrogli mizi v Zavodu Sv. Stanislava vpričo predsednika države Boruta Pahorja jasno in glasno povedal in se strinjal, da je bil boj proti okupatorju, a da se nihče ni strinjal s programom okupatorja in da sta povsem sprejemljiva NOB in celo rdeča zvezda, ko bo jasno in priznano, da je bila revolucija zgrešena.
   Metropolit nadškof msgr. Stanislav Zore je jasen in poziva: »Kristjan mora biti prvi, ki se zaveda svoje grešnosti in človeških omejitev, ter prvi, ki bo storil korak čez strahote in odpustil neodpustljivo.«
   O tem pa kardinal in še marsikdo kar molči.
   Kdo torej kaj goni?
   https://www.youtube.com/watch?v=CvpzstAkmzM&list=TLk8_CAM9KMt0&index=3

  • Gospod Franc Zabukošek, če se ne motim, sva oba v Teharjih slišala ta govor.
   Murskosoboški škof dr. Peter Štumpf je na spominski slovesnosti dejal: »Na Teharjah se je ubijalo in umiralo samo zaradi primitivnega in brezumnega sovraštva«. Izrazil je prepričanje, da sovraštva ni mogoče iztrebiti z nasiljem, saj nasilje sovraštvo še povečuje. “Sovraštvo domuje v skritih kotičkih srca. Lahko se potuhne mnogo let in šele potem udari z vso močjo. Človek, ki je okužen s sovraštvom, lahko zelo dolgo deluje kot mirovnik, kot domoljub, kot dobrotnik in celo kot vernik,” je dejal. Sprava se po mnenju škofa mora zgoditi in se bo zgodila. Kot je dejal, so vsa prizadevanja za resnico in spravo preroška dejanja, ki Slovenijo razstrupljajo od sovraštva

 8. Pokojni prof. dr. Aleksander Bajt, član SAZU, medvojni član kraljeve vojske v domovini, enako kot olimpionik Leon Štukelj, je v knjigi »Bermanov dosje« zapisal: »Partija je med NOB, med okupacijo, prevzemala oblast z lažjo in nasiljem, likvidacijami političnih nasprotnikov. S tem da je izkoristila osvobodilni boj za izvedbo revolucije… Ni pa mogoče zanikati, da je partija organizirala obsežen protiokupatorski boj in da so v njem sodelovali tisoči Slovencev.« O tem zadnjem pa kardinal in še marsikdo kar molči. Dejstvo je, da je zato padlo 7.800 okupatorjev. Med vojno vihro in revolucijo pa je umrlo, med vojno in po njej, 97.500 Slovencev. To neizpodbitno in nazorno kaže, koliko je bilo med NOB upora zoper okupatorja, ki ga sicer cenim. Žrtve državljanske vojne, na obeh straneh, pa so ogromne.

   • Kaj hočete vi s tem povedat, g. Muhič ?
    In zakaj tako na dolgo, saj resnica je tako preprosta ?
    A da se g. Rode ni zavzel tudi za drugo, zmagovito stran ? Ker kot razumem se je zavzel za tiste, ki so utrpeli tolikšno krivico, da jo še dandanes nismo sposobni razrešit, tako da se krivična obravnava po toliko letih še kar nadaljuje. Da se vseh po krivici obsojenih še ni rehabilitiralo, da so/smo njihovi potomci zaradi tega še vedno obravnavani kot drugorazredni … se vam je zato zdel ta govor g. Rodeta, pristranski ?

  • “Dejstvo je, da je zato padlo 7.800 okupatorjev.”

   Hm … vojaški viri Nemčijo in Italije navajajo dosti, dosti manjše številke … 😉

   • Verjetno Mihič navaja za SFRJ.

    V glavi imam razmerje 1:100. En padli okupator na 100 Slovencev.

    Koliko Slovencev je padlo? Okrog 170.000?
    Koliko okupatorjev, 1.000 Nemcev, 700 Italijanov?

   • Ja, v vsej bivši Jugoslaviji je bilo ubitih okoli 7.500 Nemcev. Od tega so jih 2.500 pobili četniki in 5.000 partizani.

    Hkrati je komunistom uspelo likvidirati blizu 1 milijon domačih razrednih sovražnikov.

    Jasno je, da se je na tleh bivše Jugoslavije med vojno in po njej dogajala samo revolucija. To dokazuje tudi velik spomenik revoluciji in ne zmagoslavja nad okupatorji, ki stoji sredi Ljubljane.

   • Slovenske zgodovine med letoma 1941 in 1946 ne moremo in ne smemo poenostavljati.
    Komunistična partija pa je ves čas vojne in seveda še po njej nadvse pretkano igrala svojo dvolično vlogo z enim samim zelo jasnim ciljem: prevzeti oblast. Začelo se je že na ustanovnem sestanku pri Vidmarjevih: protiimperialistična fronta, kot so jo imenovali 27. aprila 1941, je bila v govorici tistega časa fronta, uperjena proti angleškim in ameriškim imperialistom. Šele po napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo so komunisti zamenjali sovražnika in pričeli uporabljati naziv Osvobodilna fronta. V drugem letu vojne je Komunistična partija s svojimi eksekutorji izvedla veliko strašnih zločinov nad civilnim prebivalstvom in nad duhovniki, predvsem na Notranjskem in Dolenjskem.
    Nastanek domobranstva in državljanska vojna sta bila del premišljenega načrta Partije, ki si po končani vojni nikakor ni želela demokracije: političnega nasprotnika so prisilili v sodelovanje z okupatorjem in ga zato že vnaprej onemogočili. In ker tudi to ni bilo dovolj, so po končani vojni pobili desettisoče civilistov.
    Brezna na Rogu, Huda jama in številna druga grobišča pričajo o zločinih, ki nikoli niso bili kaznovani.
    Strinjam se: sodstvo ne sme biti del dnevne politike. Toda preiskovalci, tožilci in sodniki morajo razumeti, koliko nedolžnih, vsega spoštovanja vrednih ljudi trpi zaradi njihove neodločnosti. Partizani so res večinoma že pokojni, njihove družine pa še vedno čutijo breme krivde, ki jo – povsem izkrivljeno – pripisujemo celotnemu osvobodilnemu gibanju.
    Če bi Ivana Mačka Matijo ali Mitjo Ribičiča obsodili zaradi zločinov, ki sta jih ukazala, če bi Komunistično partijo jasno označili za zločinsko združbo, potem bi tudi na partizanski boj lahko gledali z občudovanjem in ponosom.
    Če je možna posthumna rehabilitacija, naj se izpelje tudi posthumna obsodba.
    Sodstvo naj pokaže, da razume svojo odgovornost pri narodni spravi.
    Prof. dr. Matjaž Zwitter, Ljubljana
    Oče dr. Zwittra se je po kapitulaciji fašistične Italije iz koncentracijskega taborišča v Aprici prebil do osvobojenega ozemlja in bil tu direktor partizanskega Znanstvenega inštituta!? Njegov stric dr. Marjan Žiliči je pri 25 letih kot partizanski zdravnik reševal ranjence v Brkinih!
    Prof. dr. Matjaž Zwitter je zdravnik specialist na Onkološkem inštitutu v Ljubljani ter profesor na mariborski in ljubljanski medicinski fakulteti
    Vir:DELO, Sobotna priloga, 04.01.2014; » So bili vsi na napačni strani?«
    »Treba se je tudi pogovarjati in poskusiti razumeti druge. Mogoče bi si bilo najprej dobro predstavljati, da drugi tistega, kar so delali, niso delali iz zlobe. Vsak ima svoje razloge, svoje izkušnje in te je treba jemati zares. Če bi se medsebojno vzeli zares, bi morda enkrat lahko skupaj odkrili spomenik”, pravi v intervjuju v Delu, »Naučili smo se prisluhniti drugim«, profesor literature, socialni filozof, mecen, voditelj Hamburškega inštituta za socialne raziskave (HIS), profesor novejše nemške litera¬ture na hamburški univerzi in predsedujoči Ustanove Arna Schmidta, gospod Jan Philipp Reemtsma, častni konzul Slovenije v Hamburgu.

    »Če bi se distancirali od revolucije, če bi priznali njeno narodno razdiralno vlogo med samo vojno in po njej, če bi se Zveza združenj borcev kritično distancirala od revolucije, ki je že med vojno, še posebej pa prva leta po njej naredila ljudem toliko hudega «, bi bilo prav, pravi tudi dr. Spomenko Hribar. Strinjam se!

    Franc Mihič

  • Paartizani so okupatorje streljali samo z namenom, da ti nad civilnim prebivalstvom zaženejo stroj terorja in jim tako pomagajo pri izvedbi komunistične revolucije.

   France Mihič, Franc Rode ni neumen! Na take elementarne komunistične provokacije pa že ne bo padel, kot je padel na te finte Tomin.

   • Kardinal dr.Rode zagotovo ni neumen, obvlada marsikatere veščine, menda tudi pristop za spravo, katero cerkev oznanja in uči, ter terja od ljudi?
    Tudi ljudje nismo neumni!
    Tudi peter Sušnik ni neumen, ko pravi, da je bil boj proti okupatorju, da se nihče ni strinjal s programom okupatorja in da sta povsem sprejemljiva NOB in celo rdeča zvezda, ko bo jasno in priznano, da je bila revolucija zgrešena.
    https://www.youtube.com/watch?v=CvpzstAkmzM&list=TLk8_CAM9KMt0&index=3 ;

    • Povsem jasno je,da kardinal Rode obvlada sceno,saj je vendar salonski cerkveni dostojanstvenik,razni sprejemi na škrabčevi domačiji so vedno zelo pestri glede na udeležbo,njemu očitno ni težko sedeti v družbi po položaju sebi primerljivih gostov,tudi tistih iz nekdanje partijske elite in “kramljati”z njim o tegobah slovenske politične scene,gre za obvladovanje “marsikaterih veščin”,po mojem skromnem mnenju verjetno ne bo manjkal tudi v Ruski kapelici pod Vršičem!Kaj prinesejo naivnim slovencem taka srečanja pa lahko samo ugibamo!Govorjenje o neneumnosti navedenih dostojanstvenikov je povsem odveč,ker niso neumni ampak prebrisani,kdo od tega izvleče maksimum pa tudi vemo,Rode zagotovo ne,plen si deli Forum 21 in zaenkrat še partijska elita,ki
     se skriva pod dvoumnimi nazivi!
     Peter Sušnik je med drugim izjavil tudi tole:Če je boj proti revoluciji nečasten, če ne že kriminalen, je torej revolcuija častna. Če država povečuje javna sredstva za namene društev, ki ohranjajo vrednote NOB, je dejstvo, da so vrednote terorja, izvensodnih likvidacij, uzurpacije oblasti, kraja premoženja, tajne zakonodaje in sovraštvo do cerkve, kmetov, obrtnikov in podjetnikov v očeh države cenjene.
     Morda je bilo v izjavi.ki jo omenjate g.Muhič veliko sarkazma,cinizma!

    • Povsem jasno je,da kardinal Rode obvlada sceno,saj je vendar salonski cerkveni dostojanstvenik,razni sprejemi na škrabčevi domačiji so vedno zelo pestri glede na udeležbo,njemu očitno ni težko sedeti v družbi po položaju sebi primerljivih gostov,tudi tistih iz nekdanje partijske elite in “kramljati”z njim o tegobah slovenske politične scene,gre za obvladovanje “marsikaterih veščin”,po mojem skromnem mnenju verjetno ne bo manjkal tudi v Ruski kapelici pod Vršičem!Kaj prinesejo naivnim slovencem taka srečanja pa lahko samo ugibamo!Govorjenje o neneumnosti navedenih dostojanstvenikov je povsem odveč,ker niso neumni ampak prebrisani,kdo od tega izvleče maksimum pa tudi vemo,Rode zagotovo ne,plen si deli Forum 21 in zaenkrat še partijska elita,ki se skriva pod dvoumnimi nazivi!
     Peter Sušnik je med drugim izjavil tudi tole:Če je boj proti revoluciji nečasten, če ne že kriminalen, je torej revolcuija častna. Če država povečuje javna sredstva za namene društev, ki ohranjajo vrednote NOB, je dejstvo, da so vrednote terorja, izvensodnih likvidacij, uzurpacije oblasti, kraja premoženja, tajne zakonodaje in sovraštvo do cerkve, kmetov, obrtnikov in podjetnikov v očeh države CENJENE!
     Morda je bilo v izjavi.ki jo omenjate g.Muhič veliko sarkazma in cinizma!

     • Čemu tako “socialistično” zmerjanje Rodeta s konlčno ugotovitvijo, da od tega ne bo imel nič?! Torej je Rode na koncu še bebec?!

     • Tole je pa tvoj najpametnejši stavek kadarkoli, ko Rodeta po vrednosti primerjaš s partijskimi funkcionarji. To je tako, če se častihlepnež sam ujame v zanke mafije in ga nato še njegovi navijači dobronamerno! cenijo, ker je enak mafijcev.

      “salonski cerkveni dostojanstvenik,razni sprejemi na škrabčevi domačiji so vedno zelo pestri glede na udeležbo,njemu očitno ni težko sedeti v družbi po položaju sebi primerljivih gostov,tudi tistih iz nekdanje partijske elite in “kramljati”z njim o tegobah slovenske politične scene”

      😀

   • Pa politika ?
    Tudi ta ni neumna. Saj je prav ta tema neusahljiv vir napajanja z močjo, kk ji zagotavlja vladanje še naprej.

 9. Zdravko načelno nimam nič proti Rodetu,zagotovo pa me motijo ljudje s katerimi se druži,to o bebcu pišete vi,to je zrastlo na vašem zelniku!Glede na odnos aktualne in vseh prejšnih vlad,menim,da bi bila srečanja s politiki po mojem skromnem mnenju lahko le protokolarnrga značaja!Konec,koncev je prijateljevanje g.kardinala njegov problem!To kar sem napisal,je moje mišljenje in moj odgovor na napisano kolumno,ki si ga z vso pravico lahko dovolim!Ponovno trdim,da je vsakemo Slovencu,naj bo kristjan,ali”samo pokončen Slovenec”jasno,kaj predstavlja komunistični komplot za Slovenijo in slovenski narod že dolgih 75 let,tako da slovenskemu crkvenemu dostojanstveniku ne pritiče,da se kakor koli ukvarja s tistimi,ki zastrupljajo slovenski narod,to je moje mnenje in ga nikomur ne vsiljujem Zdravko.Izkušnje so lahko zelo različne!Menda ne mislite,da prebivalci Šentjošta ne vedo kaj jim je prinesel komunizem in to ne samo oni,veliko je krajev nesrečnega imena v Sloveniji,ki jim je komunizem storil veliko gorja in uničil vse kar so v stoletjih prigarali! Zakaj se ni g.Rode dotaknil problemov,ki jih povzročajo ljudje,ki naj bi delovali na krščanskih vrednotah,to bi morala biti tema srečanja!

  • V tisku berem: »Kardinal Franc Rode se bo na skednju Škrabčeve domačije pri Ribnici z Manco G. Renko pogovarjal » o življenju in delu, preteklosti in prihodnosti ter veri in dvomu. Pogovor bo torej potekal na domačiji ribniškega tajkuna Janeza Škrabca, znanega po tem, da se s svojo družbo Riko pojavlja v korupcijskih poslih, nazadnje v megakorupcijskem škandalu investicije Intereurope v Rusiji.«

   Berem, da je dr. Rode pogovor sklenil z zahvalo gostitelju.
   “Upam, da je bila to ura kulture, pospeševanje kulture. To je inteligentno, vi ste inteligenten človek,” je kardinal dejal Janezu Škrabcu

  • Raje se kaj naučite od Rodeta, namesto da ga kritizirate. Neosnovano. Škrabec je zaenkrat gospod. Malo takih v Sloveniji. Če veste kaj več, je to drugo. Do takrat je pa gospod. Za razliko od številnih “proletarcev”.

   • Zdravko,nikoli ne bi sedel v družbi človeka,ki je član F21,kot je npr g.Janez Škrabec!Tvoje zmerjanje moje malenkosti s proletarcem,je neokusno in žaljivo!Kdo je iznašel izrek diktatura proletariata-Lenin,med to golazen
    zagotovo ne sodim,s tem ne trdim.da imam karkoli proti delavcem,ampak
    samo delavcem,brez pripone proletariat!Proletarci so bili sužnji komunizma
    in so marsikje še vedno!Ali naj se silim v družbo foruma 21 na škrabčevi
    domačiji Zdravko,nikoli in nikdar!Česa naj se naučim od g.Rodeta,povej Zdravko!Dobro krščansko vzgojo sem dobil doma od svojih staršev.Kdo je gospod,mar tisti,ki je poln denarja ki ga ni sam zaslužil,ali človek,ki ve kaj je pošteno in mu bogastvo ne pomeni kaj dosti,gospod je tudi človek,ki s poštenim delom preživi družino,to je njegovo bogastvo!Še vedno drži pregovor:”Povej mi skom se družiš in povedal ti bom kdo si!”

    • Kako je Janez Škrabec obogatel z izmišljenimi ruskimi dolgovi
     Ponedeljek, 14. oktober 2013
     http://www.silcportal.si/zanimivosti/kako-je-janez-skrabec-obogatel-z-izmisljenimi-ruskimi-dolgovi/
     Edino, kar se spomnim, je prihodnost, so skoraj pred natanko letom dni mediji povzeli besede Janeza Škrabca. Povedano drugače: uspešnih ne sprašujte, kako so obogateli ali bogatijo, ker so preteklost ali sedanjost pustili za sabo in so zazrti v prihodnost. Petdesetletni diplomirani ekonomist iz Hrovače pri Ribnici in šef Rika je vedel, o čem je govoril, zato je imel vsaj 400 milijonov razlogov barve ameriških zelencev. Za toliko naj bi z družbenikom Jozom Draganom opeharil ruski proračun.

     Janez Škrabec (levo) in predsednik vlade Ruske federacije Vladimir Putin (desno) v spremstvu Boruta Pahorja, predsednika vlade RS, in Jozota Dragana, direktorja Riko Moskva
     Spomini na prihodnost je naslov kultne knjige Ericha von Dänikena, toda Škrabec ni marsovec, Riko ni vesoljska ladja, območje med Jadranom in Uralom, kjer posluje, pa niso piramide pri Gizi ali geometrični liki na perujski ravnici Nasca. Človek, ki rad poudari, da je marksist in da je kapitalist postal zaradi objektivnih razmer, vendarle ne more povsem izbrisati za javnost zanimivega in še vedno v tančico skrivnosti ovitega obdobja začetkov Transtrada, ustanovitve inženirskega podjetja Riko in privatizacije zadrskega Sasa.
     Ponarejeni ruski dolg
     V zvezi s Sasom so dalmatinski mediji pred tedni objavili kratko novico, da je Factor banka v naselju Diklo pri Zadru zaplenila hišo Stanislavu Antiću. To je bil dokaj klavrni konec »očeta« nekdaj uspešnega zadrskega mednarodnega podjetja SAS, pri privatizaciji katerega sta na prelomu tisočletja sodelovala tudi Janez Škrabec in njegov hrvaški partner Jozo Dragan, legenda nekdanjega jugoslovanskega gospodarstva pri poslovanju z Rusijo, kot ga je nekoč opisal Škrabec. In prav tukaj naj bi se vse začelo, je prepričana tudi hrvaška novinarka in publicistka Irena Divković Milanović, ki je preiskovala poslovne začetke Joza Dragana (in še Škrabca) ter odkritja objavila na portalu Dnevno.hr in v Slovenskih novicah. Podlaga je poročilo inšpekcije najvišjega ruskega organa za nadzor proračuna in zveznih financ – Računovodske zbornice Ruske federacije.
     Tam je črno na belem zapisano, kako je bilo s ponarejenimi dokumenti, prevarami in goljufijami ukradeno 400 milijonov ameriških dolarjev neobstoječega ruskega klirinškega dolga. Vpletenih je bilo več podjetij, veriga pa se je končala pri Škrabcu in Draganu oziroma njunem fantomskem liechtensteinskem podjetju International Transtrade A.G. To je danes, kot je mogoče razbrati iz tamkajšnjega registra podjetij, v likvidaciji, nadomestilo pa ga je podjetje IST International Sastrade A.G., ki je znano tudi iz zgodbe o Rikovi gradnji Intereuropinega logističnega terminala Čehov. Vendar lepo po vrsti.
     Večkratni nagrajenec slovenskih gospodarskih združenj, ki je med drugim dobil tudi naziv najlepše oblečenega podjetnika, je poslovno pot začel v Riku, kjer je bil njegov oče Stanislav, a je šel kasneje v stečaj. Leta 1991 je s štirimi partnerji ustanovil podjetje Transtrade, ki je poslovalo z rusko družbo Avtoavaz, proizvajalcem avtomobilom znamke Lada, leta 1996 pa še današnji Riko, ki se ukvarja z inženiringom (polovični lastnik je Jozo Dragan). Nekako takrat se je začel privatizirati tudi zadrski SAS.
     Že v 36. številki Reporterja smo opisali, da tudi posel z avtomobili ni bil čist, saj je šlo za tako imenovani reeksport avtomobilov. Lade, ki so bile namenjene v Ukrajino, tja sploh niso prišle, ker so v pristaniščih Odesa in Iljičevsk zamenjali dokumente, avtomobili pa so šli nazaj v Rusijo. Dobiček je bil velikanski, po besedah Miodraga Pavkovića, enega od partnerjev (kasneje so ga izigrali, vendar je na sodišču dokazal, da je bil njegov petinski poslovni delež v Transtradu nezakonito izbrisan), pa naj bi Škrabec prevzel tudi za 40 milijonov dolarjev neplačanih terjatev, ki so jih na ruskem trgu imela nekatera podjetja iz nekdanje Jugoslavije. Toda ruski revizorji so v začetku tisočletja odkrili, da je šlo za terjatve, ki sploh niso obstajale, vsota pa je bila desetkrat večja – 400 milijonov dolarjev.
     Revizor Loktionov obtožuje
     Revizor Nikolaj Loktionov je poročilo poslal politiku in generalu Sergeju Vadimoviču Stepašinu, ki je bil nekaj časa celo ruski predsednik vlade, kasneje pa predsednik računovodske zbornice (do letos), to je ruske različice slovenskega računskega sodišča. »Iz poročila je mogoče razbrati znake kaznivih dejanj,« je zapisal, leta 2004 pa je povzetke poročila objavil tudi časopis Novaya Gazeta. Novinar Roman Schlein se ni mogel načuditi: »Našim uradnikom je uspelo nemogoče. Ustvarili so neobstoječe dolgove, jih ukradli, poplačali in zaslužili več sto milijonov. Toliko je izgubil ruski proračun. Častna beseda, nisem si mislil, da lahko nekdo ukrade primanjkljaj. Praznina, ničla, oni so zaslužili z minusom, zunanjim dolgom Rusije do Zahoda, ki ga pa pravzaprav ni bilo, vendar ga bo naš proračun odplačeval.«
     Kako je do tega lahko sploh prišlo? Pred desetletji je takrat še sovjetsko podjetje Stankoimport z enaintridesetimi jugoslovanskimi podjetji (med njimi sta bila tudi Riko in SAS) sklenilo pogodbo o dostavi opreme (delov) za ruski ZIL. Posel je bil vreden 230 milijonov klirinških dolarjev. Po razpadu Jugoslavije podjetja niso mogla več dobavljati opreme, Rusi pa niso plačevali. »Po devetih letih, leta 2000, so se spomnili pogodb, ki so priplavale na božjo svetlobo, čeprav v malo čudni obliki. Na nekaterih pogodbah je bila spremenjena dogovorjena valuta, drugačni so bili pogoji dostave opreme ali datum podpisa pogodbe. Nenadoma tudi dobavitelj ni bil isti. Zdaj je bilo to podjetje Transtrade iz Ljubljane, kasneje tudi zunanja firma International Transtrade A.G. iz Liechtensteina,« piše v poročilu, kjer je dodana izjava Vnesh Econom Banke (VEB), da skupna zadolženost v evroobveznicah po teh pogodbah znaša 236.418.621 dolarjev in da bo iz ruskega proračuna imetnikom obveznic izplačana njihova nominalna vrednost. »Kot rezultat nezakonitih dejanj je tako državi prizadejana škoda v višini 13,3 milijarde rubljev,« je še zapisano.
     Novinar Schlein spet citira Loktionova: »Uspelo nam je odkriti, da je skupina uslužbencev Stankoimporta, AMO-Zila, Avtopromimporta, ministrstva za ekonomski razvoj, Vnesh Econom Banke in KB MFK v sodelovanju s tujim gospodom Draganom (Jozo Dragan, predstavnik Transtrada, po rodu iz Hrvaške, ki živi v Rusiji in ustanavlja podjetja) ponaredila dokumente, zlorabila položaj ter nezakonito ustvarila in zamenjala za evroobveznice neobstoječi dolg nekdanje SSSR. Tako je bil proračun oškodovan za 400 milijonov ameriških dolarjev.« Šlo je za dolgove, ki naj bi domnevno nastali med letoma 1989 in 1991, v dokumente pa so bili ponovno kot realen in obstoječi dolg vpisani med januarjem in julijem 2002. To leto pa je izredno pomembno.
     Iz SID v Riko
     Takrat je bil SAS oziroma SAS Strojogradnja (nekdaj je bil zelo odvisen od Rika, ki je njegove izdelke koz izvoznik prodajal v Rusijo) že nekaj časa v lasti Joze Dragana in Janeza Škrabca (najprej po podjetju Riko, kasneje International Transtrada, danes je v lasti IST International Sastrada, spada pa v skupino Riko), njihovi največji poslovni partnerji so bila ruska podjetja Stankoimport, ZIL in AMO-ZIL, se pravi družbe, ki jih ruski revizorji omenjajo, da so sodelovala pri goljufiji z neobstoječim ruskim klirinškim dolgom. In naprej. Maja 2002, se pravi takrat, ko je namišljeni dolg postal realen, so slovenski mediji objavili novico, da bo Škrabčev Riko zgradil novi in prenovil stari hotel Budapest v Moskvi, za projekt pa bo jamčila SID – Slovenska izvozna družba (danes SID banka). Pozor! Za ta posel je konzorcij, ki je bil sestavljen iz SID in nekaterih slovenskih bank, kreditiral Vnesh Econom Banko, se pravi banko, ki jo ruski inšpektorji prav tako omenjajo. Pomočnik uprave SID in glasni zagovornik zavarovanja je bil takrat Marko Plahuta (leta 2004 je postal celo predsednik uprave SID), ki je kasneje, leto dni po odprtju prenovljenega hotela (leta 2006), odstopil iz osebnih razlogov (mediji so namigovali, da zaradi obtožb zaradi spolnega nadlegovanja). Toda prav ta Plahuta se je kmalu pojavi v vodstvu Rika in je zdaj prokurist SAS Strojogradnje.
     To še ni vse. Leta 2002 so se države nekdanje Jugoslavije z Rusijo še dogovarjale o klirinškem dolgu, usklajeni memorandum je bil podpisan 17. septembra 2003 v Moskvi. Samo leto dni kasneje so ruski revizorji z začudenjem ugotovili, da so (očitno podkupljeni) uradniki v solo akciji podjetju Transtrade omogočili, da pride do 400 milijonov dolarjev neobstoječega klirinškega dolga, ki je do naslednic nekdanje Jugoslavije po memorandumu uradno znašal 1,3 milijarde klirinških dolarjev, od tega do Slovenije 206,7 milijona klirinških oziroma dobrih 130 milijonov običajnih ameriških dolarjev.
     Brez epiloga na sodišču
     Sprva je kazalo, da se bo kraja klirinškega dolga končala s kazenskim pregonom na sodišču. Loktionov v pismu Sergeja Vadimoviča Stepašina prosi, naj poročilo pošlje ruskemu generalnemu državnemu tožilcu in ruski zvezni varnostni službi (FSB). Pristojni organi so bili torej obveščeni, zgodilo pa se je naslednje: na poročilu v FSB in uradu generalnega tožilca se je začel nabirati prah, pomočnik direktorja FSB Jurij Zaostrovcev, ki je imel na skrbi gospodarske prevare, pa je postal namestnik direktorja Vnesh Econom Banke. Zgodilo se je nekaj podobnega kot v Sloveniji s Plahuto. Tudi Škrabec in Dragan, ki vodi Riko v Moskvi, sta se takrat že (tudi s pomočjo slovenskih politikov) spoprijateljila z najvišjimi ruskimi uradniki, na Škrabčevi domačiji v Hrovači pa gostila nekdanjega ministrskega predsednika Boruta Pahorja in ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ruski novinar je v Novayi Gazeti zapisal: »Povedano preprosto. Po Evropi zdaj krožijo lažni ruski dolgovi z vrednostjo na milijone dolarjev in rokom odplačila v letih 2010 in 2030. Tudi Rusija se je znašla v neprijetni situaciji. Če ne bo plačala, bo škandal, če bo plačala, bo priznala, da so jo ogoljufali naši finančni čarovniki.« Priznal seveda ni nihče.
     Zaokrožilo je celo pismo, da dejstva, navedena v reviziji, niso potrjena. Tipično rusko, ugotavlja Roman Schlein, čeprav podatki v poročilu, ki vsebuje originalne in ponarejene pogodbe, kjer se jasno vidi razlika, ne morejo biti bolj nedvoumni. Večina vpletenih ruskih uradnikov je napredovala, hrvaško-slovenski dvojec (Dragan-Škrabec) prav tako. Medtem sta se lotila že novega podviga. Andreja Lovšina, takrat predsednika uprave Intereurope, sta prepričala, kako potreben je terminal Čehov pri Moskvi. Cena gradnje je zrasla od 46,2 milijona na 150 milijonov evrov, od tega naj bi vsaj šestina prišla na račun IST International Sastrade A.G. v Liechtensteinu. Od tam so denar dvigovali in prenakazovali. Podjetje ima slamnatega upravitelja z imenom Egmond Frommelt (poleg odvetnika Helmuta Schwärzlerja). Prav Frommelt je upravljal tudi International Transtrade A.G., zdaj je njegov likvidator.
     Brisanje sledi
     Sledi se tako brišejo. Starega Rika ni že 20 let, Transtrada ni nikjer več, liechtensteinski International Transtrade A.G. se je tudi »upokojil«, izvorni SAS pa je ugasnil. Ruski uradniki, ki so sodelovali pri poslu, so povišani ali utišani, na slovenski strani je Marko Plahuta prestopil v Riko. Na srbski strani je nekdanji partner v Transtradu Dragoljub Djordjević umrl, Miodragu Pavkoviću je sodišče v gospodarskem sporu dalo prav, toda tožilstvo je kazensko ovadbo proti Riku in Škrabcu zaradi zastaranja zavrglo. Hrvat Jozo Dragan je v Moskvi in nedostopen, nekdanji direktor Sasa Strojogradnje Robert Škifić (danes je direktor Miro Dragan) pa je dobil milijone.
     Prav Škifić je tisti, ki bi lahko veliko povedal. Škrabec in Dragan sta Škifiću dala odpoved in ga tožila za nekaj več kot 130 tisoč evrov odškodnine. Po drugi strani pa je Škifić tožil Sas, ker bi potem, ko je skupščina nameravala osnovni kapital znižati s 132 milijonov kun (17,3 milijona evrov) na 231 tisoč kun (30.000 evrov), skoraj izgubil premoženje, saj je bil 20-odstotni lastnik. Spor so nato rešili z dogovorom, ki je Škifiću (sedaj direktor ladjedelnice Viktor Lenac) prinesel več milijonov. »Ne bom komentiral ne naših odnosih ne načina, s katerim smo dosegli dogovor,« je takrat medijem povedal Škifić, Miro Dragan pa, da je bil dogovor sklenjen v obojestransko zadovoljstvo. Vendar Zadrčani vedo povedati, da je Škifić veliko preveč vedel o poslih Dragana in Škrabca, zato tudi večmilijonska odškodnina.
     Dalmatinci niso ravno navdušeni nad Škrabcem in Draganom. Po objavi vesti o rubežu hiše Stanislava Antića se je po forumu vsul plaz obtožb: da ga je privatiziral (ne kupil, saj če kupiš, moraš dati denar) trio fantastikus: Škifić, Riko in Jozo Dragan, da je SAS imel nekoč 800 delavcev, danes jih ima samo še 120, da je povsem prav, da gre Sasu slabo in si je to povsem zaslužil, ker je pomagal ropati Ruse.

   • Kako je v resnici obogatel Janez Škrabec
    26 Februar, 2012 – 09:59
    Tekst: Silvester Šurla | Foto: Bobo
    Kdo je človek, ki je v Slovenijo na počitnice pripeljal beloruskega samodržca Aleksandra Lukašenka in mu organiziral pogovor z nekdanjim predsednikom republike Milanom Kučanom? Na ustanovnem sestanku Foruma 21 v Štihovi dvorani Cankarjevega doma leta 2004 se je posedel v drugo vrsto, le streljaj od predsednika kapitalsko najbolj močnega društva v državi. S kakšnimi posli se dejansko ukvarja Janez Škrabec, direktor družbe Riko?

    Škrabec velja za zgodbo o uspehu. Mediji veliko pišejo o njegovi fundaciji, ki nosi ime največjega slovenskega jezikoslovca patra Stanislava Škrabca in o etnološkem muzeju na prostem, Škrabčevi domačiji v Ribnici, malo manj ali sploh ne se piše o izvoru njegovega premoženja in o njegovih poslih na vzhodu, predvsem v Rusiji. Škrabec ni obogatel z montažnimi hišami (podjetje Riko hiše poslujejo z izgubo), pač pa s posredniškimi posli, večinoma s tovarno AvtoVAZ, znano po proizvodnji avtomobilov znamke lada.
    Podjetje Riko je vrsto let z Avtovazom poslovalo na način t.i. barterske pogodbe. Stroje in tehnološko opremo za proizvodnjo avtombilov, ki jim je dobavlja Riko od slovenskih, nemških, italijanskih in avstrijskih proizvajalcev, jim je Avtovaz plačeval z ladami. Te naj bi, tako Škrabec, takoj prodali njihovemu off-shore podjetju, s sedežem na Cipru in šele to naj bi potem Riku izplačevalo finančna sredstva za dobavljene stroje. Vrednost poslov med Rikom in Avtovazom se je gibala okoli 40 milijonov dolarjev letno.
    Po poročanju ruske komercialne televizije NTV leta 2004 Riko dejansko sploh naj ne bi izvažal lad v Ukrajino, pač pa naj bi se v lukah Odesa in Iljičevsk zgolj zamenjali dokumenti, avtomobili pa naj bi šli nazaj v Rusijo, kjer jih naj bi prodajali po ruskih cenah. Navajali so primer modela »štirice«, ki jo naj bi Avtovaz Riku prodajal za borih 1700 dolarjev, medtem ko njena tržna vrednost znaša štiri tisoč dolarjev. Razlika 2300 dolarjev naj bi bila Rikov dobiček, ki naj bi v zameno, tako NTV, petnajstim vodilnim menedžerjem Avtovaza vsako leto plačeval počitnice v Sloveniji in jim najmanj dvakrat letno organizirati kulturne prireditve.
    T.i. reeksport avtomobilov si naj bi na začetku svoje poslovne kariere izmislil iz Rusije emigrirani oligarh Boris Berezovski. Škrabec je trdil, da Riko pri reeksportu avtomobilov ni imel nobene vloge, da niso vedeli po kakšnih poteh so se te lade potem prodajale, kar tudi naj ne bi bila njihova stvar in se mu zato zadeva s pravnega vidika zanj in za Riko ne zdi sporna. Barterska pogodba z Avtovazom je bila leta 2003 prekinjena, tako, da Riku po novem za dobavljene stroje plačujejo v denarju in ne več z ladami.

 10. Citiram vašo izjavo tukaj na tem spletu:

  Tudi Peter Sušnik ni neumen, ko pravi, da je bil boj proti okupatorju, da se nihče ni strinjal s programom okupatorja in da sta povsem sprejemljiva NOB in celo rdeča zvezda, ko bo jasno in priznano, da je bila revolucija zgrešena.
  =====================================================
  Ali je morda kdo od slovencev spraševal okupatorje če se strinjajo s “programom” okupacijskih sil!Program odpora je bila Dolomitska izjava,ki je dovoljevala sodelovanje
  samo tistim.ki so bili komunisti,predvsem revolucionarji,odpor naroda proti
  okupatorju je bila namreč drugorazredna tema in kulisa dogokom!

  Kje živite,ali mislite,da vas bi nasilnež,ki bi vdrl v vašo hišo vprašal,če se strinjate z njegovim “programom”najmanj kar bi storil,bi vas vrgel na cesto in pospremil dejanje z batinami,če ne še kaj hujšega!Kaj bi storili v primeru,
  če vam bi ponudil pomoč sosed s katerim ste sprti,ker vam je neprestano vsiljeval svojo voljo in prestavljal mejnike,skratka vas je tiraniziral,ostal bi sam in brez pomoči
  po lastni volji z lastnimi izkušnjami!Pokvarjeni sosed s svojim programom pa bi se spajdašil z nasilneži in vam delal nepremostljive težave s pomočjo prijatelja,ki je bil
  župan in sodnik,povezan z nasilneži!Kako naj bi potem lahko dokazali da vam je bila storjena krivica!

  • Kot je iz posnetka jasno, je g. Sušnik s tem, ko je rekel, da se niče ni strinjal s programom okupatorja, to je z nacifikacijo in s širitvijo nacifikacije in z sodelovanjem pri okupiranju drugih dežel i.p., menil, da protirevolucionarji pri tem (programu okupatorja)niso sodelovali, borili so se če proti komunizmu.
   Sicer pa to svojo izjavo lahko g. Peter Sušnik lahko sam pojasni!

   https://www.youtube.com/watch?v=CvpzstAkmzM&list=TLk8_CAM9KMt0&index=3

 11. Kardinalov govor: korak do sprave ali odmik od nje?
  DNEVNIK, 26. julij 2016

  Moje mnenje o spravi je, da je ta potrebna in mogoča. Kardinal dr. Franc Rode je na spominski slovesnosti na medvojne dogodke v Šentjoštu povedal žalostna dejstva, a ne vsa, kar žal ne prispeva k spravi. Kdor uči odpuščanje kot bistveni temelj vere in uči spravo, naj bo spraven, ne dvoličen, ker sicer vzdržuje sovraštvo in razdvaja narod.

  V objavljenem govoru kardinala namreč ne zasledim niti besede o spravi. Zelo sem razočaran. Pokojni prof. dr. Aleksander Bajt, član SAZU, medvojni član kraljeve vojske v domovini, enako kot olimpionik Leon Štukelj, je v knjigi Bermanov dosje zapisal: »Partija je med NOB, med okupacijo, prevzemala oblast z lažjo in nasiljem, likvidacijami političnih nasprotnikov. S tem da je izkoristila osvobodilni boj za izvedbo revolucije… Ni pa mogoče zanikati, da je partija organizirala obsežen protiokupatorski boj in da so v njem sodelovali tisoči Slovencev.« O tem zadnjem pa kardinal in še marsikdo kar molči.
  Dejstvo je, da je zato padlo 7800 okupatorjev. Med vojno vihro in revolucijo pa je umrlo, tudi po njej, 97.500 Slovencev. To neizpodbitno in nazorno kaže, koliko je bilo med NOB upora zoper okupatorja, ki ga sicer cenim. Žrtve državljanske vojne, na obeh straneh, pa so ogromne. Prvi predsednik demokratično izvoljenega parlamenta, dr. France Bučar, partizan, kristjan, član Demosa, je tedaj oklical: »S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.« Predsednik Nove slovenske zaveze, Peter Sušnik, je pred letom na javni spravni okrogli mizi v Zavodu sv. Stanislava vpričo predsednika države Boruta Pahorja jasno in glasno povedal in se strinjal, da je bil boj proti okupatorju, da se nihče ni strinjal s programom okupatorja in da sta povsem sprejemljiva NOB in celo rdeča zvezda, ko bo jasno in priznano, da je bila revolucija zgrešena.
  V državljanski vojni namreč nastopajo samo revolucionarji in protirevolucionarji, oboji so del naroda. Ni izdajalcev naroda. Dejstvo, ki omogoča in terja spravo. Socialni filozof Jan Philipp Reemtsma, častni konzul Slovenije v Nemčiji, na temo sprave pravi: »Treba se je tudi pogovarjati in poskusiti razumeti druge. Mogoče bi si bilo najprej dobro predstavljati, da drugi tistega, kar so delali, niso delali iz zlobe. Vsak ima svoje razloge, svoje izkušnje in te je treba jemati zares. Če bi se medsebojno vzeli zares, bi morda nekoč lahko skupaj odkrili spomenik.« Metropolit nadškof msgr. Stanislav Zore je jasen in poziva: »Kristjan mora biti prvi, ki se zaveda svoje grešnosti in človeških omejitev, ter prvi, ki bo storil korak čez strahote in odpustil neodpustljivo.« Dr. Spomenka Hribar pa pravi: »Če bi se distancirali od revolucije, če bi priznali njeno narodno razdiralno vlogo med samo vojno in po njej, če bi se Zveza združenj borcev kritično distancirala od revolucije, ki je že med vojno, še posebej pa prva leta po njej naredila ljudem toliko hudega, bi bilo prav.«
  Žalostno je, da sedanja oblast še vedno taji državljansko vojno oziroma revolucijo, čeprav je bila ta opevana vse do osamosvojitve, saj je bila temelj in vzrok za razpad režima SFRJ. Skrajni čas bi torej že bil, če hočemo Slovenci preživeti v globalni konkurenci, da državna politika in njene institucije, odgovorne za naš razvoj, sprejmejo objektivno zgodovinsko resnico, to je, bila je državljanska vojna in bil je upor zoper okupatorja, in prenehajo razdvajati narod »na zmagovalce in izdajalce«. Mogoče bi nam tudi kardinal dr. Rode lahko že enkrat povedal, da je bila med drugo svetovno vojno revolucija oziroma državljanska vojna, z velikanskimi žrtvami na obeh straneh, in tudi upor zoper okupatorja, kar bi zvenelo realno in spravno! To bi lahko bil korak za spravo, če kardinal resno misli, da je potrebna v državi in je korak kot vzor za oblast. Sprava je pogoj za dobro perspektivo in za kreiranje ter doseganje skupne vizije Slovenije.
  Franc Mihič, Ribnica

  https://www.dnevnik.si/1042747357/mnenja/odprta-stran/kardinalov-govor-korak-do-sprave-ali-odmik-od-nje

  • “Žalostno je, da sedanja oblast še vedno taji državljansko vojno oziroma revolucijo, …”
   Res je žalostno, vendar pa pričakovano, ker je to način pridobivanja privilegij. Kdor hoče spravo, je podoben tistemu, ki pričakuje, da bo lopov sam od sebe vrnil ukradeno.

   • Zgodovina in vizija!
    DNEVNIK, 29. avgust 2015
    DELO, 31. avgust 2015
    DEMOKRACIJA, 3. September 2015
    Mnogi svetujejo in pri nas pogosto slišimo, da se ne smemo ukvarjati z zgodovino, ampak gledati naprej in se posvečati prihodnosti.
    Berem pa tudi: komisija za resnico in spravo iz Sierre Leone, kjer je še pred leti potekala najokrutnejša državljanska vojna v Afriki, bi nas morda lahko marsikaj naučila. Kot alternativa sodnemu kaznovanju je bila tam oblikovana komisija za resnico in spravo, ki naj bi dokumentirala dogajanje med vojno ter poimenovala odgovorne in žrtve. Komisija je v nekaj letih pripravila dobrih dva tisoč strani poročila, ki si ga lahko ogledate na njihovi spletni strani. Komisija je organizirala tudi razprave o tem, v kakšni državi bi si ljudje želeli živeti, in jih predstavila kot razvojno vizijo. Seveda so bile njene najpomembnejše sestavine mirno sodelovanje in sožitje med ljudmi, demokracija in odprtost, gospodarski razvoj.
    Komisija iz Sierre Leone bi nas torej lahko naučila, da sta vizija prihodnosti in sodelovanje za njeno uresničenje sestavna dela sprave oziroma njen cilj, ne pa njeno nadomestilo.
    Tudi naša politika oziroma vlada pripravlja našo vizijo, t. j. postavlja strateške razvojne cilje in strategijo pametne specializacije Slovenije, ki bo opredelila, v čem smo dobri v globalni konkurenci. Kaj so torej strateški potenciali in cilji Slovenije za uveljavitev našega znanja in dela na svetovnem trgu? Kateri deli gospodarstva imajo perspektivo za razvoj, katera znanja in poklici bodo perspektivni in kdo bo imel službo?
    Osnovni pogoj za učinkovit razvoj in blagostanje pa je kot povsod sprava na državni ravni, torej mirno sodelovanje in sožitje med ljudmi, demokracija in odprtost.
    Zato me zelo skrbi in zanima naša perspektiva, saj žal premnoge zanima le to, da se ohrani le zgodovina »zmagovalcev«, ki vzdržuje razkol med državljani, ne pa raziskana zgodovina zgodovinske znanosti na ravni države.
    To ne more biti naša perspektiva!
    Koga torej res zanima naša objektivna zgodovina in vizija, temelj naše perspektive?
    Franc Mihič, Ribnica

    P.s.:
    Sprava v Sloveniji in Sierri Leone

    ČETRTEK 02.07.2015
    http://www.siol.net/priloge/kolumne/janez_sustersic/2015/07/sprava_v_sloveniji.aspx

    • G.Mihič,odličen predlog g.Šušteršiča!Resnici je treba pogledati v obraz,
     mislim pa,da je v Sloveniji za postpek sprave na opisani način mnogo
     prepozno!Komunisti,ki so izkoristili II.svetovno vojno za obračun z razrednim sovražnikom,bodo težko priznali kakršno koli krivdo,preveč
     je bilo vsega,poleg vojnih grozot!

    • g Mihič … “Koga torej res zanima naša objektivna zgodovina in vizija, temelj naše perspektive” ..
     ———–
     Marsikoga, predvsem pa tiste, ki jim je le ta zaznamovala njihova življenja. In mislim da teh ni tako malo.
     Razen če kdo misli, da je tisti del generacije, ki izhaja iz te zamolčane zgodovine, živel zastonj ?

Comments are closed.