Erik Brecelj: “Zelo zaskrbljujoče je, da vlada po šestih tednih ne potrdi razrešitve Remškarja”

25
Erik Brecelj, foto: siol.net.
Erik Brecelj, foto: siol.net.

Za izjavo o zadnjih dogodkih na Onkološkem inštitutu (OI) smo se obrnili na kirurga Erika Breclja. Pojasnil nam je, da je dobil napoved odpovedi delovnega razmerja na Onkološkem inštitutu, in ne odpovedi, saj te “niso sposobni napisati”. Poudaril je, da se na morebitno prejeto odpoved ne namerava pritožiti.

Da vlada po šestih tednih po razrešitvi na Svetu OI ni še niti obravnavale razrešitve Janeza Remškarja s položaja generalnega direktorja Onkološkega inštituta je zanj zelo zaskrbljujoče. Prepričan je, da Svet OI dela dobro in da so kritike njegovega dela neupravičene. Janez Remškar je sicer v vmesnem obdobju na predsednika vlade Mira Cerarja naslovil predlog za razrešitev članov sveta zavoda OI.

Erik Brecelj je še povedal, da se ne ukvarja z ozadji teh dogodkov in poudaril, da je naloga vlade, da potrdi razrešitev g. Remškarja.

25 KOMENTARJI

 1. “Napoved odpovedi”, poudarek je na narekovajih (!) je dobil ustno od Zlate Štiblar Kisić. Neznane ženske brez referenc, ki pretendira za direktorico OI z očitno podporo nadozrnega sveta in dr. Breclja. V tem planu je edina motnja to, da je odhajajoči dr. Remškar odkril, da si je gospa pravnica protipravno izplačevala previsoko plačo. In je sedaj, odhajajoči direktor ( kako nesramen je le) ukrepal proti njej.

  In kar je še huje, Remškar se, nesramnež kot je, noče ukloniti temu krogu in ubogljivo oditi. Dr. Breclja je celo javno obtožil, da stoji za njegovim odstavljanjem. In ta je to nedavno javno odločno (!) zanikal.

  Kaj pa ta reakcija, ko dr. Brecelj, on in prav on, ne more dočakati dneva, da se javno ne bi čudil, kaj vlada še čaka z odstavitvijo dr. Remškarja? A te reakcije Breclja karkoli dokazujejo ali vsaj nakazujejo?

  A kaj dokazujejo uredništvu časnika.si? Očitno ne. Očitno tega logičnega sklepa ni sposoben niti ta medij.

  Škoda besed. Zakaj neki bi rabili alternativo Delu, Dnevniku, Mladini, POP TV, Nacionalki? Saj mediji v tej državi takoalitako na koncu pristanejo pri trobljenju v isti rog.

  Žalostna dolina šentflorjanska. 🙁

 2. Ta logičen sklep je vendarle prešibak, IF.
  Kronologija je takšna:
  1. Remškar da Breclju opomin pred odpovedjo
  2. Svet zavoda (ki mu načeluje Brecelj?) razreši Remškarja
  3. Remškar nato predlaga vladi razrešitev komplet Sveta zavoda
  4. Remškar naroči Štiblarci da napiše odpoved Breclju

  Zdaj pa bodi pameten, pa vedi, kdo koga… Brecelj meni ne deluje kot agresiven in maščevalen tip.

  • ad2. Ne, Miklavčičeva ga vodi. Brecelj je v njem precej dominantna figura. Takšnega ga zavestno ustvarjajo mediji.

   ad3. Remškar navaja jasne razloge oz. evidentne kršitve. Med drugim zapirajo svoje seje in jih, po navedbi direktorja vsaj, celo ne snemajo. Logično vprašanje: zakaj bi skrivali, če ne bi imeli česa ( nemoralnosti? nestrokovnosti? protipravnega početja?) skriti.

   ad4. Ne vem, zakaj tej točki verjameš. Verjameš besedi naveze Kisić – Brecelj kontra besedi Remškarja. Logika pravi: zakaj bi se Remškar streljal v lastno nogo? In še poznam ga kot visoko strokovnega, poštenega internista in šefa z Golnika.

   Za Štiblar- Kisićevo vidim ogromni razlog, zakaj bi to idejo o odpovedu Breclju preprosto sfabricirala sama. Ta je v tem, da jo Remškar, z razlogom, odstavlja. V tem primeru sta dve možnosti: ali je Brecelj pri tem v naivnosti pretentan, ali pa je naklepno sodeloval pri tej fabriciranju potvorbe proti Remškarju skupaj s Kisićevo.

   Mimogrede, Kisićeva v slovenski medicini in zdravstvenem menedžmentu v primerjavi z Remškarjem ne pomeni nič.

   • IF: “…, zakaj bi to idejo o odpovedu Breclju preprosto sfabricirala sama.”
    ==================

    To je ena izmed prvih stvari na katero sem pomislil tudi sam. Ne verjamem v to, da je to njena samostojna akcija.

  • Zdravko, kirurgi so po defaultu agresivni ljudje. Ne pa nanike. Kot managerji, tožilci, novinarji, mesarji, policaji in vojaki.

   • …kirurgi so po defaultu agresivni ljudje..
    ==================================================
    Kirurgi pomagajo ljudem v stiski, gospod Pavel, pač morajo rezati in biti zelo natančni in zbrani. Večinoma pa niso zgovorni. Gospod Brecelj je malo izjema v tem pogledu….

    • Odločni, odlični, zbrani, spretni, strokovni… kirurgi. Zaradi tega imajo ljudje dr. Breclja upravičeno radi in ga spoštujejo.

 3. Upsa, kaj sem na 1,2,3 naguglal za meni neznano Zlato Štiblar Kisić, ki jo hočejo napraviti za direktorico Onkološkega inštituta. Nadzorniki, Miklavčičeva, Brecelj…

  Evo, kdo je to: http://www.sds.si/file/2010/9/zapisnik_percic-sds/Zapisnik_Percic-SDS_140910.pdf

  Torej velik strokovnjak v onkologiji, sodnica okrožnega sodišča v Ljubljani ( njena šefica bila ona, ki se v prostem času šemi v Titovo pionirko). Sodnica, ki se je proslavila v zadevi Perčič kontra SDS. Seveda gladko razsodila v prid udbovcu in kaznovala stranko, ki je javno zapisala za udbovca, da je udbovec. 🙁

  Evo, takle mamo: Tole babnco za šefico OI, osrednje državne strokovne ustanove za bolnike, ki v številki okoli 12.000 letno obolevajo za to življenje ogrožujočo boleznijo in ki bo nadomestila dr. Remškarja, forsira dr. Brecelj, velik demokrat in menda desničar po poreklu ( tako se sam predstavila), tole babnco s slepo podporo Breclju forsirajo slovenski mediji in očitno posredno tudi časnik.si. 🙁

  • Saj precednica NSI stalno kaže s prstom na J. Časnik pa samo sledi. Zato je tudi Brecelj v redu! In še kdo!

 4. Jaz nikjer tu ne vidim, da bi kdo Štiblarco kam forsiral. Še nikoli prej nisem slišal zanjo.
  Tole z odpovedjo pa je očitno res, razlog naj bi bil neki intervju z Brecljem v Večeru.

  • Ja sem prebral in se posul s pepelom pri drugem članku na isto temo. Razočaran nad nespametnim ravnanjem Remškarja, ki mu tega ne bi pripisal. Tam sem podal tudi zaključek svojih razmišljanj, ki sledi iz novih dejstev.

   • Večina sovrstnikov gospoda Remškarja je že v pokoju. Milsim, da si ga z vsem spoštovanjem do sedaj opravljenega dela zasluži tudi on.

  • Iz zapisnika sojenja Pečič: SDS izhaja tudi, da je Matoz zahteval njeno izločitev, ki je bila zavrnjena. Zakaj izločitev? Delala je v zgodnjih devedesetih za firmo, povezano s proslulim Saftijem in imela takrat poslovne stike s Perčičem; gre za udbovsko firmo, ki je denar iz YU prenašala in kopičila v zamejstvu in je potem poniknil delno neznano kam, v roke izbranih tovarišev, seveda, delno v lastninjenje v SLo ( npr. Mladina).

   Zlata Štiblar – Kisić, torej. Imenitna oseba. 🙁

   • Ko si napisal, da je sodnica, je bilo meni dovolj. Nobena naša sodnice še nisem videl (slišal), da bi bila primerna za kakršnokoli civilno službo.

 5. IF, a vidite asimetrijo? Vam naj bi verjeli, da ste vse te podatke res sami nagooglali (in vam jih ni nihče "takole prišepnil na uho"), dr. Breclju pa ne, da se ne naslanja na botre…

  Glede omenjene pravnice. Računi brez krčmarja. Na njo se je frontalno spravilo tudi npr. Delo. Da je sama sebi napisala pogodbo za nadure. Smrtni greh v Sloveniji ki mu bo sledil javni linč. Medtem ko si sam ne znam predstavljati, da bi puncam v našem računovodstvu nekdo tretji računal njihove plače in ne one same. Seveda bi nastal problem, če bi si jih tudi same podpisovale…

  Očitno si bodo na OI morali omisliti novo kandidatko/kandidata za direktorico/direktorja. Sama ideja, da bi po toliko letih posmehovanja pravni državi za direktorico hoteli imeti pravnico, pa se mi ne zdi neumna. In samo zaradi tega ne bi kritiziral dr. Breclja. Ravno nasprotno. Držim pesti, da bo zmogel dovolj trme. In da bodo na OI začeli spoštovati pravo.

  Hm, ali zdaj za zgornjo izjavo tudi mene čaka odpoved zaradi kršitev kodeksa javnih uslužbencev? 😉

  • Ampak sem jih res naguglal na 1,2,3. Nisem vedel nič o tej ženski, zato sem ime in priimek dal na g.gugla. In je bilo na prvi strani očitno najbolj intrigantno prav tole. Kaj morem, to bi naredil brez namiga lahko vsak trotl. 🙂

   Sicer pa priznavam, da sem se do neke mere danes zaletel s prehitrimi sodbami. To je slabo. Jemlje kredibilnost tudi tistemu, kar drži. Šola tudi zame, skratka.

 6. Ali je imel Brecelj prav ko je nabil JJ, ki je v času vodenja vlade s kukovičevo podpisal (mafijske) pogodbe z zidarjem?

  • Komu je namenjeno to vprašanje, predvidevam da komerkoli?

   Zato vprašam nazaj:

   Za kakšno pogodbo gre?
   Poznaš vsebino pogodbe?

   Ker tekom gradnje se je zvrstilo kar nekaj vlad, OI se je gradil 10 let:

   Berta Jereb: “Leto 2008
   Hvaležna sem usodi, da mi je dala doživeti še leto 2008,
   to za slovensko onkologijo tako pomembno leto. Z velikimi
   problemi in ob javnih razpravah kar po vsej Sloveniji so
   se bolniki letos iz šentpeterske vojašnice preselili v novo,
   sodobno stavbo Onkološkega inštituta, ki se je gradila 10 let,
   a ima žal mnoge pomanjkljivosti. Te se bodo že uredile.”

  • Gospod Pavel,
   ne provocirajte!
   🙂 : ):)

   S tem si je gospod B. nakopal jezo zako rdečih kot črnih ter pokazal na nujnost nove delitve Slovencev: na lopove, tatove, morilce … in na njihove žrtve. Potrebujemo še nekoga, ki žrtve opogumi, naj se pokončno uprejo in spodijo lopove, tatove, morilce … Na osebni ravni tak upor pomeni izgubo službe, posla oziroma nekaj podobnega. Zato vas, predenj obtoživa Slovence, kakšne riti so, vprašam, ali imate še službo?

   • Slabo je, da se ne omogoči kirurgom delovnih pogojev, v katerih bi iz sebe lahko potegnili maksimum, pozdravili ne vem koliko več delovno aktivnih davkoplačevalcev in se jim ne bi bilo, RES NE BI BILO!!!! treba ukvarjati z organizacijo, denarjem,…Pod črto. Državi in politiki je malo mar za čimveč zdravih davkoplačevalcev, raje jih pusti bolne in jih invalidsko upokoji ter obremeni državno blagajno. Aja, še to smo pozabili. Politiki in državne eminence pridejo vsi do odličnih kirurgov skozi stranska vrata.

 7. Remškarjeve kandidature sicer ni podprl noben predstavnik delavcev v svetu zavoda. Primož Strojan iz sektorja za radioterapijo je po seji sveta dejal, da so pričakovali večjo ponudbo kandidatov. Predvsem pa so pričakovali, da bo kandidat, ki bi ustrezal kriterijem zaposlenih, mlajši, da bo prihajal neposredno iz zdravstvenega menedžmenta in iz prakse. Remškar bo namreč izpolnjeval pogoje upokojitve že tekom prihodnjih štirih let, za kolikor bo predvidoma imenovan.

  Strojan sicer priznava, da je Remškar pokazal zelo široko poznavanje področja zdravstva, ne samo v Sloveniji, ampak tudi zunaj njenih meja. “Vendar pa je to samo poznavanje, drugo je akcijska sposobnost oziroma konkretno reševanje primerov iz dneva v dan glede financ, neposredne organizacije po posameznih oddelkih in pa kadrovskih vprašanj,” je opozoril. Poleg tega pa po njegovih besedah vedno obstaja strah, da človek, ki nikoli ni delal na onkološkem inštitutu, nikoli ne bo zastopal inštituta na način, kot bi ga nekdo iz te sredine.

  ======================================================
  Iz prispevka na 24.ur, 10.01.2013

Comments are closed.