Eric Voegelin: Nova politična znanost

nova politicnaPred petintridesetimi leti bi si le redki upali napovedati, da bo Nova politična znanost postala uspešnica po merilih politične teorije.

Knjiga Nova politična znanost Erica Voegelina (1901–1985), političnega filozofa, avstrijskega in kasneje ameriškega univerzitetnega profesorja, opazno izstopa od večine vsega, kar je bilo v zadnjih desetletjih objavljeno pod imenom politična znanost, saj se skozi problema­tiko v knjigi kaže težnja za njeno obnovo in njeno ponovno teoretizacijo.

Zajeta so vprašanja o zgodovinskem obstoju človeka v politični družbi, s čimer delo v resnici postaja filozofija zgodovine od Platona do sodobnega obdobja. Voegelin da že na začetku vedeti, da »vračanje k določeni vsebini« predmoderne politične teorije ne pride v poštev. Podnaslov knjige Uvod jasno kaže, da je Nova politična znanost tudi povabilo, da se pridružimo prizadevanjem za obnovo naše polne človeškosti.

Knjiga Nova politična znanost je izšla v sodelovanju Inštituta Karantanija in Inštituta Nove revije. Knjigo lahko po ceni 16,90 evr (z dodano poštnino) naročite preko spodnjega obrazca in tako posredno podprete delovanje Časnika.

[vfb id=’17’]