Erdogan, Rotterdam in Slovenija

64

V petdesetih in šestdesetih letih je tedanja zahodna Nemčija sklenila sporazume o gostujočih delavcih z vrsto južno-evropskih držav (tudi Jugoslavijo), med njimi tudi Turčijo. Podobno so ravnale tudi druge zahodne države, npr. Nizozemska. Kar se je pred petdesetimi leti zdelo kot praktična rešitev demografskih oz. socio-ekonomskih vprašanj, se je pol stoletja kasneje izkazalo kot naivnost in kratkovidnost, ki ni upoštevala, da ne gre le za delovno silo, ampak za konkretne ljudi, od katerih bodo mnogi v zahodni Evropi ostali, z vsemi socialnimi problemi vred.

Pet desetletij kasneje morata takšni gospodarski velesili kot sta Nemčija in Nizozemska priznati, da potomci tistih gostujočih delavcev postajajo pomemben faktor njune notranje politike, zunanje politike in morda celo stabilnosti. Tega si pred petimi desetletji zagotovo niso mogli predstavljati in zagotovo ne želeli, tekom petih desetletij pa – kljub temu, da je bil “posel” ekonomsko obojestransko koristen – premalo storili za njihovo resnično integracijo.

Minuli teden, le nekaj dni pred volitvami, se je premier Rutte ob grožnji populista Wildersa moral pokazati za močnega in odločnega. (Zdaj, ko so se volitve izšle njemu v prid, bo odnose s Turčijo pač potrebno nekako sanirati.) Toda nevarnost, da bi domača politika postala tako odvisna od zunanjih dejavnikov je bila za Haag (in Dunaj, Stockholm, Koebenhaven…) strašljiva. Ne samo to: protesti tamkajšnjih Turkov (v veliki večini že državljanov) so pokazali na problem lojalnosti ali lepše rečeno, na problem šibke vezi med novimi državljani in njihovo novo domovino. V nekem trenutku, pod določenimi pogoji in zunanjimi pritiski lojalnost do prejšnje domovine (katere mnogi izmed njih ostajajo formalni državljani) prevlada nad lojalnostjo in občutkom pripadnosti “gostiteljici”, ki jim je najverjetneje bila čustveno hladna mati, medtem ko so sami odraščali v varnem družinskem zavetju pred-moderne kulture in si te mačehe tudi niso posebej želeli.

Seveda ni namen mojega pisanja, da bi spodbujal nezaupanje ali celo sovraštvo do migrantov (takšnih ali drugačnih – tudi islamskih ne), tudi ne, da bi kritiziral ravnanje nizozemskih oblasti: ravnale so pravilno, ko so preprečile zlorabo lastne državnega prostora za kampanjo pred problematičnim tujim referendumom (drugo vprašanje je, ali so pri tem ravnale povsem v skladu z diplomatskimi uzancami in taktom.)

In seveda ne gre le za islam. Ob zahtevah nekaterih pripadnikov narodnosti nekdanje Jugoslavije pri nas po drugačnem ustavnem statusu se lahko tudi v Sloveniji vprašamo, ali aktualne vlade politike – poleg integracije – zagotavljajo ustrezno raven socialne kohezije, vezi vseh državljanov z državo. Ali pa bi se lahko tudi pri nas nekoč zgodilo, da bi nerešena vprašanja med Slovenijo in drugimi državami nekdanje Jugoslavije, ali celo notranje politični razvoj v teh državah in odnos Slovenije do tega razvoja, spravil na ulice slovenske državljane, ki so po narodnosti iz katere od drugih držav nekdanje SFRJ, torej potomce nekdanjih ekonomskih migrantov. Ali torej lahko Srbija (sukcesija, interpretacija vojne v nekdanji Jugoslaviji, “izbrisani”), Hrvaška (mejno vprašanje, slovenski vikendaši in turisti) in celo Bosna in Hercegovina (varčevalci LB) posegajo v slovensko notranjo politiko?

Predsednik Erdogan si je želel za svoj sporni predlog sprememb ustave pridobiti glasove volivcev – državljanov, ki živijo v tujini. Voditi volilno kampanjo v drugi državi je že samo po sebi problematično. Toda poleg tega se ni bilo moč izogniti vtisu, da ministri, ki jih je kot odposlance razposlal na volilne shode po zahodni Evropi, nimajo le značaja voditeljev volilne kampanje. Zazdelo se je, da gre za nekaj več: za manifestacijo, kako lahko že sedaj močni Erdogan poseže v notranjo politiko in stabilnost zahodnih demokracij.

Ne vem, če so Erdoganovi odposlanci izvajalci njegovih sanj o morebitni islamizaciji Evrope; takšna razmišljanja so najverjetneje le pretirana. Bolj verjetno gre (poleg turške notranje politike) za poskus vpliva na Evropo, ki pa je zares ranljiva tudi na ravni idejnega in identitetnega: še tako pred-moderne ideje islama so lahko močno orožje proti post-moderni Zahoda. Praznota Zahoda namreč postaja tako grozeča in celo njegova humanistična dediščina tako izvotlena ter brez strastnih zagovornikov, da – sicer za enkrat le na skrajnih robovih te družbe – abotni, z izkrivljenim islamom navdihnjeni terorizem sproža občudovanja posameznikov, ki so se pripravljeni podati v boj za Islamsko državo. (Kdo bi si namreč danes na Zahodu upal umreti za humanizem in liberalno demokracijo? Boj zanju v Iraku in Afganistanu smo razglasili za križarske vojne, za vsiljevanje vzorcev nedosegljive in za ta del sveta neprimerne zahodne politične kulture.) Koliko lažje se je torej podati na rotterdamske ulice kot protestnik proti domnevno fašističnemu odnosu Evrope do muslimanov.

Z dogodki v Rotterdamu si je Erdogan seveda še dodatno oddaljil perspektivo turškega članstva v EU – če bi si ga Turčija sploh resnično želela. A za to bi morala tako radikalno poseči v svoj ustavni ustroj in v svojo zunanjo politiko, da bi si celo v idealnih razmerah turško članstvo v EU težko predstavljali prej kot v nekaj desetletjih. Za tisto, kar Erdogan od EU resnično želi (prosti vstop na evropski trg in brez vizumski režim) je dovolj že vloga Turčije kot tamponske cone za Evropo pred “divjim vzhodom”, pred njegovimi vojnami in migranti.

Sovražen odnos Evrope bodo morda nekateri muslimani prepoznali tudi v sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice, da lahko v nekaterih primerih delodajalec zahteva od delavca, da ne nosi vidnih verskih simbolov. A tudi to ni nekaj, kar bi ustavilo domnevni islamski pohod na Evropo. Bojim se, da je sodba le še en izraz evropske skrajne politične korektnosti, ki se v konkretnem primeru – sicer v zadovoljstvo prestrašenih ali ksenofobnih Evropejcev – usmerja zoper islamske naglavne rute, se pa bo prav tako lahko uporabila tudi zoper krščanske verižice s križem.

A kot rečeno: ne gre le za Turčijo in ne gre le za islam. Gre za vprašanje socialne kohezije. In tu se vračam v, na prvi pogled nepovezan slovenski kontekst: le v Sloveniji, živeči v utvari, da nas globalno dogajanje zaradi majhnosti pravzaprav ne zadeva, lahko slovenska ultra levica vnovič predlaga spremembe družinske zakonodaje. Ne bom govoril o domnevni ali dejanski proti-krščanskosti teh sprememb  – tudi strahovi naše katoliške srenje so večkrat preveliki. Tisto kar bi moralo vsako sekularno državo pri tovrstnih vprašanjih skrbeti je vprašanje socialne kohezije, torej, kaj še država lahko in česa ne sme storiti, da bi ustvarila pogoje v prid socialni koheziji, torej v prid skupnostim, ki bodo kot varne mreže v težkih časih v družbeni, narodni in nacionalni skupnosti zadržale najširši krog ljudi. Poseben pomen tradicionalne družine (ob hkratnem obstoju drugih oblik družin, ki jih tudi kristjani ne bi smeli tako a priori demonizirati) ni vprašanje vere, ampak našega obstoja kot državne skupnosti.

In v širokem loku še nazaj k migrantom: dejstvo, da je naivna (ali tudi sebična) socio-ekonomska in migrantska politika v Zahodni Evropi v drugi polovici prejšnjega stoletja, podprta z enako naivno ideologijo multi-kulturnosti v veliki meri sokriva za sedanje težave Evrope še ne pomeni, da ne bi smeli biti – v razumnih, obvladljivih okvirih! – solidarni in odprti tako za begunce kakor tudi za ekonomske migrante. To posebej velja za kristjane. Seveda lahko tudi kristjani brez kančka slabe vesti od države zahtevamo varnost, spoštovanje lastnih tradicij in nasploh razumno ravnanje države. Toda načeloma zavračati migrantske centre ni krščansko – tudi na tem področju ne bi smeli Jezusovega nauka po svoje prilagajati in tudi tu potrebujemo jasen glas pastirjev.

64 KOMENTARJI

 1. “Zazdelo se je, da gre za nekaj več: za manifestacijo, kako lahko že sedaj močni Erdogan poseže v notranjo politiko in stabilnost zahodnih demokracij.”
  =========================

  “MITINGI RESNICE”, pojem na katerega se spomnite, kaj je s tem hotel doseči Milošević v Sloveniji.
  Milošević je želel pokoriti Slovenijo.
  Erdogan pa širiti svoj vpliv in širiti vpliv islama v EU

  Na Švedskem so dovolili “mitinge resnice” in Švedi so z uklanjanjem dokazali, da se bojijo islama, tako kot cela Evropa že več kot 1000 let. Če bom leva prijazno gledal me mogoče ne bo požrl. “Kulinarična” korektnost. 😉
  Majhen korak za človeka, velik korak za islam.
  Lažje gre kot smo si predstavljali, si mislijo.

 2. Brez pretiranega ugibanja, kaj se plete po glavi predsednika Erdogana ali njegovega zunanjega ministra, kakšne načrte imata z Evropo – važno je, kaj Evropejci hočemo z Evropo, ne Erdogan.

  Matevž Sedej čisto lepo v članku o marsičem sklepa. Vendar ne pride do sklepa, da Turčija pač v Evropsko zvezo ne sodi. Tudi noben slovenski meni znani politik še tega ni izrekel. Nasprotno, kar naprej prisegajo, levi in desni, na podporo Turčiji. Kdo bi le vedel, zakaj …

  Precej verjetno bi bil sprejem Turčije v EU huda napaka, zaradi katere bi mnoge bolela glava. In še kaj hujšega …

  • IF: “Brez pretiranega ugibanja, kaj se plete po glavi predsednika Erdogana ali njegovega zunanjega ministra, kakšne načrte imata z Evropo – važno je, kaj Evropejci hočemo z Evropo, ne Erdogan.”
   ========================

   Če gre nekdo z nožem nad tebe ni važno kaj on hoče, važno je kaj ti hočeš. 🙂

  • IF: “… Matevž Sedej čisto lepo v članku o marsičem sklepa. Vendar ne pride do sklepa, da Turčija pač v Evropsko zvezo ne sodi. Tudi noben slovenski meni znani politik še tega ni izrekel. Nasprotno, kar naprej prisegajo, levi in desni, na podporo Turčiji. Kdo bi le vedel, zakaj …”
   ========================

   To ni težko razumeti. Slovenski politiki so vsi proevropsko usmerjeni in se ne želijo prikazovati drugače. Za razliko avstrijskega zunanjega ministra si ne upajo povedati kaj v resnici mislijo. Vsaj za desne slovenske politike je zanesljivo, da si ne želijo Turčije v EU. E, in tukaj sem spet pri drugem svojem stavku.
   Še posebej Janša si želi postati svetovni (torej, tudi proevropski) politik, če ga že v Sloveniji spotikajo. In tako je tudi on dal izjave kot: “Turčija sodi v EU”, in “kvote so korak v pravo smer”. Te izjave sodijo v leto 2015, ko se je začela nakazovati migrantska. Ampak od takrat si ne upa niti muksniti več o tem, upa, da bomo vsi pozabili kaj je govoril.
   JJ je danes nedvomno proti invaziji migrantov in proti Turčiji v EU, vendar zaradi želje biti všečen EU birokratom in politikom (Junckerju, Merklovi, …) je jezikal o nečem kar bi danes rad skril.
   Skratka, če že ne odobravaš, je dobro biti vsaj tiho in ne prehitro stegovati jezika. Kot se rado reče: “Imel je priliko biti tiho pa je ni izkoristil”.
   To se vidi po tem, ker ne upa na glas priznati svoje zmote iz leta 2015, vendar se mu to maščuje, ker bo sedaj itak spet on glavni krivec, če bo v Slovenijo pljusknil migrantski val, do katerega bo zanesljivo enkrat v bodočnosti prišlo. Z molkom v bistvu še vedno vesla na istem čolnu kot Bruselj.
   Kvote podpira tudi vladna slovenska politika, že ves čas, ti itak, ker so bili nesposobni ustaviti pretok in pritok migrantov.

   • To sploh ni res, da si politiki ne upajo reči, da Turčiji ne sodi v EU zato, ker da so proevropsko usmerjeni. Ta tvoja trditev je logični nesmisel!

    Jaz nasprotujem članstvu Turčije prav zato, ker mi je do Evropske zveze. Ker bi jo Turčija lahko v skrajnem primeru razgnala. Vsekakor pa delala probleme, EU izčrpavala tudi finančno in precej verjetno kakšno dodatno neto plačnico v evropski proračun silila v razmišljanje o odhodu po vzoru VB.

    Avstrijski zunanji minister iz OVP ni protievropski ( OVP je pro-evropska stranka), če noče Turčije v EU. Otto von Habsburg je od začetka trdil, da Turčija v EU nima kaj iskati – pa ni protievropski, ampak je celo vodil Panevropsko gibanje ( katerega ustanovitelja je nekdo tu dokaj grdo pred časom napadel). Francoska desna-sredina, posebej izrazito Sarkozy je proti članstvu Turčije. Bavarska CSU je proti. Če se ne motim, tudi vsenemška CDU, čeprav zadnje čase o tem ni dosti slišati.

    Zakaj sta Janez Janša in N.Si pro-turška je pa drugo vprašanje in zame enigma. Ti očitno nimaš odgovora in tudi ne poguma, da bi JJja v čemerkoli direktno kritiziral.

    Da je levica za Turčijo, je manj presenetljivo. Erjavcu je očitno Turčija ob Srbiji in Putinu najljubši partner. Ob turškem in srbskem zunanjem ministru ( za razliko od hrvaškega) prav žari, ko ju ima na obisku. Da ne govorim o ljubkovanju na očeh celotne javnosti.

  • Tvorci načrtnega genocida nad Armenci (1,5 mio?) očitajo Nizozemcem Srebrenico.
   Je velika sramota za EU, da “trguje” s Turčijo z migranti, namesto, da bi se lotila sistematične zaščite svojih zunanjih meja.
   Ji je to zadnje sploh v interesu?

 3. Gospod Riki,
  ste se pa razpisali! Se mogoče še spominjate govora papeža Benedikta XVI., ki ga je imel med obiskom v v Nemčiji na Univerzi Regensburg in v katerem je citiral krščanskega cesarja, ki je dejal, da je »Mohamed prinesel na svet samo zlo in nečloveške stvari«. Kako so ga napasli zaradi tega govora! Pa ne samo muslimanski voditelji!

  Leta 2016 pa izide knjiga Razumeti islam in džihad http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/knjiga/razumeti-islam-in-dzihad Nekaj besedila iz te knjige:

  »Vse, kar sem vedel o Mohamedu, sem izvedel od imamov in staršev, ne pa iz zgodovinskih virov samih. Ko sem se končno posvetil branju izvirnih besedil, sem ugotovil, da Mohamed ni bil takšen, kot sem si ga predstavljal. Strani njegovih zgodnjih življenjepisov so prežete z nasiljem in čutnostjo,« je zapisal v nekem pričevanju. V knjigi Razumeti islam in džihad piše: »V islamu je ogromno nasilja, celo v samih temeljih vere, in to nasilje ni samo obrambno. Prav nasprotno, če so izročila o preroku islama kakor koli verodostojna, potem islam poveličuje nasilni džihad verjetno bolj kot katero koli drugo dejavnost, ki jo utegne opravljati musliman.«

  • AlFe: “… Prav nasprotno, če so izročila o preroku islama kakor koli verodostojna, potem islam poveličuje nasilni džihad verjetno bolj kot katero koli drugo dejavnost, ki jo utegne opravljati musliman.«”
   =======================

   Mohamed je bil tat, zločinec in pedofil.
   Islam je bil v zadnjih 14 stoletjih cca 1280 let v džihadu, na vesti ima cca 270 milijonov pobitih. Glede na to, da je človeštvo prvič prešlo čez 1 milijardo sredi 19. stoletja …
   So v stalni vojni. Cca 90% vseh žrtev so si povzročili kar med samim seboj.
   Pričakovati, da bi se kmalu spremenili je samomorilska naivnost.
   Če je EU obsodil fašizem, nacizem in komunizem je pozabil na islam.

 4. Lojalnost novi državi ali koreninam stare?

  Pokazalo se je, da so muslimani bolj lojalni svojim koreninam kot novi državi, ki jim daje kruh, udobje in možnost izobrazbe.

  Neverjetno je, koliko ljudi ne opazi krhkosti ravnotežja med avtohtonim in priseljenim prebivalstvom, zlasti muslimanskim, ki se ob najmanjšem pišu lahko poruši in obrne zoper gostitelje.

  Množične imigracije očitno močno ogrožajo tudi stabilnost gostujočih držav in svobodo zastopanja lastnih interesov, za enkrat še večinskega avtohtonega prebivalstva. Če je večinsko prebivalstvo po nekod že sedaj v precejšnji meri suženj priseljencev, kako bo šele čez nekaj let, ko se bodo razmere še bolj spremenile njim v prid. Seveda vse pod pokrovom lažne humanosti.

 5. “»Čez dvajset let bodo vsi Slovenci častili Alaha,« mi ondan reče nasmejani romski prijatelj, globoko veren musliman, ki me tu in tam obišče. Resnica o Alahu je tako velika, da človeško srce ne bo zdržalo, da je ne bi spoznalo, … Ob koncu pogovora me povabi, da se sezujem in da sredi frankolovskega župnišča v smeri Meke skupaj z njim molim Enega in Edinega. ”
  ===============

  http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/islam-na-vratih

  S pomočjo demografske praznine (rahlo za lase privlečeno) in predvsem duhovne praznine je Cestnik kar precej vode napeljal na svoj božji mlin. 😉

 6. Jaz se bom kar odrekel tej temi in naj si dajo duška nekateri. Bog vse pripelje pred sodbo.

 7. Zdravko edino pametno. Boš videl čez desetletje kaj se bo pisalo o raznih čistilcih nog. Pa tudi o raznih patrih. islam je poleg lgtb, levičarjev eno najhujšega kar je dobila Evropa.

  • Ne vem katero je pametno. Tisto drugo bolj, a ti se tistega ne bojiš.
   Vsekakor mislim, da Evropa po izkušnji s Hitlerjem zlepa ne bo šla spet po teh poteh ponavljat zgodovino, le da na nekih drugih hrbtih.

 8. AlFe, Riki, Sarkazem, Robert – vi po stališčih, ki jih izražate, evidentno ne sodite k EPP – evropski ljudski stranki.

  Pravzaprav ni jasno niti, zakaj podpirate Janeza Janšo – evroposlanci SDS na čelu z Milanom Zverom so se pred dnevi postavili kontra Le Penovi in na napade v Sloveniji jih je JJ jasno zaščitil in podprl njihovo glasovanje.

  • Ja, ne sodim v EPP. Bi me to mogoče moralo skrbeti?

   Zakaj sem dal volilni glas gospodu Janezu? Ker je bil najmanj slaba izbira. Čim se pojavi gospod Aleš, bo imel moj glas.

 9. Edino Riki je janšist. Verjetno si pozabil na sebe. Drgač pa za mene ni noben vreden če je komunist, levičar, bivši komunist, marxist. Kar se tiče EU parlamenta, niso vredni niti omembe, da ne rečem o naših politikih.

 10. Župan Rotterdama Ahmed Abutaleb je odobril izvedbo protesta, ki bo potekal danes v Rotterdamu, kjer bodo turški državljani, živeči na Nizozemskem, protestirali proti načinu ravnanja nizozemske policije do turških demonstrantov prejšnji konec tedna, ko so nizozemske oblasti zaradi varnostnih razlogov preprečile turški ministrici za družino udeležbo na shodu in jo pospremile iz države ter prepovedale pristanek letala s turškim zunanjim ministrom v Rotterdamu. Zapleti med Nizozemsko in Turčijo so se dogajali v luči nozozemskih parlamentarnih volitev.

  • Kako veš, da gre za turške državljane? Ali samo za turške državljane? In ne tudi dvojne državljane. Ali nizozemske državljane turškega rodu?

   Načelno spada k svobodi izražanja in temeljnim pravicam, ki je del zahodnih vrednot, pravica do javnih shodov in demonstracij, pa če imaš prav ali nimaš prav.

   To, kar navajaš prej, kako so v Ljubljani preprečili shod promiloševičevskih projugoslovanskih krogov ( stranke nekega Marojevića), ki so sicer ponekod po Jugoslavije uvedle “jogurtne revolucije”, je zgrešen argument. To je bilo obnašanje slovenskega komunističnega režima v nekih precej, a ne povsem izrednih razmerah. V demokracijah se takih shodov v okviru ene države ( kar je Jugoslavija tedaj še bila) ne preprečuje in ne prepoveduje.

   Druga stvar, če bi turški politiki hoteli zganjati turško politično kampanjo po raznih evropskih državah. Seveda je pravica in razumno, da se tako početje prepove.

 11. Meni se fučka, če me g. IF vključi ali izključi iz EPP, zanj sem prepričan, da tudi tja ne sodi, ker je levičar.
  Je pa res, da bi šel jaz sam ven, ker je prišla NSi noter!

  • Torej zaradi N.Si bi izstopil? S kom bi ti raje sklepal koalicije? Z Združeno levico, z Erjavcem, z nasledniki komunistov?

   Povej torej, sit sem neargumentiranega plakatiranja in žaljenja, kje je v mojih komentarjih na ta članek eno samo levičarsko stališče?! Eno samo! Takoj utihnem in ti zapojem magnificat, če ga najdeš.

  • Če je zdaj nasprotovanje članstvu Turčije v EU in zagovarjanje “law and order” politike argument, da nekoga obtožiš levičarstva, potem smo res zapluli v čudne vode. Iracionalne.

   Če je po novem desno to, da na državni meji po ne vem kakšnem dokaznem postopku mimo vseh zakonov, ustave in mednarodnih veljavnih dokumentov zadržiš in ne spustiš nekoga samo zato, ker je muslimanske vere, potem smo črtali zadnjih nekaj sto let razvoja Zahoda. Svobodo, demokracijo, človekove pravice in pravno državo.

   Nikogar jaz ne mečem iz EPP. Samo zaradi razločevanja ugotavljam, da se tisti, ki podpirate razne Wilderse, Le Penove ipd. sami izločate iz tega političnega miselnega toka.

 12. Pozabil sem še na svoje strokovno mnenje, ker je irelevantno.
  Menim, da poškodovan človek, čeprav po tuji krivdi, težko vodi neko stranko. Tako se mi zdi na primer Schäuble odličen za kanclerja, pa žal ne bi zmogel.

 13. Šele zdajle sem našel članek o seksualni prevzgoji na Nizozemskem s pomočjo njihove politične elite, čeprav je bil na tem portalu. Me zanima, kakšno je o tem stališče njihovih članic EPP in kakšno je stališče “populistov” ali Trumpa!? Sem prepričan, da bi se Trumpu obrnil želodec, meni pa tudi.

  • Donedavna ( do pred 2-3 leti) prijateljica gospoda Trumpa Hillary Clinton je sicer bila v ZDA med glavnimi podporniki teh istih LGBT kapric. Trump, tvoj veliki favorit se je še pred par leti izrekal v prid splava in homoseksualnih porok. John Kasich, najbolj sredinski kandidat republikancev, je v vsej svoji večdesetletni politični karijeri ( kot kongresnik, senator in guverner) vedno glasoval proti splavu in homoseksualnim porokam.

   • Daj že sprejet, da je John Kasich izgubil. Ni več predmet razprave. Trump je trump. To vsi vemo, IF.

    • To je bilo napisano samo v kontekstu Sarkazmovega priseganja na Trumpa kot garanta tradicionalnih vrlin; ta vera je slepa.

    • Če smo že pri Kasichu, pa vendarle tole. Obamacare je po eni strani dodatno podražila že tako najdražji zdravstveni sistem na svetu, je pa omogočila 20 milijonom Američanov, v glavnem revežem z obrobja, da so prvič pokriti z zdravstvenim zavarovanjem. Znaten del republikancev pritiska zdaj na Trumpa, naj v celoti odpravi Obamacare. Kasich poziva tule s konference v Munchnu predsednika, naj jih ne posluša – naj reformira Obamacare, a omogoči ljudem, ki so dobili zavarovanje, da ga obdržijo.

     https://www.youtube.com/watch?v=bd3WjHvJ6ds

     To je tipični Kasich- človek detajlno izdelanih konzervativnih nazorov, a s srcem; predvsem za reveže, torej socialen. Mogoče ga bo pa Trump upošteval. Nedavno ga je sprejel v Beli hiši na pogovor.

     • Tudi jaz cenim Kasiča. Skoraj naše gore list. 🙂
      Upam, da ga bo Trump spustil bližje k sebi.
      Čakam na novice, kako se je izteklo srečanje Trump Merkel.

 14. IF, ne vem zakaj ne bi drugi smeli imeti drugačnega mnenja od vas? Stvari niso črno-bele, kot jih želite prikazati. Vaš pristop se ne zdi preveč demokratičen. Morda malo preveč politične korektnosti?

  Če imajo t.i. skrajneži takšno podporo, kot jo imajo, to preprosto pomeni, da najmanj toliko ljudi sedanjo imigracijsko politiko vidi kot problem. Ali ti ljudje nimajo pravice izraziti svojega mnenja in svojih skrbi? Temeljna naloga politikov je, da rešujejo težave, ki na državni ravni tarejo ljudi. Tudi takšne.

  Kar zadeva Trumpa, je bil v preteklosti res naklonjen splavu, toda ko je konkretno videl, kakšno čudovito bitje je nastalo iz tega, kar bi moralo biti splavljeno pa naključno ni bilo, je spremenil svoje mnenje. Od tedaj je zagovornik življenja. Odločite, ki temeljijo na lastnih izkušnjah, so precej več vredne kot tiste, ki so bile tako ali drugače (ideološko) vsiljene od zunaj.

  • Lahko bi rekli da je nimajo! So jo nekoč že izrekli in so pripeljali Hitlerja.
   Ni to stvar pravice izražanja, ali pluralnosti, ampak je stvar pravičnosti in državotvornosti. Vsi ti skrajneži teh odlik ne kažejo in samo hranijo levico in socialiste. Hvala za take.

   • Zdravko, zadeve so zdaj precej drugačne kot so bile takrat v času Hitlerja.
    Najbrž imaš v mislih kot skrajne te ki so proti priseljevanju.
    Katere pa so te ki se zavzemajo za gender teorije? So na zahodu to liberalne oz katere so še druge. Bolj ali manj je vse to prikrito v več različnih strankah.
    Vse to je zelo nepregledno, ni pravil.
    Pri nas jih je cela paleta, s tem da je pri nas to posebna specifika.

    • Vse kar je Hitler rabil je bil radio. In današnje tehnologije ponujajo veliko več kot to. Samo svet ga mora usvariti in bo tu.
     Dekadenco zahoda ne povzročajo muslimani. Dekadenca je naš največji sovražnik. Vsaj ta trenutek.

   • Še to, Hitlerju je na oblast pomagala takrat gospodarska kriza.
    Katera kriza bi lahko naplavila sedaj nekega temu podobnega psihopata ?

   • Vsak, ki ne misli tako kot jaz, je Hitler in fašist, ali ne Zdravko?

    Se vam ne zdi, da je fašizem prav to, da se drugim prepove izraziti svoje mnenje in skrbi?

    Gospod Sarkazem je vse lepo razložil, a to nič ne pomaga, če je glava v pesku.

    • Niti najmanj, tine.
     Eno je izražati skrbi, drugo pa je podtikati zarote, razglašati invazije in okupacije beračev z mobiteli, ipd.
     Nihče ne podpira ilegalnih migracij. Ampak govoriti, da smo sužnji priseljencev je pa vsaj malodušno.

     • Zakaj se nikakor ne razumemo ?
      Nihče tu nič ne podtika. Ve se da so migranti orožje v rokah nekoga. Torej so uporabljeni za dosego nekih sebičnih ciljev. Nihče ne bi smel teh ljudi zlorabljat za svoje cilje.
      Da smo sužnji priseljencev ? Sužnji smo kvečjemu svoje oblasti, katera se prav tako igračka z nami.

     • Se strinjam, razen, da je v tem primeru o tem “nekomu” treba vedeti kaj več, preden se začne s tem opletati. In potem je tisti “nekdo” najprej nasprotnik. Tako pa izgleda, da bi se nekateri kar prek njih obračunavali z “nekom”.

 15. IF moje mnenje napak interpretira. Nikoli nisem prisegal na Trumpa, samo razumem ga in skušam braniti nekatera njegova stališča, predvsem v zvezi z migracijami. Daleč od tega, da bi ga občudoval, bil njegov pristaš ali podobno. Je pa res, da mi ni bila všeč čudna sprega Obama, Clinton, Soroš in njihova politika, ki je imela svoje posledice tudi v Evropi. Prav tako ne občudujem Wildersa, Le Penove ali AfD, samo zelo dobro razumem in odobravam njihove pomisleke glede islamizacije, nekontroliranega priseljevanja in multikulturalizma. Menim, da vse našteto vzpodbuja levica in da so levičarji tisti, ki se za to zavzemajo. Tisti, ki pa tega ne odobravamo in smo bolj konservativni tradicionalisti in domoljubi ne zaslužimo zmerjanja s populisti, skrajneži, ekstremisti ali celo fašisti. Po mojem so skrajneži tisti, ki vabijo v svoje države milijone ljudi brez dokumentov iz tujega kulturnega krščanstvu sovražnega okolja ali pa uvajajo nenaravno teorijo spola.

  • Jaz pa trdim, da gre za poseljevanje ozemlja naroda, ki izumira. Malo nasilnejše posiljevanje. Gospodje Zdravko, IF in prijatelji so naredili klasično napako: premalo otrok.

   Pa prosim, ne tega jemati osebno, zadeva se je spreobrnila že pred več desetletij. Nekje je gospod Zdravko omenil LGTB-terorizem kot nevarnejšega od islaistov. In tu se strinjam z njim. Verjetno se je zadeva spreobrnila, ko smo v družbo sprejeli LGTB-teorijo in z njo nadomestili Boga. Torej nekje v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

   Ampak sedaj je že prepozno, da bi spremenili tok življenja.

 16. G. Alfe strinjam se z vami, menim pa, da bi se demografsko praznino, ki nastaja že dolgo in vabi tujce, dalo rešiti na dokaj enostaven način. Vzemiva primer Nemčije, ki je zaenkrat v bistvu prenaseljena. Na majhni površini živi 80 milijonov ljudi in če potuješ skoz njo, sledi naselje naselju, gozdov ali polj skoraj ne vidiš. Zanje je problem prenizka rodnost in upadanje števila produktivnih prebivalcev v prihodnosti. Vsaka normalna vlada bi to reševala z motivacijo in stimulacijo domačih mladih družin, k višji rodnosti. Načinov je nešteto: poceni stanovanja, službe za mlade, nagrajevanje materinstva, vsestranska pomoč ženskam in družinam, otroške doklade, subvencionirani vrtci, subvencionirano šolstvo itd., itd. Denarja je v Nemčiji obilo, da bi se to zlahka uredilo. Ne potrebuješ doktorata, da bi dojel, da je tak način bolj human do lastnega prebivalstva in cenejši od uvoza neukih in neidenticiranih, domači kulturi sovražnih migrantov iz Arabije in Afrike, ki se ne bodo nikoli asimilirali ali integrirali ampak getoizirali in zahtevali. Toda koalicija z levico in povezava z elito globoke države in njihovimi mediji, je navidezno “demokrščansko” kanclerko pripeljalo do domačinom neprijazne politike. Pravo desno alternativo so diabolizirali s skrajneži in populisti in tako bo edina alternativa levičar Schulz. Če bo prišel na oblast, se bo udeležil skupaj z našo veleposlanico parade ponosa LGBT, čez deset let bo pa lahko gledal, kako muslimani, ki so medtem prišli v milijonih v Nemčijo in na oblast, mečejo njemu ljube gaye iz stolpnic, če mu ne bodo prej prerezali vratu.

  • Hm, seveda imate popolnoma prav. Le eno mi ni jasno, zakaj bi resnični vladarji, ki so namenoma napravili demografsko krizo, jo hoteli odpraviti?

  • “se bo udeležil skupaj z našo veleposlanico parade ponosa LGBT, čez deset let bo pa lahko gledal, kako muslimani, ki so medtem prišli v milijonih v Nemčijo in na oblast, mečejo njemu ljube gaye iz stolpnic, če mu ne bodo prej prerezali vratu.”

   Ja, gayi bodo takrat opravili svojo vlogo in bodo samo nekoristni jedci oziroma … vladarjem bodo motili pogled na jaso s srnico.

 17. Seveda, nobena evropska politika tega čudnega stanja noče odpraviti. Ravnokar smo brali na 24kul.si o nizozemski pro LGBT politiki in lahko si preberemo cel elaborat njihove vlade o tem. Cilji so uničevanje tradicionalne družine in s tem napad na temelje krščanskih vrednot. Ne mi pravit, da pri tej strategiji ni bilo zraven tudi strank, zbranh okrog EPP.
  O razmerah na Švedskem sem obveščen iz prve roke, ker imam tam sošolca. Grozljivo! Je pa res, da tam vladajo levakiin je zato stanje laže razumeti, čeprav je njihova norost nepopisna. Tam se posiljene punce in celo posiljen moški opraviči posiljevalcu, ki se ga redko preganja. Tam oblasti borcem ISISa, ki so še včeraj rezali glave, posiljevali spolne sužnje in se po vseh naporih vrnejo na Švedsko, preskrbijo stanovanja in bogate socialne podpore, da ne bi bili slučajno preveč frustrirani po povratku na osovraženi zahod, tam feministke v vladi podpirajo istočasno LGBT aktiviste in ISIS islamiste, nato pa gredo na obisk v Teheran in se vse zavijejo v tam predpisane rute. Skratka tam….bi lahko še marskaj naštel.
  O razmerah v Belgiji, Franciji in Britaniji pa kdaj drugič. Lahko se pa o vsem informirate na spletu, če imate seveda čas kot jaz, ki sem že v pokoju.

  • Potem je jasno zakaj niso hoteli napisat korenin krščanstva eu narodov v ustavo !
   Zakaj bi pa jih, če so imeli v planu uničenje le-teh.

    • Lahko pa pogojnik “če” izpustimo in dodamo pridevnik:

     … Erdogan vodi specialno vojno proti Evropi in ve se, kdo so kolaboranti …

     Se mi zdi, da je to bližje resnici. Pravzaprav resnica. EU domorodci smo to vojno izgubili tisti trenutek, ko smo spodil Boga iz svojega življenja. Meni spomin seže do izenačevanje klasične poroke (ni problem, če je ateistična) z izvenzakonsko skupnostjo.

     Izenačevanje??? Uf! Napaka! Favoriziranje! Predvsem finančno favoriziranje!

     • Hm … izguba nekaj besed!

      … ko smo spodil Boga iz svojega življenja. KDAJ JE TO BILO? Meni spomin seže do izenačevanje klasične poroke …

Comments are closed.