Epilog papeževega obiska v Nemčiji

5

Vse prej kot konservativni ali katoliški Der Spiegel v svoji angleški spletni izdaji ocenjuje, da je Benedikt XVI s svojo neposrednostjo dosegel, da bo eden najtežjih obiskov v tujini v njegovem pontifikatu  zabeležen kot zelo uspešen. Spiegel je pred obiskom nastavljal ogledalo Cerkvi z izpostavljanjem negativnih trendov v Cerkvi v Nemčiji in neugodnega menja večine Nemcev, o v javnosti najbolj izpostavljenih delih moralnega nauka Katoliške Cerkve, po zaključenem obisku pa prenaša glavne poudarke iz papeževega obiska.

V drugem članku Spieglov angleški spletni magazin povzema pisanje različnih časnikov ob koncu obiska. Zanimivi so odmevi na levici, kjer lako zasledimo tako pisanje o “blebetanju starca” (Die Tageszeitung), kot o “katoliškem intelektualcu, ki je ponudil osnovo za dialog sekularnemu svetu” (Berliner Zeitung).

Vrhunec (protokolarni kot tudi vsebinski) obiska je bil papežev govor v Bundestagu. Angleško besedilo govora, ki je posebej zanimiv za pravnike in politike, lahko preberete tukaj ali v nemščini poslušate tukaj.

5 KOMENTARJI

 1. Govor v Bundestagu je fondamentalen, dojamemo ga lahko samo, ko družba kot je to sedaj slovenska dosega dno svoje dezoriejtacije. Ta stavek Setega Agušitna, ki ga citira papež: “Without justice – what else is the State but a great band of robbers?”, (Brez pravice – Kaj drugega je lahko država , kot banda roparjev). Ko bodo sedaj volitve v Sloveniji , bo možen vspon iz zablod, samo, če se bodo novi politiki za začetek držali tega gesla. V nadaljevanju pa je vsak stavek tega govora, lahko prava orientacija političnega programa, ki ljudem naredi Državo z veliko začetnico.

 2. JA, Tadej, s tem kako si tolmacil papeza, se strinjam! In da je to izjavil, citiral, v Nemciji, se res lahko zamislimo! In ce temu njegovemu govoru, ob bok postavimo Menzigerjev govor pred dobrim letom, ki so ga predvajali vsi TV kanali v SLO, kjer je Menziger citiral sebe, kako se splaca krasti, ropati,
  kako nem nic ne morejo, vemo kje smo!
  In ko podpiramo odhod teh roparjev, zamenjavo oblasti, podpiramo samo zeljo po postenem delu in postenem zivljenju!
  Clovek, brez vere, je kralj zverstva in to najlepse dokazujejo prav levi razbojniki vseh orientacij.
  To dokazujejo tudi tistih 15% levicarjev, ki so papeza bojkotirali in protestirali ob njegovem prihodu!
  Vera je tistapovratna zanka, ki cloveka naredi ustvarjenega po Bozji podobi!

 3. PRATLI: vceraj, po dveurnem govoru Putina vojski, solstvu, je imel govor vrhuska Ruske pravoslavne cerkve! Putin vraca v sole Sovjetski nacin! Jasno je povedal, da je ta liberalizem in demokracija lenuhov v solah, da je to pogubno! Skratka v RU sole se vraca sistem AO, Marije Terezij! In lahko mu samo snemem kapo!
  In govor vrhuske pravoslavne cerkve, definitivno ob govoru papeza v Nemciji, je bil da sem ga poslusal z odprimi usti!
  Ena sama obsoba razpuscene, amoralne, kapitalsko-poropane in izprijene manire, ki prihajajo iz zahoda! NOBENIH ekskluzivnih pravic drugacnim! VERA JE TMELJ CLOEKOVIH VREDNOT!
  KORENA NACIJA JE TEMELJNI KAMEN!
  In pljuva na liberalizem in pravice, nenaravne, drugacnih!
  Vera s svojimi desetim Bozjimi zapovedmi!

Comments are closed.