Ekstremisti o ekstremizmu

18

protest ruta skrivanjeMaske gor, to je revolucija! S tem naslovom anarhistična, leva ekstremistična Federacija za anarhistično organiziranje v svojem mesečnem uvodniku oktobra 2013 na internetu slavi zmago nad demokratično postavljeno oblastjo marca 2013. V tekstu levi ekstremisti opisujejo, kako so sodelovali na protestih, kako so se »na ulicah spoznavali, se podpirali, tkali zavezništva in kovali zarote …«. Pamflet opisuje in spominja na »tovariše, ki so nam jih trgali iz rok med nasilnimi aretacijami«. Uvodnik se sklene z ugotovitvijo, da boj proti kapitalističnim svinjam še ni končan, »zatorej zanetimo svoje fronte in napolnimo pljuča s kriki svobode«.

Zgoraj navedeni pamflet ni podpisan, avtorji ostajajo anonimni, kar je razumljivo. S pamfletom samim so potrdili, da so sodelovali v protestih, da so kovali zarote, njihovi tovariši – levi ekstremisti − so bili aretirani, boj pa še ni končan, kajti netenje front še kar poteka. Pojav levega, anarhističnega ekstremizma na Slovenskem ni nič novega kakor tudi ne njegovo nasilno delovanje. Vrhunec tragičnosti in ironije pa je Radiotelevizija Slovenija, ki si je privoščila posneti dokumentarec o t. i. desnem ekstremizmu, v katerem je imel glavno vlogo domnevni novinar, malikovalec Osame bin Ladna, radikalnega islamskega ekstremista, terorista. Dokumentarec sam je bil žaljiv do slovenskega domoljubja, patriotizma, ki je omogočil tisočletno preživetje našega naroda v primežu germanskega, romanskega in madžarskega vpliva. Enačenje domoljubja z (neo)nacizmom pa je sprevrženo in protislovensko. Z zgodovinskega vidika je to mogoče popolnoma izenačiti s sprevrženostjo Osvobodilne fronte, ki je vsak upor proti okupatorju zunaj OF, dejansko pa zunaj komunistične partije, razglasila za izdajo. Izdajo, ki je pomenila likvidacijo s strani Varnostno-obveščevalne službe (VOS), za katero se je Kardelj hvalil Titu, da je boljša od fašistične OVRA in nacističnega gestapa.

Komunistični totalitaristi so se pač primerjali s sebi enakimi. VOS je leta 1976 praznovala svojo petintridesetletnico, na kateri je član CK ZKS Franc Šetinc čestital za praznik VOS, »…za neprecenljivi prispevek pri obrambi naše revolucije, ki je monolitna iz enega kosa«. V svojih razmišljanjih je Šetinc predstavil komunistično idejno in kadrovsko dedno načelo: »… organi državne in javne varnosti so neštetokrat dokazali, da so neposredni dediči VOS, da imamo njeno idejno in kadrovsko kontinuiteto«. Retorično vprašanje, ki se postavlja samo po sebi, je, ali je danes še vedno tako.

RTV Slovenija se s takšnimi dokumentarnimi produkti vrača nazaj v temne komunistične čase. Ob tem so prostodušno kršili zakon demokratične države Slovenije, kajti delovali so neposredno v nasprotju z vsaj 5. členom zakona o RTV Slovenija, saj niso upoštevali načela resničnosti, nepristranosti in celovitosti informacij pa tudi ne načela politične uravnoteženosti ter svetovnonazorskega pluralizma. Državni medij je tako obudil tradicije komunističnega agitpropa iz časa članstva Franca Šetinca v CK ZKS. Sodoben anarhistični revolucionarni duh, predstavljen v uvodu, in revolucionarni komunistični duh iz časa praznovanja obletnice VOS sta se znova srečala v dokumentarnem filmu RTV Slovenija. Čas se je tam očitno vrnil nazaj (sic!).

Tovrstno manipuliranje in izpostavljanje samo enega ekstremizma kot problema pa zamegljuje bistvo. V Sloveniji imamo vse tri vrste ekstremizmov, levega, desnega in islamski radikalizem. O desnem ekstremizmu smo dobili t. i. dokumentarec, ki si sploh ne zasluži resne kritike, ker je smešen in žaljiv tako po vsebini kot po tem, kdo to vsebino predstavlja. Na drugi strani pa anarhistični, levi ekstremizem sam priznava, da je pomagal konec 2012 in v začetku 2013 rušiti vlado, prav tako pa javnost zadnje mesece vsak dan znova šokira kakšno dodatno razkritje t. i. udbovskih umorov v Avstriji in Nemčiji.

Ob tem se nacionalna RTV Slovenija ukvarja s ščitenjem udbovskih likvidatorjev, namesto da bi pripravila ustrezni dokumentarec, kjer bi nepristransko predstavila tako vlogo anarhistov in levih ekstremistov na nasilnih protivladnih demonstracijah kot morebitno idejno in kadrovsko povezavo s tradicijami, ki jih negujejo VOS in njeni nasledniki. Prav tako je nujno treba iz vseh zornih kotov osvetliti islamski radikalizem in njegove pojavne oblike pri nas. Slovenija kot država ni imuna niti na tovrstni ekstremizem. Posebej zaskrbljivo je čedalje večje število bojevnikov za džihad v Siriji, ki prihajajo iz Evrope, prihajajo z Balkana in potujejo čez Slovenijo na Bližnji vzhod. Nazaj v Evropo se vračajo izurjeni bojevniki, potencialni teroristi z znanji in veščinami, kot so jih imeli udbovski likvidatorji.

Vsaka demokratična družba in država mora biti sposobna jasno definirati ekstremizme, dosledno vztrajati pri politiki, ki ne dovoljuje ali odobrava nikakršnih nasilnih dejanj levih, desnih ali islamskoradikalnih ekstremistov. Enak in enakopraven odnos do vseh je edina mogoča in prava pot naprej k normalni, evropski Sloveniji.

Pripis uredništva: avtor je prispevek posredoval v objavo več medijem, tudi Časniku.

Fotografija je simbolična.

18 KOMENTARJI

 1. Desnega ekstremizma v Sloveniji ni ali ga je tako malo, da ni omembe vreden.

  Edini ekstremizem, ki je omembe vreden, je levi ekstremizem.

 2. Značilno za ekstremizem je, da se požvižga na civilizacijske vrednote, na osebno dostojanstvo človeka, na človekove pravice.

  Prav zaradi tega je potrebno odpraviti sistemski ekstremizem, ki dopušča različno obravnavanje državljanov v postopkih, medijih in nasploh, glede na njihov svetovni nazor.

 3. Po levičarskem teroristu Šetincu, Kardelju, Ribičiču imamo danes v vrhovih oblasti njihove sinove, nečake in vnuke. Dovolj je, da kdo omeni te skrajneže, pa je v mainstream (skrajno levičarskih) medijih in družbi že označen za zdraharja ali ekstremista.

 4. na te pojave je treba gledat bolj optimistično. ko v družbi obstajajo tudi kakšne bolj radikalne ideje, potem je to dober znak, da je družba demokratična. 🙂

  ker pomislite na bivšo jugoslavijo. v njen ni obstajalo nobenih ekstremizmov, nobenega kriminala, nobene opozicije oblasti itd., tako da se jaz glede tega ne bi preveč pritoževal.

 5. “Z zgodovinskega vidika je to mogoče popolnoma izenačiti s sprevrženostjo Osvobodilne fronte, ki je vsak upor proti okupatorju zunaj OF, dejansko pa zunaj komunistične partije, razglasila za izdajo. Izdajo, ki je pomenila likvidacijo s strani Varnostno-obveščevalne službe (VOS), za katero se je Kardelj hvalil Titu, da je boljša od fašistične OVRA in nacističnega gestapa.”

  Delovanje OF je bil samooklicano in po svoji naravi nelegitimno, ker je bilo identično z delovanjem nezakonitih terorističnih organizacij. Če to početje zagovarjajo tisti, ki se pri svojem početju maskirajo in pod svoje pamflete ne podpisujejo. Po navadi se maskirajo tisti, ki opravljajo nečedne posle. Ubogi moralni pohabljenci: revolucija žre lastne otroke.

  • Ja in kaj je tukaj spornega ? Nikoli še nisem videl ekstremistov ali skinhedov, ki bi druge nosili za vratom. Zanimivo tudi, da nima rute na obrazu in okoli so nasmejani ljudje.
   Aja, roko ima stisnjeno v pest. Ti ekstremist ti, da se nisi več oglašal. Pa v črni jakni je, kakor 90% današnje mladine. Res terorizem in ekstremizem na pohodu. Uboga preproščina .

   • mrkislav: ” Aja, roko ima stisnjeno v pest.”
    ===========

    Res je, ta slika ne pomeni nič v zvezi z ekstremizmom, gre pač za protest na dovoljenem protestnem shodu.
    In tudi, ta tip sploh ni Damir Črnčec!

    Lahko pa se reče, da se jagdpanzer očitno zgleduje po nemških neonacijih. Gre se Goebbelsovo propagando, pa še strica Googla ne zna uporabljat, zadostujejo mu strici.

 6. Treba je pošteno povedati, da so slovenski desni “ekstremisti” zelo zelo nedolžni v primerjavi s pravimi neonacisti v drugih državah.

  Morda se oblačijo enako in se brijejo, ampak ni pa videti, da bi zganjali kakšno nasilje, česar ne moremo reči za levičarske ekstremiste.

 7. Problem Slovenije je bolj v tem, da levičarski ekstremisti zlorabljajo namišljene desničarske ekstremiste zato, da nekako “legalizirajo” in upravičijo svoje sovraštvo.

 8. G. Črnčec, nekdanji direktor SOVA iz nepodpisanega pamfleta mladih anarhistov, ki so po besedah v pamfletu sodelovali v lanskih protestih v Mariboru, ki govorijo o revoluciji, sklepa o akutnih nevarnostih za Republiko Slovenijo.

  G. Črnčec je domnevni strokovnjak za varnostna vprašanja, kot direktor SOVA je imel dostop do številnih obveščevalnih podatkov. Predvidevam, da iz teh podatkov dvomi in ugotavlja, da je g. Valenčič samo domnevni in ne zaresni novinar, hkrati pa malikovalec Osame bin Ladna, saj iz javno dostopnih podatkov te stvari nikakor niso očitne. Prav tako predvidevam, obstajajo tudi v SOVA obveščevalni podatki o povezavah med varnostno obveščevalnimi službami v SFRJ in pa mladinskimi anarhističnimi skupinami in drugih podobnih nevarnostih, o katerih piše v tem članku, saj te povezave niso ravno samoumevne in očitne, več pa verjetno niti ne sme povedati, saj gre za vsaj varnostno občutljive podatke.

  Ker gre za domnevnega strokovnjaka, bi lahko g. Črnčec pripravil strokovno utemeljeno kritiko, v kateri bi raztrgal diletantstvo domnevnih novinarjev pri pripravi oddaje o desničarskih ekstremistih, saj takšne kritike še nismo uspeli prebrati, najverjetneje ker je domnevno škoda časa, kljub temu da najverjetneje ne bilo težko najti pet minut, da bi raztrgali menda očitno domnevno diletantstvo.

  Druga možnost je namreč, da je g. Črnčec diletant, ki ne zmore drugega, kot pritoževanja, da bi morala RTV Slovenija pripraviti še oddajo o nevarnosti levičarskega ekstremizma zaradi njegovega sicer precej idiosinkratičnega razumevanja uravnoteženosti. Kar pa ni ravno najboljše priporočilo za vodenje tako občutljivega področja, kot je obveščevalna služba.

  • Pa saj smo leve fašiste in ekstremniste vsi okoli Božiča 2012 videli na naših ulicah, saj smo cele ure to lahko gledali na TV ? Kaj je treb atemu še dodati ? So imeli kak, tudi najmanjši vzrok za svoje divjanje, metanje kock, žalitve, nasilje ?
   In neki bp zdaj napiše celo bedasto “ekspertizo” kako avtor tega resnega teksta nima pojma….

   • Mene predvsem moti to, da se vse “razume”, ničesar pa ne argumentira. Podobno velja za vas, hrvatin.

    Mene je do ogleda dokumentarec pripravil šele tekst g. Črnčeca, sicer slovenskih neonacistov do zdaj nisem imel za hudo resno nevarnost, ampak za sicer precej nadležno sodobno folkloro in pa huliganstvo, zaradi katerega zakrvavi tu in tam kakšen naključno mimoidoči nos. Ampak mene je presenetila tudi Beate Zschäpe in njeni kameradi.

    No in v tem dokumentarcu so prikazani prav desničarski ekstremisti, kako na ljubljanskih demonstracijah paradirajo v formacijah, se spopadajo s policisti in jih drugi demonstranti celo izžvižgajo. Če temu ni tako, bi prav rad prebral kakšen argument.

  • Zapis gospoda bp je tipičen primer za argumentacijo ad hominem.
   Ukvarja se z avtorjem in osebno kritiko njegove osebe, ne pa s tem kar je zapisal.

   • Če bi bili približno pismeni, bi videli, da me moti predvsem, da g. Črnčec, ki naj bi bil strokovnjak za varnostna vprašanja, svoje strokovnosti ne pokaže, ampak opleta s populističnimi floskulami.

    Pamflet mladega anarhista ali mladih anarhistov, ki sanjajo o revoluciji in demonstrirajo pred Mariborskim rotovžem je sicer lahko, ni pa ob nabuhli retoriki niti približno nujno zares blizu kakšnemu terorizmu.

  • Kaj zdaj bp, ali Črnčec sme, ali ne sme uporabiti občutljivih podatkov, predvsem tiste slike iz medijev, kjer Valenčič ponosno nosi majico Osame bin Ladna?

   • Valenčič je najbrž nekje približno toliko malikovalec Osame bin Ladna, kolikor je Damir Črnčec skinhead in neonacist. Vsaj v primeru, da so vam slike, ki jih omenjate, zadosten dokaz.

    G. Črnčec, če je kolikor toliko profesionalen, ne sme uporabljati klasificiranih podatkov v javnih polemikah, lahko pa neklasificirane in javno predstavljena poročila in ocene. In bi jih moral, če želi utemeljeno predstaviti nevarnost levega ekstremizma. To, kar počne pa je opletanje in napletanje.

    • Če gre za napletanje in zapletanje o prejemanu podkupnin na neznanih krajih in zneskih,je seveda dovoljeno in zaželjeno vse,kar pripomore h temu,da bo pravljica o netranzicijskih politikih čimbolj verodostojna…

     A bo že kdo sprožil ustavni spor,ker moramo te laži in pravokacije družbenopolitičnih FDV opranoglavcev obvezno plačevati vsak mesec!

Comments are closed.