Eksodus iz Vzhodne Evrope lahko sproži začaran krog

16

migracije vzhodna evropaMednarodni denarni sklad (MDS) v svojem poročilu opozarja, da bi lahko emigracija mladih izobraženih delavcev iz Vzhodne Evrope vodila v začaran krog brezupne ekonomske situacije v njihovih domovinah ter nadaljnje privlačnosti bogatih zahodnoevropskih držav za mlade. Sklad ocenjuje, da je eksodus mladih iz 20 držav od Estonije na severu do Albanije na jugu prispeval k povprečnemu upadu BDP-ja držav za sedem odstotkov. V zadnjih 25 letih je vzhodni del Evrope zapustilo 20 milijonov ljudi, 80 odstotkov v smeri Zahodne Evrope. Raziskava MDS vključuje tudi Slovenijo, ki bo po ocenah Sklada zaradi pomanjkanja izobražene delovne sile še za pet odstotkov povečala zaostanek v stopnji BDP v primerjavi s povprečjem Evropske unije.

Emigracija je poleg upada izobražene delovne sile prispevala še k nižji produktivnosti, hkrati pa poročilo opozarja tudi na učinek povišanih menjalnih tečajev, s čimer so mnoge vzhodnoevropske ekonomije manj konkurenčne. Pošiljanje denarja migrantov nazaj v domovino ima po ocenah Mednarodnega denarnega sklada učinek tudi na zmanjšano stopnjo iskanja dela med prejemniki denarja iz tujine, čeprav ima tudi nekaj manj izrazitih pozitivnih učinkov (zvišano potrošnjo, več investicij).

Ni pričakovati, da bi se emigranti tudi množično vračali v svoje domovine na vzhodu. Med priporočili vzhodnoevropskim državam za zmanjšanje učinkov emigracije Sklad izpostavlja ukrepe, ki bi spodbujali vračanje migrantov, boljše vključevanje preostale delovne sile, priporoča pa tudi ukrepe Evropske unije.

16 KOMENTARJI

 1. To je velik problem, ja. Ne samo kvantiteta, ampak tudi selekcija. Odhajali bojo najboljši in taki, ki najbolj prispevajo k razvoju, ostajali slabši in s profili, ki so malo uporabni ali celo predvsem breme proračunov. Ob tem pa problem stopnjuje še nizka nataliteta.

  • Ni problem, da odidejo najboljši, v tujini pač dobijo znanje in izkušnje. Problem, da se ne morejo vrniti, da bi z znanjem in izkušnjami obogatili celotno Slovenijo. Saj je še v spominu večkratni doktor, predavatelj na Harwardu, dr. Klemen Jaklič?

   Problem je nepravna država, problem je plemenska miselnost, ki je tako na levi kot desni strani: “Mora biti naš!”, problem je državna lastnina, ki je izvor korupcije. Sposobni zelo hitro ugotovijo: “Če le moreš, zbeži iz te udbomafijske države!”

 2. Kar piše članek in oba komentarja je res problem, če bi se tako nadaljevalo. Vendar se ne bo. Stvar se bo zasukala, ker zahodna Evropa počasi drsi v državljansko vojno, zaradi brezglave politike priseljevanja muslimanov in nepoznavanja problemov religije. Ker pospešuje razkristjanjevanje in islamizacijo obenem, bo muslimanov vedno več in ko bodo presegli 10 do 15 odstotkov prebivalstva bodo popolnoma upravičeno po koranu zahtevali asimilacijo avtohtonih prebivalcev v islam, šeriatsko pravo, obdavčenje manjvrednih nevernikov, njihovo spreobrnitev ali smrt. Državljanska vojna bo spržila selitve v vzhodno Evropo, ki islamizacije ne bo dopuščala. Vem, da bodo nekateri bralci protestirali in povdarjali zmerne muslimane, ki pa jih žal ni, če so verni in verni so vsi. Kdor meni, da so ta predvidevanja pretirana, naj se za Božjo voljo pouči o islamu ali za začetek vsaj poišče na spletu razlago arabskih izrazov taqiyya, tawrya, kitman in muruna pa bo razumel “zmernost” islama pri ns in v Evropi.

  • To napovedovanje prihodnosti se mi zdi čisto razumsko, je pač samo podaljšanje procesov, ki se trenutno odvijajo, predvsem dveh: razkristjanjevanja in islamizacije.

   Rešitev je samo ena in jo pišem v obliki vprašanja: “Lahko zaustavimo proces razkristjanjevanja?”

  • Da Evropa drsi v državljansko vojno je čisto možno. Ne vem pa, če zaradi priseljevanja muslimanov. Bolj zaradi socializma, ki pelje v spore vladarjev. Pri tem je Slovenija na prvem mestu, kjer se lahko začne cirkus. Verske vojne po mojem ne bo, so že mimo. Dve veliki zadnji vojni kažeta, da smo se v Evropi sposobni skregati za marsikaj drugega. Slovenci, spet, smo še posebej tik pred tem, da kulminiramo v ekstazo komunistične revolucije v zadnjem kriku pred katarzo.

   • Se strinjam.Verskih vojn ne bo. V Evropi bo repriza zadnjih socialističnih državljanskih vojn. Socialisti se skrivajo za kožuhom religij in nacionalizma.

    Edina rešitev je razbitje fevdov in prosti trg. Samo to nam bo prineslo mir . Socializem prinaša revščino, krivice, mafijo, psihopate, birokracijo in vojne.

 3. Ideja o vojni zahodne civilizacije z islamom je čista norost. Ne vem, kako si predstavlja Sarkazem spopad z več desetinami večinsko islamskih držav po svetu? Kako si predvsem predstavlja spopad z nad 1 milijardo muslimanov tega sveta?

  Jih zbrati milijardo na kupu ( se bojo pustili kot živina nagnati skupaj) in jih dati v velikansko taborišče in prevzgojiti iz islama, dokler ne podpišejo spreobrnjenja? Ali kar vse takoj postreliti? Milijardo in nekaj ljudi? Tudi, če bi bilo možno, seveda ni, je to noro in skrajno nekrščansko.

  Kakšen smisel ima iti v sovražnost, če ne že vojno do islamskih držav, ki se same bojujejo s svojimi islamističnimi skrajneži in teroristi? Na primer z Indonezijo in Malezijo, kjer je velika večina muslimanov zelo pacifističnih.

  Kako sploh premagati take maligne tvorbe kot je ISIS, če ne prav s pomočjo arabskih, pretežno islamskih zaveznikov, ki so tam lokalno? In so sami med glavnimi tarčami teh skrajnih islamistov. Ti ekstremistični borci in morilci so v v velikem delu tudi uvoženi iz Evrope, zrekrutirani med mladimi slabo vzgojenimi psihopati, duševnimi bolniki, kriminalci, avanturisti brez skrupul, zgoldočasenimi in zdeprimiranimi obrobneži brez perspektive ipd…

  Skratka, vojna s svetovnim islamom bi bila skrajno zgrešen odgovor nas, Zahoda. Namesto tisočev, pripravljenih na protizahodni terorizem, kot zdaj, bi takoj dobili na milijone, pripravljenih pobijati ali celo samorazstreljevati se.

  Razumen odgovor je prav zavezništvo z zmernim islamom ( seveda ne na levičarski protikrščanski bazi), ekumenizem v širšem smislu ( vseh abrahamitskih monoteizmov), delo za trajen mir na Bližnjem vzhodu in neusmiljen boj in prevencija na področju terorizma.

 4. Nihče si ne more predstavljati verskih vojn v modernem času, še najmanj pa vojne zahodne civilizacije z islamskim svetom. Bodo pa verjetne državljanske vojne v Zahodni Evropi, o katerih že odkrito govorijo nekateri na primer francoski državniki. V največji pasti se je znašla Francija (začuda zaenkrat ne Nemčija). Grešili so vsi dosedanji predsedniki z De Gaulom vred, ker so si predstavljali novo veličino Francije v povezavi s prejšnjimi kolonijami. Zato so vsi po vrsti spodbujali tudi priseljevanje muslimanskega življa,ki ga je zdaj že 10 do 15 odstotkov. Menijo, da je v francoskih mestih že 570 t.i. no go zone s prevladujočimi muslimani in šeriatskim pravom. Četrtina “francoskih” najstnikov je muslimanov. Ni mi treba razlagati, kaj bo iz njih. Hollanda in socialiste voli čez 90% muslimanov, zato imajo zavezane roke in past zaprto. Oblasti zato ne morejo in nočejo ukrepati, terorizma bo vedno več, islam namreč s svojimi svetimi knjigami ne priznava mirnega sožitja z avtohtonim nevernim prebivalstvom ampak le integracijo in asimilacijo z islamom. Več o tem si lahko preberete na spletnih straneh Gatestone institute. Zato je možna zmaga Le Penove naslednje leto in hud odpor proti islamizaciji, kar lahko vodi v neke vrste državljansko vojno. Tem razmeram bodo sledile Belgija, Nizozemska, Švedska in Nemčija, da o sredozemskih državah sploh ne govorimo, saj je Španija že nekoč bila arabska, v Italijo bo priplavalo na stotisoče afričanov. Kalergijev načrt se postopoma uresničuje s pomočjo evrobirokratov, evropskih globalistov in socialistov, da o prostozidarjih in komunistih sploh ne govorimo. Odpor pa gotovo bo, začel se je z brexitom in višegrajci, olje na ogenj pa lahko prilijeta še Putin in Trump, čudna čobodra se obeta v naslednjih letih in desetletjih, g. IF, kar podučite se še malo, saj ste zelo študiran in informiran človek

  • No, ja, ti boš prej umrl.
   Komaj verjamem kar berem, sarkazem. Morda si se pa le predolgo udinjal komunizmu, da se ti zdi to manjši problem in da moraš vedno najti kaj, kar je še slabše… da bi opravičil samega sebe.

 5. Ne vem, s čim sem te prizadel, da si tako grob, Zdravko!? Res je, da sem bil rojen, še preden je komunizem prišel k nam in da sem ga preživel in ga preživljam še danes, kar se ti zdi mogoče sumljivo. Res je tudi, da bom umrl, ti pa verjetno ne, ker si tako samozavesten. Opravičujem se še tebi za nadlego črnogledega pisanja. Zaradi svojih otrok in vnukov se namreč bojim še četrtega totalitarizma, če sem se moral pač udinjati trem dosedanjim. Jaz sam ga verjetno res ne bom doživel, ne bi pa rad, da bi v taki vročini hodile okrog moje vnukinje zavite v odeje, če se pa tako rade kopajo!

  • Ne vem, kako grob sem.
   Največje zlo v Evropi po 2. svetovni vojni se je zgodilo tu, na tleh Jugoslavije, na področju komunizma, ki smo mu kot Slovenci prispevali več kot le zajeten delež.
   Kar mene razkuri je ta neznosna lahkotnost nadutosti, ki jo sevamo kar naprej, kot da smo neki vesoljci, ki s tem nimamo nič.
   Ko nam nek begunec zabrusi “lenin, stalin go to hell”, lahko samo pogledamo v tla od sramu. Ti muslimanski migranti so gospodje za nas.
   In ko se potem en tak suženj, (kot sem tudi jaz, da ne bi mislil) zmrduje še nad de Gaulle-om, kaj naj rečem; vstaja pokemonov.
   Torej ko bomo dojeli kakšno vesoljno sramoto smo si nakopali na glavo, ko bomo dojeli, kje nam je mesto in kje moramo začeti, potem nas niti muslimani ne bodo več skrbeli, pa če bi jih bilo 50%.
   Do takrat pa bodo njihove “no go” cone raj nebeške pravne države, v primerjavi s tem, kaj mi znamo in kako smo mi organizirani. Vsi muslimani skupaj ne bodo toliko sranja naredili še sto let, kolikor so ga naši komunisti v Jugi. In v tem imamo mi nekaj velikih likov kot so Mački, Ribičiči, Dolanci, Kučani in ostali. Tako da, čas je da si nadenemo raševino, pa s pepelom se posipat, morda se na Bog usmili.

 6. Sarkazem, trdno verjamem, da si preveč črnogled, samo ne bom, preveč na na dolgo to razpredal. Ker tudi nimam upanja, da bi te prepričal. To, da imajo nekdanje imperialne evropske sile na svojih tleh precejšen delež priseljencev iz bivših kolonij, ni povsem nov pojav. Priseljenci sicer državi vedno prinašajo nekaj problemov ( tudi na področju kriminala) kot po drugi strani ponavadi kot vitalen del prebivalstva prispevajo k blaginji in razvoju države, v katero so prišli. Posebej v ZDA, Kanadi, Avstraliji to dobro vedo.

  Islamistični terorizem v zahodnih državah je pa mnogo novejši fenomen. Pred vzponom Homeinija v Iranu, za katerega so delno sokrivi Američani, sploh ni bil na vidiku. Nekaj je k rasti te nevarnosti prispevala dolga državljanska vojna v Libanonu. Naprej je gotovo eden bistvenih problemov izraelsko-palestinski konflikt, ki se zadnja desetletja ne premakne za milimeter v smeri dogovora in miru. Poseben pospešek sta dali intervencija Zahoda v Afganistanu in še izraziteje zgrešen poseg v Iraku Busha mlajšega. Nov dodaten zalet islamističnemu terorizmu je dala sfižena arabska pomlad s katastrofalnim rezulatatom predvsem v Siriji in Libiji.

  Skratka, islamistični terorizem ni od nekdaj in kot nobena stvar na svetu ne bo večen. Tudi skrajno levi in skrajno desni terorizem, ki ga je bila Evropa, posebej Italija, precej polna zlasti tam v sedemdesetih letih, se je potem nekako postopno le unesel, da skoraj nismo opazili kako in kdaj.

  Trdno upam, da Zahod lahko najde pot, da ta val islamističnega terorizma trenutno omeji in čimbolje obvladuje in pripeva na dolgi rok s pametno politiko v več smereh, da bo ta terorizem tudi izvenel. Posebej tudi s pametno, čvrsto, a kooperativno zunanjo politiko z islamskimi in zlasti arabskimi državami.

  Verjamem, da terorizem ni inherenten islamski veri, ni nekaj, kar bi s to vero vedno bilo in vedno bo. Določena nagnjenost k nasilnosti morda, a to še ni nujno terorizem. Terorizem je prej otrok moderne dobe.

  Torej, z islamom in islamskimi verniki se bomo morali učiti življenja v sožitju. Med nami so, milijoni muslimanov so že rojeni v Evropi, to je njihov dom. V nekaterih delih Evrope so bili že stoletja, celo Habsburška Avstrija je kar dobro znala z njimi.

  Skrb, da nas islam ne preplavi in povsem spremeni identiteto Evrope, pa razumem in tudi sam ne želim, da bi se to zgodilo. Odgovor, da se to ne bi zgodilo, je pa v današnjem zahodnem svetu lahko le kompleksen.

 7. Tole povzemam iz SDS propagande o zgodovinski veličini Slovencev na portalu 24kul.si, a ta stavek čelno trči v propagando SDS, kako je islam in vsi musliman zli.

  Problem pa so tako kot povsod motenci, ki jih napredek, drugačnost in spremembe popolnoma vržejo iz tira.

  “Ste vedeli,
  da je Slovenec, Herman Koroški oziroma Herman iz Karintije, prvi prevedel Koran v latinščino sredi 12. stoletja?”

  • pavel: “…, a ta stavek čelno trči v propagando SDS, kako je islam in vsi musliman zli.”
   ============================

   In kje imaš konkreten dokaz za tako propagando?

 8. Klemen Jaklic
  ‏@kjaklic
  Za skodo iz tega naslova bo Slo nekoc dolocila krivce, sorazmerno s casom, ki so ga preziveli ob vzvodih oblasti

Comments are closed.