“Edina prava strukturna reforma je zmaga desne sredine.” (VIDEO)

36

ekonomNa razpravi Ekonomski izzivi Slovenije so o potrebnih spremembah ekonomske politike, in o rešitvah za ključne ekonomske izzive v prihodnjih letih razpravljali dr. Anže Burger, docent in raziskovalec na FDV UL, Svetilnik in Visio, Rok Novak, strokovni direktor Inštituta Libertas, mag. Mitja Steinbacher, raziskovalec na FPV pri Katoliškem inštitutu v Ljubljani, Jaka Šoba, podjetnik in kolumnist ter Blaž Vodopivec, psiholog, finančnik in kolumnist. Razpravo v sklopu Sedanjost za prihodnost sta skupaj pripravila Inštitut Nove revije in Časnik, moderiral jo je Matej Kovač.

Uvodoma ja dr. Aleš Burger razložil, zakaj so strukturne spremembe pri nas potrebne, saj se za nekaterimi pozitivnimi trendi skrivajo pereči problemi. Poleg visoke stopnje strukturnega primanjkljaja, rekorno nizko zaupanje v institucije, je po mnenju Burgerja pomemben pokazatelj, da potrebujemo reforme, tudi zaostajanje za razvojem drugih tranzicijskih držav, npr. Češko, Slovaško in Poljsko.

Blaž Vodopivec ne verjame v dobre čase pred nami, morda bo tako kot je danes še nekaj let, nato pa bo spet kriza in Slovenija bo nanjo tako pripravljena kot Grčija. Boji se drsenja po takšni negativni spirali, ki privede do točke, od katere in povratka. Slovenija je po njegovem mnenju od takšne točke oddaljena pet do deset let. Blaž Vodopivec opozarja, da je naš bančni sistem “na nivoju Zimbabveja”, saj prevladujejo krediti, akutno pa je pomanjkanje kapitala. Država sektor javnih uslužbencev, “iz katerega nihče prostovoljno ne oddide, razen v pokoj” rešuje z dvigovanjem davkov na račun kapitala in tako se ne gre čuditi, da v Sloveniji ni kvalitetnih delovnih mest.

Rok Novak se boji, da je Slovenija zamudila priložnost za hitre strukturne reforme, za katere je bil čas v recesiji. Prepričan pa je, da se reformno okno odpre, ko ljudje ugotovijo, da je “hudič vzel šalo” (upa pa, da bo to v Sloveniji prej kot v Venezueli) in takrat je potrebno imeti reformne ukrepe pripravljene. Med glavnimi težavami vidi brezposelnost mladih in starejših ter pokojninski sistem, saj “ni za pokojnine denarja nikjer.” Zato bi bilo potrebno tudi upokjencem povedati, da so oškodovani, saj so vse življenje varčevali, vendar je potrebno pokojnine še vedno plačevati iz davkov. Negativno razmerje med delovno populacijo in upokojenci se po še naprej poslabševalo, kar ugotavalja tudi vladna bela knjiga, zato Novak vidi v sedanji ureditvi le možnost nižjih pokojnin in višjih davkov.

Mitja Steinbacher je prav tako opozoril na stanje v bankah, ki so sicer del evropskega sistema, vendar jih pestijo lokalne posebnosti pomanjkljivega nadzora nad krediti in slabo sledenje podjetniškemu razvoju. Vse to je “dete preteklega režima” in prav v vpletenosti države v gospodarstvo se razlikujemo od npr. Češke.

Jaka Šoba je razmišljal o pasivnosti Slovencev in prepričanju, da “še ni tako slabo” in da je bolje biti povprečen, ker se to splača. Meni, da imamo v Sloveniji “diktaturo birokracije”, ampak da bodo volivci na volitvah verjetno spet podprli status quo. Vprašal se je ali se Grki pogovarjajo o strukturnih reformah ali za svoje stanje krivijo druge in zaključil, da lahko podobno reakcijo pričakujemo tudi med Slovenci.

Potrebni reformni ukrepi

Razpravljavci so predlagali tudi glavne reformne ukrepe, bodisi najbolj potrebne bodisi najbolj realno izvedljive. Reforme zahtevajo svoj čas, vendar Anže Burger vidi reformo trga dela kot najbolj kratkoročno reformo, s katero bi odpravili dualnost sistema (začasne pogodbe, študentsko delo, številne agencije). Predlaga enotno pogodbo o delu, ki bi delodajalcu olajšala odpuščanje, če za delavca ne bi imel več dela in pa deregulacijo poklicev (trenutno je 262 reguliranih poklicev). Po mnenju Burgerja bi bilo potrebno zmanjšati število zaposlenih v javni upravi, razbremeniti obdavčitev najbolj izobraženih in se lotiti pokojninske reforme po zgledu Švedske.

Tudi Blaž Vodopivec je prepričan, da je najbolje začeti pri reformi trga dela in privatizaciji, saj “nič ne staneta”. Meni sicer, da reformne ideje in ljudje, ki vidijo, kaj je narobe, krožijo že od 90-ih let, vendar bi bila edina prava strukturna reforma zmaga desne sredine na volitvah.

Mitja Steinbacher prav tako nasprotuje planskem gospodarstvu in spodbuja deregulacijo poklicev ter poenostavitev davčnega sistema. Pri tem vidi enotno davčno stopnjo kot najbolj učinkovito obliko, ki bi hkrati ohranjala nivo prihodkov v državno blagajno. Mnenja je, da bi bilo enotno davčno stopnjo mogoče primerno predstaviti in uvesti, brez strahu pred močjo sindikatov, kot je bilo to pred leti.

Rok Novak je opozoril še na administrativno reformo, saj bi lahko minister imel še tako dober program, a kaj, če ga uradniška struktura ne bi hotela izvajati. Navdušuje se nad reformo na Novi Zelandiji, kjer je minister v vlogi direktorja, ki najema izvajalce za svoj program in jih ocenjuje po rezultatih. Izvajalci so pri tem za uspešno delo dodatno nagrajeni, za svoje delo odgovarjajo s svojo službo, kar je povezano tudi z motivacijo in storilnostjo na delovnem mestu. Rok Novak je še prepričan, da so sindikati pri nas še vedno najmočnejša politična sila, da se “gredo upravljanje države” in da so tako presegli svojo vlogo, ki bi jo bilo potrebno omejiti.

Jaka Šoba je dodal še potrebo po reformi šolstva, saj v njem prevladuje “levi aspekt”. Tako tudi na desnici primanjkuje intelektualne moči za zoperstavljanje levici.

Prispevku dodan videoposnetek razprave v produkciji Socialne akademije.

36 KOMENTARJI

 1. No, pomembno je, da imamo dovolj otrok:
  http://www.stat.si/PopPiramida/Piramida2.asp

  Ker, če jih ne bi imeli, bi imeli razpad sistema. A si v tem primeru predstavljate davke, da z njimi financiramo pokojnine, visoke stroške za zdravstvo starejših, ki predstavljajo večino prebivalstva in podobno. Nujno bi morali uvažati islamske prebežnike, da bi delali za nas.

 2. Najpomembnejša in najbolj potrebna reforma je temeljna sprememba odnosa družbenih odločevalcev do institucionalne in tudi elementarne laži (v uporabi je sicer veliko različnih pojmov).
  Urejen pravni red (in posledično blagostanje državljanov) sploh ni odvisen od zakonodaje ali takšnih in drugačnih reform, ampak je odvisen zgolj od resnicoljubnosti ljudi.
  Laž je temeljni vir vsega družbenega zla.
  Solženicin je lepo povedal: »Če vsi komunisti nehajo lagati, komunizem v štirinajstih dneh propade«:
  Vendar po moje to ne velja samo za komunizem.

  • “Najpomembnejša in najbolj potrebna reforma je temeljna sprememba odnosa družbenih odločevalcev do institucionalne in tudi elementarne laži ”

   Pa to sploh brez brez grožnje uničenja?

 3. 262 reguliranih poklicev?! To je področje, ki je reformno gledano “najcenejše”. Samo nekaj volje je dovolj, ni treba nobenega denarja. In vendar, niti na misel ne pride našim politikom. Gotovo pa je v tem velik delež bodoče rasti gospodarstva.

 4. Edina prava strukturna reforma je zmaga desne sredine.

  S tem se povsem strinjam. Ali se tega zavedajo vsi udeleženci na desni sredini? Zdi se, kot da ne.

  Dokler se to ne zgodi, je vse samo teoretiziranje. Še v primeru te zmage bo težko, kajti odpori bodo hudi.

 5. Odlično omizje. Bravo fantje. Dobra vsebina. Blesav naslov: a se zavedate, da ste edino vi, vas 5 , desna sredina? Vse ostalo so socialisti!

 6. Najprej je skrajni čas,da nehate sebe in nas slepiti in plahtati z nekakšno utopično”sredino”!Potrebujemo takoj večinsko desno vlado,ki bo takoj izvedla lustracijo na vseh ključnih in vplivnih delih države in njene uprave-pa nadzorovano večinsko hitro privatizacijo,pravično obdavčitev,razpustitev in temeljito prenovo vseh okuženih javnih sistemov:sodstvo,šolstvo,javno zdravstvo,mediji idr…poenostavitev dvoumne luknjaste zakonodaje…obenem pa pošteno socialno podporo vsem in zgolj tistim,ki so do nje nedvomno upravičeni.Dokler pa zgolj blebetate o “sredini”,se zajedalcem kar samo smeje…

 7. Janez Janša, kdaj bodo spremembe?
  DNEVNIK, 18. marec 2016
  Porabimo več, kot zaslužimo, zato se venomer na novo zadolžujemo. Vlada nas je davkoplačevalce zopet dodatno zadolžila za 1,5 milijarde evrov. Po poročilih OECD je Slovenija med analiziranimi državami na prvem mestu po primanjkljaju, proračunska poraba pa je v Sloveniji daleč najvišja. Potrebne so spremembe, kar je menda očitno. Na to opozarjajo mnogi, na politični desnici in mnogi na levici.
  Mnogi, med njimi sem tudi sam, menijo, da brez spremembe volilnega sistema ne bo potrebnih sprememb in napredka, ne prave odgovornosti za stanje države. »Z blokiranjem pozitivnih sprememb volilnega sistema politične stranke blokirajo demokratizacijo slovenske družbe,« pravilno ugotavlja Emil Milan Pintar, dipl. filozof in sociolog. Brez spremembe načina izbire politične elite torej ne moremo pričakovati družbenih sprememb in napredka države.
  Janez Janša, v intervjuju na RTV SLO ste dejali, da je Slovenija v nenormalnem stanju: »Če se to ne bo presekalo, bodisi s spremembo volilnega sistema bodisi z neko krizo, ki si je sicer nihče ne želi, ampak očitno je samo to lahko pot do sprememb.«
  Pomladne stranke trenutno kažejo več pripravljenosti za sodelovanje, tudi zaradi priprave na volitve, saj so na zadnjih volitvah doživele velik poraz.
  Ali boste torej predsedniki strank, prvi vi, Janez Janša, SDS, končno le poskrbeli za to, da bo eden prvih ciljev vsaj pomladnih strank nov volilni sistem, saj brez tega, pravite, ne bo potrebnih sprememb za napredek države?
  Franc Mihič, Ribnica

 8. »Ne glede na vzroke je temeljni problem sama slovenska katoliška desnica. Namesto da bi se javno zavzemali za gospodarski in posebno socialni razvoj v skladu s slovensko tradicijo in potrebami, so jim glavna skrb dobra politična ali siceršnja donosna politična mesta. Od nečesa je treba živeti, toda v politiki je vendar potrebna tudi ideologija, gospodarski in socialni načrti, ne zgolj kariera.«
  To je nedavno pogumno povedano mnenje prof.dr. Staneta Grande, člana SAZU. Iskreno in dobronamerno, pravi zadetek v polno!

 9. Noben desni medij ni hotel objaviti: Kaj so temelji razvoja dežele?
  DELO – SP – Prejeli smo; 29. November 2014-12-13

  Ob zadnjem nemškem obisku na najvišjem državnem nivoju te dni v Sloveniji je bila zelo aktualna okrogla miza, na ogled vsej javnosti, kjer sta bila tudi predsednika Nemčije in Slovenije, vsak s svojimi izbranci. Nemška podjetnica in predstavnica Bavarske je na vprašanje, kaj je omogočilo razvoj Bavarske, da je iz zelene predvsem kmetijske dežele postala visoko razvita tehnološka dežela najvišjega ranga z razvitim gospodarstvom in podjetji, svetovnimi nosilci razvoja, odgovorila, da so bili najpomembnejši trije temelji.

  Prvi temelj je, da je deželna vlada oz. država poskrbela, da so univerze nudile deželi potrebno znanje za razvoj, poskrbela je, da funkcionira dualni izobraževalni sistem za iskane poklice.
  Drugi temelj je bila izdelana dolgoročna vizija razvoja in temu ustrezno veliko vlaganje v infrastrukturo, ceste, železnice in letališča.
  Tretji temelj pa je zagotovljena zanesljiva in načrtno dostopna energija po deželi.

  Berem tudi: »Raziskava britanskih ekonomistov Sasche Beckerja, Petra H. Eggerja in Maximiliana von Ehrlicha kaže, da evropska sredstva spodbudijo razvoj le v približno v 30 odstotkih regij. Glavna dejavnika pri tem sta pričakovana učinkovitost vladnega aparata in lokalnih oblasti ter morda nekoliko presenetljivo izobraženost prebivalstva. Nadpovprečna izobraženost lahko prinese večji izkoristek evropskih sredstev in tudi 0,63 odstotne točke višjo rast BDP kot v regijah z manj izobraženim prebivalstvom.

  V Sloveniji višje rasti BDP ni bilo mogoče opaziti. Odgovor za takšno stanje lahko torej iščemo tudi v neučinkovitosti občin in vlade.«

  Kaj pa če v deželi le ni prave izobrazbe, znanja?
  Ali so proizvajalci znanja, univerze,visoko šolstvo, inštituti »prodajali« vladam, prebivalstvu neustrezno znanje za razvoj dežele, za dvig dodane vrednosti in BDP-ja?
  Kaj se lahko nauči Slovenija od Bavarske?
  Kaj so torej lahko temelji razvoja?

  Franc Mihič Ribnica

  DNEVNIK, 1. December 2014-12-13

 10. Slovenska oblast je napisala skpah z javno stroko strateški dokument “PS-Pametna specializacija« Slovenije, katerega je lani poslala evropski komisiji. Ta dokument je strateškega pomena, saj pove, kako se bo razvijala država, kje se bo specializirala, na katerih področjih se bo povečala dodana vrednost na zaposlenega.
  Dokument je podlaga kam bo država vlagala, v katera raziskovanja in dejavnosti, da se doseže razvoj na podlagi več dodanega znanja, da država poveča prihodke in blagostanje državljanov.
  Ali je desnica sokreirala Pametno specializacijo Slovenije in ali spremlja njeno uresničevanje?

  • Slovenska oblast je napisala skupaj z javno stroko strateški dokument “PS-Pametna specializacija« Slovenije, katerega je lani poslala evropski komisiji. Ta dokument je strateškega pomena, saj pove, kako se bo razvijala država, kje se bo specializirala, na katerih področjih se bo povečala dodana vrednost na zaposlenega.
   Dokument je podlaga kam bo država vlagala, v katera raziskovanja in dejavnosti, da se doseže razvoj na podlagi več dodanega znanja, da država poveča prihodke in blagostanje državljanov.
   Ali je desnica sokreirala Pametno specializacijo Slovenije in ali spremlja njeno uresničevanje?

  • Ta”Specializacija” namesto dovčerajšnje večne socialistične stabilizacije-seveda z enakim neefektom-je prazna floskula!Šloganje iz kavnega zoca je zanesljivejša metoda za prosperiteto Slovenije od te kvazi strategije…

  • Desnica meni da je to bedarija. Nekaj denarja iz EU, ok, toda iz tega ne bo posebnega učinka. Tolk da ima IJS od česa živet in morda še kakšna raziskovalna organizacija. Gospodarsko pa od tega ne more biti nič. Kod pa je že slišal da je EU razvila gospodarstvo v kaki državi?!

  • Čisto možno, da zadeva ostane samo mrtva črka na papirju. Zaenkrat ne po proračunih, ne po sprejetih zakonih v glavnem ne kaže, da bi bila to za vlado prednostna področja. To in prejšnje vlade smo videli dajati težke milijarde za zafurane banke in za Teš6. Zdaj pa spet namerava dati težke denarje za drugi tir Koper-Divača, čeprav tega ne navaja ista vlada kot prednostnega področja. Mogoče je ta dokument vlada pripravila samo zaradi umetniškega vtisa.

  • Čudno, en komentar mi je sprejelo, prejšnjega, kjer sem vsebinsko pokomentiral ta dokument, ki mi ni tako slab, pa ne. Predvsem kot potreben dodatek solidnim prednostnim področjem vidim vzgojo, družinsko politiko in dvig demokratične kulture in dialoga. Brez spreminjanja svojih duš na bolje, tudi sveta na bolje ni mogoče spreminjati.

 11. Videti je, da je prav v Sloveniji najbolj uspel komunistični projekt ustvarjanja “novega človeka”. Splošno družbeno telo je tako pohabljeno, da večini ni več jasno, kaj je prav in kaj narobe ter kaj je normalno in kaj nenormalno.

  Treba je storiti to, kar pravi Baubau. Toda to se lahko zgodi na dva načina. Na hitro, kot revolucija ali bolj postopno. Verjetno je bolj realna druga opcija.

  To verjetno pomeni, da se popolni normalizaciji razmer lahko nadejamo šele čez nekaj desetletij. Tudi če oblast prevzame desna stran.

 12. Morda se bo imunski sistem evropskega telesa le zganil in začel delovati. Nekaj znamenj je, ki kaže na to.

  Seveda to pomeni tudi vrnitev k tradicionalnim vrednotam in odmik od “naprednih” splavov, teorij spolov ipd.

 13. Za zmago je treba znati nagovorit ljudi. Zaenkrat po mojem ne kaže najbolje, nekatere ankete, ki jih verjetno pogujejo predvsem prehodni migrantski strahovi, gor ali dol.

  Pomembno vprašanje, ali trenutno oz. že okoli 15 let najmočnejša stranka desne sredine SDS bolje nagovarja ljudstvo kot takrat, ko je na volitvah evidentno uspela, to je 2004. Po mojem je bil takrat njen nagovor mnogo boljši in širši in teme bolj prave, danes so predvsem tiste teme, ki zanimajo le trdo ideološko desnico. Včasih je bila retorika desne-sredine boj proti korupciji, danes se skoraj zdi, da jo bolj zanimajo ukrepi, ki bi povečali možnosti korupcije in utajevanja davkov ( vključno z odpravo komaj uvedenih davčnih blagajn).

  Pomembno tudi, kako kaže eventuelnim partnerjem SDSa iz desne sredine. Tedaj sta bili to N.Si in SLS, vsaka z blizu 10% podporo. Trenutno se zdi, da se vse ostale opcije tega prostora daleč od 10%. Za ta prostor, v zadnjem času očitno skrčen, se bojo zdaj potegovale najmanj 4 stranke: dve ljudski in dve pogojno krščanskodemokratski, ena očitno bolj pragmatično liberalna ( N.Si), druga Primčeva pa se še ne ve, kakšna bo. Morda bolj bolj programsko in vrednostno načelna in krščansko-socialna. Nekateri omenjajo možnost nove konzervativno-liberalne stranke v tem prostoru.

  4 ali 5 strank poleg SDS pri nas pomeni ogromno za ta politični prostor. Ki je v Sloveniji po mojem celo podpovprečno dimenzioniran.

  Lahko se zgodi v najslabšem primeru, čisto možno je to, da se od 6 desno-sredinskih strank v prihodnjo sestavo parlamenta prebija samo SDS, ostale ostanejo pod pragom. Potem bo “malo Morgen” zmaga desne sredine in takšna vlada. In še bolj se bo jamralo, tedaj celo bolj upravičeno, da je Janševa SDS hegemon na desni.

  Na drugi strani pa nova ali še bolj prepričljiva ustavna večina levice. Katastrofa namesto zmage. Spet se bo peklo čevapčiče in bureke in plesalo ob ritmih Cece.

 14. Mnenja sem, da je na demokratični strani potrebnih več strank. Posamezne stranke gredo skozi različne faze razvoja, enkrat navzgor, drugič dol. Zato ni pametno vse staviti le na eno stranko.

  Seveda je med temi strankami potrebno sodelovanje. Posamezne stranke se morajo izkazati z aktualnimi programi in ustrezno kadrovsko ponudbo in ne z žolčnim kritiziranjem ali celo sovraštvom do sestrskih strank in njihovih voditeljev.

  Potem bo možnost za uspeh večja.

  • In kaj bo potem, če nobena od teh štirih al petih strank ne bo dosegla volilnega praga? In bo 15 ali celo 20% glasov volilnega telesa in to prav desno-sredinskih in katoliških glasov, vrženo proč, brez zastopstva v parlamentu? In bomo imeli še 4 leta na prej 70 let ustavne večine bolj ali manj kontinuitetne levice v parlamentu? Nažalost povsem realna perspektiva.

    • Misliš skupne liste več strank ob nastopu na volitvah? To bi bilo možno. Koalicija namreč ne pomaga nič, če te strankice ne bojo prešle praga. Kangler in Primc ob samostojnem nastopu zelo tvegata. In realno tudi poslabšata položaj N.Si. SLS se zdi še bolj v zosu, tudi dvomim, da ima pravo vodstvo.

  • Tine do neke mere ti dam prav,po drugi strani pa obstoja možnost,da se med temi
   pojavijo tudi take stranke,ki desno orientacijo uporabijo samo za fasado,zadaj je
   pa rdeča opeka,lahko se ponovi zgodba z dr.Janezom Duhovnikom nekaj let nazaj!
   Glede na to,da cerarjeva vlada in leve stranke neprekinjeno izvajajo frontalni napad
   na vse kar diši po desnici,ki je močno oslabljena,povrhu vsega pa je že med nami,ki se oglašamo na tem portalu,ki naj bi imel desno orientacijo,mnogo takih,ki minirajo edino obstoječo do neke mere stabilno desnico!Problem je v glavah posameznikov,ki se ne zavedajo,da je na desnici edina stranka,ki ima sorazmerno visok procent volilcev,kljub vsemu SDS,ki jo minirajo osebe,ker jim ne odgovarja Janša!Dejstvo je,da pomeni sesutje SDS dokončno uničenje desnice!Menim,da bi se na desnici morale umiriti strasti in varovati vsaj to kar še imamo!Liderji desnih strank,naj ne rešujejo nesporazumov in nestrinjanja na način,ki rdečim vliva upanje na razpad desnice!Težko smo prišli v bližino točke,kjer se stvar lahko
   obrne vsaj do ravnovesja leve in desne strani in tako stanje obdržati,oziroma stabilizirati,četudi moraš pri tem pogoltniti tudi kakšen knedelj.Rivalstva na
   desnici ne bi smelo biti in tudi hazarderskih kvazidesničarjev ne!
   Opravičujem se,da te tikam,nikakor pa te ne podcenjujem,moje pisanje zveni
   nekoliko osebno,morda tudi zato,ker so mi tvoji prispevki na tem forumu dopadlivi!Drobljenje desnice na več strank ni obetavno,mislim,da se morajo odnosi
   med NSi in SDS-jem otopliti,predvsem naj obe strani včasih pogoltnejo že omenjeni knedelj demokracija,upam vsaj je na obeh straneh na takem nivoju,da je
   potrebna le brušenja interesov!

 15. Verjetno bo SDS ostala vodilna stranka na desni, dokler bo na njenem čelu Janša. Vendar sama ne more dobiti več kot 50% glasov. Zato so potrebne še druge stranke, ki bi pobrale tiste glasove iz desnega volilnega bazena, ki niso naklonjeni SDS.

  Seveda je to povezano s tveganjem, da se lahko zgodi kaj takega, kot s kukavičjim jajcem Virantom. Tu so še težave ambicioznih desno usmerjenih posameznikov, ki naivno mislijo, da bodo z zmanjšanim Janševim vplivom oni kaj pridobili. Toda brez tveganja ni koristi. Samo SDS in NSi ne moreta dobiti parlamentarne večine.

  • Protestiran! Gospod Virant ni bil kukavičje jajce, on je bil izdajalec! Tako so ga obsodili cenjeni komentatorji na spletnih straneh Reporterja. Izdal pa je Janeza Janšo!

Comments are closed.