Eden izmed nas v Bruslju

0

Avtor: Tilen Mlakar. V sredo, 20. marca, so se v Evropskem parlamentu srečali predstavniki 22 evropskih držav, ki so delili izkušnje ob kampanji “One of us” oz. “Eden izmed nas”. O dogajanju v Bruslju je poročal predstavnik zavoda iskreni.net Tomaž Sokol.

Tomaž, kako je potekalo srečanje v Bruslju?

Tomaž: Tako kot lani, ko sva s Polonco kot predstavnika Zavoda iskreni.net predstavljala dogajanje na pro life področju v Sloveniji – bilo je zelo maratonsko. Letalo – vlak – taksi – podzemna … En dan v Bruselj, drugi dan nazaj. A vse to hitenje ne pomeni, da stvari gredo mimo. Dogajanje, srečevanje, izmenjave izkušenj … vse je zelo intenzivno in močno.

Letos smo bili vsi predstavniki nameščeni v istem hotelu, tako smo imeli možnost poklepetati že pri zajtrku ali med vožnjo z avtobusom. Samo srečanje je bilo oblikovano tako, da je vsaka država imela dovolj časa, da je lahko spregovorila o tem, kako pri njih poteka kampanja zbiranja podpisov za civilno pobudo Eden izmed nas.

Te je kakšna stvar posebej presenetila?

Tomaž: Ja, res me je. Namreč dejstvo, kako pomembno vlogo pri zbiranju podpisov igramo Slovenci.

Naj spomnim bralce: V kontekstu evropske civilne ponude se zbira podpise za peticijo, s katero podpisniki med drugim želimo preprečiti, da bi Evropska unija sofinancirala projekte, v katerih se človeške zarodke zlorablja za eksperimente in raziskave.

Tomaž: Tako je. Tu ne gre za to, da bi želeli spreminajti zakonodajo glede pravice do splava, temveč da se zaščiti nerojene otroke pred možnimi zlorabami. V nekaterih državah zakonodaja namreč omogoča celo ustvarjanje zarodkov za raziskave, te projekte pa lahko sofinancira tudi Evropska unija. Čeprav v Sloveniji taka zloraba nerojenih otrok ni mogoča, pa s svojimi davki vsi davkoplačevalci vlagamo tudi v delovanje Evropske unije in tako posredno sofinanciramo tudi take dejavnosti. In tu je presek, kjer se ta problematika še kako dotika tudi nas.

Če se vrneva k temu, kar si rekel – da Slovenci igramo zelo pomembno vlogo. Kaj si mislil s tem?

Tomaž: Zbiranje podpisov gre počasi, a vztrajno. Edina država, ki je že dosegla svojo kvoto podpisov, je Poljska. Slovenci smo trenutno na sedmem mestu po številu zbranih podpisov glede na kvoto (op. a.: za Slovence je 6000 podpisov). Civilna pobuda velja za uspešno le v primeru, če vse države skupaj zberemo miljon podpisov in hkratu vsaj 7 držav EU doseže svojo kvoto. Na sedmem mestu je torej Slovenija, ki enostavno mora izbrati dovolj podpisov, saj smo lahko odločilni pri tem, ali pobuda uspe ali ne.

Te skrbi?

Tomaž: Ne. Prepričan sem, da bomo Slovenci kvoto presegli. Je pa seveda pred nami še izziv, da se povežemo vse pro life organizacije in da najdemo pot do ljudi. Pri tem nam je lahko v pomoč tudi vsak bralec portala. Vabim vas ne le, da podpišete peticijo, temveč da natisnete obrazec, ga nesete svojim sodelavcem, staršem, prijateljem … nato pa izpolnjene liste pošljete na Zavod iskreni.net.

Srečal si se tudi s hrvaškim predstavnikom, kar me je presenetilo. Hrvaška vendarle še ni v Evropski uniji.

Tomaž: Ja, tudi sam sem gospoda vprašal, kaj počne tam. (smeh) … Ni sicer zvenelo tako, pa vendar – tudi jaz sem bil presenečen. Njihov predstavnik, Mario Živkovič, je zelo topel in vesel človek. Dajal je občutek, da se vsega dogajanja iskreno veseli, in zdelo se je, da celotno skupino podpira s svojo vedrostjo in optimizmom. Povedal je, da so na Hrvaškem že začeli z zbranjem podpisov. Ko bodo vstopili v EU bodo tako že imeli zbranih vsaj del potrebnih podpisov. Zapomnil sem si njegove misli na koncu zasedanja, ko je dejal, da počnemo velike stvari. Četudi morda ne bomo dosegli zahtevanega števila podpisov, bomo v ogromno ljudeh prebudili zavedanje, da je embrio, zarodek, že začetek človeškega življenja, ki si zasluži spoštovanje.

Kaj pa ti zdaj, po vrnitvi domov, še odmeva v mislih?

Tomaž: Oh, ogromno stvari! Težko bi katero izpostavil. Pred seboj vidim ogromno dela, tudi finančnih potreb. Nekatere države namenjajo področju prolife-a precej pozornosti in tudi finančnih sredstev. Tovrstne kampanje se lotijo z videospoti, letaki, plakati … pri nas temu področju ne namenjamo sredstev. Niti verske skupnosti, kaj šele država. Vsi, ki “migamo” na tem področju to počnemo na račun svojega časa in velikokrat tudi denarja. Ja, mislim, da je to tisto najmočneje, kar mi odmeva: kje dobiti sredstva, ki bi jih lahko namenili tako kampanji “Eden izmed nas”, kot tudi drugim programom za pomoč ženskam v stiski.

Tomaž, hvala za klepet.

Še enkrat vabljeni, da podpišete pobudo in k temu povabite tudi svoje znance:

(a) Preko spleta:

 • Odprite povezavo do obrazca za podpis.
 • (Če vas sistem vpraša, če zaupate spletni strani, potrdite, saj je povezava narejena na zaupanja vredno stran Evropske komisije.)
 • Kliknite na gumb »Podprite pobudo«.
 • Izberite državo (Slovenija).
 • Vpišite svoje osebne podatke, vključno s številko osebnega dokumenta (potni list ali osebna izkaznica).
 • Označite, da potrjujete, da so informacije na obrazcu pravilne, ter da sprejemate izjavo o varstvu osebnih podatkov.
 • V polje vpišite znake iz prikazane slike.
 • Kliknite na gumb: »Oddaj«.

(b) Po pošti (to možnost uporabite tudi za zbiranje podpisov med znanci):

 • Natisnite si obrazec na tej povezavi.
 • Izpolnite ga s svojimi osebnimi podatki (na en obrazec se lahko podpišejo do tri osebe).
 • Izpolnjen obrazec pošljite na naslov: Zavod iskreni.net, Stožice 56, 1000 Ljubljana.

Varstvo osebnih podatkov je zagotovljeno.

Vir: Iskreni.net