ECB odstopila od namere nakupa obveznic

0

Evropska centralna banka (ECB) je v ponedeljek sporočila, da ne bo nadaljevala s programom nakupa obveznic kriznih držav v evrskem območju, na kar so borze reagirale s padcem indeksov delnic.

Nemčija, ki je glavna financerka EU ima od samega začetka velike pomisleke, da bi ECB kupovala obveznice južnoevropskih držav. Nemška zvezna banka je v svojem mesečnem poročilu navedla »da nakup državnih obveznic v evrosistemu s seboj prinaša velika tveganja za politiko gospodarske stabilnosti«.

Takšne izjave po mnenju italijanskega ministra za gospodarstvo ter infrastrukturo in transport Corrada Passere »vodijo do težav na trgih«. Italijanska vlada z Montijem na čelu vse ostreje obsoja nepripravljenost Nemčije, da pristane na poteze, ki bi vodile k znižanju stroškov zadolževanja Italije in Španije. Monti je drugače optimističen, saj je na nedavni tiskovni konferenci za medije v Riminiju izjavil, da se bliža konec gospodarske krize v njegovi državi ter dodal, da bi bila velika tragedija v kolikor bi evro – vrhunec evropskih prizadevanj za integracijo in enotnost postal dejavnik delitve na sever in jug.

Foto: SXC.hu