Dve leti po sestrelitvi civilnega letala nad Ukrajino grožnje odvetniku, ki toži Putina

0
Ostanki sestreljenega Boinga 777 na vzhodu Ukrajine.
Ostanki sestreljenega Boinga 777 na vzhodu Ukrajine.

17. julija 2014 se je letalo Boing 777 na letu MH17 na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur prelomilo v zraku in treščilo na ozemlje pod nadzorom separatistov na vzhodu Ukrajine. Vseh 298 potnikov in članov posadke je umrlo. Večina potnikov na letalu – 193 – je bilo nizozemcev in Nizozemska je tako vodila preiskavo letalske katastrofe. Raziskava je potrdila, da je bilo letalo sestreljeno, poročilo iz jeseni 2015 še ugotavlja, da je šlo za izstrelek BUK ruske izdelave. Prav tako je preiskava izključila napako pilota ali kakšno drugo tehnično okvaro. Več ločenih preiskav je prišlo do zaključka, da so civilno letalo sestrelili separatisti, ki jih podpira Rusija, misleč, da gre za ukrajinsko vojaško letalo. Separatisti in številni ruski predstavniki so to verzijo dogodkov večkrat jasno zanikali. Je pa v začetku maja 2016 raziskovalni kolektiv Bellingcat poročal, da je orožje, ki je bilo uporabljeno pri sestrelitvi letala, prišlo iz ruske posadke v Kursku.

V imenu svojcev je ameriški pravnik Jerry Skinner, strokovnjak za letalsko pravo, na Evropsko sodišče za človekove pravice vložil tožbo zoper Kremlin, v kateri poimensko kliče na odgovornostu tudi Vladimirja Putina. V tožbi zahteva od Moskve 10 milijonov dolarjev za vsako žrtev sestrelitve, pri čemer se njegova tožba v veliki meri naslanja na objave ruskih vojakov na socialnih omrežjih. A kot poroča angleški The Telegraph so ameriškemu odvetniku vlomili v pisarno in iz nje ukradli le dokumente povezane s tožbo. To se je zgodilo po 30 dneh, ki jih je odvetnik postavil za rok srečanja s predstavniki ruskega veleposlaništva na temo sestrelitve. Od tedaj je prejel več telefonskih groženj, prav tako so mu večkrat vdrli v računalnik.

Zaslišanja se bodo v Strasbourgu pričela jeseni in takrat bo Jerry Skinner še posebej pod žarometi Kremlja. “Star sem že 65 let, a si mislim, da imam več energije kot večina mojih vrstnikov. Verjetno me ne skrbi dovolj … Moja žena moli zame in ko sva doma, poskušava živeti svoje življenje. Ne mislim, da ja prestrašena, tudi sam nisem – upam, da sem dovoj zavzet, da bom to izpeljal in izpeljal dobro,” je za The Telegraph povedal odvetnik žrtev leta MH17.