Dva referendumska dneva v letu

1

Izjava za javnost Civilne iniciative za družino in pravice otrok z naslovom: Poslanci naj sprejmejo spremembe referendumske zakonodaje, ki bo določila dva referendumska dneva v letu.

V času zaostrene socialne krize, ko pomanjkanje trpi čedalje več državljank, državljanov in družin, se je očitno oblast odločila sprejemati zakone, ki delijo javnost in so potrebni zelo široke javne razprave. Med njimi je tudi sporni Družinski zakonik, ki naj bi izenačil zakonsko zvezo in istospolno skupnost ter omogočil posvojitve otrok v istospolne skupnosti.

Če bosta vlada in vladajoča večina poslank in poslancev uresničili svoje napovedi, bo zelo verjetno v naslednjem letu deset ali pa še več zakonov potrebno potrditi oz. zavrniti na referendumu. To pomeni, da bi bil proračun obremenjen z vsaj dodatnimi 40 milijoni evrov. Veliko večino tega denarja bi lahko prihranili in ga namenili za najbolj pomoči potrebne. S tem se verjetno strinjamo vsi.

Seveda ne bi bilo prav, da bi se zaradi tako velikih stroškov odrekli temeljni demokratični pravici do neposrednega odločanja državljank in državljanov o posameznih spornih zakonih na referendumu. Zato je potrebno poiskati način, da bomo ohranili veliko demokratično vrednoto referendumskega odločanja in hkrati ne porabili preveč denarja.

Zato v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok predlagamo, da poslanke in poslanci na najhitrejši možen način sprejmejo spremembe referendumske zakonodaje, ki bodo omogočile, da bomo imeli v Sloveniji največ dva referendumska dneva v letu ter da bomo v teh dveh dneh odločili o vseh zakonih, ki bodo potrebni referendumske presoje. Predlagamo, da se za en referendumski dan določi druga nedelja v aprilu, za drugega pa druga nedelja v novembru. Vsi zakoni, ki bodo izpolnili pogoje za referendumsko odločanje najmanj 35 dni pred referendumskim dnem, naj se izvedejo na en referendumski dan.

S sprejetjem teh sprememb bomo v naslednjem letu dni prihranili okoli 30 milijonov evrov, ki naj se namenijo za najbolj pomoči potrebne v naši državi.

Aleš Primc

vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok

1 komentar

  1. Podpiram. Hkrati bi bilo dobro predpisati obvezen kvorum za referendume, poslancem odvzeti pravico predlaganja, število potrebnih podpisov pa dvigniti na 100000. Zapravljanje davkoplačevalskega denarja in zlorabe referenduma za strankarski politični boj bi tako učinkovito preprečili.

Comments are closed.