Predlog za konec tedna: Drzni Rogatec zraven lepotice Lepenatke (FOTO)

2
Rogatec in sedlo Kal z Lepenatke
Rogatec in sedlo Kal z Lepenatke Foto: Aleš Čerin

Na robu Kamniško-Savinjskih Alp se od gorskega prelaza Črnivec (902 m) med dolino Podvolovjek in Novo Štifto potegne greben z nekaj izrazitimi vrhovi, ki goli gledajo iz obsežnih gozdov. Začne se z Vrhom Kašne planine (1435 m) in nadaljuje s Kašnim vrhom (1290 m), Kunšperškim vrhom (1340 m), Lepenatko (1425 m) in se konča z najvišjim in tudi najbolj atraktivnim – Rogatcem (1557 m).

Lahko s Črnivca po grebenu …

Enkrat smo s hčerama že prehodil skoraj celotno pot: od Črnivca do Lepenatke, se spustili dol do Gornjega Gradu in se na štop vrnili na Črnivec. V zimskih razmerah smo izpustili Rogatec, ki je z južne strani – s sedla Kal (1285 m) – precej izpostavljen.

Najbrž se gora prav zaradi pogleda s sedla Kal, kjer lahko občudujemo njegov zašiljen rog imenuje – Rogatec. Pot plezalno sicer ni pretirano zahtevna, je pa možnost zdrsa v snegu, ledu, mokrem …

Od Črnivca do Rogatca je kake 4 ure hoje.

… a tokrat le na Rogatec in Lepenatko

Lepenatka in Rogatec - oblika "spečega meniha" - iz Šentjanža pri Rečici Foto: Aleš Čerin
Lepenatka in Rogatec – oblika “spečega meniha” – iz Šentjanža pri Rečici Foto: Aleš Čerin

V tem zapisu pa predlagam drugačno, krožno pot le na Rogatec in Lepenatko (mimogrede, ali ste vedeli, da imata vrhova obliko spečega meniha, če ju pogledaš iz doline?), ki pa prav tako izpusti plezalni del na Rogatec. Namerno. Sam se namreč prav nerad izpostavljam, še manj pa izpostavljanje priporočam drugim.

Seveda pa turo lahko izvedete tudi drugače. Tako na primer, da samo obrnete smer. Če ste pa vešči plezanja, se lahko povzpnete na Rogatec tudi po plezalni poti, ki pa je ne priporočam brez varovanja za otroke ali pa ko drsi (mokro, sneg, led). Če imate majhne otroke, pa Rogatec preprosto izpustite.

Na vrhu Rogatca stoji velik križ z zvoncem. Z njega je lep razgled na Kamniško-Savinjske Alpe, predvsem na skrajno-vzhodno lepotico osrednjega dela Kamniško-Savinjskih Alp Ojstrico (2350 m), na Solčavsko z Olševo (1929 m) in Raduho (2062 m), na Golte (1587 m) nad dolino Savinje, ter proti jugi na obsežnost gozdov planotaste Menine planine. Tudi dimnik Šoštanjske termoelektrarne je opaziti v daljavi.

Dolžina in višina: 5.00 ur zmerne hoje (9 km – merjeno z GPS-om); okoli 1000 m višinske razlike 

Izhodišče: Do Gornjega Gradu: iz Ljubljane preko Črnivca: 49 km, iz Celja: 50 km. Malo pred Gornjim Gradom (iz smeri Črnivca) zapeljete v dolino Kanolščice proti zaselku Lenart. Avto lahko pustite na majhnem parkirišču pod kmetijo Knebovšek (označba – tam sem ga pustil jaz) ali pa se odpeljete še do ovinka pred cerkvico Sv. Lenarta. Tako prihranite dobro uro hoda v eno smer.

Pot: Cerkev Sv. Lenarta – kmetija Gornji Špeh (0.45*) – od tod se vzpnemo na Rogatec, ki ga lahko tudi spustimo (zaradi nekaj izpostavljenosti na poti ne priporočam malim otrokom!) (1.45) – nazaj po isti poti do kmetije Gornji Špeh (2.45) – sedlo Kal (3.15) – Lepenatka (3.45)** – Sveti Lenart (5.00).
*Vsi časi se štejejo od izhodišča.
**Vrh Lepenatke je pravzaprav en velik pašnik, zato so poti bolj slabo vidne in oznak niso imeli kam narisati. Pa vendar je v dobri vidljivosti orientacijsko nezahtevna. Z Lepenatke se torej spustite proti vzhodu, proti Ugovškemu vrhu. Pot je zaradi pašnikov bolj slabo vidna – držite se levo ob gozdu. Pri lovski preži pred Ugovškim vrhom zavijte na cesto, ki se spusti proti Svetemu Lenartu. Dvakrat uberete markirano bližnjico. 

GPS zapis poti: Knebovšek - sv. Lenart - Zgornji Špeh (in nazaj) - sedlo Kal - Lepenatka - Knebovšek
GPS zapis poti: Knebovšek – sv. Lenart – Zgornji Špeh (in nazaj) – sedlo Kal – Lepenatka – Knebovšek

Primernost: Vzpon je primeren za vse ob suhem vremenu. Proti vrhu Rogatca je potrebne nekaj previdnosti. V mokrem in ledenem vzpona na Rogatec ne priporočam – nevarnost zdrsa. Takrat pač Rogatec izpustite.

Zemljevid: Kamniško-Savinjske Alpe; 1:50.000

Foto: Aleš Čerin

2 KOMENTARJI

  1. Čestitam z zahvalo za lep prikaz in predlagane ture. To je res lep kompleks, ki se imenuje tudi “speči menih”, ker ga je tako videti iz Savinjske doline in pove, da so bili v Gornjem Gradu nekoč menihi.

    • Hvala Franc za pohvalo. Sem šel prav pogledati še eno fotografijo, ki sem jo naredil pred vasjo Šentjanž pri Rečici. Res imata Rogatec in Lepenatka obliko “spečega meniha”. Sem dodal fotografijo v članek. Hvala za tole. Vse dobro želim.

Comments are closed.